Pozdrav Ahmete,nije na filmovima samo vec i u stvarnosti su pcele mirne,pasa ili bezpasno razdoblje(kada naglo prestane pasa budu malo nervozne)oko mirnoce i selekcije takvih matica sam dosta puta rekao i pisao,evo sada sam se vratio sa pcelinjaka,kisa rominja,+14C,otvorio sam kosnicu,trebao sam pregledati prijem matice,nije ni jedna pcela poletjela sa rama!Jedna linija Kranjske pcele-Sklener G10,je toliko mirna da ti ispadne(slucajno)ram sa pcelom iz ruke na tlo,nece te pcela napasti ili ubosti!U Austriji je pokrenuta akcija svaki pcelar koji salje matice na oplodnju na oplodilista kao ova dolina od Yasmin,sve troskove koje plati,dobiva od saveza natrag,da bi ocuvali svoju selekcijom uzgojenu mirnu kranjsku rasu!Umjetno oplodjenu maticu imam na pcelinjaku,posmatram,pa cu vidjeti sljedece godine kako se razvija ,prinose,a mirne su to se vec dalo primjetiti!Ahmet je napisao/la:Odlican video Blasko, mene uvijek fascinira kod pcelarstva u Njemackoj i Austriji kako vecina pcelara bar na ovakvim filmovima rade bez ikakve zastite, OK u ovom filmu vidimo da su medista puna i da su pcele mirne ali isto tako vidimo formiranje paketnih rojeva, oplodnjaka gdje se pcele otresaju sa ramova i ni jedna da se nađe uvrijeđena pa da napadneInteresantna dolina okruzena visokim planinama za kontroliranu oplodnju matica od vlastitih trutova i na kraju slag umjetna oplodnja koja na ovom video izgleda tako jednostavno. Simpaticna ova Jasmin
Pčelarstvo u Njemačkoj
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Re: Pčelarstvo u Njemačkoj
-
lukaletunic
- Čita i piše, dobar
Ne pitam za sebe,(ja sam sretno oženjen 8) ) nego za mog dobrog priku pčelara koji previše voli pčele pa nema vremena za cure,pa evo mu možda prilike da spoji ugodno sa korisnim pošto je radio u Njemačkoj i zna jezik pa bi se lako sporazumjelimedonosa je napisao/la:Pozdrav Luka,zna zanat kako je vec napisano u naslovu Najmladji(a)Majstor(ka) Pcelarstva,studirala i polozila ispit,a sada za udaju,neznam nevejrujem da je udata,znaci postoji snasalukaletunic je napisao/la:Odličan video Blaško,Yasmin zna zanat,svaka čast.
P.S. da nije kojim slučajem za udaju![]()
P.S. ubit će me ako ovo pročita
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Izgleda da je yasmin isto prezauzeta sa pcelarstvom!lukaletunic je napisao/la:Ne pitam za sebe,(ja sam sretno oženjen 8) ) nego za mog dobrog priku pčelara koji previše voli pčele pa nema vremena za cure,pa evo mu možda prilike da spoji ugodno sa korisnim pošto je radio u Njemačkoj i zna jezik pa bi se lako sporazumjelimedonosa je napisao/la:Pozdrav Luka,zna zanat kako je vec napisano u naslovu Najmladji(a)Majstor(ka) Pcelarstva,studirala i polozila ispit,a sada za udaju,neznam nevejrujem da je udata,znaci postoji snasalukaletunic je napisao/la:Odličan video Blaško,Yasmin zna zanat,svaka čast.
