Pashin dnevnik!

beequeen
Aktivan
Kontakt:

Re: Pashin dnevnik!

Post Postao/la beequeen »

Ama gdje si nam Pasha?Sretna Nova Godina :)
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Hvala na pitanju dušo , godi mi kad me se sjetiš???? :)

Bila sam na skijanju od uoči nove godine . Danas , prvi dan kući, odmaram. :) I godi mi.
Temperature su ovdje sad ponovo u plusu , povelikom za ovo doba godine , pa planiram poviriti pčele, odnosno košnice. A pčela , daj Bože da ima unutra.
Sumnjivo mi je .
Pred ovo zahladnjenje sam im kuckala sa lijevkom u uhu , ma ništa nisam čula.
Već sam i poravnila.

Na proljeće startam opet ispočetka. AkoBogda! :)

Krajem januara , planiram i u Hercegovinu otići , da vidim šta se tamo dešava.

Uglavnom , na pčele puno i ne mislim. Uradila sam šta sam mogla (i znala). Više nije do mene.

Planiram zasaditi neke medonosne stabljike na proljeće aBd. Imam još nekih planova.
Sad pomalo čituckam o pčelama, a više neku drugu literaturu. Učim strane jezike , družim se , ... ma aktivna sam ono baš, baš!!!

Uđem ovdje i pročitam pomalo o čemu pišete. I idem dalje ...

Sve vas redom selamim i srdačno pozdravljam , a tebe posebno - jer si me se sjetila. :wink: :D
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Danas sam iskoristila višu temperaturu i povirila u ove 4 košnice , pored kuće.
Dvije su žive , elhamdulillah , a u dvije samo pokoja mrtva pčela.
U svakoj ima dosta hrane , tako da hrana nije problem , po onome što sam vidjela , isto je kao u Hercegovini. Varoa!

Tretirala sam ih oksalnom polovinom oktobra.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
senad
Site Admin
Kontakt:

Post Postao/la senad »

pasha je napisao/la:Danas sam iskoristila višu temperaturu i povirila u ove 4 košnice , pored kuće.
Dvije su žive , elhamdulillah , a u dvije samo pokoja mrtva pčela.
U svakoj ima dosta hrane , tako da hrana nije problem , po onome što sam vidjela , isto je kao u Hercegovini. Varoa! Tretirala sam ih oksalnom polovinom oktobra.
Dvije žive pčelinje zajednice. Šta znači samo pokoja mrtva pčela?
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Znači da nema živih i da je ta košnica stradala.
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Bas nek si nam se javila,a ja kontam ma gdje Pasha da mi se pridruzi u ucionici za uzgoj matica.Pozuri da ucis ,da me stignes..:)
Sad imas dvije kosnice,na pocetku si kao i ja.Ja sam pocela sa toliko i toliko sad imam-Bar imamo njih.Kaze se -ko ne vidi na orahu ne vidi ni na tovaru :)
Pozdrav i tebi
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Dobra večer dobri ljudi (cure!!),
ćaskate vas dvije o pčelarstvu, lijepo je vidjeti vas kako ste nakupile beequeen cca 550 a pasha 450 poslanih postova. Glavu gore, na proljeće umnožavamo vrtoglavo, samo ostavite po neku živu košnicuna životu. Ne kopajte po njima sada, neka se odmaraju, ako ste tretirale i ako imaju hrane, biti će sve O.K!
Zato, malo sa "zadrškom" ali od srca, ne stigoh prije, nisam ni ja bio u uredu i pri netu, - Sretnu Novu 2011. godinu, uz puno zdravlja vama i vašim familijama, uz sve lijepo što uz to ide!!
Zajedno smo jači!!!!
Podrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Hvala schumy na lijepim željama. Drago mi je da i ti i beequeen navraćate u "moju mahalu" :) . Oboma vam svako dobro želim. :)

U zadnje vrijeme imam veoma puno drugih obaveza , tako da rijeđe ovdje navraćam. Ali pčelar sam još uvijek i ne odustajem.
Nema dana da pčele nisu barem tema nekog mog razgovora. :)
U nedelju sam odlučila da izvrcam sav med iz košnica koje su stradale. Stigao je nalaz sa veterinarskog fakulteta da se radi o nozemozi i varozi i pošto je više od 95 % med bio poklopljen , predpostavila sam da je o.k. i sav sam med izvrcala. Okvirovi su stajali u zatvorenim košnicama , napolju. Ja jednostavno nisam znala šta drugo uraditi. Bojala sam se moljca i onda bih vjerovatno sve bacila. U košnicama koje su u životu ima dosta hrane , tako da nisam razmišljala o ubacivanju okvirova.
Sad sam zatrpana medom :) .
Jučer sam pravila i medenjake. Baš smo zasladili. :)
Pokušavam da budem pozitivna. :)
"Nad prosutim mlijekom ne vrijedi plakati."

