Rojevni nagon
slažem se s tobom Jazz i hvala ti na korisnoj informaciji.
ljudi često imaju pogrešnu predodžbu o prskanju voća i povrća. pouzdano znam da povrće ako se ne bi prskalo protiv štetočina u zap. hercegovini onda ništa ne bi bilo od toga povrća. tamo je tako bujna vegetacija i tako puno ima nakvih buba koje proždiru povrće (uglavnom lišće) da je to za ne povjerovati. elem, postoje li kakvi eko preparati za to prskanje to fakat ne znam. pošto nas zanima isključivo prskanje biljke dok je u cvjetanju (valjda ne griješim, list ne bi trebao biti interesantan pčeli?) onda treba istraživati u tom smjeru. konačno, i u ostalim krajevima BiH uvijek postoji opasnost od prskanja biljaka koje može ubiti pčelu. izgleda da prije seobe na bilo koji teren prvo treba tamo otići u izvidnicu pa sve fino "snimiti". baš me zanima situacija u ostalim državama iz okruženja...
ne otvara mi se nova tema ali moram vam reći da sam ljetos vozeći se uz rijeku Bosnu od Maglaja do Zavidovića (starom cestom) vidio more bagrema. ma tu je bilo bagrema baš kao u priči i samo na jednom mjestu primjetih pčelara i oko njega 15-ak košnica. e sad, kažu iskusni pčelari da taj bagrem nije medio. nemojte mi zamjeriti ali ne mogu ipak da vjerujem da taj bagrem nije medio barem 10 dana iako su mu bili onako loši klimatski uvjeti. na tu lokaciju ću aBd dogodine odvesti svoje lepršavice pa bagrem ako hoće nek' medi ako neće šta ću mu ja. dalje, pričali su mi ljudi da i uz rijeku Krivaju (nisam vidio taj bagrem) ima dosta bagrema i da se nastavlja jedan na drugi (u vremenskom smislu).
šta je sa kestenom ove godine, je li i on podbacio? ima li koga iz Krajine?
ljudi često imaju pogrešnu predodžbu o prskanju voća i povrća. pouzdano znam da povrće ako se ne bi prskalo protiv štetočina u zap. hercegovini onda ništa ne bi bilo od toga povrća. tamo je tako bujna vegetacija i tako puno ima nakvih buba koje proždiru povrće (uglavnom lišće) da je to za ne povjerovati. elem, postoje li kakvi eko preparati za to prskanje to fakat ne znam. pošto nas zanima isključivo prskanje biljke dok je u cvjetanju (valjda ne griješim, list ne bi trebao biti interesantan pčeli?) onda treba istraživati u tom smjeru. konačno, i u ostalim krajevima BiH uvijek postoji opasnost od prskanja biljaka koje može ubiti pčelu. izgleda da prije seobe na bilo koji teren prvo treba tamo otići u izvidnicu pa sve fino "snimiti". baš me zanima situacija u ostalim državama iz okruženja...
ne otvara mi se nova tema ali moram vam reći da sam ljetos vozeći se uz rijeku Bosnu od Maglaja do Zavidovića (starom cestom) vidio more bagrema. ma tu je bilo bagrema baš kao u priči i samo na jednom mjestu primjetih pčelara i oko njega 15-ak košnica. e sad, kažu iskusni pčelari da taj bagrem nije medio. nemojte mi zamjeriti ali ne mogu ipak da vjerujem da taj bagrem nije medio barem 10 dana iako su mu bili onako loši klimatski uvjeti. na tu lokaciju ću aBd dogodine odvesti svoje lepršavice pa bagrem ako hoće nek' medi ako neće šta ću mu ja. dalje, pričali su mi ljudi da i uz rijeku Krivaju (nisam vidio taj bagrem) ima dosta bagrema i da se nastavlja jedan na drugi (u vremenskom smislu).
šta je sa kestenom ove godine, je li i on podbacio? ima li koga iz Krajine?
Dobru srcu sreća dođe.
