Pashin dnevnik!

Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

@Po meni mi u hercegovini imamo bogatiji asortiman medonosnog bilja u odnosu na područja sa kon. klimom (bosna), ali su paše u bosni sigurnije (bagrem i kesten).

Sa ovim se u potpunosti slažem, ovo mi je 7 godina pčelarenja ovdje i nije nikad bila bolja, a mislim da će se dugo i pamtiti. Što se tiče placeva pa nije mi cilj da mi pčele idu 2 kilometra u pašu nego da ih dovezem što bliže. Znači ova mjesta gdje imaju sve 3 ove navedene paše i gdje bi se moglo nešto odraditi domaći pčelari ne daju blizu to znam sigurno. Priča je otprilike ma previše nas je tu ma nema ti tu meda itd... Ako sve tri ove paše podbace kupi sve i na bagrem, ali kako ga prodati ovdje? Uglavnom mislim da je rješenje dobra lokacija stacionara ovdje u Hercegovini to je početni i glavni uvjet...
Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Vjeruj mi zvoneto nema ti ovdje u Hercegovini takve lokacije. Vidio si ove godine kada medi, da svugdje medi, a kad nemedi... Isto ti je i sa slenjem na bagrem. Kada skontamo da nas je drača (posljednja od tri paše koje si nabrojao) izdala, većina meda sa bagrema je poklopljena i spremna za vrcanje. Po meni je izlaz u pronalasku lokacije gdje osim navedenih paša nalaze se još neke, manje atraktivne, manje poznate, a znaju spasiti sezonu.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:
pasha je napisao/la:Jučer mi je stigao novi broj pčelarskog časopisa MATICA . To je posljednji broj. Prestaje sa izlaženjem. Bila sam baš tužna...
Bila sam pretplatnik i čitala sam je od korica do korica ... :(((((
Koji su razlozi ?
Pošto Pasha nije odgovorila pokušat ću ja .Prvi dvobroj " Matice " imao sam u rukama odmah kad je izašao jer je Velagić dolazio u Sarajevo ,a kolega koji je
sa mnom radio se sa Velagićem redovno čuje .Sljedeća četiri broja sam kupio direktno od Velagića na sajmu u Sarajevu negdje u septembru 2008.godine .
Trebao mi je donjet i matice ali nije pa je naknadno poslao preko PIP-a koji se tek otvarao.U razgovoru s njim rekao mi je da ga štampanje časopisa puno
staje i da će se održati jedino ako bude veća zainteresovanost za pretplatu.Nažalost konkurencija mu je bio srbijanski Pčelar koji je za 12 brojeva za prošlu
god. bio 44 KM sa poštarinom .Za 6 dvobroja Matice trebalo je izdvojiti 24 KM sa poštarinom .To nije puno,ali je jedan broj Pčelara bio duplo sadržajniji nego
jedan dvobroj Matice .Matica je mogla opstati samo uz svesrdnu pomoć većine pčelara u BiH ali se to nije desilo i meni je žao.Evo imam i nekoliko brojeva
BH pčelara .Nijedan nisam ja kupio nego moj sin ,dok mu nisam rekao da prestane.List je prepun reklamnog materijala i to ga održava ,a što se tiće pčelara
zanemarljivo malo stručnih sadržaja .Eto to je to Matica je bila lijep pokušaj.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Zvone mislim da tu ima i do Velagića,,, Ako postoji pozitivna nula trebao je ići sa tim,,,ipak je Ferid gigant

JA sam bio pretplatnik Pčelara i nisam nimalo oduševljen, osim ona dva pilot proekta . Mrakteinški se uvjek odradi dobro dok se ne navuče mušterija a onda,,,?!!!!,, Poželjeo sam da što prije zaboravim to gorko iskustvo sa "Pčelarom" iz Srbije. i rekao sam nikada više.

Prošle godine sam bio odlučio da se pretplatim na Hrvaski pčelarski časopis, obzirom da sam imao saobraćajnu nezgodu odustao sam.

