Rojevni nagon

Asim
Čita i piše, vrlodobar

Re: Rojevni nagon

Post Postao/la Asim »

Strpan je u jedan nastavaksa neizgrađenim satnim osnovama i razmišljam da dodam i drugi jer dupke je pun ima od juče još jedan i veći hoćuli pogrijeđiti ako dodam nastavke jer sce je puno od zida do zida kođnice i od leta naprujed do zida košnice pozadi ,ili da sačekam da malo izgrade pa onda .
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Ne dodaji novi , pčela stari- gubi se za neko vrijeme i taj će joj biti velik.Bilo bi dobro da si joj dodao i nešto uradjenih ramova jer ako nema paše ona nama unosa teško joj je uraditi sve satne osnove .Roj ima strukturu i raspoloženje za novo saće ali treba i energiju .Treba odgojiti i nove nasljednike.Prvi vodu mogu donijeti tek za mjesec i po. I eto ga već sedmi mjesec . Ako baš okiši, nema razervi . Na kraju osta piramida , a robova nema .
Vrijednost roja je samo u količini pčele . Čim prije treba zamjeniti maticu, za mladju.
Iz koje se rojilo tamo si trebao nešto razdvojiti da dobiješ mlade matice . Kasnije staru maticu zamjeniš mladjom pa je sve nešto vrijedilo.Više društava i mlade matice .Promjena vlasti i na mladima sve ostaje , ti i dalje upravljaj .
POz Marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Dragi moj Marine danas još jedan roj za koji mogu reći samo mašalah , e sada dabi pojednostavio neke stvari ja ću da kažem što uradim sa mladim rojevima odnosno što obavezno po mom ubjeđenju činim na svim košnicama a, na vama je da me korigujete i ispravite . Elem na svakoj košnici imam po dvije hranilice od po 750 mililitara u jednu obavezno sipam vodu a u drugu tečnu hranu starim društvima nedodajem sirup samo pgaču koja je non stop na satonošama i voda u hranilici svaki drugi dan njima dodajem vodu ,a mladi rojevi i ovi prirodni i vještački odvojeni do kraja Septembra će imati sirup koji mješam sa malo peludana ili dodam jedno jaje ili kvasac te limun itd . Danas sam zateko novi roj i to dobar što reko Senad i dalje nema komentara slijede slike kada moja mlađa kćerka dođe sa faksa i njemu odma počinje slična procedura ali što hoću da kažem ma onim rojevima prirodnim sam dodavo pogače i virno kako grade ljudi moji onaj veliki ma sve se bijeli za ovo treba živjeti i vidjeti gotov sve izheklale a drugi tako po tri do pet okvira e , dali da ovom kroz 15 dana dižem nastavak normalno uz praćenje a matice su prošlogodišnje i to rijevne , neumijem oko matica đaba se Stipo i Senad upinju mislim daću nadoći u vožnji . Molim korekcije u mom pčelarenjui i vašu kritiku , jer ovo ništa nebi postigo bez smjernica članova ovog foruma . MEDNO SVIMA Asim
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

Bilo bi dobro da tim rojevima daješ s.o. da grade, ipak su to veliki rojevi i puni energije treba to iskoristiti. Ako imaš viška izgrađenog saća možeš im dodate kasnije , jednostavno podvuci nastavak i to je to.

