Pashin dnevnik!
Mashalla Pasi stigle kosnice,sad kad budes isla u mahalu umjesto rahatlokuma imaces sta i ponijeti.Srecno paso i moj savjet **kupi u apotesi neko anti alergisko srestvo** nek bude poznato i dostupno mjesto svima koji tu borave,ja sam kupio PRESING sumece tablete mogu ti reci da su koristile mom tastu (zeninom ocu)jed.prilike dok je nesto cistio oko nekakve stare jabuke peci ga strsljen kroz rukavicu... takve stvari dobro dodju jos gdje ima i djece.Pozz.i hairli
Uh.....
Sad tek pojma nemam... Toliko informacija...
Eto , sutra ću u "školu" , pa će se to poredati negdje. Nadam se da sa ovim sirćetom nisam previše pogriješila i neću ga više davati . U knjizi Ferida Velagića , imaju recepti za sirupe , tako da ću neki od njih odabrati. Ovo večeras je bilo nabrzinu i po uputstvu takođe "nabrzinu" ...
A ima i na nekoj stranici , vidjela sam.
Sad tek pojma nemam... Toliko informacija...
Eto , sutra ću u "školu" , pa će se to poredati negdje. Nadam se da sa ovim sirćetom nisam previše pogriješila i neću ga više davati . U knjizi Ferida Velagića , imaju recepti za sirupe , tako da ću neki od njih odabrati. Ovo večeras je bilo nabrzinu i po uputstvu takođe "nabrzinu" ...
A ima i na nekoj stranici , vidjela sam.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Medno Pašo i nisi više samo član ovog foruma od danas si i član i pčelarka ovog foruma.
Ne sekiraj se što nisu pčele tretirane oksalnom kiselinom i ti štapići su odlični protiv varoe. Za početak nastavi po uputama toga pčelara koji ti je prodo pčelice.
Čim temperatura bude iznad 18°C pregledaj društva i ustanovi količinu legla i hrane.
Sve lijepo evidentiraj i počmi pisati pčelarski dnevnik. Na forumu smo već o tome pisali.
Pašo ako ti ovako pčele izgledaju kada ih otvoriš to je srednje jako društvo.
na ovoj slici se vidi jače društvo. Sve je uslikano 15.4.2010.
Ne sekiraj se što nisu pčele tretirane oksalnom kiselinom i ti štapići su odlični protiv varoe. Za početak nastavi po uputama toga pčelara koji ti je prodo pčelice.
Čim temperatura bude iznad 18°C pregledaj društva i ustanovi količinu legla i hrane.
Sve lijepo evidentiraj i počmi pisati pčelarski dnevnik. Na forumu smo već o tome pisali.
Pašo ako ti ovako pčele izgledaju kada ih otvoriš to je srednje jako društvo.
na ovoj slici se vidi jače društvo. Sve je uslikano 15.4.2010.
Hvala Stipo, ove dvije slike će mi se sigurno urezati u pamćenje. Rekao mi je da je na sedam ramova rašireno , ili tako nekako , shvatila sam da se radi o srednje jakim društvima i da će se tek razviti.
Pa šta mislite kad bih smijela da ih otvorim i vidim. Ja još ne znam kako izgledaju unutra. Samo sam dizala poklopce i virila ih kroz mrežu i sipala sirup.
Ma oduševili ste me svojim savjetima , podrškom i nesebičnoj pomoći.
Zaista vam se , sve i jednom, od srca zahvaljujem.
Pa šta mislite kad bih smijela da ih otvorim i vidim. Ja još ne znam kako izgledaju unutra. Samo sam dizala poklopce i virila ih kroz mrežu i sipala sirup.
Ma oduševili ste me svojim savjetima , podrškom i nesebičnoj pomoći.
