Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

Tehnike pčelarenja

Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

PostPostao/la Marjan pcelar » 28 kol 2016, 04:22

Sigurno u nasoj praksi smo primetili da poneko pcelinje drustvo u mesec Avgust, Oktombar bude bez mednih venaca koji su pesudni za uspesno prezimljavanje , sada u ovom vremenskom periodu u gornji nastavak ( ili imamo situaciju da je leglo u donjem nastavku a u gornji ima samo med) mozemo videti situaciju da ima 6 rama legla koji su bez mednog venca , kao sto je i ovaj primer......., mozete u donjem desnom ugao videti i datum fotografije....., ovakva situacija bez mednog venca u ovo doba nije dobra za pcele...

Slika
Pcele nemaju vreme da naprave te medne vence (prihranjivanjem ,podmetanje tela ipod plodista u koji ima med) pa moramo hitno intervenisati kako bi pcelna zajednica ne bi umrela od gladi tokom zime. Zato moramo obezbediti medne vence koji su najbitniji za uspesno prezimljavanje.
Ja drustvo saniram na sledeci nacin:
Uzimam krajniji ramove koji su puni meda ,isrtavam liniju (parabola) koja ce oznacavati bogat medni venac, odnosno koji ce deliti med na otvoreni i zatvoreni. Pozeljno je stanice (celije) ovog rama koji je pun meda, da budu izlezeni nekoliko generacija pcela.
Od donje letvice rama koji je pun meda, otvorim med do linije koje smo iscrtali, a od linije ugore do satonose med ostaje zatvoren. Kao ovaj primer....

Otkoplen med, otvoreni med do linije, i ram posle vrcanja....


Slika Slika Slika

u ovaj slucaj na forografije mozete videti da nakon vrcanja ostaje bogati zatvoreni medni venac , a ispod mednog venca celije su prazne umazane medom, ovakve celije pcele obozavaju i detaljno ih ociste.

Ove ramove stavljam u sredini legla .U ovoj situaciji pcele ne podnose med u sredini legla ( ako ramovi nisu vrcani nego je samo otvoren ili zagreban med do linije) posto leglo im je razdvojeno pa ubrzano da bi spojili leglo odnosno da bi se spojili kao celina, pcele raznesuju otvoreni med na stranicnim ramovima (poboljsavaju medni venac na stranicnim ramovima) tako da se stvori utisak da ima neka pasa, pa pcele dobiju i radno raspolozenje.Zatvoreni med od linije do satonose pcele uopste ne raznose tako da se stvori bogati medni venac.
Posto pcele isciste stanice u koji je bio otvoreni med ,matica te stanice obozava i odma nanosi leglo koje ce biti najmladze i pceljina zajednica zazimuje se ispod mednih venca.

Na primer ako primetimo da srednji 6 rama su sa leglom ( ovaj period ) a nemaju vence ,onda uzimamo dva krajni ramova koji su puni medom radimo kako je gore navedeno i postavljamo ramove naimenicno (ram bez mednog venca koji ima leglo, pa dolazi ram koji smo obelezili medni venac) tako da sve ulice koji su sa pcelama dolaze u kontak sa mednih venaca.

Ili konkretnim primerom , drustvo saniram tako sto 3 ramova ( kao sto je slika gore prvi post , ram bez mednosg venca) ) koji su sa najstarije leglo, spustim ih dole u donji nastavak a u gornjem nastavku umetnem 2 krajnih ramova na kojima su napravljeni vestacke vence ali ramovi postavljaju se naizmenicno, kao sto sam predhodno napisao ......., jedan ram sa leglo,pa ide ram sa medni venac i tako dalje ....., tako da sve ulice sa pcelama bice u dodiru sa medom....., pcele zacas tokom noci isciste stanice i matica odma zalegne te ramove sa vestackim vencem . Ako postavimo ramove sa vestackim vencem sa otkopljenog a moze i zagrebanog meda, onda ovaj zagreban ili otkopljen med do iscrtane linije raznesu na obljiznim ramovima i matica se deblokira i stimulira tako sto nanosi dragoceno zimsko leglo a pcele odlicno, kvalitetno se prihranjivaju i zive duze.

Sto se desava u donjinastavak.....
Ramovi sa najstarijem leglom koje sam postavio u donjem nastavku, leglo izadze i pcele idu u gornjem nastavku primamljeni od otvorenog legla koji se nalazi u gornjem nastavku .
Kada se postavi najstarije leglo u donjem nastavku moze se postaviti i maticna resetka da matica ne silazi dole ali i to nije potrebno posto ovih dana jutra su malo hladnija i matica se zadrzava u gornje telo...... , tema je sada aktuelna ......, pozdrav
Marjan pcelar
Čita i piše, nedovoljno
 
Postovi: 13
Pridružen: 01 lis 2009, 00:41

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

PostPostao/la mugdo » 29 kol 2016, 13:59

zanimljiv način obezbjeđivanja mednih vjenaca, međutim meni se čini da nije praktičan za veće pčelinjake i slabe godine kao što je ova kada su ramovi sa zatvorenim medom rijetkost i ako ih ima teško je odoliti da ih pčelar ne uzme za sebe :D , meni je lakše izvršiti pregled tokom ljeta i usput napraviti raspored ramova da se ne desi ovakva situacija koju pčelar ustanovi kasno pa i prihrana ne rješava problem. neodgovoran je pčelar koji čeka kraj septembara i tek tada vrši detaljan pregled i raspored ramova za zimovanje. ovakak način je sigurno pomalo nov i inovativan, bar za mene međutim postoji dosta drugih i po meni lakših načina da se obezbjede medni vjenci za uspješno zimovanje pč.zajednica.
mugdo
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 723
Pridružen: 26 sij 2014, 16:16

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

PostPostao/la Stipo » 30 kol 2016, 22:39

Može se dogoditi da pčele sav med dižu iznad matične i da leglo bude bez vijenaca.
Česta pojava kod kasnih paša recimo vrijesak. Navedeni primjer je dobro rješenje.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

PostPostao/la Marjan pcelar » 30 kol 2016, 23:31

Stipo napisao:Može se dogoditi da pčele sav med dižu iznad matične i da leglo bude bez vijenaca.
Česta pojava kod kasnih paša recimo vrijesak. Navedeni primjer je dobro rješenje.


Postovani Kolega Stipo,upavo tu pojavu sam hteo da objasnim, posto ovaj problem se desavao kod mene i kod drugih kolega , ja ovaj problem sam resio na navedeni nacin i pcelinja zajednica odlicno je prezimila, ovaj nacin sanacije uspesno se primenjije i kod nukleuze koje nemaju medne vence , pozdrav
Marjan pcelar
Čita i piše, nedovoljno
 
Postovi: 13
Pridružen: 01 lis 2009, 00:41

Re: Saniranje pcelinje zajednica koje je bez mednih venca

PostPostao/la Stipo » 31 kol 2016, 20:50

Ima slučajeva da matica prejako zaleže, a unos nektara nije dovoljan pa društvo ostane bez meda i mednih vijenaca.
To krajem ljeta može biti veliki problem. Takva društva obično ne jačaju jer legla je puno, a količina pčela u košnici nikako da se vidno uveća.
To je društvo opterećeno nekom bolesti odrasle pčele ili trovanjem izletnica. Nedovoljno pčela se opterete prevelikim leglom koje ga nastoje održati pod svaku cijenu.
Ta pojava jako crpi pčele i one žive kratko i iz tog razloga društvo nikako da ojača.
Rješenje je bolesti odraslih pčela je teško i mukotrpno jer treba utvrditi o kojoj se bolesti radi. Dali je u pitanju Nozemoza cernana ili neke virusne bolesti.
Prvo rješenje je da treba maticu ograničiti da manje leže jer krajem ljeta preveliko leglo više nije potrebno. Tim potezom pčele će hraniti manje legla i dobiti dodatnu vitalnost.
Pošto matica manje leže zalijegat će krupnija jaja te više pčela će dobro hrani manje legla i dobit će se još vitalnije i izdržljivije pčele većinom zimske dugoživuće ,a povećat će se otpornost na virusne bolesti. Potrošnja meda će biti manja i ako ima stimulativne tihe paše i ako se daje sirup pojavit će se medni vijenci.
Pčelarstvo nije jednostavna stvar nego stalna dijagnoza i intervencije po viđenom stanju. Zbog toga svako društvo je priča za sebe.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno


Vrati se na: TEHNOLOGIJA PČELARENJA

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju

cron