Uvod u temu uzgoj matica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la beequeen » 05 vel 2011, 17:31

Vahid napisao:Da koleginice (imker) je pcelar a ovo ne kontam sta si stjela da kazes sta je sa kantama dan jedan dva tri ?????? a na drugoj slici je specijalni kofer (sa oplodnjacima u njemu) koji moram imat da bi mogo da idem na oplodnu stanicu u Njemacku bez njega nece da prime pcele (matice) na oplodnu stanicu.

hvala profesore,sa kantama te zezam :D :D :D
kazu jaje prvi dan,larva treci dan,pa te zezam sta sa kantama (malo na tvoj racun :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Avatar korisnika
beequeen
Aktivan
 
Postovi: 882
Pridružen: 02 lip 2010, 04:36
Lokacija: USA

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Vahid » 05 vel 2011, 19:32

Hajde sad kol.......... navali sa pitanjima ja cekam a za zezanje nije isto frka samo zezaj ja mislim da sam bijo dovojno jasn ???????????
Pcelar u bijelom svijetu.
Avatar korisnika
Vahid
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 541
Pridružen: 06 vel 2010, 23:45
Lokacija: Inostranstvo

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la zvones » 06 vel 2011, 00:59

Vahide lijepo je vidjeti kako se to radi u svijetu ,pogotovo kad je to uređeno kao što si prikazao . Ako sam dobro razumio bit će još slika , pa neću postavljat pitanja
u tom smislu . Ono što nisam do kraja razumio je, dali na oplodnoj stanici postavljaš oplodnjake pojedinačno ili je to u sanducima u kojima ih donosiš ili opet u već
pripremljene sanduke- kućice .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan
 
Postovi: 1289
Pridružen: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Vahid » 06 vel 2011, 02:34

Kolega Zvones na oplodnu stanicu pcele idu u ovim koferima koje vidite na slikama 1.2. a oplodnjaci se prebacuju u druge (sanduke) kucice koje se vide na slikama i pri tome se ujedno oplodnjaci i kontrolisu na prisustvo trutova i oplodnjaci se tada i otvoraju to se moze i vidjet na slici 19/20/ 21.
A na slici 12. je izgled oplodnjaka i u te kucice se stavjaju po dva oplodnjaka stim sto su otvori na suprot jedan drugome ( al to je i logicno) bar ja to mislim da bi bilo lakse maticama da pri povratku se ne zalijecu u druge oplodnjake. Kolega sto se tice pitanja slobodno postavjaj ja mislim da sto se tice slika to bi bilo to nece ih bit mnogo vise nego ti postavjaj sve sto te zanima i nije jasno da to rastumacimo i pojasnimo sto se moze dok je jos sve frisko :P :P :P :roll: :roll: :roll: .
Pcelar u bijelom svijetu.
Avatar korisnika
Vahid
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 541
Pridružen: 06 vel 2010, 23:45
Lokacija: Inostranstvo

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 06 vel 2011, 22:12

Informativna tema

OPLODNJACI

Kroz ovu temu pokušat ću da vas upoznam sa raznim tipovima oplodnjaka koje će te moći koristiti u vašem radu.

Poznato je da u pčelarstvu treba da bude jednoobrazna oprema kako bi uspješno pčelarili. Svaki početak je težat . Da bi uopšte mogli da uzgajamo matice trebali bi imati određeni fond pčelinjih zajednica. Svakako što je fond veći u toliko je lakše pčelariti. Nije nužno imati 50-100 pčelinjih zajednica da bi se bavili uzgojom matica.

Za neke bi možda bilo provokativno, nekome interesantno,a nekome nedostižno ako kažem da. sa jednom pčelinjom zajednicom možete vrcat med, uzgajat matice, vaditi MM, polen,propolis.

Svakom početniko bi preporučio da krene sa 5 pčelinjih zajednica u LR košnicama, ako ima dobrog mentora pored sebe uspjeh je za garantovan,, Ako nema dobrog mentora uvjek se može osloniti na neki od pčelarskih foruma i opet može biti zadovoljan dok ne ovlada tehnikom pčelarenja.

Veliki je izazov pristupiti pčelarstvu, a kada se upoznamo sa čarima pčelinjih zajednica onda nigdje kraja,, Svakako da za uspješno savremeno pčelarenje potrebno je ovladati tehnikom planskog uzgoja matica. Najbolja matica je ona matica koju sami uzgojimo.

Za uzgoj matica kažu da je poezija pčelarstva.

Uz adekvatne prireme , i malu pomoć sa strane ubrzo se može ovladati tehnologijom uzgoja matica. Kada počne uzgoj matica mora se sve obaviti u tačno određeno vrijeme. Sve što je zapisano nije zaboravljeno.

Da bi mogli početi tačno u određeno vrijeme sa uzgojom matica već moramo imati pripremljena sva sredstva neophodna za uzgoj matica. Naš trud će biti nagrađen onog trenutka kada ugledamo da je mlada matica pronijela .

Većinu opreme neophodne za uzgoj matica sami pravimo shodno našim mogućnostima. Oplodnjaci kao dio opreme su nešto što bi bilo poželjno imati. Mada se može i postojeća pčelinja zajednica oragnizovati za prihvat zrelog matičnjaka uz male korekcije i dodatke opreme, poput snelgrove daske, pune pregradne daske itd. Za koji metod će te se opredjeliti to zavisi od vas samih, Pristupit će te , za vas najlakšoj metodi.

Želim da vam prikažem razne oplodnjake koji se koriste u uzgoju matica, kad pogledate ove slike i određena pojašnjenja vi možete bit inovativni i imati vlastitu konstrukciju oplodnjaka.


Najviše zastupljena metoda kod uzgoja matica za vlastite potrebe koriste se plodišna tjela/nastavci kao kod proizvodnih zajednica. Da li da se radi o LR, FA, DB košnici i ako koristite standardni okvir iste možete da pregradite na , 2-3-4 djela, Takođe plodišne sandardne nastavke požete pretvoriti u mini 6-to djelne ili 4-ro djelne oplodnjake .
Takođe možemo napraviti posebne mini oplodnjake raznih dimenzija.

Ovo je pashin 4-tvoro djelni lr oplodnjak

Slika

Slika

Slika

Slika


Ovako izgleda LR nastavak pregrađen po pola .

Slika

Slika

Slika

Slika


Ovako izgleda FARAR nastavak podjeljen na tri djela

Slika

Slika

Slika

Slika

Višenamjenske LR pološke sa 6-boxova

Slika

Slika


Poželjno je da kod svih oplodnjaka izlaz/uzlaz bude na različitim stranama i ofarbani različitim bojama. Ako nismo u mogućnosti da ulazi /izlazi budu na suprotnim stranama pored zadržavanja različitosti farbe, uzlaze /izlaze maximalno udaljiti jedan od drugog.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 07 vel 2011, 01:25

Nuklesu sa LR okvirom, petoramni

Slika


Mini oplodnjaci

Kod mini oplodnjaka razlikujemo :
1. oplodnjake koje moramo naseliti sa pčelama bez izgrađenog saća
2. mini oplodnjake koje formiramo od izgrađenog saća sa leglom ,hranom i pripadajućim pčelama


1. oplodnjake koje moramo naseliti sa pčelama bez izgrađenog saća
Evo jedna vrsta oplodnjak koju je konstruiso ErminH iovi oplodnjaci se naseljavaju sa pčelama na počecima satne osnove. OVakvioplodnjaci zahtjevaj više rada operacija . Ranije smo vidjeli kod VAhida u Holandiji mini oplodnjake.

Slika

Slika

Slika

Slika


2. mini oplodnjake koje formiramo od izgrađenog saća sa leglom ,hranom i pripadajućim pčelama

Ja preferiram ovu vrstu mini oplodnjaka iz mnogo razloga:

* želim da od pčela iskoristim sve što nude
* osnovna zajednica koja treba da mi donese med ujedno mi prirema i jedan ili dva oplodnjak , kroz sezonu može i više
* bezbolno formiranje sa zrelim leglom pripadajućim pčelam i hranom
* ovakvi oplodnjaci se u startu ponašaju kao normalne zajednice
* izgrađeno saće ,lakše se održava mikro kolima
* oplodnjak je ekvivalent 1LR ili 1 FA okvira
* formiranje oplodnjaka ne umanjuje radno raspoloženje osnovne zajednice
* poslije prvog turnusa , mogu formirati od dva još jedan, oduzimanjem poklopljenog legla i dodavanje s,o, za novu maticu
* raskompletiranje jednostavno i sve se vraća u standardni LR nastavak, da li kao posebna zajednica ili nekoj pripojiti.