Sretno
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Senade grade ko Zmajčeci , i bez obzira na sve moram da podvlačim nastavke a malo sam virno i da vidiš čovječe sve bijelo i saće i zapakovale 4 okvira legla pa malo i meda ugurale na krajeve a u vjence iznada legla po običaju , ponukalo me najviše što su počele da vise u zbjegu ko tepih e sada ponovo grade a ovo nešto što sam vještački odvojio samo po okvir izgradile ma kilave pa totije nema rojenja bez prirodnog rojenja srce mije puno kada virnem a one HEKLAJU da se bijeli . Biće i slika ,Asim
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Draga moja gospodo forumaši , kod mene se nakupilo rojeva ama dosta i to oni prirodi , razlog pa eto nisam činio ono što ste vi objašnjavali .Predlagali pa bogami i dokazivali raznim svojim iskustvenim metodama . M a uredu nežalimse nema meda ima rojeva ,,,,,, eeeeee sada ona mija dilema kako u kojoj situaciji skinuti roj , nesviđa mi se skidanje kanticom sa klime na Baš - čaršiji , ja sam imao skoro priliku da su se prihvatile na deblo šjlive i to od vrata korijenapa do prvih grana . Rješavo sam na taj način da sam postavio sanduk sa satnim - natrljanim medom osnovama i polako ih u razmacima podsticao dimilicom da ulaze usanduk , išlo je sporo dok ja nanjih galamim i tepam ih potočić pčela i ide kada se odmorim ma ljudi moji one nešto zabušavaju i ko prave ispod jedni i dvije jače skupine i ja ih malo podstaknem dimom i pričomi to traje pola sata do 45 minuta uz onaj zadivoljni zvuk košnice i lepezanje dosta pčela po obodima košnice , poslije su mi objašnjavali da u ovim slučajevima se uz okvir zrelog legla koji se prinese ovakvom roju pčele prenesu sa stabla pa ovakve i slične situacije stavljam na razmatranje iskusnim kolegama , od toga da pčele idu sa zvukom do raznih postupaka a , obično ja vilim kada imam priliku da roj stresam paravo u sanduk . Izvadim 4 satne osnove povijem drvo ili granu odtesteram i dobro ih otresem i slušam njihovo brujanje . a o tome kako nalazim i do tri matice u društvu tj. roju koji je izletio drugom prilikom sada sam prinuđen da obavim jedan poslić pa prekidam svoja zapažanja pozdrav Asim
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la inzenjer »

''Houston,I have a problem.''
Juce mi izaso roj mozda i najveci kako ja ozbiljnije radim oko pcela.I sve super stresem ga u kosnicu,kako nisam imo pogacu danas kupim reko da im dadnem.Kad imam sta i vidjet one se lijepo podijelile u dva dijela,jedan dio pcela izrađuje osnove pa između 3-4 okvira prazna,a ostale se uhvatile u klupko za poklopac.Ja napravio danas preraspored okvira prebacio ih u drugu stranu gdje su bile ove sto ne rade.jer ih tu bilo vise.E sad sta bi mogo bit uzrok??Ja nes kontam da je vise matica izaslo u prvencu,pa se podijelile.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

inzenjer je napisao/la:''Houston,I have a problem.''
Juce mi izaso roj mozda i najveci kako ja ozbiljnije radim oko pcela.I sve super stresem ga u kosnicu,kako nisam imo pogacu danas kupim reko da im dadnem.Kad imam sta i vidjet one se lijepo podijelile u dva dijela,jedan dio pcela izrađuje osnove pa između 3-4 okvira prazna,a ostale se uhvatile u klupko za poklopac.Ja napravio danas preraspored okvira prebacio ih u drugu stranu gdje su bile ove sto ne rade.jer ih tu bilo vise.E sad sta bi mogo bit uzrok??Ja nes kontam da je vise matica izaslo u prvencu,pa se podijelile.
U prvom roju izlazi samo stara matica u drugom roju može biti više matica sestara.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:
inzenjer je napisao/la:''Houston,I have a problem.''
U prvom roju izlazi samo stara matica u drugom roju može biti više matica sestara.
Nije mi se jednom desilo da u prvencu ganjam matice po trnki,te da mi se prilikom leta podijeli na 3-4 dijela.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Princip je da u prvencu izlazi stara matica , ostaju zreli matičnjaci.
Loše vrijeme ili neke radnje pčelara (tretiranja , zadimljavanja , prehrana itd...) moguće da dovedu do kombinacija koje navodite.Ništa za to opet pustite zakonu jačega da se to regulira jer neće dugo ostati tako.
Košnicu otvarajte rjedje i uvijek sa odredjenim razlogom.Stalno uznemiravanje samo šteti . Dobro dok se uči , ali uvijek se prije zamisli koji bi to bio razlog da se košnica otvara i šta je manje zlo.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Marin je napisao/la:Princip je da u prvencu izlazi stara matica , ostaju zreli matičnjaci.
Loše vrijeme ili neke radnje pčelara (tretiranja , zadimljavanja , prehrana itd...) moguće da dovedu do kombinacija koje navodite.Ništa za to opet pustite zakonu jačega da se to regulira jer neće dugo ostati tako.
Košnicu otvarajte rjedje i uvijek sa odredjenim razlogom.Stalno uznemiravanje samo šteti . Dobro dok se uči , ali uvijek se prije zamisli koji bi to bio razlog da se košnica otvara i šta je manje zlo.
Lose vrijeme je sigurno uticalo na to.Danas otvorio kosnicu iz koje je roj izaso,svi maticnjaci prazni i malo pcela ostalo,a legla nema nikako.A za roj sam vec napiso da sam okvire pomjerio u onu stranu gdje je bila vecina pcela,i sad nek same odrade svoje.
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Marine primjetio sam da u drugom roju koji izađe zna da bude po tri i više matica kada stresem roj sledeće jutro ispred poetaljke sam nalazio po 4 mrtve matice a u nedelju mi se desilo da sam prostro bijeli čaršaf po običaju radim to radi rasipanja pčela te stavim sanduk sa 6 satnih osnova u sredini sanduka prazno i savijam mladicu šljive na sami sanduk lagano se mora to da obavi da se roj neraspadne i nepotrebno pčela uznemiri i tako doveo ja roj iznad samog sanduka utom sa roja na čaršaf padoše dvije matice bile se dohvatile te ponovo poletješe nisam više mudrovo otresem roj u sanduk pošpricam vodom ono mjesto na mladici za koji su se bile prihvatile da se nevraćaju ponovo malo zadimim iznad da se ostale u zraku umire te sanduk lagano popunim ostatkom satnih osnova poklopim i ostavim ih do večeri sjutri dan već uveliko rade , danas sm virno jer sam sve mlade rojeve tretiro bee vitalom i HEKLAJU čudo jedno kojom brzinom prirodni roj gradi saće jedan mije izgradio gotov i drugi nastavak a sve se bijeli i leglo je zrelo i bijelo poklopljeno ma nijansa žučkastog ali nije tamno ko kod starih društava ljepota da se vidi i hrani duša u čovjeku. Pozdrav Asim
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

