Stipo radovi u pčelinjaku
Re: Stipo radovi u pčelinjaku
Kad nece med Stipi hoce Stipo medu. 
Hvala kolega lijepo je to od tebe. Sanski most mi je je samo 220 km daleko.cerex je napisao/la:Stipe znas onu seriju kad jare kazi paji da ima strasnu ideju, e tako je i ja imam.Hajmo mi tebi izvaditi cipsovu prijavu u Sani i krenuti u biznis, kod tebe je to hem prenapuceno hem previse surova klima?
Toliko daleko i Hercegovci idu na vrijesak.
Na sakmu u Vinkovcima 18.3.2016. Predstavljen Bio Vit u novoj ambalaži.
Stara ambalaža

Nova ambalaža.

Interes kupaca za ECO proizvode kod g. Mašića bio je dobar. Lijepo se prodavalo.

Pogled na salu sa štandovima.

Stara ambalaža

Nova ambalaža.

Interes kupaca za ECO proizvode kod g. Mašića bio je dobar. Lijepo se prodavalo.

Pogled na salu sa štandovima.

Stipo cini mi se da sajam nije bas nesto velik kao ni posjecen.U Bjelovaru i Beogradu se nije moglo nikako hodati.Sretno sa novom ambalazom i ako Bog da nadati se jos boljoj prodaji.
Nije bila gužva kao u Gudovcu. Ovo su slike na kraju radnog vremena. Trgovci su već pokrivali štandove pa sam se sjetio uslikati štandove sa malo gostiju.
Kažu da je u subotu bila bolja posjeta sa više gužve i da se bolje trgovalo. Ja u subotu zbog privatnih obaveza nisam mogao ostati u Vinkovcima.
Svaka čast domaćinu jer priredio je lijep dodatni program i posjeta je bila besplatna. Svaka čast i na jeftinom ručku. Gablec za 22 kn ne možeš pojesti, a za 40 kn jedi pij koliko god možeš.
Što se tiče ponude na štandovima nije bilo previše ali se moglo za pčelarstvo sve kupiti. Cijene za Hrvatsku po običaju.
Kažu da je u subotu bila bolja posjeta sa više gužve i da se bolje trgovalo. Ja u subotu zbog privatnih obaveza nisam mogao ostati u Vinkovcima.
Svaka čast domaćinu jer priredio je lijep dodatni program i posjeta je bila besplatna. Svaka čast i na jeftinom ručku. Gablec za 22 kn ne možeš pojesti, a za 40 kn jedi pij koliko god možeš.
Što se tiče ponude na štandovima nije bilo previše ali se moglo za pčelarstvo sve kupiti. Cijene za Hrvatsku po običaju.
U subotu 19.3.2016. lijep dan pa sam odlučio dati pčelama pogače.
Ubrzo je počeo puhati hladan vjetar pa sam ubrzao radove i nisam imao vremena za više slikati.
Pogled na stanje društava nije loše. Mislio sam da će količina pčele u košnicama biti manja.

Ranije sam davao prve pogače sredinom Veljače. Ove godine sam odlučio to uraditi mnogo kasnije.
Ova slika pokazuje prosjek, a ima ih i lošijih za ulicu dvije možda desetak ali isto tako nekoliko i boljih.
Samo 4 loše sa 3 ulice i desetak sa 4 ulice pčela. Jedna za koju sam sumnjao da neće prezimiti nije prezimila pronašao sam je opljačkanu sa šakom mrtve pčele.
Zbog bure nisam vadio okvire. To ću uraditi drugom prilikom kada budem davao sirup.
Ubrzo je počeo puhati hladan vjetar pa sam ubrzao radove i nisam imao vremena za više slikati.
Pogled na stanje društava nije loše. Mislio sam da će količina pčele u košnicama biti manja.