-oplodnjaci ekvivalent 1 lr

Slika

šestodjelni opodnjak u lr nastavku
Slika

Slika

četvorodjelni oplodnjak u lr natavku
Slika

Slika

Slika

Slika


-dvodjelni oplodnjaci ekvivalent 1 fa

Slika

Slika
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 08 vel 2011, 22:57

2. mini oplodnjake koje formiramo od izgrađenog saća sa leglom ,hranom i pripadajućim pčelama

Ukratko da objasnim postupak formiranja oplodnjaka sa izgrađenim saćem,pripadajućim pčelama , leglom, i hranom,

* želim da od pčela iskoristim sve što nude

Proizvodne pčelinje zajednice se normalno razvijaju. Obzirom da planski uzgoj matica zahtjeva da se sve radnje odrade prema planu tako je slučaj i sa dodavanjem mini okvira proizvodnoj zajednici.
U početku/prva godina su to satne osnove . Ako sam se vezao za nekakav datum kada bi trebao da imam zrele matičnjake za presađivanje prije na 17-20 dana ubacujem mini okvire u proizvodne zajednice na izgradnju i zalijeganje matice. Ovaj okvir dodajem u sredinu legla.

Zavisno koliko želimo oplodnjaka,, uvjek se odvoji jedan dio okvira da pčele izgrađuju i deponuju hranu,kako bi prilikom formiranja oplodnjaka dodali i po jedan okvir hrane, To bi izgleda ovako:

*1 mini oplodnjak formira se od 2 okvira zrelog legla, pripadajućim pčelama i 1 okvir sa hranom, ikupno tri okvira zakoje kažem da je to ekvivalent 1 lr okvir

Slika

Do momenta vađenja okvira iz proizvodne zajednice , bi će izgrađen ,zaležen , Kada formiram oplodnjake imam zrelo leglo koje će za par dana da se izvali i oslobodi prostor matici za zalijeganje.

Sve ove pčele su već uveliko ispunile mini oplodnjak . Kada prvi put formiramo oplodnjak u principu više nije nužno dodavati pčele kako bi pojačali osim u onim oplodnjacima gdje je uzastopno došlo do situacije da se matica nije vratila sa oplodnje.


* osnovna zajednica koja treba da mi donese med ujedno mi priprema i jedan ili dva oplodnjak , kroz sezonu može i više

Ja uvjek nastojim da sve snage usmjerim na med jer je to prvo što dolazi. Zajednice koje mi pripremaju okvire za naseljavanje mini oplodnjaka neće biti umanjena snaga oduzimanjem jednog ili dva ovakva okvira u bilokom vremenskom periodu. Obziom da imam dovoljan broj pčelinjih zajednica obično dodajem jedan okvir na izgradnju. Ako procijenim da neka zajednica nema toliku snagu da iznese glavnu pašu može se preorjentisat da radi za formiranje oplodnjaka.
Slika

* bezbolno formiranje sa zrelim leglom pripadajućim pčelam i hranom

Slika

Ovaj dio formiranja za mene je bezbolan. Dan kada se formiraju oplodnjaci iziskuje ,zavisno od broja oplodnjaka vrijeme koje je potrebno da se zašarafe još dodatne letvice koje nose mini okvir,

Slika
Na ovom okvir se vidi dodatna letvica koja nosi okvir unutar oplodnjaka.

* ovakvi oplodnjaci se u startu ponašaju kao normalne zajednice

Slika
Na ovim oplodnjacima do sada nisam imao nikada grabeš .
NIkada se nije desilo da pčele napust sa maticom oplodnjak.
Ovo je iz razloga što se stalno smjenjuju turnusi


* raskompletiranje jednostavno i sve se vraća u standardni LR nastavak, da li kao posebna zajednica ili nekoj pripojiti.
Slika

Kada želim da raskompletiram oplodnjak, jednostavno vraćam u poziciju kao kada sam dodo na izgradnju. Ako želim da od ovih oplodnjaka formiram jednu pčelinju zajednicu bez problema ih grupišem. Nema bojazni da će se sukobiti pčele stim da u kavezu dodam samo jednu maticu.

Ove okvire bez problema mogu dodati bilo kojoj pčelinjoj zajednice na čuvanje do iduće sezone

Slika

Mislim da nije potrebno previše teoretisat oko oplodnjaka slike govore više nego riječi. Ako budu trebala neka pojašnjenja. Osjećaj te se slobodnim da me kontaktirate na bilo koju adresu koju nudim na internetu.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la beequeen » 08 vel 2011, 22:57

Sve super izgleda,ja nekako nemam vremena ovih dana ali cu da prostudiram sigurno ,hvala lijepa na vasem trudu ucitelji :D :D :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Avatar korisnika
beequeen
Aktivan
 
Postovi: 882
Pridružen: 02 lip 2010, 04:36
Lokacija: USA

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 08 vel 2011, 23:06

beequeen napisao:Sve super izgleda,ja nekako nemam vremena ovih dana ali cu da prostudiram sigurno ,hvala lijepa na vasem trudu ucitelji :D :D :DMislim da je dovoljno da se slike pogledaju , malo inspiracije ,,budite inovativni imat će te oplodnjak na pčelinjaku..

Najvažnije je imati na umu biologija pčele,, Kada počne uzgoj matica mora se sve obaviti u tačno određeno vrijeme.

Zimski dani su idelani da se razmišlja o vrsti oplodnjaka, sve pripreme obaviti i kada treba da ih upotrijebimo to nam bude lahko.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la beequeen » 09 vel 2011, 02:11

Kada prvi put formiramo oplodnjak u principu više nije nužno dodavati pčele kako bi pojačali osim u onim oplodnjacima gdje je uzastopno došlo do situacije da se matica nije vratila sa oplodnje

Mozes li malo ovo pojasniti Senade
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Avatar korisnika
beequeen
Aktivan
 
Postovi: 882
Pridružen: 02 lip 2010, 04:36
Lokacija: USA

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 09 vel 2011, 09:45

beequeen napisao:
Kada prvi put formiramo oplodnjak u principu više nije nužno dodavati pčele kako bi pojačali osim u onim oplodnjacima gdje je uzastopno došlo do situacije da se matica nije vratila sa oplodnje

Mozes li malo ovo pojasniti Senade


Kada se prvi put formira oplodnjak imamo pripadajuće pčele sa zrelim leglom koje treba da se izvali. Ovaj broj pčele izrazito veliki u odnosu na bejbi oplodnjake,

Kada su se pčele izlelgle ostavile su isto toliko prostora matici koja treba da se vrati sa oplodnje.

Ako se matica vratila sa oplodnje ona će sve te ćelije da zaleže novim jajima . Tako da će mo za izvjestan broj dana (biologija pčele) imati nove pčele,,

Ako se matice uzastopno (mislim na serije ) ,jedan oplodnjak koristi se za više serija matica ( 5-8 serija ) ne vrate u taj oplodnjak onda imam deficit pčele.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la pasha » 09 vel 2011, 17:40

FORMIRANJE OGAJIVAČKOG DRUŠTVA

Slika


Odgajivačko društvo

U nedostatku vlastitog iskustva , prilikom obrade ove teme koristim slijedeću literaturu:

1. U SVETU PČELA Veroljub Umeljić
2. MOJ PČELINJAK Branko Relić
3. STACIONIRANO PČELARENJE Branko Relić
4. PČELARENJE KAO PROFESIJA I HOBI Branko Relić
5. PČELARSTVO Ferid Velagić
6. SAVREMENO PČELARSTVO Alija Dolovac


Odabiranju i pripremi odgajivačkih društava treba da posvetimo posebnu pažnju. Biramo društva čije pčele imaju sve pozitivne osobine , slično kao kod odabira rodonačelničkog društva. Posebno obratimo pažnju da slučajno nema simptoma bilo koje pčeljinje bolesti.

Iz jačeg proizvodnog društva , koga smo odabrali kao odgajivačko, oduzmemo maticu. To bi trebala biti dobra matica i iskoristićemo je za zamjenu neke loše ili za formiranje novog društva. Zatim ćemo iz odgajivačkog društva oduzeti sve ramove sa otvorenim leglom bez pčela.
Ovo radimo da pčele ne bi punile sa MM prisilne matičnjake koje bi počele da izgrađuju na saću ovih ramova , već im ostaje da svu pažnju posvete mladim larvicama koje ćemo im sutradan dodati.