P.S. da nije kojim slučajem za udaju![]()
![]()
![]()
P.S. ubit će me ako ovo pročitapozdrav Blaško
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
MED-u- PRIPADA BUDUCNOST - IZVOR ZDRAVLJA PCELINJI PROIZVODI-CUDOTVORNO ORUZJE
Emisija o pcelinjim proizvodima i njihovoj koristi u medicini,terapijama i ishranu-edukacija njemackog stanovnistva-akcija Njemackog Pcelarskog Saveza
Zabranjen uvoz meda iz Kine-Njemacke firme koje su otkupioci meda na veliko sve cesce gube trziste,na svim pretragama i u testovima propadaju,od 35 testiranih medova iz prodavnica u Njemackoj ni jedan med nije dobio ocjenu vrlo dobar-6 medova je izbaceno iz prodaje itd.,apel i poruka,kupujte med od Pcelara!
Emisija o pcelinjim proizvodima i njihovoj koristi u medicini,terapijama i ishranu-edukacija njemackog stanovnistva-akcija Njemackog Pcelarskog Saveza
Zabranjen uvoz meda iz Kine-Njemacke firme koje su otkupioci meda na veliko sve cesce gube trziste,na svim pretragama i u testovima propadaju,od 35 testiranih medova iz prodavnica u Njemackoj ni jedan med nije dobio ocjenu vrlo dobar-6 medova je izbaceno iz prodaje itd.,apel i poruka,kupujte med od Pcelara!
Ma svašta sam vidio, ali od umjetne oplodnje više me impresionira onaj šiljak. Svežeš maticu i nestiže je najbrži trut nego onaj kojeg ti pustiš , recimo neki
miljenik
. Moram priznati jedna mi stvar nije jasna . Kaže se da dobar dio gena prenose trutovi . Koliko znam svi su mirni , nijedan ne bode .Zašto onda
pčele mogu biti ljute
?
miljenik
pčele mogu biti ljute
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Zvones,ukrstanjem raznih rasa naruse se geni prvobitne rase!Matica nase rase oplodjena sa trutom Buckfasta u prvoj generaciji,i dalje je mirna,njenje pcele su prepoznatljive sa zutim prstenovima po tjelu,one su se izlegle iz oplodjenjih jaja,dok su trutovi i dalje cistokrvni Kranjski,jer se trut izleze i neoplodjenjog jajeta,znaci nebitno je sa kojim trutom je se matica oparila trutovi su uvjek mirni,i nebodu a pcele iz daljnih generacija te matice boduzvones je napisao/la:Ma svašta sam vidio, ali od umjetne oplodnje više me impresionira onaj šiljak. Svežeš maticu i nestiže je najbrži trut nego onaj kojeg ti pustiš , recimo neki
miljenik. Moram priznati jedna mi stvar nije jasna . Kaže se da dobar dio gena prenose trutovi . Koliko znam svi su mirni , nijedan ne bode .Zašto onda
pčele mogu biti ljute![]()
?
Naravno, malo sam se našalio, jer sam u posebnom raspoloženju, pa ujedno isprika . Uživam ipak u tim objašnjenjima, a ima se što i vidjeti . Upravo je dobra napomena ,medonosa je napisao/la:Zvones,ukrstanjem raznih rasa naruse se geni prvobitne rase!Matica nase rase oplodjena sa trutom Buckfasta u prvoj generaciji,i dalje je mirna,njenje pcele su prepoznatljive sa zutim prstenovima po tjelu,one su se izlegle iz oplodjenjih jaja,dok su trutovi i dalje cistokrvni Kranjski,jer se trut izleze i neoplodjenjog jajeta,znaci nebitno je sa kojim trutom je se matica oparila trutovi su uvjek mirni,i nebodu a pcele iz daljnih generacija te matice boduzvones je napisao/la:Ma svašta sam vidio, ali od umjetne oplodnje više me impresionira onaj šiljak. Svežeš maticu i nestiže je najbrži trut nego onaj kojeg ti pustiš , recimo neki
miljenik. Moram priznati jedna mi stvar nije jasna . Kaže se da dobar dio gena prenose trutovi . Koliko znam svi su mirni , nijedan ne bode .Zašto onda
pčele mogu biti ljute![]()
?