BH pčelara podržavam isključivo što nema druge pčelarske novine i neka je takva...ima dosta informacija , a ima i suvišnih. Iskreno,mislio sam da BH pčelar neće daleko do gurat . Mislim da bi trebali da pređu na mjesečno izdanje i da sve to malo poslože ....
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Post Postao/la Mungos1212 »

Kupujem sve i jedan časopis do koga dođem.
BH pčelar je dobar časopis a neće propasti jer ima auru iza leđa i ljudi rade profesionalno. Plaćaju članke koje im dostavljaju. Nažalost ni ja niisam previše zadovoljan sa sadržajem jer večinu stvari nađem na internetu.
Matica je sama kriva tj Ferid je uhvatio prevelik zalogaj. Nije dozvolio druga mišljenja i časopis se sveo na reklamiranje njegove prakse.
Srpski Pčelar je odličan a Pčelarski žurnal još bolji. Ne reklamiram nikoga i volio bih da BiH ima jedan časopis kao Matica ali da bude za sve i da se koristi raznim izvorima. Novinarstvo je došlo na visoki nivo i nije dovoljno samo 5 ljudi da radi 1 časopis. Da bi bili stručni časopis morate imati zvučna imena ispod članaka i maker neke titule.
Ima puno negativnosti kod Matice. BH pčelar je komercijalizirana novina koju treba podržati makar kao jedini info časopis u pčelarstvu na našem području. Neredovno dobijam i slovenačke novine ali većinu imate na internetu.
http://medino.com.ba/

I ljude poslušaj i svoje pameti imaj
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

senad je napisao/la:Zvone mislim da tu ima i do Velagića,,, Ako postoji pozitivna nula trebao je ići sa tim,,,ipak je Ferid gigant

JA sam bio pretplatnik Pčelara i nisam nimalo oduševljen, osim ona dva pilot proekta . Mrakteinški se uvjek odradi dobro dok se ne navuče mušterija a onda,,,?!!!!,, Poželjeo sam da što prije zaboravim to gorko iskustvo sa "Pčelarom" iz Srbije. i rekao sam nikada više.

Prošle godine sam bio odlučio da se pretplatim na Hrvaski pčelarski časopis, obzirom da sam imao saobraćajnu nezgodu odustao sam.

BH pčelara podržavam isključivo što nema druge pčelarske novine i neka je takva...ima dosta informacija , a ima i suvišnih. Iskreno,mislio sam da BH pčelar neće daleko do gurat . Mislim da bi trebali da pređu na mjesečno izdanje i da sve to malo poslože ....
Senade slažem se s tobom ,jer ni ja nisam uzeo ove godine Pčelar zato što nisam bio zadovoljan sa prošlogodišnjim .Ferid je gigant ali ne može se sve sam stić,a
uz to treba i znanja iz djelatnosti koja nije njegova .List je trebao biti na lošijem papiru ali sa više sadržaja i naravno uz podršku reklama .To mu je trebao raditi
neko drugi ,a on da bude samo saradnik .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Ne stižem komentarisati. Porediti MATICU i BHPčelar - ne mogu. MATICA je odlična i trebalo je podržati. BH pčelar je onako - nek se nešto dešava...
Neka nam oboga. Ali sam uvijek za kvalitet. Podržavam Velagića i njegov rad i trud i smatram ga velikim imenom u BH pčelarstvu. Ali ovo nije mogao bez nas.... !!!!
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Bh pčelar je informativnog karaktera i nemože se smatrati naučnim listom. Pogotovo kada napišu da je neko pronašao lijek za CCD a da za to imaju samo riječ jednog pčelara koji želi prodati svoj proizvod.
Matica nema nijedno drugo mišljenje osim Velagićevog. Ako ste pročitali sve njegove knjige (ja jesam i svidjele su mi se) vidjet će te da njegov način rada je jedini koji je zastupljen u časopisu. Vidjet će te da je svaki treći članak njegov. Može mi pisati sve njegove knjige kroz časopis ali ja želim nešto novo. Neka nova naučna dostignuća koja su prevedena. Neke nova događanja koja se dešavaju u svijetu. Za to treba imati ljude koji prate internet i prevode članke. Pčelarski žurnal je to odlično odradio tj,. sam urednik Ivan Umeljić. Ovddje ne želim nikoga reklamirati niti poniziti nego samo iznosim svoja zapažanja. Lično sam za to da Velagiću pomognemo da unaprijedi svoju tj našu Maticu. Volio bih makar još jedan pčelarski časopis u BiH a dva bi bilo previše za očekivati.
I sa ovim forumom je isto sa moje strane. Najviše volim ovdje pisati jer ima predznak BiH. Senad je prihvatio sve sugestije njegovih korisnika i to mi se svidjelo. Ima i sarajevo x ali nije mi kao ovaj forum. Uvjek sam da podržimo domače i pokušamo unaprijediti a ne kritikovati.