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Heh, da, da tog bagrema u dolini rijeke Bosne, od Zavidovica prema Maglaju ima more i medio je uvijek, ima ga uz sve tri zavidovićke rijeke...mislim da si to vidio ondje negdje u Bočinji, Docu, u blizini tvornice Ziko...dovezi i mislim da ces bit zadovoljan hehehe, samo sto ove godine nigdje nije medilo pa tako ni ovdje...
a ovdje gdje su moje pčele, kod kuće...postavljene su tako da su im dostupne sve tri rijeke, taman sam nekako u sredini...mislim da ce slijedece godine ovdje i ostatti ako uspijem kupit neku zemlju...znaci dolazi do promjene plana...osim u slucaju da ne kupim zemlju onda idu na selo
a ovdje gdje su moje pčele, kod kuće...postavljene su tako da su im dostupne sve tri rijeke, taman sam nekako u sredini...mislim da ce slijedece godine ovdje i ostatti ako uspijem kupit neku zemlju...znaci dolazi do promjene plana...osim u slucaju da ne kupim zemlju onda idu na selo
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 29 ruj 2010, 00:27, ukupno mijenjano 1 put.
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
hvala Jazz na prelijepim fotkama. BiH jeste malena ali je zato predivna.
zvuk_tisine de mi reci kakve su šanse da dogodine aBd tu negdje kod tebe dovedem one moje male vrijednice? možeš li malo opširnije, molim te, šta se to desilo sa onolikim bagremom ove godine? znam da su bili nepovoljni vremenski uvjeti ali ono je, po meni, strahota od bagrema. nisam mogao doći sebi kada to vidjeh. kada ugledaš bagrem nekih 300-400 m od ceste pomisliš: vidi lijepog bagrema, još malo i nestat će ga. ma šta nestati. onda se voziš, voziš i voziš i opet voziš a bagrem ne prestaje da te prati. imam osjećaj da kada tu bagrem zamedi da ni svi pčelari iz BiH da tu dođu ne mogu sa svojim pčelicama pokupiti sav taj nektar. predivno. ima li možda kakvo nepisano pravilo kod bagrema da recimo godinu medi pa dvije ne medi ili nešto slično? ili je to isključivo vezano za vremenske prilike-neprilike?
zvuk_tisine de mi reci kakve su šanse da dogodine aBd tu negdje kod tebe dovedem one moje male vrijednice? možeš li malo opširnije, molim te, šta se to desilo sa onolikim bagremom ove godine? znam da su bili nepovoljni vremenski uvjeti ali ono je, po meni, strahota od bagrema. nisam mogao doći sebi kada to vidjeh. kada ugledaš bagrem nekih 300-400 m od ceste pomisliš: vidi lijepog bagrema, još malo i nestat će ga. ma šta nestati. onda se voziš, voziš i voziš i opet voziš a bagrem ne prestaje da te prati. imam osjećaj da kada tu bagrem zamedi da ni svi pčelari iz BiH da tu dođu ne mogu sa svojim pčelicama pokupiti sav taj nektar. predivno. ima li možda kakvo nepisano pravilo kod bagrema da recimo godinu medi pa dvije ne medi ili nešto slično? ili je to isključivo vezano za vremenske prilike-neprilike?
Dobru srcu sreća dođe.
....pa poprilično sam Hercegovka , Asime ... Mada ne iz Dubrava , ali ovo područije oko Domanovića baš dobro poznajem. Neki dan sam gledala i jednu devastiranu kuću dole sa lijepim voćnjakom, ali pčele su mi više od 30 km odatle , ne mogu to , ... podaleko je ...Asim je napisao/la:di ba pasha ti be hercegovka a ja mislio dasi slučajno smjestila pčele u hecegovinu za vid dubravske visoravni mogu da kažem samo da sam taj teren primjetio vraćajući se sa nekih poslova iz međugorja i tada sam vidio, nasuprot kanjona prije nego sem spustim u žitomisliće naselja sa munarama to me ponukalo da pokušam jesenas da pronađem za proljeće smještaj mojim zujalicama kako im ja znam da tepam oko ko0šnica teren mije potpuno nepoznat samo sam mislio malo da istražujem a sada sime prepala i natjerala da o tome nerazmišljam
Veoma volim Dubrave , prelijepe su , ali nažalost i pored predivnog abijenta , pogleda koji dušu odmara i "puni baterije" , najljepših zalazaka sunca ... , puno je tu i nesavjesnih poljoprivrednika.
Znam tamo nekoliko stacioniranih pčelinjaka , ljudi nemaju veće probleme , ali i ne hvale se plaho...
