Besplatam materijali, jednostavna tehnologija primjene moze dobro doci.
Dobrih i prakticnih ideja nikad na odmet.
Umjesto u kantu a otpatke: otpad ide u novi biznis
Malko jednostavnog alata. Modificirani sklapeli za produktivno i sigurno rezanje traka od flasa
Upustvo za izradu predmeta.
Sam svoj majstor
-
- Čita, piše dovoljno
- Postovi: 79
- Pridružen/a: 03 kol 2010, 23:21
- Lokacija: Holandija
Citam da su se pcele znale "nasekirat" ako se kao lijepilo za kosnice koriste razne hemije, pa pcelari moraju kupovati neotrovna i skupa ljepiala.
To me navede da pretrazim po internetu, jer iz svog esnafa znam da se polimeri iz mlijecnih proteina koriste u industriji za izradu lijepila. Bojao sam se da ce tehnologija izrae biti zahmetli i nemoguca za samomajstore, ali sam se iznendio koliko je jednostavno - pa velim: da podjelimo nauk.
Evo linka za orginalne tekstove i upustvo:
http://www.instructables.com/id/Moooooo ... g-Touches/
http://chemistry.about.com/cs/howtos/ht ... ommilk.htm
http://www.ehow.com/how_4476612_milk-gl ... oject.html
recept je jednostavan a sastojek imamo u granapu:
Sastojci:
-mlijeko
-sirce
-soda bikarbona
-topla voda
Pomijeasti mlijeko i sirce u razmjeri 2:1. Mijesati dok se ne usiri. Ocijediti surutku ia dobijene mase. Kad je procjedenjo dodavati toplu vodu i soda bikarbonu, te mijesati dok se ne dobije zeljena gustina i ljepljivist.
Na fildzan mlijeka (50 ml) ide cajna kasika sirceta i na vrhi 1/8 cajne kasike soda bikarboe i opet fildzan tople vode za mijsanje sa sodom.
Kakve su mehanicke karakteristike ovog lijepaka ne bih znao reci. Prakticari ce to sigurno testirati na svojim proizvodima.
Vodootporno lijepilo se moze napraviti od: 2 kesice zelatina, koji se razmuti u 2 kasike vode i ostavi da se dobro rastopi, Kad se zelatin rastopi: tri kasike obranog mlijeka uzavreti i uliti u zelatin i dobro promijsati.
Ako sa lijepkom planirate raditi duze od jenog dana dodajte etericniog ulja kao konzervans.
Sa ovom vrstom lijepila je najbolje raditi dok je toplo
To me navede da pretrazim po internetu, jer iz svog esnafa znam da se polimeri iz mlijecnih proteina koriste u industriji za izradu lijepila. Bojao sam se da ce tehnologija izrae biti zahmetli i nemoguca za samomajstore, ali sam se iznendio koliko je jednostavno - pa velim: da podjelimo nauk.
Evo linka za orginalne tekstove i upustvo:
http://www.instructables.com/id/Moooooo ... g-Touches/
http://chemistry.about.com/cs/howtos/ht ... ommilk.htm
http://www.ehow.com/how_4476612_milk-gl ... oject.html
recept je jednostavan a sastojek imamo u granapu:
Sastojci:
-mlijeko
-sirce
-soda bikarbona
-topla voda
Pomijeasti mlijeko i sirce u razmjeri 2:1. Mijesati dok se ne usiri. Ocijediti surutku ia dobijene mase. Kad je procjedenjo dodavati toplu vodu i soda bikarbonu, te mijesati dok se ne dobije zeljena gustina i ljepljivist.
Na fildzan mlijeka (50 ml) ide cajna kasika sirceta i na vrhi 1/8 cajne kasike soda bikarboe i opet fildzan tople vode za mijsanje sa sodom.
Kakve su mehanicke karakteristike ovog lijepaka ne bih znao reci. Prakticari ce to sigurno testirati na svojim proizvodima.
Vodootporno lijepilo se moze napraviti od: 2 kesice zelatina, koji se razmuti u 2 kasike vode i ostavi da se dobro rastopi, Kad se zelatin rastopi: tri kasike obranog mlijeka uzavreti i uliti u zelatin i dobro promijsati.
Ako sa lijepkom planirate raditi duze od jenog dana dodajte etericniog ulja kao konzervans.
Sa ovom vrstom lijepila je najbolje raditi dok je toplo
Zadnja izmjena: Jazz, dana/u 28 kol 2010, 03:32, ukupno mijenjano 1 put.