EEE opet ja ali ovog puta posebno pitanje , biće uskoro i da se nešto vrcne meda ljudi moji koji je redoslijed i uopšte kako to ko radi ja sam kao mali tjero komplet društvo u drugu pletaru ili bi ih dobro nadimio i one kraće bočne u pletari odvaljivo sa dužim nožem e ovdje ima postupak postavljanje u vrcaljku i kako zbog prirodnog nagiba ćelija i mora biti nešto jer nije to tako jednostavno to eto tako samo instiktivno osjećam , jer svaki postupak ima svoju tajnu unaprijed HVALA.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Asime, kako kažeš
"primjetio sam da u drugom roju koji izađe zna da bude po tri i više matica kada stresem roj sledeće jutro ispred poetaljke sam nalazio po 4 mrtve matice "
Tu ti je borba za opstanak-opstaju najače samo što je puno puta i pobjednica vjerovatno oštećena , a treba ići na oplodnju i izboriti se za produženje vrste .Poslije znaju nastupiti i tihe smjene jer iz tih bojeva moraju ostati posljedice ili bar čvoruga na glavi da ne kažem nešto više .
To vrcanje će ti ići salalom i nemoj žuriti neka ona to dobro upakira dodaji ramove diži gore med ona će to čuvati za sada sigurno .
Drugo kad već tretiraš rojeve beevital-om ne moraš žuriti, bitno je da ih istretiraš za najduže devet dana kada bi pčela trebala -mogla početi zatvarati svoje mlado leglo .
Ako nukleuse formiraš i sa leglom onda imaš efekat da bi mogao odmah i opet nakon sedam dana .Rešavaš se varoe koja je na pčeli i neće ući u novo leglo a za sedam dana one koja ćeizići iz sad poklopljenog legla .
Ispada da sa dva tretiranja kod nukleusa imaš nulovanu varou.Nema bojazni od predoziranja ali ne pretjerivaj to su nukleusi i mislim da je vrlo jednostavno raditi sa Beevitalom i normalno se drži osnovnih uputa koje su tebi već rutina .Poz,, Marin
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Marin je napisao/la:Asime, kako kažeš
"primjetio sam da u drugom roju koji izađe zna da bude po tri i više matica kada stresem roj sledeće jutro ispred poetaljke sam nalazio po 4 mrtve matice "
Tu ti je borba za opstanak-opstaju najače samo što je puno puta i pobjednica vjerovatno oštećena , a treba ići na oplodnju i izboriti se za produženje vrste .Poslije znaju nastupiti i tihe smjene jer iz tih bojeva moraju ostati posljedice ili bar čvoruga na glavi da ne kažem nešto više .
To vrcanje će ti ići salalom i nemoj žuriti neka ona to dobro upakira dodaji ramove diži gore med ona će to čuvati za sada sigurno .
Drugo kad već tretiraš rojeve beevital-om ne moraš žuriti, bitno je da ih istretiraš za najduže devet dana kada bi pčela trebala -mogla početi zatvarati svoje mlado leglo .
Ako nukleuse formiraš i sa leglom onda imaš efekat da bi mogao odmah i opet nakon sedam dana .Rešavaš se varoe koja je na pčeli i neće ući u novo leglo a za sedam dana one koja ćeizići iz sad poklopljenog legla .
Ispada da sa dva tretiranja kod nukleusa imaš nulovanu varou.Nema bojazni od predoziranja ali ne pretjerivaj to su nukleusi i mislim da je vrlo jednostavno raditi sa Beevitalom i normalno se drži osnovnih uputa koje su tebi već rutina .Poz,, Marin