Tom društvu dodajemo i dva rama sa dosta polena. Naravno , ranije ćemo planirati iz kojih košnica ove ramove da oduzmemo.

Plodišta odgajivačkih društava dopunjavamo ramovima sa zrelim leglom iz kojih se pčele već izvode i sa pripadajućim pčelamo. Podrazumjeva se da pazimo da ne prenesemo i maticu. Odmah predvidimo i prazan prostor , koji ćemo sutradan , sa larvicama dodati.

Slika

Ovaj prostor treba predvidjeti u sredini košnice. Lijevo i desno ide po jedan ram sa zrelim leglom, onda ramovi sa polenom, onda ostali ramovi sa leglom i hranom simetrično postavljeni lijevo i desno. Zatim sa nekoliko ramova sa otvorenim leglom , uzetih iz pomoćnih društava, bez matice, stresemo sve pčele u plodište odgajivačkog društva. Takođe ćemo sve pčele sa nastavka ili polunastavka ovog društva stresti u plodište, a nastavke iskoristiti za druge košnice.

Slika

Na ovaj način smo formirali jako odgajuvačko društvo sa velikim brojem mladih pčela sposobnih za lučenje MM. Sve su ove pčele zbijene u plodišni prostor.
Prazan prostor u sredini košnice biće ispunjen mladim pčelama koje će sutradan , kad dodamo ram sa presađenim larvicama , odmah biti u kontaktu sa njima.

Slika

Kad smo završili formiranje odgajuvačkog društva, dodajemo mu preko satonoša pogaču od 1kg, koju smo napravili od šećera u prahu, meda i samljevenog polena u odnosu 600 + 300 + 100 gr. Uveče ovom društvu sipamo u hranilicu med razblažen sa vodom u omjeru 1:1 .

Slika

Trudićemo se da u hranilici ima razblaženog meda sve dok matičnjaci ne budu zatvoreni, a do tada će i pogača da traje.
Sa svim ovim radnjama smo obezbjedili da se larvice (buduće matice), odgajaju u velikom izobilju, u sličnim uslovima koji predhode prirodnom rojevom nagonu, pa sa pravom treba da očekujemo da će sav naš trud biti nagrađen veoma kvalitetnim maticama.

Već sutradan pristupamo presađivanju larvica –ali to je nova tema.

Naglašavam da je ovdje predstavljeno formiranje odgajivačkog društva po Umeljiću , i meni se čini najprihvatljivije , dok po drugim autorima nemamo samo jedno odgajuvačko društvo , nego govorimo o formiranju startera i finišera.
Dakle , prije nego pristupimo presađivanju larvi , formiraćemo društva koja će da prihvate presađene larve i započnu sa izgradnjom matičnjaka.

Ovdje ću napisati kako se to radi po Reliću:

Jedan dan , a najkasnije 4-5 sati prije nego što ću dati osnove matičnjaka sa presađenim larvama, iz odabranog društva oduzmem maticu i svo otvoreno leglo, osim jednog sa najmlađim larvama , koje stavljam u sredinu formiranog gnijezda. Do njega , sa obe strane , stavljam okvire sa nepoklopljenim medom i dosta polena, a iza njih okvirove sa zatvorenim leglom i medom. Na mjesto oduzetih okvirova sa otvorenim leglom , dodajem okvirove sa zatvorenim leglom , koje uzimam iz društava kojima su dati okvirovi sa otvorenim leglom. Ako je potrebno , prihvatna društva pojačavam mladim pčelama iz drugih društava , sve dotle dok svi okvirovi ne budu dobro zaposjednuti sa pčelama. Jedan do dva sata prije dodavanja presađenih larvi iz prihvatnog društva oduzimam okvir sa otvorenim leglom i umjesto njega dodajem okvir sa osnovama matičnjaka u koje su presađene larve.
Slijedećeg dana vadim okvir sa započetim matičnjacima i na njegovo mjesto dodajem nov okvir sa presađenim larvama.
Započete matičnjake dajem odgajuvačkom društvu na dogradnju i njegovanje.
Uzgajuvačka društva imaju zadatak da nastave sa njegovanjem matičnih larvi i dovršavanjem započetih matičnjaka. Najčešće formiram uzgajuvačka društva bez matice.
(postupak je sličan Umeljićevom tako da ga ovdje neću detaljno iznositi)

Pored ovog načina može se formirati i odgajivačko društvo sa maticom i takvo društvo se praktično može koristiti duže vrijeme. Problem je u tome što se takva zajednica može izrojiti sa starom maticom, što se mora imati u vidu i voditi računa da do toga ne dođe, da ne bi pobjegao roj.

Relić to ovako opisuje:
Na svom pčelinjaku formirao sam uzgajivačko društvo s maticom tako što sam u jedan (široko niski) nastavak , koji stoji na podnjači stavio okvir sa maticom i do njega zatvoreno leglo. Zatim sam na taj nastavak stavio MR, pa na nju drugi nastavak sa otvorenim leglom. Ukoliko nije bilo dovoljno okvirova sa otvorenim leglom, broj sam nadopunjavao otvorenim leglom iz drugih košnica. Zajedno sa pripadajućim pčelama. (pčele sam prskao mirisom da se ne bi tukle). Radi svake sigurnosti matici sam podrezivao jedno krilo.
(od ovog se ograđujem i ne preporučujem)
Slijedećeg dana po formiranju uzgajivačkog društva iz sredine sam vadio po dva okvira sa najmlađim leglom i nakon sat dva na njihovo mjesto stavljao okvirove sa započetim matičnjacima, koje su ove pčele imale da dovrše.
Kad su matičnjaci bili zatvoreni ili pri zatvaranju, okvire sam vadio i dodavao drugim zajednicama iznad MR, dok ne budu zreli , a uzgajivačkom društvu dodavao slijedeću partiju započetih matičnjaka.


Naglašavam da ni sam Relić ne preporučuje ovakvo odgajivačko društvo , jer na osnovu svoje dugogodišnje prakse zaključuje da ovako dobije manji broj matičnjaka i lošije odgojene matice, pošto mlade pčele ne njeguju samo matične larve , nego i radiličke – pčelinje larve.


Uredila: Pasha
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Avatar korisnika
pasha
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 11 ožu 2010, 10:10
Lokacija: Sarajevo

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 09 vel 2011, 22:49

Uzgoj matica po Jenterovoj metodi


Uzgoj matica pomoću jenterovog aparata predstavlja jedan od velikih doprinosa u uzgoju kvalitetnih matica, a samim tim i razvoju pčelarstva uopće. Izumitelj aparata je Karl Jenter za kojeg je 1987. godine od svjedskog udruženja pčelara APIMONDIA dobio zlatnu medalju.

Bit ovog aparata je u tome što je Jenter izumio pokretno dno za radiličku i matičnu ćeliju koje je za obje vrste ćelija zajedničko. Pokretnim zajedničkim dnom eliminiran je mukotrpan i naporan posao kod presađivanja larvi i izbjegnuta su razna pomagala. Uz pomoć ovog aparata vrlo jednostavno ćemo presađivati larve bez dodirivanja pa je taj posao omogućen i starijim pčelarima lošijeg vida i ne baš mirne ruke. U stvari presađivajući larvu premještamo kompletno dno radiličke ćelije u kojem u mliječi pliva larva i bez straha i dodirivanja larve dno ugrađujemo u matičnu ćeliju odnosno u osnovu vještačkog matičnjaka.
Ovim se ispunjava nekoliko značajnih uvjeta i prednosti koja utječu na primitak presađenih larvica i u krajnjoj liniji na kvalitetu budućih matica.

1. uvjet je presađivanje larvica u najmlađem stadiju koje su tek ispilile iz jajeta. Time se osigurava da larve odmah budu obilno hranjene najkvalitetnijom matičnom mliječi od strane pčela namjenjenoj samo matičnim larvama.

2. uvjet je nemogućnost dodirivanja larve i slučajnim nesvjesnim oštećenjem larve što bi se negativno odrazilo na prijem larve, a kasnije i na kvalitetu izležene matice.

3. Zatvaranjem matice u aparat ona će se neko vrijeme suzdržavati zalijeganja jaja, dok se ne prilagodi novoj sredini. Suzdržavanje pozitivno djeluje na sazrijevanje jaja. Kao dobru posljedicu matica će zalijegati krupnija jaja iz kojih će kasnije nastati kvalitetnije i krupnije matice.