Moj otac , žešći protivnik mog razmišljanja o organskom pčelarstvu (trenutno je u Hercegovini , obišao je moj pčelinjak i konstatovao da je još jedna košnica - prazna) , jučer me zove i pita "čime ćeš ti tretirati pčele (ako šta preživi, a hoće akoBogda) na proljeće?" Rekoh - "kao i do sada - beevitalom. Samo ću biti opreznija. Više pratiti stanje i uraditi dovoljan broj tretmana. Nije kriv beevital - nego ja . U to sam sigurna." Kaže moj otac (veliki pobornik varolika) : " znaš , čitao sam ja koliko je varolik štetan , ma trebao bih i ja preći na nešto drugo, manje opasno. Je li skup taj tvoj beevital? "

Ovdje ću prestati sa citiranjem našeg dijaloga.
On je , zajedno sa mnom bio svjedok stradanja mojih pčela (skupa smo gledali prazne košnice) , koje su zaista bile jake i opet razmišlja ovako. Pa da ništa drugo nije korist u svemu ovome i ovo je dovoljno. Kad neko počne da razmišlja u pozitivnom pravcu. Neka traži neku alternativu. Naći će sigurno.

Eto , podijelih ovo sa vama.

Želim vam ugodnu noć! :)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Welcome back draga Pasha,
mi ovamo tugujemo za tobom.Sve ce to biti u redu ,cim proljece idemo u "obnovu".Eto mene tamo kod vas pocetkom marta,da i ja vidim svoju Bosnu.Kazu iz Bosne mozes otici ali Bosna iz tebe nikada..Moja Pasha svi mi imamo svoju tugu ,hajmo sada veselo naprijed :D :D :D
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Nadam se zajedničkoj kahvici u martu aBd. :)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

Vazi Pasha
Gdje cemo?Ugovaram jos jedan meeting abd u Morica hanu
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Važi, dušo. Poslaću ti broj telefona, pa mi se javi kad budeš u Visokom. :)
beequeen
Aktivan
Kontakt:

hocu ja ja sam rodjena tamo imam rodbine da vidim abd :)
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Vrijeme je da i ja nešto ovdje napišem.

Neko je upitao zašto me nema u zadnje vrijeme.
Ima me , ali puno više čitam nego što pišem. Ponekad nešto upitam. Ja učim. Ma učimo svi.:)))

Oko pčela ne radim ništa. Sad moram početi sa pripremama. U prostorijama gdje držim pčelarsku opremu imam puno posla. Treba hranilice sklopiti , očistiti korištene sanduke i podnjače , pripremiti hvatače polena, pregledati okvirove , obojiti oplodnjake ; moram tamo uvesti i vodu i kupiti neki sto. A i frižider. Sve sam to nekako ostavila za proljeće , a proljeće se primiče polako ... :)

Jučer sam obišla pčele u Hercegovini. Od devet društava - ostala su samo tri. Ta tri su krenula sa proljetnim razvojem. Imaju legla i poklopljenog i nepoklopljenog , unose polen , imaju dosta hrane , a ubacila sam im i po dva okvira sa poklopljenim medom i po jednu običnu pogaču i jednu protiv nozemoze.
Ovu protiv nozemoze sam teška srca stavila , ali nisam znala šta drugo da uradim. U tim košnicama nema ni truna vlage . Dodavajući okvirove sa medom , popunola sam praznine koje sam im ostavila radi ventilacije , a imače u te sve tri košnice ima dosta hrane. Ne planiram uskoro opet ići i pogače sam dodala radi preventive.
Temperatura zraka jučer oko podne , na suncu je iznosila 31 stepen , a u hladu 20. Za šesti februar je to baš puno. Dok sam se vozila prema tamo gledam uzorane njive , ljudi sade luk i krompir , okrečeno i poprskano voće ...
Iz ove bosansku perspektive , sve je izgledalo nevjerovatno.
Tamo pčele najnormalnije izlijeću i donose polen i veoma su živahne.
Dovukla sam nešto praznih košnica i planiram na proljeće dovesti i ove tri odozdo. Koliko god da im je tamo lijepo, ljepše će im biti uz mene.