!Zato je preporucljivo ko ima mirno ili vise mirnih drustava od njih uzgajati i cijeli pcelinjak sa tim maticama obnoviti,i sljedece godine od majke matice ponovo matice uzgojiti i zamjeniti proslogodisnje,tim nacinom doci ce se do mirnih matica koje ce zalijegati i trutovsko leglo i trutovi ce i dalje prenositi mirne karakteristike,ovim nacinom,oplodnjom u krvnom srodstvu kojega se svi pcelari boje,jedino se moze doci do rezultata,jer oplodnja u krvnom srodstvu toliko genetski veze karakteristike u gene da je nemoguce je izbrisati,treba se voditi racuna da ne dodje i do nezeljenjih karakteristika,maticu odmah odstraniti(zgnjeciti je prstima-ko nemoze maticu zgnjeciti prstima,onu koju je uzgojio i nezadovoljan je sa njom,nece nikada biti uzgajivac matica-rekao jednom jedan stari uzgajivac matica
jednu maticu koju sam izvadio nisam mogao ubiti, nego sam je sa malo pčela dodao drugom društvu preko novina, svjestan da će biti ubijena, ali eto ja to nisam mogao.
Znači, teško da će od mene biti neki uzgajivač .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
zivot u kosnici!!!
Matica ostecena od varoe
Matica ostecena od varoe
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Film koji je izazvao erupciju negodovanja kod njemacke javnosti!Studija gubitaka pcelinjih zajednica,Varoa ili ????
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Uzgoj matica,najbrzi i najlaksi nacin hoby pcelara!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Urednica Pcelarskog Zurnala-Bienen jurnal ne samo da sjedi za pisacim stolom i tipka na kompjutoru tekstove,koje dobije obradjene,vec si je nabavila pcele na zgradi urednistva da zna o cemu pise u tom listu kojem je ona urednik!
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Jedan okvir daje pcelinju zajednicu!
Ova metoda je najracionalnija za razmonzavanje pcelinjih zajednica!Ako od jedne zajednice oduzmemo 5 okvira za formiranje novog drustva,onda ce mo morati racunati sa oslabljivanjem zajednice za nadolazecu pasu!Imat cemo vrlo jaka nova drustva-nukleuse i slaba proizvodna drustva!Potrebno je uraditi sljedece:
U cilju prosirenje pcelinjaka ili sprijecavanja rojevog nagona,ako oduzmemo jedan okvir sa pcelom i leglom necemo ostetiti jacinu proizvodnog drustva,naprotiv dodavanjem jednog okvira sa SO ili praznim sacem stvaramo novi prostor u proizvodnom drustvu!Znaci najkasnije do 15.05 se oduzme jedan okvir zatvorenog legla sa pcelama koje su na njemu i stavi u prazan nastavak sa podnicom(novo staniste)!Ovaj okvir sa zatvorenim leglom(3/4)i po mogucnosti da je na njemu povrsina dlana sa mladim leglom ili jajima!Ova metoda je napogodnije za pcelare pocetnike koji nisu savladali uzgoj matica! Ako se ima pri ruci zatvoreni maticnjaka ovdje mogu posluziti svrsi i te kako!Okvir sa leglom ide do zida nastavka,do njega se stavlja okvir sa SO,pa slijedi okvir sa medom(kolega Sahista moze da ih ovako npr upotrijebi)!Leto se otvara na strani gdje okvir sa leglom i to u velicini mogucnosti prolaza jedne pcele!Ako smo dodali ram koji na sebi ima otvorenog legla,nakon 28 dana mlada matica bi trebala da pocne zalegati,tada se i vrsi prvi pregled ovih novih rojeva,i tom prilikom pozeljno je tretiranje ovih rojeva sa 15% mlijecnom kiselinom,ako je matica pronijela obiljezimo je i dodajemo jedan okvir sa SO odmah do legla i na taj nacin uvjek isto prosirujemo novu zajednicu!Ako nema dovoljno vanjskog unosa moze se ovaj roj i dohraniti stimulativno!Sljedece tretiranje se vrsi tek u septembru,jer ovako varoasiromasna drustva tretiranjem u julu i avgustu nanosi se steta u razvoju ovih mladih drustava!Drustva n´formirana na ovaj nacin(najkasnije do 15.05)ulaze u zimu na jednom nastavku koje same izgrade i po potrebi pcelar ih moze dohraniti ili dodati okvir sa medom iz proizvodnih drustava ili iz rezerve,sljedece godine dozivljavaju veoma buran razvoj i ne cesto prestignu proizvodna drustva u razvoju!
