Za utvrđivanje trenutnog stanja varroe potrebno je pratiti prirodni pad varroe. Ako u ovo vrijeme za 10 dana padne 1 varroa onda je prirodni dnevni pad 0,1 varroa to pomnožimo sa 240 jer zimska varroa živi do 8 mjeseci ili do 240 dana. Tom računicom ćemo dobiti da u društvu ima približno max 24 varroe. što je upola manje od dozvoljenog broja. Jedino praćenjem prirodnog dnevnog pada varroe može se približno odrediti zaraženost košnice ili fizičkom metodom uzimanjem uzorka pčela i njihovim pranjem u deterdžentu i prosijavanjem. U ovom slučaju moramo znati koliko je bilo pčela u uzorku i koliko smo prebrojali varroe i tako ćemo dobiti procenat zaraženosti varrom koja je na pčeli. U zavisnosti od doba godine količini legla i broju trutovskih ćelija i na osnovu uzorka opranih pčela dobijamo približan broj varroe u kočnici. To je teška i mukotrpna dijagnoza. Mnogo je jednostavnije pratiti prirodni pad varroe jer daje točnost predviđanja veću od 75 %.
Koliko je BeeVital kod mog jesenjeg tretmana dobro odradio svoj posao govori činjenica da prateći pad varroe tijekom jeseni i zime ima društava kod kojih već 70 dana nisam našao niti jednu opalu varrou. Pa mogu tvrditi da BeeVital može 100 % ukloniti varrou iz košnice. Do sada sam proteklih godina samo povremeno pratio varrou i bez obzira koje sam srestvo upotrebljavao za njeno suzbijanje uvijek sam pratio i pokušavao izračunati zaraženost košnice. Davno sam napravio jednu jednostavnu alatku. Rječ je o dvije kutije koje se uklapaju jedna u drugu. Gornja umjesto dna ima mrežu i poklopac koju napunim pčelama. U dojnju kutiju nakapam par kapi alkohola, na nju stavim kutiju s pčelama i 10 minuta sijem. Alkohol ošamuti pčele i varrou koja propadne kroz sito. Tako prebrojim varrou i količinu prosijanih pčela i izračunam kolika je zaraženost košnice. Odkad sam uveo AV podnice tu metodu više ne radim jer mi je žao pčela, alkohol ih na kraju ubije.
Bez dobre dijagnoze i praćenja stanja varroe nikada baš nikada nećemo znati ni približno pravo stanje zaraženosti varrom ni snagu djelovanja nekog srestva protiv varroe. Neki pčelari tretiraju svoje pčele sve dotle dok varroa pada. Kada prestane padati odmah promjene srestvo pa ako opet varroa nije padala daju treće srestvo i tek ako ni tada varroa ne pada kažu da su završili tretman protiv varroe ne vodeći računa da su za to vrijeme odradili preko 20 tretmana. Jadna ti je njihova pčela ako to rade akaricidima i fluvaminatima, a šta reći o medu, propolisu i vosku u tim košnicama.
2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor
- petar61
- Čita i piše, dobar
Re: 2011 godina - suzbijanje Varroe destruktor
Pošto je iz inkubatora varoe L12 poslije tretmana Beevital Hive Clean palo samo 3 varooe, a iz R01 niti jedna, odlučio sam da ne provedem još dva predviđana zimska tretmana sredstvom Hive Clean. Zaključio sam da je oksalna kiselina odredila kvaliteto svoj posao i da je za testiranje modela za obračun varoe je postignut cilj, 10 ili manje varoa ukupno u 10 košnica.
Plan za dalje:
Uvodim još tri podnice antivaroa košnice, i pratiti ću prirodni pad varoe.
Pratiti prirodni pad varoe i procjeniti broj varoa u društvima. Ne dozvoliti da se niti u jednom društvu populacija popne na 400 varoa.
Na osnovu prirodnog pada varoe odlučiti o provođenju tretmana predviđenog za 4. mjesec 2011. godine
U proljetnom periodu, do vrcanja bagrema invazija varoe je mala, pa se ne očekuje dostizanje broja 400 niti u jednom društvu do 01.06.11.
Uskladiti tretiranje varoe s predviđenim medobranjem, tretirati poslije vrcanja bagrema, da med ostane čist.
Planiram voziti na uljanu repicu sva društa, poslije toga na bagrem. Poslije bagrma vožnja na stacionar ili na ljetnu pašu (tikve, suncokret). Ako idem na ljetnu pašu ide još jedan prevoz na stacionarni pčelinjak. Interesantniji će biti prijevozi u 6, 7 i 8 mjesecu kad se očekuje veća populacija varoe.
Prilikom prevoza izvršiti 4 brojanja predviđeno za utvrđivanje pada varoe u prijevozu.
Osnovno je da ću se pridržavati Stipinog savjeta da brojanjem prirodnog pada varoe procijenim populaciju varoe. A na osnovu procijene izvršiti tretiranje
ako se broj varoa u jednom društvu približi 300. I pokušati utvrditi utjecaj prijevoza na populaciju varoe.
Plan za dalje:
Uvodim još tri podnice antivaroa košnice, i pratiti ću prirodni pad varoe.
Pratiti prirodni pad varoe i procjeniti broj varoa u društvima. Ne dozvoliti da se niti u jednom društvu populacija popne na 400 varoa.
Na osnovu prirodnog pada varoe odlučiti o provođenju tretmana predviđenog za 4. mjesec 2011. godine
U proljetnom periodu, do vrcanja bagrema invazija varoe je mala, pa se ne očekuje dostizanje broja 400 niti u jednom društvu do 01.06.11.
Uskladiti tretiranje varoe s predviđenim medobranjem, tretirati poslije vrcanja bagrema, da med ostane čist.
Planiram voziti na uljanu repicu sva društa, poslije toga na bagrem. Poslije bagrma vožnja na stacionar ili na ljetnu pašu (tikve, suncokret). Ako idem na ljetnu pašu ide još jedan prevoz na stacionarni pčelinjak. Interesantniji će biti prijevozi u 6, 7 i 8 mjesecu kad se očekuje veća populacija varoe.
Prilikom prevoza izvršiti 4 brojanja predviđeno za utvrđivanje pada varoe u prijevozu.
Osnovno je da ću se pridržavati Stipinog savjeta da brojanjem prirodnog pada varoe procijenim populaciju varoe. A na osnovu procijene izvršiti tretiranje
ako se broj varoa u jednom društvu približi 300. I pokušati utvrditi utjecaj prijevoza na populaciju varoe.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.