Jednom davno, prisustvovala sam jednom seminaru, (bio je vezan uz moj posao), a tema je bila "Kayko svom nadređenom - šefu, prezentirati neki svoj projekt - ideju a da on to prihvati"
Bilo nas je 10 u grupi. Raznih struka. Predavaanja su tekla, ispočetka, vezana uz struke, bla .... bla... bla... Sada nevažno. Na kraju seminara bilo je predavanje psihologa. E to je promijenilo moje "poglede".
Ukratko. Psiholog je svoje predavanje temeljio na knjizi "Sedam pravila uspješnih ljudi" . Vrlo zanimljivo predavanje. Na kraju predavanja, otvorio je knjigu i pokazao crtež. Crtež je prikazivao, portret, profil ljudskog lika.
Pitao nas je što vidimo na tom crtežu?. Gledali smo u to neko vrijeme. Onda su moji kolege rekli da vide lik ružne stare žene, ružnog kukastog nosa, s bradavicama na nosu, na licu, raščupane, doslovno - "baba vještica iz dječjih slikovnica".
Dok su oni, na takav način opisivali crteže, ja se (u sebi) ne mogu načuditi, što im je, pa gdje oni vide takav lik? Što ja vidim? Vidim, lik lijepe mlade žene, izvanredno pravilih crta lica, mali nosić, lijepe oči, biserne naušnice, šešpirić na
glavi sa perom ( aristokratska moda 19 stoljeća). Ukratko prelijepa mlada žena. Kad sam ja rekla što ja vidim (jedina u grupi), sad se oni nisu mogli načuditi, gdje ja vidim to što opisujem. Na tom sam se ustala i "prstom" na crtežu
pokazala konture lika kojeg ja vidim. Sad su vidjeli i oni. Ali ja i dalje ne vidim, lik "vještice". E onda je jedan kolega "prstom" meni pokazao lik "vještice". E tad sam ga i ja vidjela. U toj grupi, ja sam bila jedina žena. Da li žene stvari vide
drukčije, e to je pitanje za proučavanje, (možda mene treba proučavati
Od tada pa do danas, nisam sklona, uzimati stvari - činjenice "zdravo za gotovo" uvijek nastojim "proći s druge strane", s drugačijeg stajališta i pogleda. Poučena ovim, sam svojoj kćeri kad se upisivala u gimnaziju, pri odabiru
izbornog predmeta, vjeronauk ili etika. Savjetovala upiši etiku, vjeronauk si tesala 8 godina, e sad "prođi s druge strane" sa svjetovne. Gledala me je
Čemu ova priča? Prvo da ne bude dosadno. Drugo, čitajući Krešine postove, (pa i post dobrodošlice našem novom kolegi Sandokanu) vidjela sam koliko se slažemo, samo imamo drukčiji kut gledanja. Što je odlično.
U čemu se onda ja i npr. Krešo razlikujemo, konkretno u iščezavanju pčela. Krešo, to gleda iz Nizoizemske, ( u iščezavanju pčela nije mu ugrožena egzistencija) ja to gledam s ovih naših prostora. Iščezavanje pčela na našim prostorima, mnogima je ugrožena egziustencija. U tome je jedina razlika. Što dokazuje prenapučenost pčela na Balkanu u odnosu na Nizozemsku. Pozd.