Ranije sam davao prve pogače sredinom Veljače. Ove godine sam odlučio to uraditi mnogo kasnije.
Ova slika pokazuje prosjek, a ima ih i lošijih za ulicu dvije možda desetak ali isto tako nekoliko i boljih.
Samo 4 loše sa 3 ulice i desetak sa 4 ulice pčela. Jedna za koju sam sumnjao da neće prezimiti nije prezimila pronašao sam je opljačkanu sa šakom mrtve pčele.
Zbog bure nisam vadio okvire. To ću uraditi drugom prilikom kada budem davao sirup.
dobar ti prosjek, kako je bilo sušno ljeto dobro su zimovale.
Baš tako i ja sam malo iznenađen.mugdo je napisao/la:dobar ti prosjek, kako je bilo sušno ljeto dobro su zimovale.
Džanarika počela otvarati cvijetove. Jučer 3 cm snijega ali danas bura i hladno 6°C.
Kako ono pjesma kaže: Snijeg pade na behar na voće ... Na sreću idu topliji dani ali bojim se uz vedro vrijeme i jutarnji mraz.
u mom kraju takođe džanarika otvara prve cvjetove, mogle bi pčele nešto i iskoristiti kad otopli od vikenda.
Danas po sunčanom danu nakon dvadesetak dana čistio sam podnice i kontrolirao prirodni pad varroe.
Od 50 društava koje sam pregledao ukupno sam našao 6 varroa u 4 podnice. (3+1+1+1=6)
Zaključak je da varroe gotovo da nema jer na 50 društava trebalo bi ih biti bar stotinjak.
Životni vijek ljetne varroe sada završava i trebala bi umirati i završiti u podnici.
To je dokaz da je dobro odrađen jesenji tretma i da je vrlo malo varroe ušlo u zimu.
Jedna varroa u podnici znači 4 do 10 varroa u leglu.
Od 50 društava koje sam pregledao ukupno sam našao 6 varroa u 4 podnice. (3+1+1+1=6)
Zaključak je da varroe gotovo da nema jer na 50 društava trebalo bi ih biti bar stotinjak.
Životni vijek ljetne varroe sada završava i trebala bi umirati i završiti u podnici.
To je dokaz da je dobro odrađen jesenji tretma i da je vrlo malo varroe ušlo u zimu.
Jedna varroa u podnici znači 4 do 10 varroa u leglu.
Ja mislim da prosla godina i nije bila tako obilna sa varoom,prvenstveno zbog visokih temperatura u julu i avgustu.
Po broju oborene varroe ja bih rekao ništa posebno jer bilo je i ekstremnijih godina. Varroa je vezana za količinu i kvalitet legla. Po mom mišljenju vrućine smanjuju količinu i kvalitet legla. To je uzrokovano nedostatkom polena.cerex je napisao/la:Ja mislim da prosla godina i nije bila tako obilna sa varoom,prvenstveno zbog visokih temperatura u julu i avgustu.
Ove godine leglo je krenulo ranije i obilnije pa je očekivati veću najezdu varroe.
Moja je preporuka već sada otpočeti radnje za njenu kontrolu i nastaviti do kraja sezone.
Kakvu će tko taktiku primijeniti to je izbor svakog pčelara.
Lahko je tebi kad si majstor
Kakvo je stanje kod tebe, je li krenulo grijati predpostavljam da je mraz dobro smlatio kod tebe.
Kod mene mraz uništio malu plantažu moje kupine, spržio orahe, ovo malo bagrema, evodije i paulovniju.cerex je napisao/la:Lahko je tebi kad si majstorKakvo je stanje kod tebe, je li krenulo grijati predpostavljam da je mraz dobro smlatio kod tebe.
Jutarnje temperature pale na 5°C a dnevna jedva dođe na 16°C. Svaki dam malo kiše i željan sam sunca.
Jača društva ostala bez hrane pa čak polena ima malo.
Snaga društava iznad prosjeka za ovo doba godine.
Pomalo sirupiram svaku drugu večer.
Pčele se smirile i manje napadaju.
Evo nakon dugo vremena točnije za 50 dana od kada sam stavio 100 okvirića od oplodnjaka da ih pčele izgrade i matice zanesu napokon mogu početi puniti oplodnjake.
To su prve satne osnove koje su ove godine moje pčele izgradile. Napokon su se pojavili i prvi matičnjaci. Ove godine rojenje kasni bar 20 dana.

To su prve satne osnove koje su ove godine moje pčele izgradile. Napokon su se pojavili i prvi matičnjaci. Ove godine rojenje kasni bar 20 dana.