Ipak sam za stolačku regiju (pretežno prema Bileći) kad je pčelarstvo u pitanju. Tamo nema ništa osim samonikle drače i zanoveti i ljekovitog bilja , sve jedno drugo smjenjuje... Ni struje , ni vode , ni ljudi ... Ništa , samo tišina ... Moje porijeklo je sa tog kraja. To je neplodna i škrta kamena Hercegovina , ali izuzetno medonosna.
Bilo bi dobro ovo prebaciti na posebnu temu i pisati i ostalim predjelima (sa stanovišta pčelarstva) naše lijepe Bosne ...
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
E moje pčelice, kao što rekoh, idu na selo, na planinu, u tom slučaju bih ti i mogao pomoć u vezi tvojih pčela da ih ovdje dovezeš, bile bi pod mojim nadzorom a u slučaju da ostanu kod kuće onda za to nema šansa, jer naseljenno je i nema dovoljno prostora...što se tiče bagrema koji si vidio dolinom rijeke Bosne u mjestu između naseljenih mjesta Dolac i Bočinja koliko znam medi, ali ću to lagano još ispitat stare pčelare, ja sam krenuo tek ove godine pa me to prije nije toliko zanimalo...uglavnom ispitacu ti...ali to bagrema što si vidio je samo jedan dio...na obroncima brda Blizna, sa desne strane idući iz pravca Zavidovića prema Maglaju, gore ima naseljenih mjesta i ja sam upravo ove godine kad je bagrem bio u punom jeku svog cvjetanja prolazio odatle biciklom, inače volim voznju po brdima i planinama...to je bio prleijep prizor...Ismet je napisao/la:hvala Jazz na prelijepim fotkama. BiH jeste malena ali je zato predivna.
Selo gdje ja vozim je od grad audaljeno 4-5 km i tu ima svega ali ništa posebno izražajno...ima livada, šuma, bagrem, kesten...cijelo jedno brdo, uzvišenje, je kesten...tako su mi bar rekli...
kada sam dobio svoj prvi roj ove godine i odnio ga na selo bagrem je tek tada bio u punoj cvatu gore a dole je vec bio prošao...gore malo kasni...ali nažalost kiše su bile pa tako da je ostao neobran heeheh
@Senade nije mi bio cilj da prikazujem fotke niti da unistavam temu, nego da prezentiram jedan region koji ima prirodne potencijale za razvoj pcelarstva. Uocio sam u nekim prethodnim postovima, ove teme, da neki pcelari istrazuju potencijle novih regiona za zimski smjestaj pcela, pa sam htio pomoci, tako da dam neke preciznije informacije - za one koji zele istraziti Dubravsku visoravan.senad je napisao/la:JAZZ fotke odlične šteta bi bilo da se zagube na ovoj temi, daj ih na novu temu . Prekrasne su
Izvinjavam se forumasioma sto sam narusio koncept teme, ali me ponijelo da vecina prethodnih postova nije posvecena rojevom nagonu, nego se dosta spontano polemise o razlicitim temama..
Zadnja izmjena: Jazz, dana/u 29 ruj 2010, 19:43, ukupno mijenjano 1 put.
ovdje moram da odstupim od moje teme rojevnog nagona i da objasnim pored ljubavi za pčelama imam još jednu ljubav to je upoznavanje novih predjela , ja u osnovi svakome kažem da se volim da skitam pored mojeg rodnog kraja koji su razni probisvjeti i dangube upraljali i prosto zatamnili svojim naljuadstvom ja volim i hecegovačke predjele koji mirišu na bilje kojem neznem ime puno toga sam proputovao od vojvodine i banata , posavine i semberije gde mirisi kukuruzovine i mirisi seoskih šorova i imaju svoje drži naše planine sa jezerima kao npr. Prokoško jezero na vranici Boračko jezerero Hercegovina mije ostala neistražena od 87 god. sam sporadično bio prisutan na visoravni Grab iznad Trebinja tu sam u drači u uvalama primjećivo p 15 košnica i gluho bilo to niko nije diro a kamoli da krade Dubravska visoravan je za mene Enigma a posmatrajući njen geografski plpžaj je puno bolji za pčelarenje od Gacka i njegovih okolnih naselja bar po mom mišljenju možda se varam a , možda me samo vuče moja stara želja da se "skitam " a tema rojevnog nagona će ako bogda biti u potpunosti aktivna dogodine ali zahvaljujući pčelarima sa ovog foruma koji su mi pomogli u osudnim momentima biće puno manje dramatična te se sad za sad možemo malo posvetit i pažnje i mogućnost da ih negdje smjestimo na ugodno i medno mjesto dogodine
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Kolega ne, se srditi nisam ništa mislio loše niti da si off topicJazz je napisao/la:@Senade nije mi bio cilj da prikazujem fotke niti da unistavam temu, nego da prezentiram jedan region koji ima prirodne potencijale za razvoj pcelarstva. Uocio sam u nekim prethodnim postovima, ove teme, da neki pcelari istrazuju potencijle novih regiona za zimski smjestaj pcela, pa sam htio pomoci, tako da dam neke preciznije informacije - za one koji zele istraziti Dubravsku visoravan.senad je napisao/la:JAZZ fotke odlične šteta bi bilo da se zagube na ovoj temi, daj ih na novu temu . Prekrasne su
Izvinjavam se forumasioma sto sam narusio koncept teme, ali me ponijelo da vecina prethodnih postova nije posvecena rojevom nagonu, nego se dosta spontano polemise o razlicitim temama..