4. Sljedeća prednost aparata je u tome što su sve larve gotovo iste starosti. Razlika između najmlađe i najstarije larve iznosi samo nekoliko sati. Imajući u vidu ovu činjenicu presađivanje svih larvica vršimo u najpogodnijem trenutku što će kao dobru posljedicu izazvati da će svi dobiveni matičnjaci biti zreli za presađivanje četrnaestog ili petnaestog dana bez bojazni da će se neka matica ranije izleći i uništiti sve ostale matičnjake.

5. Prednost je aparata i u tome što sve matičnjake po presađivanju jednostavno umetnemo u izbušene letvice okvira.

6. Svi dijelovi aparata imaju neograničen vjek trajanja uz pažljivo i pravilno rukovanje.


st0Slika
Izgled JENTER APARATA


Opis Jenterovog aparata

Jenterov aparat izrađen je od jako kvalitetno specijalne plastike.Dimenzije aparataa su 120x120x36 mm i može se ugraditi u svaki okvir. Prednja strana aparata izgrađena je u obliku satne osnove s početcima radiličkih ćelija, kojih ima 370. Svaka druga ćelija posmatrajući horizontalno izrađena je s šupljim dnom i njih ima 90. Otvori na dnu ćelija su 4 mm i oni se sa zadnje strane začipaju čepićima .

Slika

Slika

Slika
(sl. 1 čepići dna ćelija)

Ti čepići predstavljaju dno ćelije koji služe da se larva prenese u plastične osnove matičnjaka.

Slika
(sl 2 plastična osnova matičnjaka)

Tako premještajući oni nose sa sobom i larvu i mliječ u kojoj ona pliva.

Slika
( sl 3 larva u čepiću ćelije)

Preko poredanih čepića ide stražnji zaštitni poklopac. Na prednjoj strani preko začetaka osnova ide produžetak u obliku saća koji prestavlja nadogradnju ćelija visine je 3 mm.

Slika
(sl 4 plastična nadogradnja radiličkih ćelija)

Prednja strana zatvara se plastičnom matičnom rešetkom

(sl 5)Slika

Slika

koja u sredini ima mali okrugli otvor s poklopčićom promjera 30 mm. Taj otvor služi za dodavalje matice u kavez. Uz aparat se isporučuje 115 čepića pokretnog dna, 115 osnova matičnjaka, 40 žutih držača matičnjaka
(sl 6) Slika

Slika

te plastični štapić koji služi kao pripomoć za čišćenje rupica obiju ćelija poslije navoštavanja i za vađenje i umetanje dna ćelije kao i za vađenje matičnjaka iz okvira.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 09 vel 2011, 23:28

Poslovi koje trebamo odraditi prije početka rada s jenterovim aparatom

Da se ne bi mislili i nepotrebno gubili vrijeme obično dvije godine moramo pratiti društva s najboljim osobinama kako bi smo odredili koje će nam društvo biti rodonačelničko i koje će nam osobine imati uzgojene matice. Također moramo odabrati dva jaka proizvodna društva koja će nam odgojiti presađene larve u dobre kvalitetne matice.

Budući da kvalitet i osobine budućih pčelinjih zajednica zavise većinom od očeva odnosno od osobina trutova koji su se sparili s uzgojenim maticama. Moramo izabrati nekoliko pčelinjih zajednica u kojima ćemo na vrijeme odgojiti dovoljan broj kvalitetnih trutova da budu spolno zreli u vrijeme kada naše uzgojene matice krenu na svadbeni let. Ovi trutovi ne smiju biti u bližem srodstvu s rodonačelničkom zajednicom.
Trebamo utvrditi iz kojih ćemo društava oduzimati okvire s pergom

(sl 7) Slika

jer ćemo nekoliko takvih okvira poslije dodati odgajivačkim društvima.
Trebamo utvrditi i iz kojih ćemo zajednica uzimati okvire zatvorenog legla

(sl. 8) Slika
i stresati pčele za pojačavanje odgojiteljskih zajednica. Kada smo sve to unaprijed pripremili i utvrdili naredni radovi će nam biti lakši s boljim konačnim rezultatima i obezbjedit ćemo sebi najbolje moguće mlade matice i najbolje moguća nova pčelinja društva.

Priprema okvira za uzgoj matičnjaka

U prazan plodišni okvir ugradit ćemo dvije letvice u koje ćemo učvrstiti osnove matičnjaka. To ćemo uraditi tako što ćemo kod dvije letvice debljine 10 mm, koje imaju unutrašnje dimenzije okvira izbušiti po 15-20 rupa koje su jednako razmaknute, a promjera 9 mm. Prvu letvicu ćemo pričvrstiti udaljenu 20mm od satonoše, a drugu 90 mm. Letvice se pričvršćuju s jednim čavlom da se mogu okretati što nam kasnije znatno olakšava rad.
Ako radimo s visokim okvirom kao kod DB ispod dojnje letvice na razmaku od 55 mm postavit ćemo još jednu letvu i staviti traku satne osnove. Ovo je potrebno uraditi da pčele grade manje zaperaka između matičnjaka. Za rad s jednim Jenterevim aparatom potrebna su 2 ovakva okvira.

(sl. 9 )Slika

Slika

Slika

Slika


Priprema aparata za upotrebu

Kod starijeg tipa jenterovog aparata čepići koji predstavljaju pokretno dno bili su šuplji pa ih je bilo potrebno pripremiti tako što pritisnemo čepić od komadić satne osnove i lagano zavrtimo da se satna osnova otisne i zatvori rupu na čepiću. To se mora izvesti pažljivo da dobijemo udubljeno dno ćelije točno na sredini. Ovo je potrebno osigurati jer matica prilikom polaganja će položiti jaje na najudaljeniju točku na dnu ćelije, a to kao u prirodnom saću je centar dna ćelije. Ukoliko matica položi jaja pri kraju ćelije to će nam otežati narednu rađu.
Kod novijih modela aparata dno čepića je zatvoreno i ovaj posao nije potrebno raditi što ubrzava pripremu jenterevog aparata. Potrebno je samo navoštiti začetke matičnih ćelija ali ni to nije obavezno. Ukoliko vršimo navoštavanje matičnih osnova u maloj posudi rastopit ćemo vosak najbolje od zaperaka
(sl 10) Slika

u koji dodamo malo čistog propolisa. Pincetom ćemo nakratko uroniti matičnjak, izvaditi i odmah naglo otresti da sa njega sleti višak voska.

Na ovaj način postigli smo mnogo veću prirodnost matičnjaka pa će pčele kada u njega presadimo larvu istu mnogo lakše prihvatiti.
Kod ponovne upotrebe čepiće ćemo izvaditi iz matičnjaka i ponovo posložiti u otvore saća aparata s matičnjaka ćemo rukom skinuti višak voska. Pošto se u unutrašnjosti matičnjaka nalazi ostataka matične mliječi i košuljica-čahura mora se to ukloniti.
Ne strugati nikakvim oštrim predmetima osnove matičnjaka jer ćemo ih tako samo oštetiti.
Potrebno je da čistu vodu zagrijemo da prozuji 70-80°C i pridržavajući je pincetom osnovu matičnjaka jednostavno oprati. Ovim ćemo postupkom i dezinficirati osnovu matičnjaka.
Kada se matična osnova osuši postupak navoštavanja ćemo ponoviti.

Rad s Jenterevim aparatom

Jedan od uvjeta u uzgoju matica, a samim tim i radu s jenterovim aparatom je obavljanje poslova i radnji u preciznim vremenskim terminima, kako po danima tako i po satima.
Ovih uvjeta ćemo se lakše držati ako ako izradimo kalendar po danima i satima za izvođenje pdređene djelatnosti.
Ako za početak rada dan A vežemo za neki datum, dobit ćemo kalendar, odnosno na taj dan ćemo nadograditi sve dane i sate za obavljanje budućih djelatnosti koje je potrebno uraditi. Kada krenemo s uzgojom matica nesmijemo sebi dozvoliti da određeni posao ne obavimo u odgovarajuće vrijeme.

Slika
Slika


DAN A u 18 sati

Stavljanje aparata u odabranu zajednicu na poliranje ćelija

Ako se radi o aparatu koji se prvi put upotrebljava pčele će plastične saće teško prihvatiti i nadograđivati pa je potrebno aparat držati više vremena, otprilike do 10 dana dok pčele otpočnu nadogradnju plastičnih ćelija. U to vrijeme čim primjetimo da su pčele nadogradile ćelije 1-2 mm uklanjamo aparat i dodajemo u rodonačelničku zajednicu tek onog dana koji smo po kalendaru označili kao dan A.
Iz plodišta u 18 sati odabrane, rodonačelničke zajednice vadimo jedan krajnji okvir kako bi smo u sredini stvorili potreban prostor za dodavanje okvira s ugrađenim aparatom s kojeg smo prethodno uklonili poklopac s matičnom rešetkom. Uklanjanjem poklopca omogućujemo pčelama lakšu nadogradnju i poliranje radiličkih ćelija.

