Presa za pravljenje satne osnove..

Pčelarski razgovori
keno83
Čita i piše, odličan

Re: Presa za pravljenje satne osnove..

Post Postao/la keno83 »

znaci carli je bolji od mlijeka?
jeli treba hladnim carlijem premazat presu, kao sto ovaj na videu radi sa mlijekom ili je neki drugi recept?mislim jel treb natopit carlijem presu pa ga onda izlit u posudu, i onda stavljat vosak?
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Keno ,
Kako se prikazuje u ovu smjesu mjesto one paste( koja je najbolje rješenje )ubaci malo mlijeka (surutka ko zna gdje ima)i dodaj tekućine za sude ali da ne pjeni jer ti neće valjati tamo gdje ima pjene -zaostane u vosku pjena pa ružno izgleda poslije .
Ostalo sve kao na slici a i temparatura smjese je bolje da nije hladna -nakon par puta dobije svoju radnu temparaturu-jer je presa dogrijava .
Sam sebi odredi mjeru to mješajući i probajući kad odvaja lako od prese. Ako i zalijepi pusti da se skrutne bolje i nemoj metalnim djelovima već običnom čačkalicom očisti dijelove prese da možeš dalje .
POz marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

zna li neko gdje moze da se nabavi ova "wabelos lospaste" originalan premaz za prese, ako neko zna na e bay neki link da se poruci ili nesto slicno, bio bih zahvalan na pomoci..
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

Neznam kako je u drugim naseljima ali u Sarajevu se uvijek može naći surutka ili sirutka, istina u većim prodajnim centrima .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Marko
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Marko »

zvones je napisao/la:Neznam kako je u drugim naseljima ali u Sarajevu se uvijek može naći surutka ili sirutka, istina u većim prodajnim centrima .
:idea: ili na tržnici kupiti mlijeko, pa skisnuti i eto sira i kajmaka za sirnicu a sirutke za presu( sve eko, u toku rada smije se, preporučljivo je i piti istu, nusposljedice su"vjetrovi" :wink: )
M.B. Mirza=mir-zakon
keno83
Čita i piše, odličan

Post Postao/la keno83 »

a sigurni ste da nakon sirutke vosak ne lijepi za presu?
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

keno83 je napisao/la:a sigurni ste da nakon sirutke vosak ne lijepi za presu?
Ne lijepi sigurno,samo posle osnove moras susit 2-3 dana,poredas ih po jedne na novinu i nek se suse.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

zvones je napisao/la:
inzenjer je napisao/la:Ima kod nas u udruzenju jedan pravi ove prese sa silikonom.Ja sebi planiram kupit slj godine, :D .
Koja mu je cijena silikonskih presa i na ćemu ih učvršćuje ?
Danas sam telefonom pricao s kolegom.Cijena zavisi od toga koji silikon se koristi za izradu prese,ako je Slovenski slikon onda je minimalna cijena 350KM, a ako je Njemacki onda puno vise,jer kako kaze cijena samog tog Njemackog silikona je 200 eura.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Koliko kosta 1kg satnih osnova u BiH.
Koliko listova sadrzi jedan kilogram.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Nagy Attila
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Post Postao/la Nagy Attila »

Kod njih ima rucna presa za izlivanje satnihosnova(takav ja imam) jednostavno za rukovanje,i nije tako skup
www.evrotom.org
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Nagy Attila je napisao/la:Kod njih ima rucna presa za izlivanje satnihosnova(takav ja imam) jednostavno za rukovanje,i nije tako skup
http://www.evrotom.org
Kolega da li bi mogli opisati rad sa istom, recimo pod novom temom .MNogi pčelari se odlučuju nabaviti prese da sami prave satne osnove. Vidim da se mnogi žale na odvajanje prlikom presanja vjerovatno postoji tehnika i sredstva koja sekoriste u toku presanja.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Nagy Attila
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

Jel mislis na onu vodu? to je jako jednostávno,voda treba da bude toliko topla da ti ruka izdrzi a treba da sipas unutra obicno deterzent za pranje sudje ili obicni sapun za pranje vesa.Toliko da voda bude onako klizavo bolje da malo jaci da bude sigurno onda nece da zalepi vosak.
Nadanm se dasi zazumeo ako nesto nije jasno ondami pisi.
Izvinite ako nesto ne pisem dobro jer u cistoj madjarskom selu tesko nauciti srpski.
Nagy Attila
Čita i piše, nedovoljno
Kontakt:

http://youtu.be/m7fcEkTF-OA
To sam nasao,slicno radim ali nebas tako npr umosto mleka koristim vode sa sapunom
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Dobar video, lijepo pokazano prilično jednostavno .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la franevrs »

Kod pravljenja osnova matičnjaka za odvajanje voska od kalupa koji je od inoxa očistim jedan krompir
i izrežem ga na fete pa ulijem malo vode i umačem kalup u tu vodu i odlično mi odvaja vosak od metala.

pozz.......
Frane Vrsalović
lukaletunic
Čita i piše, dobar

Post Postao/la lukaletunic »

Nagy Attila je napisao/la:Kod njih ima rucna presa za izlivanje satnihosnova(takav ja imam) jednostavno za rukovanje,i nije tako skup
http://www.evrotom.org
Takvu sličnu presu imamo mi doma preko 25 g. i na nju se stopilo ohho voska u satnu osnovu,rad sa njom krajnje je jednostavan,i moram reći da je kravlja sirutka zakon za ispiranje prese,samo svaku osnovu treba osušiti da se ne uspljesnavi,ja to jednostavno riješavam tako da sve što danas istopim sutra odmah utopim u okvire i to mi je najjednostavnije.
Pozdrav
Odgovorite