Jučer razgovaram sa jednim "velikim " pčelarom iz tog kraja , mojim (pčelarskim) komšijom. Pričam mu koliko su mi stradala društva. I da se osjećsam krivom jer nisam uradila adekvatan broj tretmana beevitalom. A on mi priča da je radio varolikom - onoliko koliko je trebalo.
Znači dimio i kontrolisao pad i opet dimio i sve tako dok nije oborio svu varou.
Ima jaaako puno DB kiošnica na tri lokacije i kaže da mu nijedno društvo nije stradalo.

Sigurna sam da to neću raditi.
Ove nozemoza pogače me dovoljno pojedešo , ali se nadam da ću naučiti šta da radim i kako da reagujem umjesto njih.
Ono što je Schumy pisao o preventivnom davanju sirupa mi je dole bilo neostvarivo , jer te pčele nisu dobile ni čašu sirupa.

Sve vas selamim i srdačno pčozdravljam i želim vam uspiješnu nastupajuću pčelarsku sezonu. :)
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

U subotu sam bio sa Izetom, sve je OK isporučeno.
Vezano za prethodni post ,
Lako je za pčelara koji ima toliko pčela ,a nije mu nastradala niti jedna košnica. Ja mu se divim kako je uspješan. Što bi se reklo pravi domaćin vodi računa pčele su mu OK.On neka sebi radi šta hoće,samo neka druge poštedi svojih zabluda i sad kažem namjernih trovanja svojih bližih pa poslije i svih kupaca koji imaju veze sa njegovim proizvodima.
Vjerovatno ni sam nije svjestan šta radi a povrh svega se i hvali kako je uspješan .Na žalost znam da je svjestan kao i većina drugih ,ali eto tako to prolazi- onaj ko ne bi tako ispada bijela vrana .

Pošto je to predio -dio koji je nekad sadio duvan po svakom metru obradive površine -prije dvadesetak godina je bilo došlo vrijeme da radi bolesti korjena- prstenaste nekroze - duvan nije mogao uspjevati bez zalijevanja FURADANOM svi oni koji se nisu pridržavali minimalnih zaštita -njih više nema ...
Došao je vakat kad ću već nekom reći radje radije uzmi šećer manje ćeš pogriješiti .Pa kakva god ja bio vrana.

Vezano za pogače protiv nezemoze nitko ne navodi šta je ta komponenta koja dajeluje protiv.
Ako su samo osnove i spojevi joda to je valjda OK .
Ako je kojim slučajem fumagilin (znam da nije- preskup je) neću ni spominjati što reče nedavno profesor na predavanju -ide do toga da muško djecu vodi ka neplodnosti.

Pozdrav marin
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Uh Marine. Možemo li nekako provjeriti šta se stavlja u PIP-ove pogače od 0,5 kg , protiv nozemoze????
Marin
Čita i piše, odličan

Post Postao/la Marin »

Ne znam šta je sastav , mislim da ne bi trebalo biti bojazni .
Original fumagilin je preskup a patvorine valjda i nemaju efekta.
Ipak osnovne djelatne komponente proizvoda bi trebalo navesti bar okvirno.
"Tko hoće nešto učiniti, nađe način, tko neće ništa učiniti, nađe opravdanje." Pablo Picasso
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Marine, šta bismo mogli koristiti umjesto nozepina i sl. Ima li nešto eko-prihvatljivo, kao npr.beevital? da bi se dalo pčelama preventivno u ovom periodu.
Ja nisam dovoljno tretirala beevitalom, pa se ne mogu pouzdati u efikasnost.
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Nekoliko košnica pod snijegom u mom dvorištu. U dvije još ima života:

slika

Uploaded with ImageShack.us
pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Pripreme za novu pčelarsku sezonu:

slika

pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

slika

pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

slika

pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

slika

pasha
Čita i piše, odličan

Post Postao/la pasha »

Nisam mogla nikako uplodovati ove fotografije na jednom postu.

Kod mene su pripreme polako počele. Mada od zazimljenih 13 jakih društava, sad imam samo pet i još ne znam da li će svih pet dočekati proljeće - ne predajem se i ne odustajem !!!!

Jučer , oko podne , gledam iz ove dvije košnice (još zatrpane snijegom) u bašči , izleti pokoja pčelica. Pa mi drago ... :) :) :)
Zaista je prelijep osjećaj družiti se sa prirodom i diviti se čudima Božijeg stvaranja ...
ErminH
Čita i piše, odličan
Kontakt:

Post Postao/la ErminH »

pasha ti se uveliko pripremas :D :D
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Odgovorite