-
refik besirevic
- Čita, piše dovoljno
Stipe.bas lijepo to izgleda,kod mene u sani izgleda dasu rojevi prosli,tako mi bar javljaju ja nisam trenutno u BiH,imam namijeru kroz nekih dvadest dana doci u livno na sarana sa drustvom pabi odvoijo koi sat ako nisi daleko da popiemo kafu,naravno ako ti vrijeme dozvalja,pozdravljam i medno
Nema problema kolega možemo se sresti. Jedan moj pčelinjak je kod jezera uz kraj brane pored stadiona.refik besirevic je napisao/la:Stipe.bas lijepo to izgleda,kod mene u sani izgleda dasu rojevi prosli,tako mi bar javljaju ja nisam trenutno u BiH,imam namijeru kroz nekih dvadest dana doci u livno na sarana sa drustvom pabi odvoijo koi sat ako nisi daleko da popiemo kafu,naravno ako ti vrijeme dozvalja,pozdravljam i medno
Nekad sam i ja lovio šarane ali već godinama više ne idem u ribolov.
Nazovi kada dole dođeš na 063 457 434 da se upoznamo.
Proteklih desetak dana vaga je napokon krenula u plus nije to bio neki unos ali važno je da je plus.
Vaga u baznom pčelinjaku donjela je 3,6 kg, neke možda i 5 kg. Uglavnom formirale u vijence iznad legla.
Zadnja 3 dana unos je nulirao , a danas minus 200 g. Mislim da je malo medila majčina dušica koja je već prošla.
Krenulo je košenje njiva i mislim da je kod mene u baznom pčelinjaku ova godina gotova.
Na drugom pčelinjaku kod B. jezera gdje se nalazi 2/3 mojih košnica sve proizvodne situacija je mnogo bolja. Tu je vaga porasla 11 kg. Zadnja 3 dana unosa ni tu više nema.
Mnogo ih je omela grmljavina i kiša u podne pa je vjerovatno zbog toga unos ostao oko nule. Idući tjedan planiram vagu i nekoliko društava na planinu. Da vidim što ima gore.
Polje i njive se kose na veliko.
Pčele su mi bile jako ljute vjerovatno opojni miris majčine dušice ih jako iritira. Lipica je u cvati ali ne vidim pčela na njoj.
Pčele su lijepo ojačale. Bilo je nešto krenulo na rojenje ali čim je krenuo unos nektara rojenje je prekinuto. Začeti matičnjaci popijeni , a veliki izgriženi.
Ja se baš ponadao da napunim oplodnjake. Izgleda što sam napunio napunio sam. Ovo što imam formirano neka se matice oplode. 26 nije loše. Iduće sezone morat će raditi jenter sa Novozelandskom metodom.
Vaga u baznom pčelinjaku donjela je 3,6 kg, neke možda i 5 kg. Uglavnom formirale u vijence iznad legla.
Zadnja 3 dana unos je nulirao , a danas minus 200 g. Mislim da je malo medila majčina dušica koja je već prošla.
Krenulo je košenje njiva i mislim da je kod mene u baznom pčelinjaku ova godina gotova.
Na drugom pčelinjaku kod B. jezera gdje se nalazi 2/3 mojih košnica sve proizvodne situacija je mnogo bolja. Tu je vaga porasla 11 kg. Zadnja 3 dana unosa ni tu više nema.
Mnogo ih je omela grmljavina i kiša u podne pa je vjerovatno zbog toga unos ostao oko nule. Idući tjedan planiram vagu i nekoliko društava na planinu. Da vidim što ima gore.
Polje i njive se kose na veliko.
Pčele su mi bile jako ljute vjerovatno opojni miris majčine dušice ih jako iritira. Lipica je u cvati ali ne vidim pčela na njoj.
Pčele su lijepo ojačale. Bilo je nešto krenulo na rojenje ali čim je krenuo unos nektara rojenje je prekinuto. Začeti matičnjaci popijeni , a veliki izgriženi.
Ja se baš ponadao da napunim oplodnjake. Izgleda što sam napunio napunio sam. Ovo što imam formirano neka se matice oplode. 26 nije loše. Iduće sezone morat će raditi jenter sa Novozelandskom metodom.
-
refik besirevic
- Čita, piše dovoljno
Stipe,bas lijepo ovo sve napises,kod mene koje se nisu roile bice petnastak kg,za izvract kesten je dobro medio a sad je i lipa stigla samo cekam da zatvore.a koje su se roile slabo.ali je najbitnije dase pcela obnavlja.jedan roj mi nije uspio sara leglom i mislim da nije orginal,mislim daje trutasa. sutra idem daje rijesim i istresem nedaleko pacu je pokusati spoiti ono pcela stomi dode u sanduk nazad,dalije greska prem da radim prvi put,pozdravljam