Zaista vam se , sve i jednom, od srca zahvaljujem.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Hvala Irko , kupiću odmah ovo što mi preporučuješ. Nekako , nisam uopšte razmišljala o tome.irko je napisao/la:Mashalla Pasi stigle kosnice,sad kad budes isla u mahalu umjesto rahatlokuma imaces sta i ponijeti.Srecno paso i moj savjet **kupi u apotesi neko anti alergisko srestvo** nek bude poznato i dostupno mjesto svima koji tu borave,ja sam kupio PRESING sumece tablete mogu ti reci da su koristile mom tastu (zeninom ocu)jed.prilike dok je nesto cistio oko nekakve stare jabuke peci ga strsljen kroz rukavicu... takve stvari dobro dodju jos gdje ima i djece.Pozz.i hairli
A u mahalu ne idem , uvijek imam previše obaveza , pa ne stižem...
A što se tiče ovog "ponijeti" , heheh, pa i do sada sam uglavnom nosila nešto iz vlastite prizvodnje.
Okolina neće biti iznenađena , navikli su !
Pozzzz!!!!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Pasha,
razgalila si mi dušu" Zaista !! Košnice su ti ko" bombončić (zeleni)!!!
Slušaj savjet, (dobrnamjeran):
Idi u prvu prodavaonicu pčelarskog pribora, opreme i ostalih potrepština i kupi p o g a č u koja se zove "stimular" kod nas u Hrvatskoj, "starter" u Srbiji, neznam kako kod vas u BIH, (mislim da imate isto našega proizvođača koji se zove "PIP"), i dodaj im to na način kako ću ti ja savjetovati:
1.) Razreži označene crtice na pogači nožem za rezanje tapeta, koji se kupuju u svakoj
trgovini građevinskog i soboslikarskog pribora i opreme
2.) Okreni pogače naopako da ti ovi izrezi gledaju "na gore"
3.) Onda zapali dimilicu. To je najveća "nauka" za svakog pčelera početnika, i zapamti,
ako to ne svladaš pravilno i kako treba, svo tvoje pčelarenje će biti teško i pravo
"mučenje"
Najbolje "punjenje" je gljiva "guba" (raste na bukvi), a ako ju nemaš ili je nemožeš
nabaviti, onda otpaci i ostaci od trulog drveta. U dimilicu stavi malo novinskog
papira, na to malo gube ili trulog drveta i lagano mijehom od dimilice to raspiri.
Nakon 2 do 3 puta što dodaš "punjenje" koje sam ti gore opisao, poklopi dimilicu i
lagano, njžno, "ženski" puhni par puta dim kroz "dimljak" dimilice.
4.) Sada kad dimilica već naveliko "puše – duva", obuci svoje pčelarsko odijelo,
obavezno kapu, rukavice kao početnik u v i j e k, i ukrcaj u priručni sanduk sa
alatom (ja se služim praznom posudom za boju "Juboflor", ili slično), slijedeće
alate i potreban pčelarski pribor:
4.1. Pčelarsko dlijeto
4.2. Pčelarsku metlicu, (ja uzmem veliku i malu)
4.3 Špahtlu (tvrdu) koja se kupuje za struganje boje, ojačana (pomaže umjesto
dlijeta da prodreš u uže pukotine i otvore koje pčele zalijepe propolisom)
4.4. Vlažnu krpu (brišeš eventualno otpali med ili komadiće voska).
Ovo zato da ne izazoveš grabež
4.5. Rezervne komadiće gube ili trulog drveta za novo "punjenje" dimilice
5.) Da bi pčele mogle razgrađivati pogaču, treba im puno vode, pa obavezno postavi
pojilicu u vrtu, u vidnom polju pčela, ali na udaljeosti od min. 5-8 metara od
košnica. Tip, vrstu i izgled ćeš naći u svakoj pčelarskoj literaturi, iako se (po
običaju nas pčelara) i tu vodi ljti boj oko obrane svojih teza i postulata............