Mene što se tiče neka ostanu ove slike i sve što si postirao, sve je OK,, Predložio sam samo da se otvori nova tema ili ako treba novi podforum ,
Naziv možete odrediti sami, ako imate želju za nekim podforumom slobdnim se osjećajte,,,,
Od mene je bio samo prijedlog i ništa više
Slike su prekrasne
slažem se sa senadom da su slike predivne . a iisto se bojim da se nezagube , e to bi bla šteta , o podforumu treba da se dogovorimo i da imenujemo temu sa opvom tematikom o našim prostorima i krajevima te mogućim lokacijama za naše pčele , ali nisam počeo ovaj post sa ovom namjerom nego da prodiskutujem još par stvari koje su došle kao prateći element u mom današnjem završnom pregledu gdje sam prostalih 5 društava sveo na po 9 okvira zbog smanjenja vlage u košnici pa evo podataka društvo u kojem sam krajem sedmog mjeseca uočio dva matičnjaka gdje sam dobio informaciju da je vjerovatno tiha smjena to je uspiješno završeno u prvomnastavku gdje imam nešto meda u srednjim okvirovima imam zatvoreno leglo i srećo odma sam uočio lijepu krupnu mladu maticu znači oplodila se i leže sam oje plašljiva juri preko okvira ko atletičarka nisam detaljno pregledo da gledam dali i stara je matica još prisutna obilježavanje ostavljam za ugodine folmaster će biti plavi razumije se primjećujem da hrane imaju od 10 do 12 okvira bogami mise čin i dasu prije imale puno više okvirovi jesu nabijeni i dobro prošireni u gornjim djelovima pa se pitam dali sve da sad ostavim ovako ili da ih dohranim sa pogačama tečnu hranu ni nepomišljam jer bi mi matica odma počela da zaliježe i raspored hrane je da je večina u gornjem nastavku i oko legla u sredini donjeg nastavka brojeći pune ulice pčela najslabije društvo 10 ulica najače društvo na tri tijela 16 ulica i ono ima hrane da se nimalo nesikiram radi se o društvu koje me najviše sikiralo jer sam mislio da je bezatično u 6 i 7 mjesecu kako su ovo pstigle bogami neznam ako imam 10 okvirova ukupno i u prvom i u drugom tijelu hrane znači nije mi sva hrana u gornjem nastavku imali mjesta panici ili da ih ostavim na miru i mala digresija društva koja nisam sveo na devet okvira već su imala pomalo vlage na letvicama krajnjih okvira dali je to uopbičajeno ili su krive ove temperaturne inverzije
Nisam bas toliki tabijasussenad je napisao/la:Kolega ne, se srditi nisam ništa mislio loše niti da si off topicJazz je napisao/la:@Senade nije mi bio cilj da prikazujem fotke niti da unistavam temu, nego da prezentiram jedan region koji ima prirodne potencijale za razvoj pcelarstva. Uocio sam u nekim prethodnim postovima, ove teme, da neki pcelari istrazuju potencijle novih regiona za zimski smjestaj pcela, pa sam htio pomoci, tako da dam neke preciznije informacije - za one koji zele istraziti Dubravsku visoravan.senad je napisao/la:JAZZ fotke odlične šteta bi bilo da se zagube na ovoj temi, daj ih na novu temu . Prekrasne su
Mene što se tiče neka ostanu ove slike i sve što si postirao, sve je OK,, Predložio sam samo da se otvori nova tema ili ako treba novi podforum ,