Vaga kod jezera još malo drži u plusu 200 do 300 grama. Do sada je porasla 25 kg a ima još takvih desetak pa će biti nešto i za izvrcati.
Šteta što ostali dio pčelinjaka nisam dovezao na vrijeme ali i one su unijele desetak kilograma.
Za vikend se očekuje kiša i zahlađenje pa je zgoda da to iskoristim za prvo ljetno polivanje protiv varroe.
Polivat ću sa svojim Bio Vit Clean jer on ne smeta medu, a dobro obara varrou.
Danas sam dole na jezeru upoznao kolegu Refika sa ekipom ribara.
Šteta što je bilo poslije zalaska sunca pa smo brzo ušli u noć.
Refik je sa ekipom ostao da prenoći na jezeru te zapalio roštilj, a ja sam morao ići kući.
Nadam se da će im preko noći zagristi neki som jer koliko sam vidio riba slabo radi.
Vrijeme je idealno topla ljetna noć za logorovanje.
Da me nije izdao mobitel bila bi i neka slika.
Bistro kolege ribari i medno pčelari.
Šteta što ostali dio pčelinjaka nisam dovezao na vrijeme ali i one su unijele desetak kilograma.
Za vikend se očekuje kiša i zahlađenje pa je zgoda da to iskoristim za prvo ljetno polivanje protiv varroe.
Polivat ću sa svojim Bio Vit Clean jer on ne smeta medu, a dobro obara varrou.
Danas sam dole na jezeru upoznao kolegu Refika sa ekipom ribara.
Šteta što je bilo poslije zalaska sunca pa smo brzo ušli u noć.
Refik je sa ekipom ostao da prenoći na jezeru te zapalio roštilj, a ja sam morao ići kući.
Nadam se da će im preko noći zagristi neki som jer koliko sam vidio riba slabo radi.
Vrijeme je idealno topla ljetna noć za logorovanje.
Da me nije izdao mobitel bila bi i neka slika.
Bistro kolege ribari i medno pčelari.
-
refik besirevic
- Čita, piše dovoljno
Stipo,Hvala ti na odvojenom vremenu na posijeti kod jezera jeste dati nije bilo daleko ali bas bilo pokasno.drago mije dasmo se upoznli i kao stosam rekao kad dodes u S,Most zelim dami se javis,stose tice naseg ulova bilo je super jedan somic i dosta babuske toliko dosta dasmo bili zadovoljni,hvala ti jos jednom na odvojenom vremenu i na pcelarskim savijetima i iznosebnja svoje prakse u pcelarstvu.pozdravljam te i moje te drustvo pozdravlja nadam se dacemo imati jos prilike dase sretnemo,
Danas sam završio detaljni pregled društava.
Snaga društava je dobra sa leglom na 8 do 13 LR okvira.
Od 59 društava kod jezera 8 ih ima šareno leglo bez znakova bolesti legla. Bit će da je matica križana u srodstvu jer kako sam primjetio lijepo zaležu jaja ali do poklapanja pčele očistu svaku drugu ćeliju. Imam nešto novih matica pa ću to sanirati. Uz put sam većinu legla spustio na podnicu i nadam se većinu matica jer matice nisam detaljno tražio. ako bi je vidio odmah je taj okvir išao na podnicu i dodao preostalo leglo. Tamo gdje je matica možda ostala iznad matične rešetke vidjet ću za tjedan dana. Kako je legla bilo više od 10 okvira zatvoreno leglo bi ostavio iznad matične rešetke. Utrošio sam 48 matičnih rešetki odnosno za 48 jakih i spremnih za vrijesak.
Stanje meda bez plodišta od 8 do 30 kg osim u ovih 8 šarenog legla jer one nisu ni jake za treći sanduk.
Moja konfiguracija je: AV podnica, LR standard plodište, matična, Vener PN, standard LR i hranilica zbjeg.
Iskoristio sam situaciju i pčele polio ( tretirao ) sa Bio Vit Clean.
Na 15 uzoraka nakon 48 sati pogledao sam pad varroe. Varroe uglavnom nema jer u 8 podnica nije nađena nit jedna varroa u 3 po jedna u 2 po 2 u jednoj samo 3 varroe. Te su se varroe našle na različitim mjestima na podnici, jako su tamne i nisu varroe iz legla dok u sedmoj podnici pronašao sam 4 varroe sve jedna blizu druge što je znak da su izbaćčne iz jedne ćelije. Sve zatvoreno leglo bi trebalo izaći za 14 dana i vidjet ću koliko će varroe padati, a dotle će se pčele politi i drugi put.