Toliko ukratko o počecima uzgoja pčelaca, sretno i –m e d n o!!!!!
Ako te nešto posebno zanima, pitaj slobodno, ja ću te posavjetovati, a ti ili usvoji ili ne usvoji.......
Pozdrav........schumy
razgalila si mi dušu" Zaista !! Košnice su ti ko" bombončić (zeleni)!!!
Slušaj savjet, (dobrnamjeran):
Idi u prvu prodavaonicu pčelarskog pribora, opreme i ostalih potrepština i kupi p o g a č u koja se zove "stimular" kod nas u Hrvatskoj, "starter" u Srbiji, neznam kako kod vas u BIH, (mislim da imate isto našega proizvođača koji se zove "PIP"), i dodaj im to na način kako ću ti ja savjetovati:
1.) Razreži označene crtice na pogači nožem za rezanje tapeta, koji se kupuju u svakoj
trgovini građevinskog i soboslikarskog pribora i opreme
2.) Okreni pogače naopako da ti ovi izrezi gledaju "na gore"
3.) Onda zapali dimilicu. To je najveća "nauka" za svakog pčelera početnika, i zapamti,
ako to ne svladaš pravilno i kako treba, svo tvoje pčelarenje će biti teško i pravo
"mučenje"
Najbolje "punjenje" je gljiva "guba" (raste na bukvi), a ako ju nemaš ili je nemožeš
nabaviti, onda otpaci i ostaci od trulog drveta. U dimilicu stavi malo novinskog
papira, na to malo gube ili trulog drveta i lagano mijehom od dimilice to raspiri.
Nakon 2 do 3 puta što dodaš "punjenje" koje sam ti gore opisao, poklopi dimilicu i
lagano, njžno, "ženski" puhni par puta dim kroz "dimljak" dimilice.
4.) Sada kad dimilica već naveliko "puše – duva", obuci svoje pčelarsko odijelo,
obavezno kapu, rukavice kao početnik u v i j e k, i ukrcaj u priručni sanduk sa
alatom (ja se služim praznom posudom za boju "Juboflor", ili slično), slijedeće
alate i potreban pčelarski pribor:
4.1. Pčelarsko dlijeto
4.2. Pčelarsku metlicu, (ja uzmem veliku i malu)
4.3 Špahtlu (tvrdu) koja se kupuje za struganje boje, ojačana (pomaže umjesto
dlijeta da prodreš u uže pukotine i otvore koje pčele zalijepe propolisom)
4.4. Vlažnu krpu (brišeš eventualno otpali med ili komadiće voska).
Ovo zato da ne izazoveš grabež
4.5. Rezervne komadiće gube ili trulog drveta za novo "punjenje" dimilice
5.) Da bi pčele mogle razgrađivati pogaču, treba im puno vode, pa obavezno postavi
pojilicu u vrtu, u vidnom polju pčela, ali na udaljeosti od min. 5-8 metara od
košnica. Tip, vrstu i izgled ćeš naći u svakoj pčelarskoj literaturi, iako se (po
običaju nas pčelara) i tu vodi ljti boj oko obrane svojih teza i postulata............
Toliko ukratko o počecima uzgoja pčelaca, sretno i –m e d n o!!!!!
Ako te nešto posebno zanima, pitaj slobodno, ja ću te posavjetovati, a ti ili usvoji ili ne usvoji.......
Pozdrav........schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 17 tra 2010, 08:51, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
O.k. Schumy, i ti meni uljepša početak ovog dana svojim vedrim raspoloženjem.
Pitanje:
Ako im dam pogače (mogu ih nabaviti odmah , imam u blizinu prodavnicu pčelarske opreme sa baš tim PIP pogačama, da li da im dajem sirup?
I kakva je razlika?
Drugo , na nekoliko metara od košnica je riječica. Da li im i pored toga treba pojilica sa vodom?