Samir
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Samir »

Sve brojeve BH pčelara sam kupio i pročitao od avgusta prošle godine, al najiskrenije
nakon par brojeva došlo mi je zlo zbog tekstova kao što su Dragani Mirković uzor su mi pčele i drugi estradni umjetnici pa neki inžinjeri, doktori (čast onima koji se bave pčelarstvom) voli med, pčelinje proizvode, djed se bavio pčelarstvom pa vole pčelu itd. Zadnji broj sam kupio u avgustu i rekao sam da više nikad neću jer kad ja početnik nemam šta naučit, nego sam za par mjeseci više na dva foruma saznao i naučio nego od BH pčelara u narednih 100 godina kad bi poživio.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Potpuno se slažem , potreban nam je pravi pčelarski časopis. BH pčelar je van svih kriterija , ali ga redovno kuoujem i čitam. U MATICI je najzastupljeniji bio Velagić jer nije bilo drugih autora spremnih na saradnju, a sam Velagić nije radio po sistemu copy/paste, odnosno preuzimao sa interneta tuđe tekstove. Bio je doslijedan sebi. Ja ga cijenim. Imam nekoliko njegovih knjiga. Ne vidim nikoga ko bi mogao uraditi ono što je i gosp. Velagić.

Sad nemamo ni to , imamo BHpčelar , koji više liči na žutu štampu , nego na iole stručni časopis i imamo ovaj forum.

Toliko o BH pčelarstvu , iz ugla jednog početnika, koji se srećom zna služiti internetom. Znam ih mnogo koji to ne znaju ....
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

zvones je napisao/la:[
Senade slažem se s tobom ,jer ni ja nisam uzeo ove godine Pčelar zato što nisam bio zadovoljan sa prošlogodišnjim .Ferid je gigant ali ne može se sve sam stić,a
uz to treba i znanja iz djelatnosti koja nije njegova .

List je trebao biti na lošijem papiru ali sa više sadržaja i naravno uz podršku reklama .
To mu je trebao raditi neko drugi ,a on da bude samo saradnik .
Bez timskog rada nema uspjeha, pogotovo u pčelarstvu, gdje moraju biti zastupljene razne struke.

Ja nisam još vidio kako izgleda taj časopis matica tako da ne mogu ništa reći o sadržaju..

Mislim , da , ako se ima htjenja i volje može se to održavati. Da je došao ovdje na forum i bacio reklamu za časopis vjerujem da bi se moglo nešto napraviti ,pa onda sa udruženjima.

Ako treba i akciju napraviti da se predračuni izrade za godinu dana tražiti donatore,mislim da bi to išlo samo treba imati strpljenja i ne biti sebičan, sam ne može ništa napraviti .