Slika


DAN 0. u 18 sati

Zatvaranje matice u aparat

Iz košnice vadimo okvir s Jenterovim aparatom, postavljamo na njeg poklopac s matičnom rešetkom te pričvrstimo s vijcima, skinemo s rešetke okrugli poklopac.
Odmah pristupamo pronalasku matice i lagano je hvatamo za krila i stavljamo u aparat na saće te zatvaramo okrugli poklopac na rešetki aparata. Okvir s aparatom u kojem je sada matica vraćamo na isto mjesto u košnici. Moramo povesti računa da između poklopca i susjednog okvira bude razmak bar 12 mm kako bi kroz rešetku pčele neometano ulazile matici u aparatu.

Zna se desiti da u ćelijama aparata prilikom ubacivanja matice bude meda što je češći slučaj kod drugog ciklusa naročito ako je vani prisutna jača paša. Na to ne trebamo da obraćamo pažnju i ne činimo ništa. Budući da je matica blokirana na uskom prostoru same pčele će se potruditi da čiste ćelije saća od meda kako bi matici povećali prostor za zalijeganje. Zbog nove sredine matica će se par sati suzdržavati od nošenja jaja i nakon što se privikne na novu sredinu započet će sa polaganjem jaja. Kao posljedica što matica nije legla nekoliko sati jaja će biti krupnija i to je još jedan preduvjet za bolje krupnije buduće matice.

Slika
(sl. 11 pogled na jaja zaleženog aparata)
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 09 vel 2011, 23:49

DAN 1. u 07 sati

Kontrola zaleženosti aparata

Iz košnice vadimo okvir s Jenterovim aparatom i prema svjetlu s prednje strane kroz poklopac kontroliramo zaleženost ćelija. Ako smo dobru zaleženost utvrdili prvog dns u 07 sati, onda će se po prirodi do četvrtog dana u 07 sati sva jaja preobraziti u larvice spremne za presađivanje u osnove matičnjaka.

Iako smo ustanovili da su sve ćelije zaležene maticu ne oslobađamo iz kaveza nego okvir s aparatom i maticom vraćamo na njegovo mjesto u košnici. Ukoliko bi smo požurili da oslobodimo maticu iz aparata moglo bi se desiti da pčele očiste ćelije aparata od tek položenih jaja i ćelije ponovo napune medom.

Jenter se potrudio da aparat napravi od najkvalitetnije plastike ipak za pčelu to nije prirodna sredina od voska. Pčelama je teško podvaliti pa da bi smo pčele privoljeli da njeguju leglo u aparatu maticu ćemo držati zatvorenu još nekoliko sati nakon zaljeganja čitavog aparata. Vrijeme će učiniti svoje i jaja stare. Matica će se suzdržati od ponovog polaganja jaja u zaleženu ćeliju. Maticu ćemo osloboditi tek oko podne. Ove mjere opreza su potrebne tek ako je vani intenzivna paša. Ukoliko je paša manja maticu oslobađamo odmah nakon što utvrdimo da su ćelije aparata zaležene. Prilikom oslobađanja matice uklanjamo kompletan prednji poklopac s matičnom rešetkom i nakon vraćanja okvira s aparatom u košnicu matica će odšetati na susjedni okvir.

Zna se desiti da se neka matica previše uznemiri u aparatu i dugo suzdržava na polaganje jaja i da prvog dana do 18 sati položi samo nekolik jaja. Tada ta mjesta gdje su položena jaja treba obilježiti kako ih nebi predsađivali. Ujutro drugog dana u 07 sati ponovo pregledamo aparat i ako ustanovimo da je matica ipak od sinoć zalegla cijeli aparat maticu oslobađamo po pašnim prilikama odmah ili u podne. Budući da smo izgubili zbog nezaljeganja matice cijeli jedam dan cijeli kalendar pomjeramo za jedan dan. Meni je prvi put se desilo da sam zbog matice cijeli kalendar morao pomjeriti za dva dana jer je matica tek drugi dan zalegla samo nekoliko ćelija.

Teško je ići protiv prirode pa budimo zadovoljni ako prvi put dobijemo polovičan uspjeh. Ovaj dio u radu s Jenterovim aparatom je najkritičniji. Poslije dobro odrađenog ovog dijela posla sve ide lakše i sigurnije.


DAN 3. u 17 sati

Formiranje odgojiteljskih zajednica

Već ranije slično kao kod izbora rodonačelničke zajednice kada smo planirali uzgoj matica pratili smo s posebnom pažnjom i izabrali dvije zajednice od kojih ćemo formirati odgojiteljska društva. Te zajednice moraju jake proizvodne te imati sve pozitivne osobine i moramo obratiti pažnju da nemaju znakove i simptome nekih pčelinjih bolesti.

Po podne u 17 sati pronaći ćemo maticu u odgojiteljskoj zajednici i s njom budući da je to dobra matica formirati novo društvo. Iz odgojiteljske zajednice uzimamo sve okvire na kojima je otvoreno leglo bez pčela što znači pčele zbrišemo četkom unazad u košnicu.
(sl.12)Slika

Otvoreno leglo uklanjamo zbog toga da pčele ne bi gradile prisilne matičnjake i punile mliječi. Bez toga ostaje im da svu pažnju posvete njezi larvica koje smo im mi sutra dan dodati. Toj zajednici dodajemo dva okvira s dosta cvijetnog praha.
(sl. 13) Slika

Preostali prostor popunjavamo okvirima iz čijeg legla već izlaze mlade pčele te pripadajućim pčelama, koje uzimamo iz pomoćnih zajednica vodeći računa da ne prenesemo i maticu. Već sada u sredini ostavimo prazan prostor za okvir s osnovama matičnjaka koji ćemo sutra dodati lijevo i desno od ovog praznog prostora je po jedan okvir s zrelim leglom, iza njih po jedan okvir s pergom, pa onda s obe strane iza idu ostali okviri s preostalim leglom i hranom. Zatim dodamo s 4-5 okvira iz pomoćnih zajednica s otvorenim leglom tako da s četkom zbrišemo sve pčele. Naravno bez matice. Ovako smo formirali jaku zajednicu s dosta mladih pčela sposobnih za lučenje matične mliječi. Sve pčele zbijene su u plodišni prostor, a prostor u sredini košnice zaposjednut će mlade pčele koje nemaju što raditi pa kad dodamo mlade larve odmah će biti u kontaktu s njima.

Slika
(sl 14. odgojiteljska zajednica)

Kada završimo formiranje odgojiteljske zajednice preko satonoše dodat ćemo pogaču napravljenu od šećera u prahu, meda i samljevenog polena i omjeru 600 + 300 + 100 grama.

Stavljamo preko pranilicu i uveče ovoj zajednici dodajemo razblažen med s vodom u omjeru 1:1. Od tog trenutka u hranilici do zatvaranja matičnjaka stalno mora biti razblaženog meda. S ovim poduzetim radnjama stvaramo blagostanje u košnici koje je slično uvjetima pred rojenje, koje će nagraditi sav naš trud i bit ćemo nagrađeni vrlo kvalitetnim maticama.
Slika


DAN 4. u 07 sati

Presađivanje larvica

Ujutro za ranije do 07 sati moramo pripremiti prostoriju koju ćemo zagrijati na +34°C držati širu posudu kojoj vrije voda da bi u prostoriji bila povećana vlažnost zraka. Pripremit ćemo okvire i matične osnove da se zagreju na temperaturu prostorije. Prostorija treba biti dobro osvijetljena. Za vrijeme presađivanja larvi ne otvarati vrata kako se mikro klima nebi naglo mijenjala. Kada smo izvršili sve pripreme odlazimo u pčelinjak i iz rodonačelničke zajednice vadimo okvir s Jenterovim aparatom. Vidjet ćemo da su se larvice već dobro orosile matičnom mliječi. To je znak da su se larve već izlegle iz jaja.
(sl. 16) Slika

Mekom četkom očistimo sve pčele s okvira. Nikako ne smijemo udarati po okviru. Na
Njegovo mjesto u košnicu stavljamo okvir sa satnom osnovom. Preko okvira s aparatom stavljamo meku krpu da z ačtitimo larvice od sunčeva svijetla i strujanja zraka.