A ovu mi dimilicu ne spominji - ja nikako nemam oko sebe tih sastojaka. Ništa trulo nema u blizini . Mogu li kupiti neke pripremljene listiće za dimilicu?
Ostalo imam.
Jutro je bilo sunčano i puno su izlazile . Sad se sunce sakrilo iza oblaka i odma su mirnije....
Pitanje:
Ako im dam pogače (mogu ih nabaviti odmah , imam u blizinu prodavnicu pčelarske opreme sa baš tim PIP pogačama, da li da im dajem sirup?
I kakva je razlika?
Drugo , na nekoliko metara od košnica je riječica. Da li im i pored toga treba pojilica sa vodom?
A ovu mi dimilicu ne spominji - ja nikako nemam oko sebe tih sastojaka. Ništa trulo nema u blizini . Mogu li kupiti neke pripremljene listiće za dimilicu?
Ostalo imam.
Jutro je bilo sunčano i puno su izlazile . Sad se sunce sakrilo iza oblaka i odma su mirnije....
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Ovdje je već toliko maslačka . Pčele nešto odnekud donose... Tako užurbano rade. Okolo je od jutros puno maslačka i puno više behara nego juče ... Vjerujem da uživaju . Ne znam kako se zovu ovi žuti grmovi oko mog dvorišta , ali i to im je interesantno ... Ma "čarolija"... Elhamdulillah!
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 17 tra 2010, 10:54, ukupno mijenjano 1 put.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Pasha,
daj im pogače, a ako je rječica blizu, nemoraš postaviti pojilicu. Normalno je da rječica nije "ispušni ventil" neke industrije, da je čista, sa mrnim tokom vode.
Kada se sunce sakrije one su "mirnije" samo na oko, jer ih je većina u košnici. Starije pčele su te koje bodu, one su sabiračice, i zato se pregled obavlja kada je lijepo vrijeme, u po bijela dana 11÷15 sati.
Razlika između pogača i sirupa je ta što pogača ima u sebi sastojke koji su potrebni za proljetni razvoj ("stimular" od PIP-a), a u sirup ih moraš ti dodavati, a to je u ovome trenutku za tebe malo komplicirano, jer moraš dodavati točne sastojke u volumenskim omjerima vode, obranog kravljeg mlijeka pivskog (ili pekarskog) kvasca..........
Pogača je po meni bolja za razvoj jer ju pčele polaganije (ali stalno) uzimaju, i uz vodu (koju ti imaš) na pčelinjaku se bolje razvijaju. To se zove stimulativno (podražajno) prihranjivanje, jer je bitno da je dotok hrane i peluda iz prirode (ili iz hranilice s t a l a n), pa i u vrijeme kiše. To se sa sirupom nemože postići jer ih oonda moraš svaki dan prihranjivati sa 0,3÷0,4 litre sirupa što je naporno a i opasno da se ne izazove grabež na pčelinjaku. Pogaču možeš staviti u po bijela dana, a sirup samo u predvečerje, upravo radi grabeža.
Drvo za potpalu može poslušiti i neka stara daska (ali ne sa bojom!), koja je malo već zahvatila trulež. Pri tome moraš paziti da ti dim izlazi kao "hladan" a ne vreo da pčelicama ne oprljiš krila, noge i cijelu po tijelu. Opet ti ponavljam: nikakve nervoze, oštrih mirisa (rakija, bijeli luk, parfem, znoj-on je nezaobilazan pri radu) ne smije biti pri radu sa pčelama. Pokreti mirni, puši dim u njih polagano ("ženski"), 2 dp 3 puta, a ako se dignu sa satonoša prema tebi tada malo više. Obavezno će ti u nekim lošijim vremenskim uvjetima i to doći da će ti zujati uzbuđeno oko glave, poneki ubod moraš otrpjeti, a ako su se jako uzmenirile (oblačno vrijeme, hladan vjetar) koji nastaju kao nagle proljtne mjene dnevne temperature, najbolje je prekinuti pregled i košnicu zatvoriti. Pokušati sutradan ili kada ti vrijeme i vanjska temperatura to dopusti.
