zvuk_tisine je napisao/la:Evo od mene jedna tužna vijest...
Društvo o kojem sam pisao sinoć je izgubljeno. Ono su mu bili posljednji trzaji. Pomrle su od gladi sa glavama zavučenim u saće. Slijede kasnije slike dok se malo oporavim. Društvo je bilo na 3 ulice, zimovale su u donjem nastavku a gore je ostaloo hrane oko 12 kg (otprilike kada sam podigao nastavak)

Moja greška što nsu uzimljene gore aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa, odo drmnut šta za smirenje

Kolika je količina pčela na podnici? Kolika je količina pčela koje su uginule u saću. Malo mi je ćudno, Što to znači društvo na četiri ulice, dva nastavka i 12 kg meda. Med u gornjem a pčele u donjem, pa rečenica da je društvo prešlo u gornji nastavak.
Bilo bi najbolje da ti pogleda iskusni pčelar.
Ako je količina uginulih pčela na podnici i u saću znatno manja od očekivane. Vjerojatno je uzrok uginuća varoa. Pčele iscrpljene varoom odlaze i ugibaju daleko od košnice i košnica ostaje prazna. Društvo se oslabi do te mjere da je klupko premalo i ne zahvaća med. Pčele tada umiru od gladi i podhlađenja. Oslabljena zajednica je osjetljivija na sve vrste pčelinjih bolesti, pogotovo na nozemozu.
Ako je količina pčela na podnici otprilike ono što je očekivano za to društvo, onda to može biti ozbiljan problem. Zato bi bilo dobro da ti pregleda bar iskusan pčelar.
Ali u svakom slučaju, bez obzira na razlog stradavanja društva, med i saće iz tog društva ne kosristi za ostala društva. Med izvrcaj i potroši. saće pretopi i košnicu i okvire je najbolje dezinficirati plamenom brenera. Tek tako dezinficiranu košnicu koristiti za novo društvo, dezinficirane okvire nažićčiti i satne osnove na njih i čekati prvi roj.
Ako su uginule od gladi ili od varoe, nema opasnosti, ali ako je uzrok neka bakterija ili virus treba poduzeti mjere da se ne prošiti na ostala zdrava društva.
Malo mi je čudno da je tako slabo društvo uzimljeno na dva nastavka, i med se našao u gornjem, a pčele uginule u doljnjem.
Pripremu društva za zimu treba početi između 1-7. 8., Maknuti matičnu rešetku ako ima, dići u gornji nastavak: sve leglo ,ako ima koji okvir sa dosta peluda, sav poklopljeni med, a ako ima mjesta u gornjem dići i sve osatle okvire s otklopljenim medom. Preostali okviri s otklopljenim medom idu u donji nastavak. U toku osmog i devetog mjeseca pčele će pripremati gornji nastavak za zimovanje. Kako leglo izlazi praviti će sve veće vijence meda od nektara i prenošenjem otklopljenog meda iz donjeg u gornji. Ako nema dovoljno hrane u košnici treba ju krajem osmog mjeseca dohraniti šećernim sirupom. Pčele će nepogrešivo rasporediti hranu za zimu i neće se dogoditi da budu udaljene od hrane u toku zime. Samo im treba dati vremena da si stignu presložiti hranu.
Navedeno se odnosi na društva koja su prije 1.8. imala dva nastavka i ako ih planiramo uzimiti na dva nastavka.
Kasnije rojeve koji su na jednom nastavku i 1.8. ne pune svih 10 ulica ne treba proširivati na dva nastavka. I ne mjenjati raspored okvira nego ako krajem osmog samo dohraniti da imaju dovoljno hrane za zimu.
Pozdrav i ne žali. Biti će još rojeva.
Sad kad toliko puno znam o životu pčela, sad mi se tek čini da ništa neznam, i da u ništa nisam siguran.