Eine Wabe ergibt eine Volk! Dr.Gerhard Liebig und Dr Pia Aumeier
Formirana zajednica sa tetrapakom od soka koji sluzi kao hranilica
Otvo na letu prilikom formiranja drustva
Ova metoda je najracionalnija za razmonzavanje pcelinjih zajednica!Ako od jedne zajednice oduzmemo 5 okvira za formiranje novog drustva,onda ce mo morati racunati sa oslabljivanjem zajednice za nadolazecu pasu!Imat cemo vrlo jaka nova drustva-nukleuse i slaba proizvodna drustva!Potrebno je uraditi sljedece:
U cilju prosirenje pcelinjaka ili sprijecavanja rojevog nagona,ako oduzmemo jedan okvir sa pcelom i leglom necemo ostetiti jacinu proizvodnog drustva,naprotiv dodavanjem jednog okvira sa SO ili praznim sacem stvaramo novi prostor u proizvodnom drustvu!Znaci najkasnije do 15.05 se oduzme jedan okvir zatvorenog legla sa pcelama koje su na njemu i stavi u prazan nastavak sa podnicom(novo staniste)!Ovaj okvir sa zatvorenim leglom(3/4)i po mogucnosti da je na njemu povrsina dlana sa mladim leglom ili jajima!Ova metoda je napogodnije za pcelare pocetnike koji nisu savladali uzgoj matica! Ako se ima pri ruci zatvoreni maticnjaka ovdje mogu posluziti svrsi i te kako!Okvir sa leglom ide do zida nastavka,do njega se stavlja okvir sa SO,pa slijedi okvir sa medom(kolega Sahista moze da ih ovako npr upotrijebi)!Leto se otvara na strani gdje okvir sa leglom i to u velicini mogucnosti prolaza jedne pcele!Ako smo dodali ram koji na sebi ima otvorenog legla,nakon 28 dana mlada matica bi trebala da pocne zalegati,tada se i vrsi prvi pregled ovih novih rojeva,i tom prilikom pozeljno je tretiranje ovih rojeva sa 15% mlijecnom kiselinom,ako je matica pronijela obiljezimo je i dodajemo jedan okvir sa SO odmah do legla i na taj nacin uvjek isto prosirujemo novu zajednicu!Ako nema dovoljno vanjskog unosa moze se ovaj roj i dohraniti stimulativno!Sljedece tretiranje se vrsi tek u septembru,jer ovako varoasiromasna drustva tretiranjem u julu i avgustu nanosi se steta u razvoju ovih mladih drustava!Drustva n´formirana na ovaj nacin(najkasnije do 15.05)ulaze u zimu na jednom nastavku koje same izgrade i po potrebi pcelar ih moze dohraniti ili dodati okvir sa medom iz proizvodnih drustava ili iz rezerve,sljedece godine dozivljavaju veoma buran razvoj i ne cesto prestignu proizvodna drustva u razvoju!
Eine Wabe ergibt eine Volk! Dr.Gerhard Liebig und Dr Pia Aumeier
Formirana zajednica sa tetrapakom od soka koji sluzi kao hranilica
Otvo na letu prilikom formiranja drustvaRe: Pčelarstvo u Njemačkoj
Odlicno Medonosa.Sve sam razumio.