Naziv možete odrediti sami, ako imate želju za nekim podforumom slobdnim se osjećajte,,,,
Od mene je bio samo prijedlog i ništa više
Slike su prekrasne
Posto nisma pobornik hiljada tema prebacio sam post u temu pod nzivom
Pasni tereni
http://www.pcelarstvo-nahl.com/forum/vi ... 6189#p6189
prošle subote sam uradio završni tretman protiv varoe ,radio sam sa bee vitalom pad varoe je veliki e nisam pedantan ko stipo da je brojim ali moji ljudi stvarno što je previše previše je nije mi jasno odakle ovoliki pad varoe kada sam uradio redovni jesenji tretman i varoa je pala tako dasu se oslikavale ulice na podnjačama od varoe sada nije toliko ali je bogami preko par stotina po društvu pitam se dali je ovako svake godine ilije ove godine nešto posebno pogodovalo razvoju varoe i danas sam zapazio da od ukupno mojih 9 društava jedno društvo radi doduše slsbim intezitetom ali pčele nekuda lete pa se vraćaju paše nema , hladno vrijeme a one nekuda lete i predveče sam posmatro kako se vraćaju a druge neizlijeću dali neko zna o čemu se radi hrane su imale oko 7 okvirova potpuno zapakovanih i punih u gornjem nastavku i oko 6 okvirova do polovice napunjenih u donjem nastavku kada sam ih tretiro protiv varoe bile su u klubetu i klube je zauzimalo i donji i gornji nastavak u sredini košnice
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 28 lis 2010, 18:30, ukupno mijenjano 1 put.
Ove godine je previše varroe gotovo u svim pčelinjacima.Asim je napisao/la:prošle subote sam uradio završni tretman protiv varoe ,radio sam sa bee vitalom pad varoe je veliki e nisam pedantan ko stipo da je brojim ali moji ljudi stvarno što je previše previše je nije mi jasno odakle ovoliki pad varoe kada sam uradio redovni jesenji tretman i varoa je pala tako dasu se oslikavale ulice na podnjačama od varoe sada nije toliko ali je bogami preko par stotina po društvu pitam se dali je ovako svake godine ilije ove godine nešto posebno pogodovalo razvoju varoe i danas sam zapazio da od ukupno mojih 9 društava jedno društvo radi doduše slsbim intezitetom ali pčele nekuda lete pa se vraćaju paše nema , hladno vrijeme a one nekuda lete i predveče sam posmatro kako se vraćaju a druge neizlijeću dali neko zna o čemu se radi hrane su imale oko 7 okvirova potpuno zapakovanih i punih u gornjem nastavku i oko 6 okvirova do polovice napunjenih u donjem nastavku kada sam ih tretiro protiv varoe bile su u klubetu i klube je zauzimalo i donji i gornji nastavak u sredini košnice
Toliko je varroe da je kod velikog broja jačih pčelara nastupila panika. Dime li ga dime, a varroa stalno pada i nikad joj kraja.
Asime raspitaj se i obiđi okolne pčelinjake jer je lako moguće da ti pčele posjećuju susjedni pčelinjak i pljačkaju med u slabim društvima
ili ona koja su već propala. Naročito je opasno ako pčele pljačkaju slabije društvo koje propada od varroe jer pritom sva varroa prelazi na tvoje zdrave pčele i pritom ti povovo masovno zaraze društvo varrojom.
Zadnja izmjena: Stipo, dana/u 28 lis 2010, 18:49, ukupno mijenjano 1 put.
