Granica matice

Pčelarski razgovori
Odgovorite
Sabit
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 14
Pridružen/a: 07 tra 2009, 22:51
Lokacija: Donji Vakuf

Post Postao/la Sabit »

Dali je moguce da se matica ogranici na ono sto joj je ograniceno pojenom, iako ima slobodnih ramova poslje polena. Hoce li doc do rojenog nagona ili ce ona preci na ostale ramove. Recimo da je leglo na 6 srednjih ramova onda 2 i 9 hrana(pojen i med) a 1 i 10 slobodni. Jeli moguce da nepredje na njih nego povuce maticnjake.

Selam
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Sabit je napisao/la:Dali je moguce da se matica ogranici na ono sto joj je ograniceno pojenom, iako ima slobodnih ramova poslje polena. Hoce li doc do rojenog nagona ili ce ona preci na ostale ramove. Recimo da je leglo na 6 srednjih ramova onda 2 i 9 hrana(pojen i med) a 1 i 10 slobodni. Jeli moguce da nepredje na njih nego povuce maticnjake.

Selam
Da bi matica prešla na te ramove prije svega moraju pčele da zaposjednu te ramove da joj priprme teren, ako pčele ne zaposjedaju te ramove onda ni matica neide na te ramove.

Pčelar i jeste tu da pripomogne, KAko?

Ako nam se desi da cijeli okvir sa polenom i da blokira maticu ond jednostavno napraviš zahvat. Rokada , polen makneš u sranu a taj okvir koji je prazan do legla ili ako ima dovoljno pčele može i usredinu obzirom da je izgrađeno saće.

JA imam slučaj da matica neće neko saće uopšte da zaliježe bez obzira na količinu pčele, nešto nije uredu sa satnim osnovama tj. voskom, Prije dvije godine uzeo sam 10 kg satni osnova većinuod toga pčele nisu htjele ni da grade a ono što su izgradile čak neće ni med da deponuju , a o polaganju jaja nema govora jednostavno matica preskoči taj okvir.

MOja pretpostavka da se u tim satnim osnovama nalazi životinjska mast , (goveđija i svinjska) Parafin u satnoj osnovi ne predstavlja nikakav problem u smislu da to pčele prihvate samo jeproblem što mu je niža tačka topljenja pa dolazi do deformacije.

Što se tiče rojenja samo ti pčelu zaposli ako ti se i desi da uđe urojevni nagon onda bi trebao da poradiš namaticama.
JA sam iz slovenije nabavio "selekcionisane" matice 10 eura po komadu , međutim ušla je u rojevni nagon i izletio je roj a nije bio nešto razvijen . I evoposmatram tu maticu i zaista nevrijedi . ISto tako mlada matica koja je ostala u košnici nije nizašta moram je mjenjat.
Loša majka, loša kći......!
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Odgovorite