Mislim da bi cilj bio da časopis izlazi i da su troškovi pokriveni , Zarada od časopisa neka pričeka!
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Mozda jos nije sve izgubljeno....vi iskusniji pčelari organizujte se i ponudite uredniku vašu pomoć...jer nema ništa bolje nego kad neko piše svoje iskustvo....to nije tako suhoparno kao obična knjiga....nema ništa od priče trebalo bi ovo ili ono, poduzmite nesto, bar vi iskusni sa ovog foruma mozete uradit mnogo jer pokazali ste se na ovom forumu pravo...ako treba pokrenut i neki novi časopis, pokušati pronaći sponzore i slično...nece nam niko rijesit problem sa strane, samo ga mi mozemo rijesit, a ovako očekivat....nema od toga ništa...eto potrudite se malo ;)
Ja sam uvijek za nešto novo, ali previše je rano da se ja uključujem u takvo nešto...takav časopis treba nama početnicima...Valjda će doći vrijeme kad ću moći prenijeti svoje znanje nekome i neće mi biti nimalo mrsko to uradit. Nadam se trenutku da mi dođe početnik i pita za savjet a ja mu ono lagano na licu mjesta, na njegovom pčelinjaku sve lagano i u tančine sve pojasnim.
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 21 stu 2010, 01:37, ukupno mijenjano 1 put.
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
inspektor
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la inspektor »

Velagić je radio timski , barem po njegovoj definiciji , imao je i širokogrudosti da u svom časopisu objavi i pisanje ljudi koji su htjeli da pišu ,, radio je i sa udruženjima ali nije mu pošlo za rukom da opstane iz jednog najprostijeg razloga .Naši ljudi ne cijene baš pisanu riječ uopšteno, što setiče pčelara da se primijetiti da je starosna struktura katastrofalna , tamo su samo stare čike , a pčela ne interesuje baš omladinu . E sad Mladi bi nekako i bili spremni nešto pročitati, ali zaboga pa njih je samo po 5-6 u udruženjima i nek svi kupe svaki broj Velagić ipak mora stati sa izdavanjem. Ja lično imam skoro sve brojeve Matice i ne samo Ma tice nego kupujem sve listove na koje naletim, i nemogu poreć izvjestan kvalitet tog lista , ali to nije bilo dovoljno , njemu je trebala suma prodatih primjeraka samo da bi bio na nuli. Bok.
Pčelarstvo je vrlo specifično,zahtijeva ogromno znanje,bezgraničnu ljubav, i puno vremena.
Ismet
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Ismet »

predlažem da se otvori zasebna tema o problematici časopisa, BH pčelarskog saveza.
da li uopće postoji BH pčelarski savez, udruga, udruženje?
Dobru srcu sreća dođe.
Zvoneto
Čita i piše, vrlodobar
Kontakt:

Post Postao/la Zvoneto »

Koliko znam ne postoji savez na razini države, nešto se radi na tome. Imaju samo entitetski savezi za sada..
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Znam da je teško doći do kvalitetni informacija. Činjenica je da je na prostor balkana (BH, RH, Srbija. Makedonije, CG) stiglo između 600 000-900 000 eura, za razvoj pčelarstva i među regionalne saradnje .
( ova cifra moguće da je i veća, ove sve podatke sam nalazio na internetu,ne kao nekakva dokument, skoro da se u tajnosti čuvalo ) Aktivnosti koje su se odvijale upečarstvu za navedene države ukazuje d a je u opticaju bila velika svota novca,

NAjviše koristi u BH su imali kraiški pčelari jer su se organizovali i kvalitetno iskoristili ta sredstva koja su bila na raspolaganju....NA ovome im treba čestitati.

Mislim da je i časopis MATICA nastao kao rezultat te kampanje . Ferid u regiji kotira dobro i nevjerujem da bi mogao biti zaobiđen sa ovom finasijskom inekcijom.

RAdi ilustracije ,,kraiški pčelari, uključujući i pčelarski savez etiteta RS BH su napravili iskorak u smislu da su , kao zajednički djelovali što su donatori i zahtjevali uključujući i teritorij RH i Srbije kao regionalne saradnje.

Pčelarske škole koje su organizovane u krajini rezultat su te finasijske inekcije,, AKo pogledate kako je sve organizovano na visokom nivou ,
Predavači,iz Hrvatske,Slovenije, a iz BH kao jedna cijelina su nastupali entiteski savez pčelara RS BH i kajiški pčelari .