Poslije glavne paše (bagrem kod nas), ja prihranjujem pčele šećernim sirupom i dalje sve do zimske prihrane koja se radi ujesen. Ljeti se prihranjuje kada stane bilo kakva paša, rijetkim sirupom 1:1 -(šećer-voda), može 1:2, u ujesen za dohranu zimnice mora biti omjer 2:1 (3:1).
Za danas toliko!
Pozdrav..................schumy
daj im pogače, a ako je rječica blizu, nemoraš postaviti pojilicu. Normalno je da rječica nije "ispušni ventil" neke industrije, da je čista, sa mrnim tokom vode.
Kada se sunce sakrije one su "mirnije" samo na oko, jer ih je većina u košnici. Starije pčele su te koje bodu, one su sabiračice, i zato se pregled obavlja kada je lijepo vrijeme, u po bijela dana 11÷15 sati.
Razlika između pogača i sirupa je ta što pogača ima u sebi sastojke koji su potrebni za proljetni razvoj ("stimular" od PIP-a), a u sirup ih moraš ti dodavati, a to je u ovome trenutku za tebe malo komplicirano, jer moraš dodavati točne sastojke u volumenskim omjerima vode, obranog kravljeg mlijeka pivskog (ili pekarskog) kvasca..........
Pogača je po meni bolja za razvoj jer ju pčele polaganije (ali stalno) uzimaju, i uz vodu (koju ti imaš) na pčelinjaku se bolje razvijaju. To se zove stimulativno (podražajno) prihranjivanje, jer je bitno da je dotok hrane i peluda iz prirode (ili iz hranilice s t a l a n), pa i u vrijeme kiše. To se sa sirupom nemože postići jer ih oonda moraš svaki dan prihranjivati sa 0,3÷0,4 litre sirupa što je naporno a i opasno da se ne izazove grabež na pčelinjaku. Pogaču možeš staviti u po bijela dana, a sirup samo u predvečerje, upravo radi grabeža.
Drvo za potpalu može poslušiti i neka stara daska (ali ne sa bojom!), koja je malo već zahvatila trulež. Pri tome moraš paziti da ti dim izlazi kao "hladan" a ne vreo da pčelicama ne oprljiš krila, noge i cijelu po tijelu. Opet ti ponavljam: nikakve nervoze, oštrih mirisa (rakija, bijeli luk, parfem, znoj-on je nezaobilazan pri radu) ne smije biti pri radu sa pčelama. Pokreti mirni, puši dim u njih polagano ("ženski"), 2 dp 3 puta, a ako se dignu sa satonoša prema tebi tada malo više. Obavezno će ti u nekim lošijim vremenskim uvjetima i to doći da će ti zujati uzbuđeno oko glave, poneki ubod moraš otrpjeti, a ako su se jako uzmenirile (oblačno vrijeme, hladan vjetar) koji nastaju kao nagle proljtne mjene dnevne temperature, najbolje je prekinuti pregled i košnicu zatvoriti. Pokušati sutradan ili kada ti vrijeme i vanjska temperatura to dopusti.
Poslije glavne paše (bagrem kod nas), ja prihranjujem pčele šećernim sirupom i dalje sve do zimske prihrane koja se radi ujesen. Ljeti se prihranjuje kada stane bilo kakva paša, rijetkim sirupom 1:1 -(šećer-voda), može 1:2, u ujesen za dohranu zimnice mora biti omjer 2:1 (3:1).
Za danas toliko!
Pozdrav..................schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 17 tra 2010, 11:06, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Pasha, pogledaj moje zapise po svim rubrikama našega foruma. Pođi na tražilicu i ukucaj moje kodno ime "schumy", a posebno ti preporučam moj članak ROJ, neznam na kojem je linku.