Znam da će sumnjivci reći da moj Bio Vit Clean ne radi ali imam reference gdje je Bio Vit kod jednog poznanika od jučer oborio mnogo varoe. Bio vit je iz iste bačve kao ovaj što sam ja prije 2 dana polio.
Kod mene varroe nema ili ima vrlo malo , a to je rezultat tretmana u Maju. Tada sam odradio 3 polivanja i to je prvo polivanje ove godine. Zbog lošeg vremena u Maju tretmane nisam mogao odraditi svakih 7 dana pa sam polivao 12. i 14. dan. Isto tada varroe je bilo malo. Većinom je bilo ništa ili od nekoliko do 15 , a u jednom društvu sam izbrojao 48 varroa.
Dali je ovo još jedna a ni sam neznam koja već po redu naznaka da moj Bio Vit sa 4 tretmana godišnje drži varrou na malom nivou, Siguran sam,a toće potvrdit naredni tretmani do prestanka legla. Sve ću ovdje objaviti.
Snaga društava je dobra sa leglom na 8 do 13 LR okvira.
Od 59 društava kod jezera 8 ih ima šareno leglo bez znakova bolesti legla. Bit će da je matica križana u srodstvu jer kako sam primjetio lijepo zaležu jaja ali do poklapanja pčele očistu svaku drugu ćeliju. Imam nešto novih matica pa ću to sanirati. Uz put sam većinu legla spustio na podnicu i nadam se većinu matica jer matice nisam detaljno tražio. ako bi je vidio odmah je taj okvir išao na podnicu i dodao preostalo leglo. Tamo gdje je matica možda ostala iznad matične rešetke vidjet ću za tjedan dana. Kako je legla bilo više od 10 okvira zatvoreno leglo bi ostavio iznad matične rešetke. Utrošio sam 48 matičnih rešetki odnosno za 48 jakih i spremnih za vrijesak.
Stanje meda bez plodišta od 8 do 30 kg osim u ovih 8 šarenog legla jer one nisu ni jake za treći sanduk.
Moja konfiguracija je: AV podnica, LR standard plodište, matična, Vener PN, standard LR i hranilica zbjeg.
Iskoristio sam situaciju i pčele polio ( tretirao ) sa Bio Vit Clean.
Na 15 uzoraka nakon 48 sati pogledao sam pad varroe. Varroe uglavnom nema jer u 8 podnica nije nađena nit jedna varroa u 3 po jedna u 2 po 2 u jednoj samo 3 varroe. Te su se varroe našle na različitim mjestima na podnici, jako su tamne i nisu varroe iz legla dok u sedmoj podnici pronašao sam 4 varroe sve jedna blizu druge što je znak da su izbaćčne iz jedne ćelije. Sve zatvoreno leglo bi trebalo izaći za 14 dana i vidjet ću koliko će varroe padati, a dotle će se pčele politi i drugi put.
Znam da će sumnjivci reći da moj Bio Vit Clean ne radi ali imam reference gdje je Bio Vit kod jednog poznanika od jučer oborio mnogo varoe. Bio vit je iz iste bačve kao ovaj što sam ja prije 2 dana polio.
Kod mene varroe nema ili ima vrlo malo , a to je rezultat tretmana u Maju. Tada sam odradio 3 polivanja i to je prvo polivanje ove godine. Zbog lošeg vremena u Maju tretmane nisam mogao odraditi svakih 7 dana pa sam polivao 12. i 14. dan. Isto tada varroe je bilo malo. Većinom je bilo ništa ili od nekoliko do 15 , a u jednom društvu sam izbrojao 48 varroa.
Dali je ovo još jedna a ni sam neznam koja već po redu naznaka da moj Bio Vit sa 4 tretmana godišnje drži varrou na malom nivou, Siguran sam,a toće potvrdit naredni tretmani do prestanka legla. Sve ću ovdje objaviti.
Danas postavljena vaga izvidnica za vrijesak.
Stanje vrijeska na tom terenu čini mi se da ako bude zimnica super.
Nema naznaka da će početi cvjetanje nit za 10 dana možda tek za 15 dana.
Tereni gdje ima lapora i gline odnosno na vlažnijim livadama vrijesak je u super stanju sa dosta cvijeta i pupa i već otvara.
Stanje vrijeska na tom terenu čini mi se da ako bude zimnica super.
Nema naznaka da će početi cvjetanje nit za 10 dana možda tek za 15 dana.
Tereni gdje ima lapora i gline odnosno na vlažnijim livadama vrijesak je u super stanju sa dosta cvijeta i pupa i već otvara.