dragi moji forumaši mene varoa samo što nije izbila iz pameti, a da svoje tretmane prestavim : deveratima : eto to se nemože drugaćije opisati a moram redoslijedom da objasnim jer ispade dasam sa pameti skreno pa redom - 23. 10. uradim tretman bee vitalom ljudi moji palo vcaroe ko dasi nasuo pijeska , obnovim tretman radi sigurnosti a dabi iskoristio lijepo vrijemo i ljudi moji bruka , bee vital oborio varou kao i prvi put , ma ljudi moji prepalo me da sam ija počeo ko stipo da brojnim i drugi dan izvučem podnjaču i stgnem do dvjesto i neki broj i zabrojim se i još gore zabrinem se šta se ovo tačno dešava te ,bogami ja sam ti odlučio da obnovim još jedan tretman i eto danas sam to po istilahu obavio i stanje je sledeće : pčele pomnalo izlijeću iako je toplp vrijeme svih devet društava su pčele u klubetu i djeluju baš ko pospan insan hrane imaju od 10 do 14 okvira punih i zapakovanih i bogami probo sam neki od krajnjih i teški su . Klube je bliže letu i južnoj strani većinom ima oko 6 ulica pčela i djelimično zauzimaju i donji i gornji nastavak i tek po desetak pčela luta po ostalim okvirima sa medom , osim jednog društva koje sam smatro daje bezmatično i prevarilo me to je najelitnije društvo puna dva nastavka i pčele i meda samo i one su nekako pospane plaho se i nebune sve dok ih nisam posuo bee vitalom a onda su dobro zabrujale kao i ostale nadam se dasam ovim postupkom dotuko ovu napast te da moje pčelice mogu smirom da odremuckaju ovu zimu uz pristojne količine hrane e dali sam šta pogriješio tom je na iskusnijim pčelarima da prosude .... pozdrav asim
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 13 stu 2010, 21:13, ukupno mijenjano 1 put.
hvala Senade ,ali sam mislio da sve obavim bee vitalom i da preskočim oksalnu jer sam po smotan i bojim se kao početnik tog izazova a eto ako moram pa ito ću da primjenim sada čekam rezultate ovog novog tretiranja ma bogamim ljudi neko je rekao da neki bauk kruži evropom ma upravu je prošli tretman sam primjenio 5 . 11 . i bruka je varoe sada legla nema ni malo i smatram da sam varoi zado završni udaraca eto vidjećemo , a ito ako je neophodna oksalna kiselina , pa ito ću da primjenim međutim , iako je toplo vrijeme moje pčelice su se dobro uspavale danas je bilo oko 16 stepeni u sarajevu a samo po desetak pčela je izlijetalo i dolijetalo kada otvorim košnicu primjetim dasu kao što rekoh više poredane u južnom dijelu košnice izauzimaju i donji i gornji nastavak ne u podpunosti da kipi ali se lijepo vide i kada razdvojim nastavke bogami su pospane odma se onako otegnu i formiraju roj na kraju klubeta te sam žurio sa postupkom a imao sam sreće jer mije supruga asistirala u nakapavanju bee vitala , ustvari to je njen glavni posao i tek kada ih popršćemo bee vitalom kao da se malo probude i zabruje ali ito nakratko na letu sam kod svake košnice imao po najmanje dva čuvara koji su prilično revnosni pa me to sve pomalo buni jer sam mislio ako idu pčele u klube to rade bez izuzetka i još po desetak pčela je ponegdje lutalo po okvirima sa medom ali ni one nisu bile raspoložene da napuste košnicu i da lete uglavnom mislim da imaju još dva dana da se prečiste i da pomalo lete i eto sa utorkom dolazi kišni period od 10- tak dana , a ko zna možda bude i snijega sve u svemu misdlim da sam na vrijeme primjenio ovaj tretman bee vitalom uglavnom neka nam je bog na pomoći jer ove godine varoe ima i previše pa i meni početniku je to jasno stoga molim zaključak dali još i oksalni kiselinu ili ne , napomena . Jesenji tretman protiv varoe počeo sam 24 .8 i uradio sam tri postupka a zadnji obavio 4.9 pad varoe je zastrašujući stoga sam se i čudio stipinim živcima da je broji ,e pa posle toga ponovo sam 19 .9 uradi joiš jedan tretman i ponovo je varoa padala u velikom broju i eto 23. 10 sam mislio da ću završiti sa varoom i ponovo stanje zabrinjavajuče te 5.11 ponovim tretman i tada sam se oprobo u brojanju i posle 200 i neka varoa zabrojim se i vidum ja da ću morati i treći tretman te eto obavim to danas prije nego počnerm tretman uvijek očistim podnjače pa sada vidjećemo , a bogami me strah štali se ovo dešava eto nema više legla nema gdje da se razmnožava varoa i odkle sada u ovolikom broju
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 13 stu 2010, 22:56, ukupno mijenjano 1 put.
