Pashin dnevnik!

senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Šta nije uredu sa košnicama,,,,,,, (koji djelovi se deformišu)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
mirzet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la mirzet »

Pasha jesul u tebe matice oznacite sa bojom kad si je nasla kad si formirala onaj roj,jel tesko je naci maticu medu pcelama.
il imas neki preosecaj gdje bude.u mene nisu oznacite bojom i treba mi pola sata da je nadem...........

P-O-Z-D-R-A-V
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Pasha jeli ono Senadova visoka podnica na društvu br.3.
Zadnja izmjena: IZET, dana/u 19 svi 2010, 22:27, ukupno mijenjano 1 put.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

@Senade, vidi se i na fotografiji , kako neki dijelovi odskaču , sve je to sad poslije kiša, deformisano . Izbliza se još bolje vidi.
@Mirzete , nisu mi označene , ali nekako - kad vadim , predosjetim otprilike gdje je i stvarno je brzo nađem. a dešavalo se da otvaram i na maticu i ne obraćam pažnju , nego gledam nešto drugo. :))))
@Jeste, Izete! :)
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Mislim da sam večeras napravila brlj!!! Dala sam sirup društvu bez matice!!!! :(((((((((
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

pasha je napisao/la:Mislim da sam večeras napravila brlj!!! Dala sam sirup društvu bez matice!!!! :(((((((((
Nema veze neka se i one slade. samo zašto ti je to društvo mez matice.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Stipo je napisao/la:
pasha je napisao/la:Mislim da sam večeras napravila brlj!!! Dala sam sirup društvu bez matice!!!! :(((((((((
Nema veze neka se i one slade. samo zašto ti je to društvo mez matice.
Prije nekoliko dana uradila dam vještačko razrojavanje , jer je ta košnica imala puuuno zatvorenih matičnjaka. Staru prebacila u novu košnicu , a tu ostao jedan zatvoreni matičnjak. Zato što je hladno i ne mogu vani , sinoć sam im dala sirupa u sve četri hranilice. U svakoj jedva dočekale , a u ovoj bez matice - ni ne obaziru se !!! Mislila sam da je velika greška. Sad mi je lakše! :)))
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

pasha kad se stavljaju limovi u utore koji nose ramovi znaj da utor mora biti dublji jos 3 mm kako nebi doslo do spajanja donjih letvica sa gornjeg nastavka s satonosama donjeg nastavka.

a prestigla si me,sad imas 4 drustva :)
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Pasha,
Razrojila si društva, i dobro si postupila za početnika:
1.) Staru maticu si stavila u novu košnicu-nukleus, (to je po meni o.k.!)
Nejasno mi je dali si uz staru maticu ostavila i ostale izgrađene matičnjake?
Ako jesi, to nije o.k., jer si rojevno stanje "preselila" u novi dom pčela – novi nukleus.
2.) U staroj košnici si ostavila 2 zrela matičnjaka, (to pomeni nije o.k., jer kada se izleže
prva matica, odmah ubija onu drugu. To se dešava 16-i dan kada matica izađe iz
matičnjaka. Nakon toga joj treba 7÷15 dana da se oplodi, a ovisi prvenstveno o
vremenskim (ne)prilikama, kakve su sada na "repertoaru" Prirode.
Pogledaj moje komentare, kada razrojavaš društva uvijek se ostavi jedan zreli matičnjak i jedan koji nije zatvoren. Ovo stoga što se u slučaju ako se matica iz zrelog matičnjak ne oplodi, uslijed razno-raznih razloga:
-strada na "svadbenom putu",
-ne može se oploditi zbog nevremena koje je prisutno na lokaciji pčelinjaka nakon
7÷15 dana nakon njezinog rođenja, kada je ona spremna na oplodnju,
-desi se slučajna nezgoda da se možda ne ošteti matica prilikom pregleda, itd,
Pčele "čuvaju" instinktivno ovaj"zvončić" tj. nezatvoreni matičnjak i matica nikada ne razara ovaj tip matičnjaka (u tome stadiju razvoja), jer ga ne doživljava i ne osjeća kao "konkurenciju".
Pasha, ti si razrojila društva na načina da pčelariš "na meso" tj. hoćeš imati čim više pčela na kraju sezone, a ostali pčelari pčelare "na med" i onda se društva ne smiju oslabljivati…
Za sada toliko,
Pozdrav...............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