I još nešto - nemoj mi govoriti vi, vidiš da ti ja odmah - po staroj navadi pčelara - govorim ti!
Pozdrav....schumy
I još nešto - nemoj mi govoriti vi, vidiš da ti ja odmah - po staroj navadi pčelara - govorim ti!
Pozdrav....schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Dobro dan Pasha,
evo se i ja pridružujem iskrenim čestitkama, i sretnim počecima tvoga pčelarenja.
Samo nemoj pogriješiti, jer svi smo to mi, malo stariji pčelari prošli.
Što se lijekova tiče, moj savjet ti je da u kalendarskoj godini tj. u ovoj 2010. prije paše ne tretiraš pčele sa kemijskim sredstvima (bilo koji lijekovi), nego samo sa biološkom metodama (okvir građevnjak-trutovnjak), iako je i on upitan i neki ga ne koriste.
Pčele su ti prošle najveće iskušenje, a to je – zima, sada ih treba samo ojačati, da budu čim brojnije, to je imperativ svakoga pčelara, proći pašu da se med ne kontaminira, a nakon paše izvršiti tretiranje sa organskim ljetnjim tretmanima (mravlja, a ja više rabim mliječnu kiselinu).
Ali otom-potom, sada još jedna napomena (dobronamjerna), ne otvaraj previše košnice, ja znam da si znatiželjna, da hoćeš učiti, ali prije svakog otvaranja moraš točno znati što hoćeš,
1.) Dali naći jednodnevna jaja (znači da je matica tu), živa i zdrava i da "radi"
U tom slučaju kada dođeš do takvih jaja od 1 dana starosti, obustaviš daljnji
pregled
2.) Dali kontroliraš zaleženost samoga legla (moraš vaditi sve okvire), u tom slučaju
moraš imati rezervni sanduk (jedan nastavak) sa podnicom i poklopcem
3.) Dali hoćeš vidjeti samu snagu i kondiciju pčelca, radnja je poprilici ista kao pod
2., itd, itd.............
Pazi kod otvaranja košnice, najprije skini gornji vanjski poklopac, položi ga prevrnutog na krov susjedne košnice, polako digni unutarnji poklopac i upuši 2-3 dima (blago) i ako kontroliraš zaleženost samoga legla (moraš vaditi sve okvire), u tom slučaju moraš imati rezervni sanduk (jedan nastavak) sa podnicom i poklopcem, u koji odloži prva dva okvira iz konice koju pregledavaš. Drži se uvijek jedne usvojene (po tebi) metode i šablone, ja npr. otvaram i skidam okvire uvijek sa desna na lijevo, građevnjek (prvi) je uvijek na mjestu br. 9 okvira, tako da a skinem drugoga po redu i odložim u sanduk-nastavak.
Toliko za danas, mislim da sam ti napunio glavu, a i ja moram raditi, nastavak slijedi....
Pozdrav...................schumy
evo se i ja pridružujem iskrenim čestitkama, i sretnim počecima tvoga pčelarenja.
Samo nemoj pogriješiti, jer svi smo to mi, malo stariji pčelari prošli.
Što se lijekova tiče, moj savjet ti je da u kalendarskoj godini tj. u ovoj 2010. prije paše ne tretiraš pčele sa kemijskim sredstvima (bilo koji lijekovi), nego samo sa biološkom metodama (okvir građevnjak-trutovnjak), iako je i on upitan i neki ga ne koriste.
Pčele su ti prošle najveće iskušenje, a to je – zima, sada ih treba samo ojačati, da budu čim brojnije, to je imperativ svakoga pčelara, proći pašu da se med ne kontaminira, a nakon paše izvršiti tretiranje sa organskim ljetnjim tretmanima (mravlja, a ja više rabim mliječnu kiselinu).