.Lijepo si objasnio.Ovo cu sigurno primjeniti na mom pcelinjaku.Mozda imam i jednu prednost,da ta mlada drustva mogu odvezti pocetkom avgusta na cvijetnu pasu.Super.
Pozdrav.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Medonosa,znaci pcele ce povuci maticnjake.Ako uzmemo u obzir da ce se izletnice vratiti starom drustvu,ostane relativno mali broj pcela na tom jednom ramu.Kako ce pcele odrzavati povucene maticnjake,i da li se na ovaj nacin moze ocekivati kvalitetna matica.
Pozdrav.
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ovoj metodi se moze sve nadodati a nista oduzeti!Ako se bojis da ce se izletnice vratiti u stare kosnice(a hoce)onda mozes nova drustva odvesti na drugo mjesto i tek tamo im otvoriti leta,tako ces zadrzati izletnice,posto poslije izleganja legla na ramu,nece biti otvorenog legla,pcele ce se brze okrenuti sakupljanju iz prirode,ako nisi u stanju da odvezes nova drustva na drgu lokaciju,mozes stresti sa jednog rama legla pcelu u novo drustvo!Pcele ce zapoceti izgradnju maticnjaka,i njegovati ih jer su oni i jedino otvoreno leglo i sansa mladim pcelama da luce MM,posto je prostor u kosnici sveden na 3 rama i otvor leta je do 1 cm,ova kolicina pcela moze obezbjediti potrebnu temperaturu za uzgoj legla i matica,kvalitet matice se moze odrediti poslije oplodnje,a ukusi su toliko razliciti da bi bilo suludo sada ocjenjivati kvalitet matice!sahista je napisao/la:Medonosa,znaci pcele ce povuci maticnjake.Ako uzmemo u obzir da ce se izletnice vratiti starom drustvu,ostane relativno mali broj pcela na tom jednom ramu.Kako ce pcele odrzavati povucene maticnjake,i da li se na ovaj nacin moze ocekivati kvalitetna matica.
Pozdrav.
Nekako mi jedan okvir pcela ne zvuci bas optimisticno jer on sljedecih 25 do 30 dana nema novog legla ali baš cu probati sljedece godine.
I ja volim formirati nukleus sa više ramova . Međutim ovdje je medonosa naznačio da se radi o sprjećavanju rojevog nagona , dakle dovoljno rano , te seAhmet je napisao/la:Nekako mi jedan okvir pcela ne zvuci bas optimisticno jer on sljedecih 25 do 30 dana nema novog legla ali baš cu probati sljedece godine.
od ovoga može razviti solidan nukleus za sljedeću godinu . Nije bez legla jer dobije jedan okvir pretežno zatvorenog legla . Pčelama koje ne odgajaju leglo
(ne hrane) produžava se život , pa ih ima dovoljno da uzgoje leglo kad matica pronese . Spominjano je da se može uzgojiti matica , ali da se može staviti i
matičnjak, pa je idealno za rješavanje društva u rojevom stanju, ćime bi se dobilo više nukleusa sa matičnjacima , jedan sa starom maticom , a jedan
matičnjak ostaviti i društvu koje rješavamo i eto širenja pčelinjaka .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Dobro jutro, šahista ja isto to radim svake godine sa 100%-tnim uspjehom. Na istom pčelinjaku kada formiraš novi nukleus, dodaš u njega sirupa ili pogaču i zatvori leto svježom travom koju naguraš u njega. Tako će ti ostati i stare pčele jer za otvaranje puta i prolaz kroz travu van pčelama treba oko 3 dana kada se trava malo posuši, izlaze van i zaborave svoju staru lokaciju. To stoga što su se već uklopile u novo društvo u preradi sirupa (pogače) i odgajanje legla koje se u tom vremenu (oko 3 dana) izleže. Već sam više puta pisao da je za tretiranje mladih rojeva najbolja mliječna kiselina jer je blaga i djeluje "sa zadrškom".sahista je napisao/la:Medonosa,znaci pcele ce povuci maticnjake.Ako uzmemo u obzir da ce se izletnice vratiti starom drustvu,ostane relativno mali broj pcela na tom jednom ramu.Kako ce pcele odrzavati povucene maticnjake,i da li se na ovaj nacin moze ocekivati kvalitetna matica.