Marine ja sam vec na vise mjesta procito da su pcele te koje biraju maticu u rojevima drugencu i trecencu,a ne da se matice bore.Ima i na forumu negdje o tome pisano.Nego meni nije jasno danas otvorim jedno drustvo i odma cim sam poklopac skino cidim maticu kak hoda po ivicama kosnice,i ja je uhvatim i u kavez,kontam drustvo se zarojilo pa radi loseg vremena matice vec izasle.Pregledam citavo drustvo kad ono nigdje ni celije legla,a ova matica mi izgleda ko da je tek izlezena,i ja je na kraju opet vratio među pcele i provjerio na okviru pcele nemaju nikakve agresivnosti prema njoj ipak je ona njihova.E sad jel ovo rezultat tiihe smjene,ili rojenja,s tim da niko od mojih nije primijetio da je roj izaso,a u kosnici nema nikakvih ostataka maticnjaka.
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

"Marine ja sam vec na vise mjesta procito da su pcele te koje biraju maticu u rojevima drugencu i trecencu,a ne da se matice bore.Ima i na forumu negdje o tome pisano.Nego meni nije jasno danas otvorim jedno drustvo i odma cim sam poklopac skino cidim maticu kak hoda po ivicama kosnice,i ja je uhvatim i u kavez,kontam drustvo se zarojilo pa radi loseg vremena matice vec izasle.Pregledam citavo drustvo kad ono nigdje ni celije legla,a ova matica mi izgleda ko da je tek izlezena,i ja je na kraju opet vratio među pcele i provjerio na okviru pcele nemaju nikakve agresivnosti prema njoj ipak je ona njihova.E sad jel ovo rezultat tiihe smjene,ili rojenja,s tim da niko od mojih nije primijetio da je roj izaso,a u kosnici nema nikakvih ostataka maticnjaka."
Slažem se da pčele biraju maticu ali tek nakon izborenog statusa koji se mora održavati. U borbi za status ko zna šta se dešava.Eto i Asim kaže bile se pravo dohvatile pa je požurio sa stresanjem . Neki način borbe je prisutan.Jedne prilike u Glamoču je ispred jedne košnice izbrojano čini mi se 11 -12 mrtvih matica a još su se mogle žive hvatati u kavez.Puno faktora utječe na to.
I u dobroj demokraciji se bira ali doći do statusa da si biran je sigurno put koji ima dosta borbi i zakulisni igri koje se i ne vide .
To da roj izlazi ne mora se ni primjetiti kad je velika gužva -razne vremenske prilike !.U svakom slučaju su trebali ostati neki dokazi matičnjaka bilo da je tiha bilo rojenje . Možda je baš zavučeno po nisi primjetio.Prati nakon 5-6 dana hoće li se pojaviti leglo , i nemoj ih uznemiravati , neka se sve stabilizira .
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Pozdrav Marine danas gledo onaj roj sto se bio podijelio,izvukle vec 6 okvira i pojele skoro pogacu,znaci krenulo ih,jos im ja dodo okvir legla i malo meda nek imaju.De mi reci ti bi onaj zastupnik BeeVitala.Ja sebi mislio dvije i moram vidjet s jos jednim komsijom i on je govorio da ce dvije.Jel doslo do promjena kakvih u cijeni i posiljci?
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Opet ja s pitanjem,idalje isti ovaj roj u pitanju.Uvijek ak mogu rojevima dodam po jedan okvir legla nek imaju malo i ranijeg legla.E sad kad sam ovom roju dao okvir legla na njemu je bilo i otvorenog i zatvorenog legla,i danas posle 2 dana podignem okvir i gledam po stranama okvira povuceni maticnjaci,a leglo na njemu skoro svo zatvoreno.Ja se prepanem reko nema matice i krenem dalje dođem do zadnja 2 okvira kad oni citavi zalezeni.E sad kak je moguce da vuku maticnjake ak imaju maticu vec u kosnici???
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Možda mu je potrebno proširenje i nove satne osnove.
I kod mene je roj bio potegao matičnjake jer mu je bilo tijesno, a još je bio u velikoj radnoj snazi.