Kruna ove saradnje je i medalje koje su dobili za kvalitet meda,prof Alijagić, Radivojac, HAtibović itd.

Što se tiče aktvnosti federalnog saveza pčelara, i kantonalnih saveza tu mi se gube informacije osim ove sa časopisom MATICA.

Mislim da je Ferid trebao da nastavi, sa izdanjem,ipak je on gigant ako bi bio pozitivna nulu to bi bio uspjeh. Stim što je trebao da bude otvoreniji za saradnike. Fakat sam ne može ništa da napravi .

Velika je šteta da ne postoji državni savez pčelara, ogromna šteta , za pčelare a i za naše pčelice. Da imamo državni savez onda bi sigurno se mogao lakše da pokrene časopis, podsticaji bi sigurno bili kvalitetniji kao i sama podrška pčelaru.

Nadam se da će BH pčelar da krene u mjesečnom izdanju bez obzira na trenutni sadržaj.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

zvuk_tisine je napisao/la:Mozda jos nije sve izgubljeno....vi iskusniji pčelari organizujte se i ponudite uredniku vašu pomoć...jer nema ništa bolje nego kad neko piše svoje iskustvo....to nije tako suhoparno kao obična knjiga....nema ništa od priče trebalo bi ovo ili ono, poduzmite nesto, bar vi iskusni sa ovog foruma mozete uradit mnogo jer pokazali ste se na ovom forumu pravo...ako treba pokrenut i neki novi časopis, pokušati pronaći sponzore i slično...nece nam niko rijesit problem sa strane, samo ga mi mozemo rijesit, a ovako očekivat....nema od toga ništa...eto potrudite se malo ;)
Ja sam uvijek za nešto novo, ali previše je rano da se ja uključujem u takvo nešto...takav časopis treba nama početnicima...Valjda će doći vrijeme kad ću moći prenijeti svoje znanje nekome i neće mi biti nimalo mrsko to uradit. Nadam se trenutku da mi dođe početnik i pita za savjet a ja mu ono lagano na licu mjesta, na njegovom pčelinjaku sve lagano i u tančine sve pojasnim.
Dobar savjet

Mustafa
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Mustafa »

Da li je igdje Ferid naveo razlog prestanka izlaženja lista. Odakle vam da bi list održalo to što bi se netko uključio i pisao za list.
Ja sam dobio nekoliko brojeva od Ferida ove godine na sajmu u Sa kada sam kupovao matičnu mliječ kod njega i list mi je bio ok, mada bi mi riječ urednika sa početka lista uvijek bila nekako čudna, čak prekritična prema mnogima.
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Ja sam se malo raspitivaomeđu pčelarima i list nije previše popularan. Velagića mnogi cijene i poštuju kao stručnjaka ali u listu fali neka nit koja bi povezala sve. Mislim da tu Velagić treba uzeti još saradnika iz novinarstva i pčelarstva.
Vidiš i po postovima da svako ima emotivnu stranu prema listu jer je naš ali da ima nešto što ne privlači. Sam sadržaj je malo štur. Inspektor je dobro rekao da su tu mnogo starih ljudi koji ponavljaju istu priču u svakom udruženju. Ne daju se prekinuti ni pobuniti. U list treba unijeti svježine i ovaj savjet je super. Evo od mene odmah dva članka a mislim da svako na ovom forumu može ponuditi makar po jedan. Doslovno prepisivanje nemojte raditi ali ako prepričate članak onda je vaše autorstvo.

Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

U zadnjem broju br 6 godina III Posljednja riječ urednika počima ,citat " Dobro ste pročitali. Ovo je posljednje obraćanje Urednika časopisa Matica. Nažalost ovaj časopis prestaje sa izlaženjem sa ovim brojem." i pojašnjenje kako je počelo , kako se razvijalo i kako se završilo.
Znam da je to svakako Sizifov posao nisu tu vjerovatno ni sredstva problem .Desilo se nekako i slučajno ali imam sve brojeve što znači i cijeli kontinuitet - kronologiju.
Treba puno unutrašnje snage i volje za nastaviti , ako vidiš da riječi idu u prazno ,a očekuješ bar diskusiju.
Zadnja izmjena: Marin, dana/u 21 stu 2010, 23:38, ukupno mijenjano 1 put.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Mislim da je Ferid trebao da se priključi ovom forumu. Bar povremeno da se javi i post koji netko dobro napiše da se prenese u novine. Tako se nešto radi na SPOS-u. Svako malo neki post ode u novine. Nemaju svi pčelari internet pogotovo ga slabo koriste stariji. Zanimljive priče s foruma rado bi se čitale i u novinama. Samim time bi se i forum bolje razvijao jer bi se sve više stručnih pčelara priključivalo pojedinoj diskusiji iznoseći svoje saznanje i mišljenje. Kao potvrda na njegovo stručno i dobro iznošenje post bi se obrađen pojavio u novinama.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Mungos1212
Čita i piše, dobar
Kontakt:

Ferid je nažalost i tu kiksao. Razgovarao sam sa njim kada je pravio internet stranicu za koju je dao 700 km. Ponudio sam se za puno manju cijenu ali on je htio profesionalce. Rekao sam mu da otvori i forum na stranici ali to nije ulazilo u cjenu. Kada su konačno završili stranicu bila je svemirska ali sa lošim sadržajem. Kompjuteraši koji su mu radili sve to nisu imali pojma o pčelarsvu a on je sve prepustio njima. Kad smo se vidjeli drugi puta priupitao sam ga za stranicu a on je samo odmahnuo razočarano. Ponudio sam mu stranicu od sebe da mu napravim đaba a da on nađe nekoga za održavanje ali ni to nije prihvatio. Htio je da istjera na čistac sa tim ljudima a činio mi se puno razočaran u internet.

keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

stipe dobra ideja...
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Evo meme sa novostima , ali ovaj put ne baš lijepim.
Danas sam bila u Hercegovini , dan je bio veoma sunčan , bez daška vjetra , temperatura oko 7 stepeni C.
Idealno za oksalnu k.

Dobro raspoloženje je trajalo sve dok nisam otvorila prvu košnicu - i tamo nisam našla ništa. Niti jedne jedine pčele. Hrana je bila nasilno oduzeta , vidjelo se na limu podnjače.
Druga košnica takođe prazna , ali hrana je tu!
I tako redom , ili nimalo pčele ili jaaaako malo (šačica) ali hrana je tu.
Samo posljednja košnica (deveta) se držala nešto bolje , sa nekoliko ulica pčele.

Uzela sam uzorak mrtvih pčela i planiram ga odnijeti na Veterinarski fakultet , na analizu , ali sam 90% sigurna da je varoa.

Tretman sam uradila na onome što je ostalo , mada sam ubjeđena da samo jedna košnica ima neke šanse da ostane i dočeka proljeće, ostale 4 nikakve. Od devet.
Četri sam rasformirala i med donijela kući. Prazni okvirovi su ostali u zatvorenim košnicama na pčelinjaku. Po to treba otići.

I završila se priča o pčelarenju 150 km (ili koliko već) od kuće.

Ako nešto i preživi do proljeća , vratiću to ovdje.
A šta ću dalje - ne znam!!!

Mahsuz selam i srdačan pozdrav svim mojim pčelarima.

Idemo dalje , akoBogda.... :) :) :)
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 12 pro 2010, 21:17, ukupno mijenjano 1 put.
Vahid
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Vahid »

Aman Paso zar je bas tako lose stanje. A u tim kosnicama gdje nema pcela i ja sam ubijeden da je varoa ucinila svoj danak al eto daces uzorak na analizu pacemo imati i sigurne rezultate pa zar nisi drustva tretirala u jesen :( :(:( ja sam mislijo da ces ti to sve odradit u najbojem redu i kako treba al eto staj tu je idemo daje kako kazes :D :D:D
Zadnja izmjena: Vahid, dana/u 12 pro 2010, 21:34, ukupno mijenjano 1 put.
Pcelar u bijelom svijetu.
Odgovorite