Pozdrav.
Istu metodu zatvaranja leta travom sam primjenio i ovu jesen kada sam morao na istom pčelinjaku preseliti cijeli red pčelinjaka (5 kom društava) na novu lokaciju udaljenu 20-tak metara....
Pozdrav...............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
-
balasevic
- Čita i piše, vrlodobar
pcelar sam pocetnik i nij mi ovo jasno kako samo jedan okvir legla i tako malo pcela mogu odrzati kosnicu jer je potrebno da uzgoje maticu e sad me zanim bili se moglo ovo sve odraditi alda dodasmo sparenu maticu jer mi se ovo cini povoljnim jer bih mogao napraviti vise ovakvih kosnica u svrhu prosirenja pcelinjaka izvinite mi ako sta pogresno pisem jer sam pcelar pocetink u pravom smislu te rjeci "pocetnik"
Najsretniji je onaj čovjek koji je učinio sretnima najviše drugih ljudi.
Hvala Schumy.Jasno ko dan.
Balas ocito da moze.Vjeruj kolegama.Ne svima.Uzmi olovku i svesku,zapisuj savjete.Nemoj pamtit.Ja sam neke stvari kopirao,i to drzim na pcelinjaku.Uvjek pri ruci.Znas onu...budala pamti, pametan pise.
Ja sam do sada procitao mnogo nacina,ovaj je sigurno najjednostavniji.Pogotovo nama pocetnicima.Ja cu ipak malo promjeniti neke stvari.Mene vise privlaci dodavanje maticnjaka,sa postojucim pcelama.Na proljece,(odabrana dva drustva)pokusacu izazvati rojevni nagonSmanji cu prostor da pcele povuku rojeve maticnjake.Od takvih ramova,zelim napraviti nukleuse.Posto imam na zalihi jedno 10 ramova sa pergom,svaki nukleus dobiva po jedan ram.Plus ram meda.Ako prezivi.Jos bih dodao da je ovo idealno za pocetnike,jer moraju citavu sezonu biti zauzeti sa mladim drustvima.Sortiranje,dodavanje ramova,pregled legla,zaliha,prehrana...brdo iskustva.Kako za ovo nisam znao prije godinu dana.
Mislim da Blasko nece koristiti ovaj nacin(zakljucujem iz nasih razgovora),zelio bih pitati Schymija,da li nastavak(sa deset ramova),leto mora biti iskljucivo sa strane,i da li ram sa pcelama mora biti postavljen uz zid nastavka,ili se moze poceti i sa sredine nastavka.Pitam iz razloga,zato sto nase podnjace imaju iskljucivo leto na sredini.Ima puno posla da bi se to sredilo.Samo da dodam da bih pored ramova dodao pregradne daske.
Pozdrav.
Balas ocito da moze.Vjeruj kolegama.Ne svima.Uzmi olovku i svesku,zapisuj savjete.Nemoj pamtit.Ja sam neke stvari kopirao,i to drzim na pcelinjaku.Uvjek pri ruci.Znas onu...budala pamti, pametan pise.