Donosimo okvir u radnu prostoriju i skidamo stražnji poklopac i pomoću malog štapića vadimo pokretno dno satne ćelije na čijem se vrju nalazi mliječ u kojoj pliva mlada larva. Vrh čepića uvlačimo u otvor osnove matičnjaka i skupa stavljamo u rupu specijalnog okvira gdje slažemo sve tako pripremljene matične osnove. Zapravo premjestili smo dno radiličkih ćelija i s njim sjeli sadržaj skupa sa larvicom i matičnom mliječi bez pomjeranja i dodirivanja larvice te ugradili u osnovu matičnjaka. Ovo i jeste srž jenterovog aparata koji mu daju određenu prednost . Sve prethodne i ostale rađe su manje-više slične kod drugih metoda kod presađivanja larvica i uzgoja matica.

Kada smo presadili i oba okvira popunili s osnovama matičnjaka.

Okvire prekrijemo ručnikom ili napravimo od stiropola kutiju kao na slici dole te odnosimo u pčelinjak i svakoj odgojiteljskoj zajednici dodajemo po jedan okvir s 40 matičnih osnova na daljnju njegu.

Slika

Kada otvorimo košnicu odgojiteljske zajednice u sredini u praznom prostoru gdje ćemo dodati okvir s larvicama cijeli prostor bit će popunjen s mladim pčelama.
(sl. 19) Slika
Kad dodamo u taj prostor okvir s larvicama pčele će odmah biti u kontaktus larvicama i odmah željno navaliti da ih obilno hrane odgovarajućom mliječi.

DAN 8. u 18 sati

Kontrola broja izgrađenih matičnjaka

U ovo vrijeme svi matičnjaci bi trebali biti zatvoreni. S odgojiteljskih zajednica sada možemo ukloniti hranilice i ostatke pogače. Pažljivo vadimo okvir s matičnjacima

(sl. 20) Slika

da utvrdimo koliko je matičnjaka odgojeno radi planiranja potrebnog broja nukleusa ili oplodnjaka u koje ćemo kasnije dodati po jedan matičnjak. Pažljivo vraćamo okvir na njegovo mjesto.
Koliko god da smo zadovoljni brojem i izgledom zatvorenih matičnjaka lako se možemo razočarati i doživjeti neuspjeh. Budući da smo ranije dodavali zatvoreno leglo i koliko god da smo pazili da nema slučajno koja ćelija s otvorenim leglom lako možemo napraviti previd i da nam ostane koja ćelija s larvom i na njoj pčele lako odgoje matičnjak koji zna biti mali i oku neuočljiv. Pošto se tu radi o starijoj larvi iz koje će se prije izleći matica starija nekoliko dana. Prva matica će svojim žalcem ubiti sve matice u matičnjacima i posao će nam propasti. Da bi to izbjegli iz odgojiteljske zajednice uklonit ćemo sve okvire s leglom. Pčele ćemo stresti i okvire dodati drugim pčelinjim zajednicama.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Ahmet » 10 vel 2011, 15:44

Ovo objasnjenje sa slikama je stvarno fenomenalno i puno lakse za shvatiti nego sva literatura koju sam procitao o Jenteru, jos jednom svaka vam cast na nesebicnom predavanju znanja onima koji su ga zeljni :wink:
A sad posto imam namjeru ove godine nabaviti Jenter aparat iz zelje da oprobam za svoje potrebe uzgojiti matice od onih drustava koja su savrseno mirna pri pregledima a pored toga imaju i solidne prinose jedina mi je dilema da li da pravim ove mini oplodnjake sto smatram komplikacijom ako radim matice samo za sebe ja bih pokusao od LR tjela pregradama napraviti oplodnjake od koji bi svaki imao 2 rama i svoju zasebnu hranilicu ili recimo od petoramnih nukleusa sa jednom pregradom dobiti dva oplodnjaka, to mi se cini nekako jednostavnije ako je samo za moje potrebe. Ako nije problem da objasnite koja je prednost ovih mali oplodnjaka na spram recimo oplodnjaka koji koriste obicne ramove? Izgleda da ja zelim po svaku cijenu izbjeci ove male ramove :lol:
Avatar korisnika
Ahmet
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 190
Pridružen: 08 sij 2011, 13:51
Lokacija: Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 10 vel 2011, 20:47

DAN 13.

Popodne formiranje oplodnjaka

Na osnovu broja izgrađenih matičnjaka u odgojiteljskim zajednicama trebamo odrediti broj nukleusa ili oplodnjaka tako da za svaki matičnjak imamo po jedan nukleus ili oplodnjak.
Ako matice radimo za svoje potrebe najbolje je da za nukleuse koristimo standardni plodični nastavak koji ćemo tankom lesonit pločom pregraditi na dva jednaka dijela.

(sl 22)Slika

Lesonit ploča treba da bude toliko visoka da njenim umetanjem pregrađuje i podnicu da se pčele iz oba pregratka ne miješaju, a treba i da je višlja od nastavka tako da viri iznad za jedan centimetar. Svaki pregradak treba da ima svoju poklopnu dasku i svoju hranilicu koje se pokrivaju zajedničkim poklopcem . Tako ćemo dobiti dva nukleusa sa po pet okvira. Svaki dio treba da ima svoje posebno leto obojeno različitim bojama kako bi matica prilikom povratka s oplodnje lakše pronalazila svoj ulaz.

(sLR ½) Slika

Sve okvire i pčele za formiranje nukleusa uzimamo iz pomoćnih zajednica. Prije uzimanja okvira prvo moramo pronaći i blokirati maticu s rešetkom za blokadu matice.
Kada završimo s oduzimanjem okvira i pčela maticu oslobađamo.

Slika
Nukleus punimo tako da do južne strane prvo stavljamo okvir s medom, do njega okvir s pergom pa dva okvira s zatvorenim i otvorenim leglom i na kraju opet okvir s medom. Kada dodajemo okvire dodajemo ih s pripadajućim pčelama i na njih na kraju stresemo pčele s otvorenog legla. Posao smo završili kada formiramo sve nukleuse. Ukoliko nas je omelo vrijeme ili kiša nukleuse možemo formirati i 14 dan.

U pčelarskoj praksi za oplodnju matica se koriste razne vrste i veličine oplodnjaka.
Pregrađujući standardno plodište na dva, tri i četiri djela od kojih svaki dio ima svoje zasebno leto na različite strane. Ako iz jedne pregrade oduzmemo maticu, vadeći pregradu spojit ćemo preostale pčele s društvom susjedne matice. Tim postupkom će se to društvo povećati, a matica dobiti dodatni prostor.
Dobri su zasebni mali nukleusi veličine da u njih može stati 5-7 standardnih okvira s kojim pčelarimo. To su u stvari male košnice koje se lako mogu proširivati dodajući im još jedan nastavak.

(sl. 23)Slika

Mali oplodnjaci i bebi oplodnjaci su zasebna tema i njihovu primjenu kao početnik treba izbjegavati jer često su meta grabeži i zbog malog prostora lako se izroje s čestom pojavom da ih napuste sve pčele.


DAN 14.

Dodavanje matičnjaka

Ako je dan topao i bez vjetra pripremu matičnjaka odradit ćemo u hladu gdje nema propuha. Iz odgojiteljske zajednice vadimo okvir s matičnjacima. Lagano mekom četkom bez stresanja odstranimo sve pčele. U ovo vrijeme pčele su već ispolirale vrhove matičnjaka što je znak da su matičnjaci zreli za presađivanje. Kada smo odstranili sve pčele okvir prekrivamo ručnikom da matičnjake zaštitimo od sunca i vjetra.
Matičnjake plastičnim štapićem koji dođe uz jenterov aparat pažljivo u sredinu odozgo pritisnemo i lagano guramo da izvučemo iz letvice plastičnu osnovu na koju je nadograđen matičnjak. Pažljivo plastičnu osnovu utisnemo u žuti držač matičnjaka.

(sl. 24)Slika

Neki pčelari na samom početku ugrade žute plastične držače u okvir i prilikom presađivanja larvi plastične osnove matičnjaka samo umetnu u žute držače. Odmah prije početka uzgoja matica ugraditi žute držače je neophodno ako koristimo viklere za zaštitu matičnjaka.

Izvučeni matičnjak stavljamo na koso na meku krpu u posudi ili u kutiju u kanalić napravljenu od štiropola tako da u njemu matičnjak okrenut dolje visi o žutom držaču.