Ali otom-potom, sada još jedna napomena (dobronamjerna), ne otvaraj previše košnice, ja znam da si znatiželjna, da hoćeš učiti, ali prije svakog otvaranja moraš točno znati što hoćeš,
1.) Dali naći jednodnevna jaja (znači da je matica tu), živa i zdrava i da "radi"
U tom slučaju kada dođeš do takvih jaja od 1 dana starosti, obustaviš daljnji
pregled
2.) Dali kontroliraš zaleženost samoga legla (moraš vaditi sve okvire), u tom slučaju
moraš imati rezervni sanduk (jedan nastavak) sa podnicom i poklopcem
3.) Dali hoćeš vidjeti samu snagu i kondiciju pčelca, radnja je poprilici ista kao pod
2., itd, itd.............
Pazi kod otvaranja košnice, najprije skini gornji vanjski poklopac, položi ga prevrnutog na krov susjedne košnice, polako digni unutarnji poklopac i upuši 2-3 dima (blago) i ako kontroliraš zaleženost samoga legla (moraš vaditi sve okvire), u tom slučaju moraš imati rezervni sanduk (jedan nastavak) sa podnicom i poklopcem, u koji odloži prva dva okvira iz konice koju pregledavaš. Drži se uvijek jedne usvojene (po tebi) metode i šablone, ja npr. otvaram i skidam okvire uvijek sa desna na lijevo, građevnjek (prvi) je uvijek na mjestu br. 9 okvira, tako da a skinem drugoga po redu i odložim u sanduk-nastavak.
Toliko za danas, mislim da sam ti napunio glavu, a i ja moram raditi, nastavak slijedi....
Pozdrav...................schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 17 tra 2010, 14:59, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Uh jesi schumy, imam materijal za nekoliko dana. Zaista sam ti zahvalna. Evo za koji minut izlazim iz kuće , idem na "praktičnu obuku - škola pčelarstva" . Vjerujem da ću i tu dosta naučiti.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Bila sam u školi, bilo je predivno. Više sam naučila danas za dva sata , nego za dvije godine čitanja knjiga.
Radili smo proširivanje pčelinje zajednice. Praktično - na pčelinjaku. Sad bih smijela , čini mi se i znala, sama otvoriti svoje košnice i vidjeti stanje u njima. Nekako me je ovo baš opustilo. Škola traje do kraja oktobra , a do tada bi trebalo da praktično "pređemo" cijelu pčelarsku sezonu.
Radili smo proširivanje pčelinje zajednice. Praktično - na pčelinjaku. Sad bih smijela , čini mi se i znala, sama otvoriti svoje košnice i vidjeti stanje u njima. Nekako me je ovo baš opustilo. Škola traje do kraja oktobra , a do tada bi trebalo da praktično "pređemo" cijelu pčelarsku sezonu.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Svaka cast Paso ti se odma oslobodi posle prvog casa hahaha ma salim se tako i treba nema tu nesmijem sve treba probat nije to strasno ako malo i ubodu prezivjet ces pcele su da ubadaju sam polako i smireno nemoj da se bojis sve sto radis radi polako bez velike buke i galame i lupanja to je moje iskustvo sve polako a za pomoc uvijek smo tu kad zaskripi pitaj toliko
Pcelar u bijelom svijetu.
Čim te pčela ubode izvadi žaoku i mjesto uboda utrljaj sa medicinskim alkoholom. Alkohol rastvara pčelinji otrov i ispod kože pa je djelovanje otrova znatno slabije.pasha je napisao/la:Aha, oteklo je , ali ne boli. Odavno me nije pčela ujela, pa je malo neobično ... Proći će, inšaAllah!
A kada se navikneš na ubode nakon 5 minuta nećeš ni znati gdje te je ubola, a komoli da te boli svrbi i otiče.
Pašo svi bi ljudi bili pčelari da pčele ne bodu, ali bodu i samo zaljublenici u pčelu ostanu pčelariti dalje.