Ja sam do sada procitao mnogo nacina,ovaj je sigurno najjednostavniji.Pogotovo nama pocetnicima.Ja cu ipak malo promjeniti neke stvari.Mene vise privlaci dodavanje maticnjaka,sa postojucim pcelama.Na proljece,(odabrana dva drustva)pokusacu izazvati rojevni nagonSmanji cu prostor da pcele povuku rojeve maticnjake.Od takvih ramova,zelim napraviti nukleuse.Posto imam na zalihi jedno 10 ramova sa pergom,svaki nukleus dobiva po jedan ram.Plus ram meda.Ako prezivi.Jos bih dodao da je ovo idealno za pocetnike,jer moraju citavu sezonu biti zauzeti sa mladim drustvima.Sortiranje,dodavanje ramova,pregled legla,zaliha,prehrana...brdo iskustva.Kako za ovo nisam znao prije godinu dana.
Mislim da Blasko nece koristiti ovaj nacin(zakljucujem iz nasih razgovora),zelio bih pitati Schymija,da li nastavak(sa deset ramova),leto mora biti iskljucivo sa strane,i da li ram sa pcelama mora biti postavljen uz zid nastavka,ili se moze poceti i sa sredine nastavka.Pitam iz razloga,zato sto nase podnjace imaju iskljucivo leto na sredini.Ima puno posla da bi se to sredilo.Samo da dodam da bih pored ramova dodao pregradne daske.
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Da odgovorim Sahisti i Balasevicu!Naravno da se moze ovom roju dodati i sparena matica ako se ima u rezervi,sa tim da treba pocekati da ovi rojevi osjete bezmaticnost,pa onda dodati maticu u kavezu!Sahista mozes dodati ramove sa pergom i medom,netreba ti pregradna daska,pocni od kraja nastavka kako je i napisano,a zadnji ram meda sluziti ce kao pregradna daska-barijera!Kako se drustvo bude sirilo,dodavati okvire sa SO uvjek do legla,a okvire sa polenom i medom gurati nazad prema drugoj strani nastavka!Otvor leta mozes napraviti gdje zelis,ovdje pravis skroz na onoj strani gdje okvir sa leglo,izvadi letvicu sa letom i zatvori cijeli otvor sa spuzvom,ostavi samo 05-10mm otvor na kraju!Ovaj nacin se moze i koristiti i kada drustvo nije uslo u rojevi nagon,moze svako da proba,ako se ima maticnjaka,ili matica jos je bolje,ako nema onda ce pcele uzgojiti same sebi,kvalitetniju maticu nego sto bi neko uzgojio,i razviti do jeseni na jedan nastavak,bez gubitka prinosa meda iz proizvodnog drustva!sahista je napisao/la:Hvala Schumy.Jasno ko dan.
Ja sam do sada procitao mnogo nacina,ovaj je sigurno najjednostavniji.Pogotovo nama pocetnicima.Ja cu ipak malo promjeniti neke stvari.Mene vise privlaci dodavanje maticnjaka,sa postojucim pcelama.Na proljece,(odabrana dva drustva)pokusacu izazvati rojevni nagonSmanji cu prostor da pcele povuku rojeve maticnjake.Od takvih ramova,zelim napraviti nukleuse.Posto imam na zalihi jedno 10 ramova sa pergom,svaki nukleus dobiva po jedan ram.Plus ram meda.Ako prezivi.Jos bih dodao da je ovo idealno za pocetnike,jer moraju citavu sezonu biti zauzeti sa mladim drustvima.Sortiranje,dodavanje ramova,pregled legla,zaliha,prehrana...brdo iskustva.Kako za ovo nisam znao prije godinu dana.![]()
Pozdrav.
Šahista, uzmi jedan stariji nastavak i preradi ga tako da mu na lijevom i desnom kraju otvoriš leto koje možeš sužavati (spužva, komad željeznog kvadratnog profila i sl.). Ako ti je to problem, izbušiš rupu veličine D.20 mm u dnu nastavka koju možeš sužavati po potrebi (čep od pluta, spužva koju dodaješ u gornji dio otvora...). Poželjno je da ispod ovog okruglog otvora bude mala poletaljka zbog matice koja se kod svadbenog leta teško može usmjeriti na samo okruglo leto kada "aterira".
