Ja preko zime nemam problem sa vlagom u košnici. Nego sam se bojao za ovu silnu kišu koja je prodrla u košnice i traje dugo dugo. Gledam jučer i danas kada sam pojačavao proizvodna društva nema ubuđalih okvira, a i podnice su se osušile.
Ipak danak dugom lošem vremenu su platile pčele jer legla ima mnogo manje nego bi trebalo.
Malo društava ima leglo na 6 okvira. Nešto više na 5 okvira i većino na 4 okvira, a ima nešto i onih na 3 okvira sa leglom.
Vidno se ističu gornja dvomatična društva njih nema na 3 okvira, po neko na 4, a većinom su na 5 i pokoje na 6 okvira.
Dvomatične su uglavnom gore prošlogodišnje matice.
Ovo pojačavanje proizvodnih društava za moj vid je muka živa. Nigdje matice nemoš naći. Sa svih matica od prošle godine opala bijela boja. Ah kad ugledam plavu tko sretniji od mene. Čas posla evo je.
Neću se ja više ovako patiti i gubiti živce. Ubuduće ću ja pripremiti drugu taktiku samo trebam dovoljno nabaviti matičnih rešetki. Tako da matice neću više tražiti. Svako ču drugi put društvo cijepati na 2 jednaka dijela u 2 tijela odvojena matičnom rešetkom i nakon par dan na brzinu ustanovim po sviježe položenim jajima dali je matica gore ili dolje eonda je jednostavno iz onog dijela gdje nema matice prebacim svo leglo u proizvodno društvo. Istom metodom u proizvodnom društvu stavljam nastavak sa maticom na podnjaču i malo presložim okvire. Mislim da će tako ići mnogo brže i jednostavnije nego ovako da tražim maticu pa kada je nađem da je blokiram pa tek onda vršim prebacivanje legla. Možda je nekome i to lako ali meni nije.
Gledao sam Marina on može naći 5 i više matica dok ja nađem jednu. Eh šta čovjek žali nego ono što mu fali.