A sad nekoliko stvari da i ja podjelim s vama, koje sam tako cuo od pojedinih pcelara, pa da cujem komentare.
Nadam se da nekome koristiti...
1. Skupljanje propolisa: uzeti plasticnu mrezu, kao sto je ona sa odjela i ubaciti u kosnicu umjesto jednog rama - sklupcanu. Pcele je poslije propolisom balzamiraju. Kada se izvadi iz kosnice, stavi se u zamrzivac. Nakon ledenja se izvadi i samo se rastvori i sav propolis sam spadne.
Kako se propolis priprema za konzumaciju - ne znam. Spominju nesto medicniski alkohol ali to mi nije primamljuvo...Ako neko ima neki recept, bilo bi dobro.
2. Spajanje drustva: kako sam imao problem sad smaticom, dobio sam savjet da u oba drustva ubacim po glavicu luka - zbog mirisa. Uzeo sam maticnu resetku, stavio papir, malo ga isbusio i to je to. Ono sto je ovdje vazno napomenuti jeste da se NE koristi novinski papir jer u sebi isti sadrži olovo,tintu itd. Za ovu namjenu koristim papir od papirnih vreca za brasno itd.
3. Topla drustva za zimu. Uzeti prazne ramove i tablu stiropora od 2cm. U ram se ubaci stiropor, precitno odrezan tako da u potpunosti ispuni ram. Obzirom da je stiropor vjestacka tvorevina a odlican toplotni izolator, potrebno je preko istog preljepiti karton tako da pcele sa obje strane ne dolaze u kontakt s stiroporom. Dovoljno je uraditi po dva i staviti sa bocnih strana tako da se toplota u vrijeme zime zadrzava unutra a dobro je i ljeti..
4. Varoa. Od jednog pcelara sam dobio savjet da svojim pcelama obezbjedim dovoljno vode vani ali da ako i kad pripremam sirup, da to obavezno radim sa cajem. Tako sam i radio. Caj nana u sebi sadrzi najvise prirodnih sastojaka za obaranje varoe tako da sam im umjesto vode, pravio prirodni caj od nane, malo kunice itd... Takodzer, u sirup sam dodavao i male kolicine manjemasnog mlijeka...dakle, sto prirodnije. A secer sam koristio u prahu, a ne u kristalu.
cekam komentare