(sl. 26) Slika

Prilikom odvajanja matičnjaka iz okvira i njihovog slaganja u posudu ili kutiju matičnjak ne okretati nego on mora uvjek biti okrenut prema dolje. Paziti da ne tresemo s matičnjakom i da nam iz ruke ne ispada na stol ili pod jer bi ako nam se to desi mogli ubiti maticu ili je ugušiti ako oštetimo matičnjak.
Kada smo skinuli i spremili sve matičnjake s jednog okvira pristupamo dodavanju matičnjaka u nukleuse. Otvorivši nukleus u sredini ćemo malo razmaknuti dva okvira te dodati matičnjak držeći ga za žuti držač i lagano dodati pazeći da matičnjakom ne dodirujemo okvir i saće.

(sl. 27)Slika

Palcem druge ruke ćemo pritisnuti okvir da letvica satonoše lagano stisne o žuti držač matičnjaka da ga tu fiksira. Ukoliko nam vijenac meda ne daje dovoljno prostora za matičnjak prethodno ćemo pčelarskim nožem proširiti prostor uklanjajući vijenac i vosak da dobijemo dovoljno mjesta za dodavanje matičnjaka. Neki pčelari prilikom dodavanja matičnjaka dodaju malo razblaženog meda ali da bi se smanjila mogućnost grabeži bolje je pored matičnjaka s objee strane dodati po malo pogače.
Ukoliko ovaj posao dodavanja matičnjaka iz bilo kojih razloga ne uradimo 14. dana taj posao možemo odraditi i 15. dana.

DAN 17.

Popodne kontrola izleženosti matica i vađenje ostataka matičnjaka
Prije ovog termina nukleuse ne treba otvarati jer su u njima tek izliježene matice koje su plahe i vrlo živahne. Samo ćemo lagano otvoriti nukleus i izvaditi ostatke matičnjaka. Po izgledu vrha matičnjaka znat ćemo jeli se izlegla matica. Ako je vrh otvoren i na njemu visi poklopčić

Slika

znak je da je matica izašla i da je s njom sve u redu pa je ne treba tražit i nepotrebno uznemiravati. Ukoliko matičnjake ne izvadimo ovaj dan nego to učinimo kasnije s vrha matičnjaka će opasti poklopčić i pčele bi već otpočele razgradnju matičnjaka pa ukoliko naiđemo na takav matičnjak nećemo znati dali se iz njega izlegla matica pa ćemo je morati potražiti po okvirima. Vadeći okvire lako se desi da mlada matica prhne u travu i da je zauvijek izgubimo, a da to nismo ni primijetili. Zato je dobro povaditi sve ostatke matičnjaka 17. dan pa ako iz nekog matičnjaka matica nije izašla vraćamo ga nazad i sutra ponovo kontroliramo.
U narednom periodu u pčelinjak ne treba ulazit nego je potrebno osigurati mir jer će matice izlaziti na svadbeni let pa ih nije dobro uznemiravati.

DAN 28.

Kontrola oplodnje i kvalitete matice

Dvadeset osmog dana pažljivo ćemo pregledati sve nukleuse kako bi utvrdili dali se matica oplodila i otpočela sa liježenjem. Ako pregledom da je matica zanjela velike koncentrične krugove bez preskakanja ćelija saća utvrdit ćemo da je riječ o kvalitetnoj matici koja je spremna za dodavanje novoformiranim društvima, za zamjenu ili za prodaju.

(sl. 29)Slika

Ako kod matice primjetimo bilo koji fizički nedostatak ili nismo zadovoljni njenim leglom uklonit ćemo je i na njeno mjesto dodati matičnjak iz drugog turnusa. Isto tako ako primjetimo da iz bilo kojeg razloga matica nije pronjela do 30 dana i nju uklanjamo jer smatra se da ako matica do tada nije pronjela znači da se nije parila i nagon za parenje je do tog vremena prošao i ona više nije interesantna trutovima i postat će trutuša.
Ako imamo priliku da mlada matica može još neko vrijeme ostati u nukleusu to će biti prilika za njeno daljnje praćenje i testiranje jer je matici potreban jedno vrijeme da se razmaše i počme obilno da polaže jaja . tada ćemo utvrditi konačnu kvalitetu matice.Autor: Stipo Matić
Ovu metodu za dobijanje matica sam koristio i matice su odlične.
Prijem matičnjaka je bio 100% i sve matice su obilježene i dodane svojim društvima.

Prilikom pisanja ovog seminarskog rada koristio sam svoju osobnu praksu i znanje iz knjige U SVIJETU PČELA autor knjige Vjeroljub Umelić gdje sam nastojao tekstove prepričati nešto dodati i oduzeti onako kako ja mislim da je najbolje.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 10 vel 2011, 20:54

Prije nego bude još pitanja i pojašnjenja da se zahvalim Vahidu,pashi, Stipi na uloženom trudu.

NAravno zahvaljujem se svim učesnicima na temama . Mnogo je informacija na jednom mjestu, sa mnoštvo ilusracija.. Nadam se da će se okoristiti oni koji posjećuju ovaj forum.

Za sve nejasnoće mogu se postavljati pitanja i tražiti pojašnjenja od autora tema.

Hvala svima!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la senad » 10 vel 2011, 21:01

Ahmet napisao:Ovo objasnjenje sa slikama je stvarno fenomenalno i puno lakse za shvatiti nego sva literatura koju sam procitao o Jenteru, jos jednom svaka vam cast na nesebicnom predavanju znanja onima koji su ga zeljni :wink:
A sad posto imam namjeru ove godine nabaviti Jenter aparat iz zelje da oprobam za svoje potrebe uzgojiti matice od onih drustava koja su savrseno mirna pri pregledima a pored toga imaju i solidne prinose jedina mi je dilema da li da pravim ove mini oplodnjake sto smatram komplikacijom ako radim matice samo za sebe ja bih pokusao od LR tjela pregradama napraviti oplodnjake od koji bi svaki imao 2 rama i svoju zasebnu hranilicu ili recimo od petoramnih nukleusa sa jednom pregradom dobiti dva oplodnjaka, to mi se cini nekako jednostavnije ako je samo za moje potrebe. Ako nije problem da objasnite koja je prednost ovih mali oplodnjaka na spram recimo oplodnjaka koji koriste obicne ramove? Izgleda da ja zelim po svaku cijenu izbjeci ove male ramove :lol:


Pčelari sa malim brojem košnica koji žele da izvuku maksimum po mom ubjeđenju bolje je ići sa manjim opodnjacima. JA sam spomenuo da se sa jednom košnicom može ići named, uzgoj matica, MM, opolen, propolis.

U zadnje vrijeme uzgajivači matica nisu zaovoljni sa povratkom matica sa oplodnje. Povećao se procenat matica koje se ne vraćaju sa oplodnje.

Zamisli nukleus sa 5 okvia u koji se nije uzastopno vratila matica sa oplodnje,. Sa malim okvirom /oplodnjakom ako se matica i nevrati nije velika šteta.

Na temi oplodnjaci mislim da su prikazane sve vrste oplodnjaka . Odaberi ono što je najjednostavnije za tebe.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar korisnika
senad
Site Admin
 
Postovi: 3004
Pridružen: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 10 vel 2011, 22:14

Za razvoj svog pčelinjaka mišljenja sam da je naj ekonomičnije koristiti duple oplodnjake pregrađivajući standardno plodište na dva jednaka dijela.
Pa tako ako nam se u jednom dijelu matica ne oplodi ili bude loša jednostavno uklonimo maticu i izvadimo pregradu i tako spojimo oba dijela u jedno društvo. Iz svih duplih oplodnjaka u stvari bolje reći nukleusa uvjek možemo uzeti maticu i s njom zamjenuti neku lošu ili staru maticu.Preostale pčele jednostavno vađenjem pregrade pripojiti društvu pored. Prilikom izvođenja pripajanja oda dijela malo poprskati nekim mirisnim srestvom i presložiti okvire na pravo mjesto. Neki pčelari formiraju dvodjelne nukleuse iznad osnovnog društva u koje dodaju matičnjake. Poslje oplodnje matica odlučuju šta će uraditi s tim maticama. Ovako postavljeni dupli nukleusi imaju više mogućnosti. Tako na primjer može:
1. Oduzeti jednu matica i zamjeniti u nekoj košnici staru ili lošu maticu. Ostatak pčela lako se spaja s drugim dijelom. S preostalom maticom može se formirati dvojno društvo jer se ispod nalazi osnovno društvo. Ili jednostavno nakon spajanja oba dijela u jedno društvo spustiti kompletno društvo pored osnovnog društva i nastaviti ga držati kao normalnu novu zajednicu.
2. Oduzeti obe matice radi zamjene matica u dva društva. Ostatak pčela spojiti s dojnjom osnovnom zajednicom.
3. Oduzeti jednu maticu radi zamjene, a preostale pčele spojiti. Sada možemo ako želimo zamjeniti dojnju maticu u osnovnom društvu, a pčele i mladu maticu spojiti.
Za ovakav rad potrebno je imati rošfusove podnjače ili dvodjelne razdjelne daske i jedna puna pregradna daska.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Ahmet » 10 vel 2011, 22:56