- zvuk_tisine
- Čita i piše, vrlodobar
Heh, pozdrav kolege. I ja sam mislio da sma završio tretman sa BeeVitalom za ovu godinu ali kod mene ima legla još u dva društva, u jednom društvu ima oko 2 rama legla, pa ću tamo nekad krajem ovog ili početkom slijedećeg mjeseca uradit još jedan tretman. Valjda će bit jedan fin dan.
I ja radim samo sa BeeVitalom jer Marin mi je rekao da je on dovoljan.
A pitanje za iskusne, šta mislite da li je moguće da mi se desila tiha smjena u ovom društvu u kojem sada ima 2 rama legla pa mala štanca ko prava. Kad sma kupio to društvo imalo je trun legla samo ali kad je počela kod mene sa leglom nikad nije ni prestajala. Kad sam je vidio jednom imala je malkice oštećeno jedno krilo. E sad, pčalar od kojeg sma kupio kaže da ponekad odsječe krila maticama zbog rojenja. A može li doći do oštećenja nekim drugim putem, i ako se desila tiha smjena šta može bit uzrok da joj je krilo oštećeno u tako kratkom vremenu.
I ja radim samo sa BeeVitalom jer Marin mi je rekao da je on dovoljan.
A pitanje za iskusne, šta mislite da li je moguće da mi se desila tiha smjena u ovom društvu u kojem sada ima 2 rama legla pa mala štanca ko prava. Kad sma kupio to društvo imalo je trun legla samo ali kad je počela kod mene sa leglom nikad nije ni prestajala. Kad sam je vidio jednom imala je malkice oštećeno jedno krilo. E sad, pčalar od kojeg sma kupio kaže da ponekad odsječe krila maticama zbog rojenja. A može li doći do oštećenja nekim drugim putem, i ako se desila tiha smjena šta može bit uzrok da joj je krilo oštećeno u tako kratkom vremenu.
Zadnja izmjena: zvuk_tisine, dana/u 14 stu 2010, 00:07, ukupno mijenjano 1 put.
nije tiha smjena pčelari iz R S sjeku maticama krila samo nisam siguran koje krilo za parnu a koje za neparnu godinu i ja imam isti takav slučaj pa ove goidine sam imao malu dramu sa maticom jer na moje oči povela roj i pala na zemlju pa se roj vratio e tu sam joj morao da napravim vještački roj i eto jedno je od boljih društava moraš jedino da je pratiš kada se bude rojila jer nemože da leti a što ovako kasno leže nije mi jasno kod mene nema ni jedne čelije legla
Zadnja izmjena: Asim, dana/u 14 stu 2010, 08:00, ukupno mijenjano 1 put.

Uploaded with ImageShack.us
Varoa nakon posljednjeg tretiranja 13.11.'10

Uploaded with ImageShack.us
15.11.'10
Generalno se i dalje ribaju ... i van kosnice
Re: Rojevni nagon
e sada se treba na ovj izgled naviknut , sve me izgled buni ;bogami senade mislim da je izmjena vaktile , jer dok pčele počnu ići na ivu i lijesku naviči ćemo se na ovaj oblik foruma
sada ćemo isprobavati mogućnosti ovog softveraAsim je napisao/la:e sada se treba na ovj izgled naviknut , sve me izgled buni ;bogami senade mislim da je izmjena vaktile , jer dok pčele počnu ići na ivu i lijesku naviči ćemo se na ovaj oblik foruma
a što se tiče mojih pčela ma umal da zaboravim da o tome pišem zbog ove izmjene . Danas sam ih obišo temperatura 0 stepeni a ima pred jednom košnicom par mrtvih pčela i dok sam to posmatro iz leta izlazi pčela i padne u snijeg lepeza krilima i smrzne se , uzeo sam je i unio u kuću za par minuta se odmrzla i počela da leti po prozoru , uhvatim je u papirni fišek i odnesem je do košnice ali opet ona se oodlučuje da leti i beli pošto se ugrijala oblijeće oko košnice i negdje nestade nisam imao prilike primjetiti da izlijeće još neka ali kod svake košnice ima po dvije ili tri mrtve pčele na letu neznam zbog čega košnice nedodirujem da ih neuznemirujem a nemože ih ništa drugo uznemiravati mislim ptice i glodari jer moje mace dežuraju po dvorištu
Ama ljudi opet ste me zbrkali , jedva nađoh svoj dnevnik , di be harise sve si ispremeto ko kada moje kćerke sređuju kuću