Tako možeš formirati dva mala društva u istom nastavku. Ja to obično tako radim. Normalno da u sredinu dolazi pregradna daska kada su već dosta veliki, a u razvoju dasku pomičeš kako se društvao okrupnjava.
Nukleus se može formirati i tako da iz svakog jakog društva izvadiš jedan okvir sa poklopljenim leglom i zatečenim pčelama na istome i dodaješ direktno u pripremljeni nastavak. Pčele se ne tuku jer su u novoj sredini i brzo se priviknu na novu formaciju. Ovdje treba paziti da se ne prenese matica koja mora ostati u proizvodnom društvu.
Obično ja prenesem ovaj nukleus na novu lokaciju jer imam 2 pčelinjaka udaljena 28 km. Tako do jeseni dobijem već sasvim jaka društva koja zazimim obično u 1 LR nastavku (gore) i 1 FR nastavku (dolje) u kojega dodajem 1÷3 okvira sa medom kojega onda pčele kod formiranja zimskog rasporeda prenesu u gornji nastavak.
Naročiti je pododan nastavak Farrara koji je nizak i dva mala društva vrlo brzo napreduju. Kod formiranja novog društva bitno je da pčele imaju stalan dotok hrane i ja tu preferiram pogače "stimular" (med, pelud, šećer).
Pozdrav...........schumy
Tako možeš formirati dva mala društva u istom nastavku. Ja to obično tako radim. Normalno da u sredinu dolazi pregradna daska kada su već dosta veliki, a u razvoju dasku pomičeš kako se društvao okrupnjava.
Nukleus se može formirati i tako da iz svakog jakog društva izvadiš jedan okvir sa poklopljenim leglom i zatečenim pčelama na istome i dodaješ direktno u pripremljeni nastavak. Pčele se ne tuku jer su u novoj sredini i brzo se priviknu na novu formaciju. Ovdje treba paziti da se ne prenese matica koja mora ostati u proizvodnom društvu.
Obično ja prenesem ovaj nukleus na novu lokaciju jer imam 2 pčelinjaka udaljena 28 km. Tako do jeseni dobijem već sasvim jaka društva koja zazimim obično u 1 LR nastavku (gore) i 1 FR nastavku (dolje) u kojega dodajem 1÷3 okvira sa medom kojega onda pčele kod formiranja zimskog rasporeda prenesu u gornji nastavak.
Naročiti je pododan nastavak Farrara koji je nizak i dva mala društva vrlo brzo napreduju. Kod formiranja novog društva bitno je da pčele imaju stalan dotok hrane i ja tu preferiram pogače "stimular" (med, pelud, šećer).
Pozdrav...........schumy
Da, zaboravio sam još nešto važno - kod formiranja novih društava jako je bitno osigurati mir par dana po formiranju, ja obavezno zatvaram otvor leta travom koja posuši za par dana i pčele počinju izlaziti van. Zato je bitno da imaju pogaču u nastavku i uz dobru ventilaciju nema nikakvih problema...
Pozdrav...........schumy
Pozdrav...........schumy
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Njemacki pcelarski savez,je tuzio drzavu Njemacku(ispravno citate)i dosli su do EU suda u Brüselu,za sijanje genetskog promjenjenog sjemena-bilja!EU sud je donio prvostupanjsku odluku da u buducnosti se genetsko proimjenjivo sjeme smije sijati u staklenicima gdje pcele nemaju omogucen ulaz i sakuplajanje polena i nektara koji bi zavrsio u medu!Isto tako EU sud je donio odluku da sve sudske troskove nastale do sada mora da plati Drzava Njemacka,sto Njemacki Pcelarski savez tumaci kao pobjedu iako druga strana ima pravo zalbe!
http://www.br.de/franken/inhalt/aktuell ... t-100.html
http://www.br.de/franken/inhalt/aktuell ... t-100.html