Čim sam dodao nove satne osnove za 2 dana svi su matičnjaci nestali.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Sinoc pregledo par kosnica da vidim kak je lipa zatvorena,i bice je za vikend za vrcanje.Druga stvar na jednoj kosnici mi skrenu paznju,cim sam podigo dasku pcela tolko da se ne vide okvirovi od pcela,kao u maju pri rojenju,dignem jedan okvir kad imam sta i vidjet na njim 10tak maticnjaka,na drugom isto toliko,ja htio da otkidam adzo mi ne dade kaze da nije tiha smjena.Inace ova mi se kosnica lani izrojila,znaci matica je od prosle godine,i ima lijepo popunjeno leglo,e sad sta radit ak i jesu rojevi maticnjaci ja od roja u ovom periodu nemam nista,jer u mom kraju nema vise nista da jacce medi,znaci dobicu samo dodatni teret i trebace mi vise secera.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Nije to tiha smjena ona ne daje toliko matičnjaka.
Pregledaj dobro slike u temi uvod u uzgoj matica:
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... 9&start=45
Tu imaš slike sve tri vrste matičnjaka pa usporedi sa svojima.
Ne vjerujem da je rojenje u pitanju. Prije bi moglo biti da se radi o prisilnim matičnjacima.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:Nije to tiha smjena ona ne daje toliko matičnjaka.
Pregledaj dobro slike u temi uvod u uzgoj matica:
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... 9&start=45
Tu imaš slike sve tri vrste matičnjaka pa usporedi sa svojima.
Ne vjerujem da je rojenje u pitanju. Prije bi moglo biti da se radi o prisilnim matičnjacima.
Ma ovo su rojevi 100% jer su bas po krajevima okvira,ja htio pootkidat al otac ne dade,kaze pusti ih nek se roje.Mada to nece donijet nis dobro jer cu dobit 2 slaba drustva koja cu morat hranit do jeseni,sutra cu vidjet otvorit pa ih pootkidat dok je otac na poslu.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Napravi istjerivanje roja iz košnice dobit ćeš novo društvo i novu maticu.
Staru maticu sa njenim pčelama postavi na to novo društvo i kada se mlada matica oplodi spojiš ih ponovo, a jednu maticu ukloniš ili zamjeniš za neku lošiju.
O istjerivanju roja već sam pisao a imaš o toj metodi dosta na internetu.
Važno je da ćeš odmah prekinuti rojevi nagon.
Samo pazi prilikom istresanja pčela ispred košnice prvo nađi staru maticu i stavi je u kavez ispod kose daske i na dasku istresi sve pčele iz stare košnice i pazi na okvire sa matičnjacima da lagano bez stresanja ne oštetiš matičnjake i vraćaj svaki okvir redom kako je bio u staroj košnici.
Stipo
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la Stipo »

Napravi istjerivanje roja iz košnice dobit ćeš novo društvo i novu maticu.
Staru maticu sa njenim pčelama postavi na to novo društvo i kada se mlada matica oplodi spojiš ih ponovo, a jednu maticu ukloniš ili zamjeniš za neku lošiju.
Samo pazi prilikom istresanja pčela ispred košnice prvo nađi staru maticu i stavi je u kavez ispod kose daske i na dasku istresi sve pčele iz stare košnice i pazi na okvire sa matičnjacima da lagano bez stresanja ne oštetiš matičnjake i vraćaj svaki okvir redom kako je bio u staroj košnici.
inzenjer
Čita i piše, vrlodobar

Stipo je napisao/la:Napravi istjerivanje roja iz košnice dobit ćeš novo društvo i novu maticu.
Hvala Stipo na savjetu,kao i uvijek nađes odgovor,mada sam se ja malo zaletio,ovo ipak ispade tiha smjena,jer osim ova dva okvira tek na jos jednom ima koji maticnjak i to po sredini okvira,direkt iz okvira,sad mozda su i prisilni,a njih ja dosad nisam nalazio onako po krajevima okvira,al svejedno bolje mi i jedna ova opcija nego rojenje,uglavnom kosnica puna pcele,meda polena nista nije oslabila.
Odgovorite