A koliko je pametno ici na jos usitnjavanje mislim na lr plodiste podjeljeno na 4 jednaka dijela znaci neki oplodnjaci od koji ce svaki imati po dva rama ili recimo nukleusi podjeljeni na dva dijela? Nekako mi se cini da bi mi ovako puno lakse bilo raditi, recimo ako primjetim da matica nije uspjela da se oplodi ili da je lose kvalitete ja samo vadjenjem jedne pregrade vec imam dobar nukleus.
Ne znam ali meni se nekako cini sa se matice trebaju brzo oslobadjati iz tih mini oplodnjaka jer se sama moze brzo blokirati, pa onda sve to prebacivati u nukleus pa na kraju opet u lr plodiste. Ja shatam ovaj sistem mini oplodnjaka kada radimo na uzgoju matica za daljnju prodaju pa se one nece dugo ni zadrzati u tim minioplodnjacima jer nam oni samo sluze za oplodnju i provjeru stanja matice prije prodaje.
Avatar korisnika
Ahmet
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 190
Pridružen: 08 sij 2011, 13:51
Lokacija: Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 10 vel 2011, 23:27

Schumi je u jednom postu već iznosio da je najlakše od standardnog plodišta napraviti višedjelni nukleus ili oplodnjak bez veće prepravke jer standardno tijelo pregrađujemo tanjim tvrdim štiroporom. Pregrade od štiropora se tijesno umeću na mjesto po želji i mogu se pomjeriti lijevo ili desno zavis dali želimo suziti ili prošititi društvo. Za takvo što može se koristiti standardna puna podnica i standardni krov. Jedino je potrebno da svaki odjeljak ima svoju pokrovnu dasku, hranilicu i zamjenimo letnu letvicu s drugom koja ima odvojene izlaze što više razmaknute te svaki ulaz obojiti drugom bojom. Ako želimo da površina štiropora bude još tvrđa jednostavno ga u dva sloja četkom premažemo s rijeđim drvofiksom.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la schumy » 11 vel 2011, 09:00

Dobro jutro forumaši,
Ahmete i Stipo, na ovome forumu mislim da smo svi dobronamjerni sa željom da pomognemo jedni drugima. Zato treba iznositi SVOJA razmišljanja i STEČENA ISKUSTVA, jer samo u raznolikosti i primjeni empirije (PRAKSE), rni možemo napredovati.
Tema koju ste načeli je za moj pojam jedna od fundamentalnih, tj. osnovno je pitanje pčelara kada počne uzgajati matica, (pretežno to svi činimo za vlastite potrebe), kako i sa čime startati?!
Mini oplodnjaci se REDOVITO koriste pri uzgoju matica u komercijalne svrhe, a ovaj metoda koji Stipo spominje je općeprihvaćen za pčelare koji se bave uzgojem matica za VLASTITE potrebe. Zašto je to tako, Stipo je dobro objasnio, pa ja neću ovo obrađivati, da se ne ponavljamo.
Ono što je bitno za upamtiti po ovoj temi je da se nastavak može koristiti u 2 ili u 3 odjeljka, sa rasporedom:
1.) Naprijed – 2 otvora, sasvim mala, od 1÷3 cm maksimalno, raspoređena lijevo i desno u
kutevima nastavka, sasvim pri dnu.
2.) Otraga – 1 otvor, koji se najlakše izvede bušenjem rupice u sredini nastavka, kako se to
radi kod Farrar nastavaka. Budući su mlade matice nespretne, i često znaju i pogriješiti kod "ateriranja" poželjno je sa čavlićima ispod ove rupice pribiti malu poletaljku, ali tako da ona zatvara rupicu u donjem dijelu dosjeda, tako da matica slobodno, bez "preskakanja" praga ulazi u košnicu. Ovo je JAKO BITNO jer je zadak matice najosjetljiviji na povrede, makar kako se to nama činilo banalnim, zadak je njezin ZLATNI TREZOR, u koje se nalazi KESA, sa "blagom" koje se naziva spermoteka, i sa kojom je ona obilježena i određena za cijeli svoj životni vijek. U spermoteci nosi cijeli genetski zapis svojih predaka, koje prenosi na svoje potomstvo.
Kako i uvijek sve ima pro-i-kontra, tako i ova dve metode uzgoja i oplodnje matica u različitim oplodnjacima, imaju svoje prednosti i mane, zato svatko neka sebi izabere onaj koji će mu najbolje koristiti.
Obavezno treba obojiti svaku odjeljak-sekciju (oplodnjak), sa različitom bojom, a ako se nekome ne sviđa da sve oboji onda može oko svakoga ulaza obojiti po jedan geometrijski znak (krug, trokut, penta-trapez, romb i sl.).
Pčele razaznaju boje: bielu, žutu, plavu, crnu – izrazito, ostale boje kao "kroz mrenu", a "pčelinjom sljepoćom" se naziva crvena boja koju pčele vide kao sivu, i ne preporuča se u primjeni bojanja košnica, iako nama jako lijepo izgledaju crveni nastavci.....
Pozdrav.......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la beequeen » 11 vel 2011, 23:46

Pa dobro ljudi sta je ovo?Mene nema koji dan a vi se raspricali :D :D :D
hvala Pasha,Stipo,moji novi ucitelji,nemojte misliti da ste lako prosli,nisam ja gradivo jos prostudirala.
Ne stranu sve imam pitanje-
Kad mi naprimjer dodje paketni roj a imam namjeru da razdjelim jedan nukleus(koji sad ima 9 ramova)ovako.U nukleusu ostavim maticu njihovu i 4 rama,vadim 4 rama i dam "onoj matici sto je dosla sa paketnim rojem" a preostali ram sa jajima i larvama dam paketnom roju i primjenim pravilo 5-og dana (od doktora Schumija)
Kako bi to se moglo izvesti?
:D :D :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Avatar korisnika
beequeen
Aktivan
 
Postovi: 882
Pridružen: 02 lip 2010, 04:36
Lokacija: USA

Re: Uvod u temu uzgoj matica

PostPostao/la Stipo » 13 vel 2011, 22:51

beequeen napisao:Pa dobro ljudi sta je ovo?Mene nema koji dan a vi se raspricali :D :D :D
hvala Pasha,Stipo,moji novi ucitelji,nemojte misliti da ste lako prosli,nisam ja gradivo jos prostudirala.
Ne stranu sve imam pitanje-
Kad mi naprimjer dodje paketni roj a imam namjeru da razdjelim jedan nukleus(koji sad ima 9 ramova)ovako.U nukleusu ostavim maticu njihovu i 4 rama,vadim 4 rama i dam "onoj matici sto je dosla sa paketnim rojem" a preostali ram sa jajima i larvama dam paketnom roju i primjenim pravilo 5-og dana (od doktora Schumija)
Kako bi to se moglo izvesti?
:D :D :D

Kada dobiješ paketni roj naseliš ga u novu košnicu i koliko sam svatio želiš ga pojačati s leglom iz nukleusa. Time ćeš postići da paketni roj odmah ima nekoliko izgrađenih okvira i leglo. Leglo će taj paketni roj odmah prihvatiti i nema tu 5. dana jer uz roj ide i matica. Ja konkretno nukleus nebi dirao jer će se razviti u normalno društvo. Bolje je da uzmeš par okvira s leglom iz jače zajednice i pojačaš paketni roj. Trebaš voditi računa da ti sve košnice u pčelinjaku budu približne snage, a to ćeš postići ako u slabije društvo dodaješ okvir s leglom iz jačeg društva. Pazi da ne preneseš maticu. Uvjek se prije prvo pronađe matica pa se onda prebacuje drugi okvir. Nemoj samo pogledati okvir koji prebacuješ jer lako se dogodi da baš na njemu bude matica , a da je nisi vidila. Bez obzira koliko se dobro gledalo u jednom od 10 slučajeva prebaci se i matica i onda nastaju problemi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2813
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

PrethodniSljedeće

Vrati se na: EDUKACIJA-ODABRANE TEME

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron