cerex napisao:Posto je jutros padala kisa planirao sam da ne odem za Prijedor ali je od 11 sati ugrijalo pa sam ipak odlucio da odem. Od 38 drustva koliko sam otjerao na ispašu 5 je uslo u rojev nagon i tu sam bez puno razmišljanja maticu sa svim otvorenim leglom prebacio u nukleus a tamo ostavio najbolji zatvoren matičnjak.Ranijih godina trgao sam matičnjake ali sam odustao od toga ove godine jer je to gubitak vremena, prinosa, eventualnog roja i drustva. Usput sam pripremio plasticne nukleuse tako da sam od drustava koja nisu u rojevom nagonu uzeo 1-2 okvira zatvorenog legla i nadam se smanjio im nagon za rojenje, sve ukupno 20 nukleusa. Prosjek na bagremu je nekih 10 kila i na ovome mjestu sacekacu malinu i kesten pa onda selim na lipu i livadu.Prosle godine kesten je nesto i medio nadam se da ce popuniti nastavak.
Prakticni su za transport i u auto stane bez problema 20 komada jedino ih je tesko sklopiti milijun zavrzlama de lijevo de desno pa preklopi pa zaklopi.
mirsad napisao:POZ
Kolega kojoj vrsti pripadaju ove tvoje matice.
Ako mijesas razlicite vrste mozes da napravis[ buckurus] problem.
Ja bi ti predlozio kad vec imas ovu Blaskovu maticu uzgajaj
od nje i mijenjaj cijeli pcelinjak da bi bio zadovoljan .
MK
cerex napisao:mirsad napisao:POZ
Kolega kojoj vrsti pripadaju ove tvoje matice.
Ako mijesas razlicite vrste mozes da napravis[ buckurus] problem.
Ja bi ti predlozio kad vec imas ovu Blaskovu maticu uzgajaj
od nje i mijenjaj cijeli pcelinjak da bi bio zadovoljan .
MK
Sve matice su naravno kranjske -carnica.
U planu je da u narednoj sezoni promijenim sve matice sa ovom blaskovom , samo ja nikako ne mogu da skontam kako u ovom slucaju ne dolazi do rešetkastog legla zbog uzgoja u srodstvu.
Zna li iko zasto me zeza ovaj photobucket'
cerex napisao:Danas toplo nekih 10 stepeni, rekoh da pogledam jesu li zive i slucajno pogledam jedno drustvo kad vidim da je drustvo pozadi zbog slabije kolicine hrane i dodam mu pogacu.Odmah sam pogledao i druga drustva (ostala drustva u redu sa hranom) i vidio sam da su dva stradala, (matica krenula sa leglom i pcele umrle od gladi jer nisu htjele napustiti leglo pozadi puno hrane) i imam jos tri slaba 2-3 ulice pcele.Oksalna odradena prije tri sedmice i prosjek je bio nekih 5 ulica, tri najslabijna drustva tad na 0 stepeni imali 4 ulice pcele. Nakon oksalne najvise palo 40 varoa, prosjek 15-20?
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 0 gostiju