shumy da li je dovoljno 10-12 ramova s leglom, da se dodaje 3 nastavak,a podrazumjeva se da su ostali ramovi s medom i polenom,i to dodavanje nastavka 3 na podnicu i onda blago prevjesavanje S.O. u plodiste ...
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Schumy, ja zaista i idem na povećanje broja društava. Med sigurno neću vrcati ove godine , što zbog vremeskih (ne)prilika , što iz vlastitog izbora. Nimalo mi ne smeta ovaj rojevni nagon u košnicama , pokušaću da ga iskoristim. Ostao je u košnici samo jedan zatvoren matičnjak , ne dva , nego je to košnica br.2 , pa je došlo do nesporazuma. Ako bude sutra lijepo vrijeme provjeriću da li je izležena matica. Obilježila sam okvir , tako da bih samo njega pogledala , neću tražiti mladu maticu . Tek za desetak dana ću ponovo pogledati, možda matica tada počne da leže. Novu košnicu (sa starom maticom) ću forsirati da što prije ojača, da donese nektara i perge sebi za zimu.
Košnica br.3 takođe je u rojevnom , možda od nje napravim i tri društva , vidjeću akoBogda, ovih dana.
Košnica br.1 se nije zarojila (zasada).

Sve je ovo početak.
Tek se učim.
Imam neki cilj pred sobom i za sada mi trebaju društva. Jedan stari pčelar u mojoj blizini prodaje košnice. Posjetiću ga da vidim kako to kod njega izgleda. Samo mislim da je preskup.

Učim i puno mi znače savjeti i sve dobronamjerne kritike.
Hvala i ....

Medno!!!! ;)
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la zvuk_tisine »

Pozdrav prijatelji!

Pasho ozda sam malo dosadan jer trkeljam po tvom dnevniku ali imam pitanje i nadam se pomoći ;)

Juče sam bio kod pčelara od kojeg ću kupiti roj, i kaže da će roj biti čim prestane kiša, roj drugak je spreman za izlazak iz jednog sanduka...

E sad, jedan pčelar mi kaže da roj zadržim par dana na promatrnaju kod pčelara od kojeg ću ga kupit, ali moj pčelar mi kaže da je najbolje da roj isti dan prenesem na svoju lokaciju jer je udaljenost njegovog pčelinjaka i moje lokacije oko 2 km, kaže da će se pčele vraćat na staro mjesto. Kako da postupim?

Drugo, šta trebam radit sa mladim rojem, koje su moje obevaze prema njemu, prihrana (čime i koji omjer) i ostalo?

Rečeno mi je da matica odlazi na oplodnju, to ona izlazi iz sanduka? To znači da će društvo nekoliko dana biti bez matice?

Pomagajte :)

Unaprijed hvala!
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

ja cu ti amaterski odgovorit ,a tu su i iskusniji koji ce se nadam se i ukljucit u razgovor,naime

sto se tice premjestanja roja (drustva) ja mislim da bi trebao premjestiti odmah radi te udaljenosti koja nije velika(postoji mogucnost vracanja izletnica na staro mjesto)tako da ti je bolje odmah premjestit drustvo tj roj
obaveze ,hm,stavi pogacu ,i miran si....ostalo je promatranje :)
matica izlazi na oplodnju nakon par dana od izlaska roja,kao sto si i rekao samo sto moram da ti kazem jest da je matica odsutna samo kada izadje na svadbeni let,a ostalo vrijeme je uvjek tu(trebala bi bitti ako je sve normalno)et ovo je amaterski sto se kaze,.....

Toliko odmene...
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Pa koliko dugo se zadrzi na svadenom letu
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Dok joj nebude dosta švalerisanja!!!!
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Zvuk_tišine , slobodno ti , ja sam gostoljubiv insan...

Što se savjeta tiče, ja se ne usuđujem , tu su iskusniji, ... A što se matice tiče, ne brini , ako sve bude uredu , vratiće se ona brzo... Na tom njenom svadbenom letu , nije uvijek sve bajno , ali računaćemo da će kod tebe biti sve o.k. Jer ipak je početak!
Jesi li pripremio košnicu???

Kod mene stalno nešto burno. :))))

Večeras , pred akšam , priđem košnicama, kad imam šta da vidim. Iz moja tri"prvenva" Izlaze pčele između nastavaka , na svaku stranu ... ŠOK !!!

Od ove kiše se daska baš deformisala. Uzmem lijepljivu papirnu traku (koristimje za zaštitu kad molujemo kuću i na sastavima nastavaka , zalijepim!!!! Ma sad , kao da su košnice ranjene i u zavojima!!! Šta sad da radim???

Hoću li svaki put kad pregledam košnice ovo lijepiti???

:((((
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

zvuk_tisine je napisao/la:Pa koliko dugo se zadrzi na svadenom letu
Matica izlazi na parenje 10-20 minuta i nakon što se spari vraća se u košnicu da joj pčele očiste spolni organ od truta s kojim se parila. Kada je matica očišćena ponovo izlazi da se opet pari. Dobra matica ako joj vremenski uvjeti dozvole pari se s bar 20 trutova. Lošije matice se pare s dosta manje trutova pa se zato prije iznesu zapravo znatno prije postanu neplodne. Samo parenje matice traje nekoliko dana. Nakon parenja matica više ne izlazi iz košnice osim u slučaju rojenja kada napušta košnicu s oko polovine pčela od svake dobne skupine.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 21 svi 2010, 23:42, ukupno mijenjano 1 put.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pasha je napisao/la:Večeras , pred akšam , priđem košnicama, kad imam šta da vidim. Iz moja tri"prvenva" Izlaze pčele između nastavaka , na svaku stranu ... ŠOK !!!

Od ove kiše se daska baš deformisala. Uzmem lijepljivu papirnu traku (koristimje za zaštitu kad molujemo kuću i na sastavima nastavaka , zalijepim!!!! Ma sad , kao da su košnice ranjene i u zavojima!!! Šta sad da radim???

Hoću li svaki put kad pregledam košnice ovo lijepiti???

:((((
Vjerovatno nije stavljeno dovoljno ljepila i nisu vijci na strateškim tačkama ,,, bar nebi trebalo sada da se deformiše,,

Deformacija je najburnija u aprilu,,,,

Nemaš potrebe za tim trakama pusti ih neka se igraju :) )))) tek u avgustu trebat če riješiti te procijepe kada krene dopune hrane..

Nađi nove nastavke ,,,, prepakuj a te doradi kako treba
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Drug nemoj se ljutiti malo sam se našalio....
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

IZET je napisao/la:
Drug nemoj se ljutiti malo sam se našalio....
Ma , Izete , što da se ljuti... !?
Pa istinu si rekao - a ne moramo ni biti uvijek strogo ozbiljni ... :)
IZET
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la IZET »

Evo sad ću biti ozbiljan i malo ću se nadovezati na ono što je Stipo rekao.
Neka istraživanja u americi su pokazala da se neke matice pare sa čak 27 trutova(blago njima). Što je veći broj trutova sve više bude sjemena u sjemenoj kesi i matica bude kvalitetnija više jaja snese. Što se pari sa više trutova buduće pčele naslede više i različite genetike i one su izdržljivije i duže žive. Kažu da veličina matice neigra presudnu ulogu dali će matica biti kvalitetna već koliko je zaprimila sjemena prilikom parenja. Treba izbjeći rodbinsko parenje to jest da matica i trutovi nisu od iste matice jer to se mnogo odražava na potomstvo.
Dobra matica u punoj sezoni a to je sada maj nosi po 2000 jaja dnevno.
Ovo ti je ukratko o ovom bi se mogla napisati knjiga ali dovoljno je i ovo da znaš...

PS.opet sam bijo neozbiljan ali takva je tema morao sam malo.
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Ma nema ljutnje heheh, a Pasho jesam pripremio kosnicu, pravio mi jedan fini čiko, već sam je odnio kod pčelara od kojeg ću kupit roj i pohvalio je košnicu
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

De ti to nama uslikaj , da vidimo! :)))
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar

Heh slikam cim dobijem pcelice, vrijeme nije pogodno za izlazak rojeva a ja nestrpljiv
jedva cekam
auuu sad je padao grad, sve pomlatio :S
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Kod mene nije bilo grada, elhamdulillah! U kojem si ti zemlje , zvuk_tišine???
Odgovorite