Mugdo druze, ovdje bi donekle mogla vrijediti ona stara "sit gladnu nevjeruje". Ali samo donekle.mugdo je napisao/la:kreso kad ima u prirodi lahko je biti dobar pčelar, međutim kad nema u prirodi onda se i vrsni pčelari hvataju za glavu. kod nas ove godine mogao si raditi pčelama sve i svašta ali meda nema, vozati sa paše na pašu ali džaba. već sam ranije pisao ko je ove godine u bosni vrcao 10 i više kg po košnici taj je prošao izuzetno dobro.
Pogledaj kod sebbe i oko sebe, pa iskreno kazi koliko od stvari iz mog teksta prepoznajes?
Ajde sada da uzmemo i tih deset kila po kosnici. Tridesetak kosnica, 300kg meda. Od svake kosnice kg meda pretvoriti u secer pa vratiti pcelama uz dodatak morske soli i jabukovog sirceta. I miran san. Naproljece, bez brige i poslova.
Ostatak meda 270 kg nek pokrije troskove i ostane sigurno i dobiti. Pa nismo pcelari samo zbog komercijale majka mu stara. Ima valjda malo i one lude zice, prepoznatljive kod svakog pravog pcelara.
Sezona medobranja traje od aprila do augusta, negdje i septembra. Pa nemoze biti da za cijelo vrijeme nevalja godina.
Sto se tice polena, kani se ovih mudrosera sto i pored svoje pameti ne vide dalje od nosa nego samo prepisuju i ponavljaju bez da se ikad zapitaju zasto, kako.
Svugdje u litereturi pise da je opseg leta pcela 3 km oko kosnice. Ako nema, vele knjige, lete one i dalje ali nije profitabilno. Tri km oko kosnice je preko 28 cetvornih kilometara (r*r*pi). Pa mi sad molim te reci kako nema kvalitetnog polena. Uvijek pricamo o tome, kako uplitanje covjeka u prirodu i pcele ima samo negativne poslijedice po pcele.
U Bosni ima nazalost, puno napustenih livada i njiva sume. Proroda radi sta hoce. Hoce li mi sada neko mozda kazati da moje carsijske pcele imaju kvalitetniji polen od ovih bosanskih?
@Vesna
Lako je nauciti covjeka zedna znanja, koiji je otvoren i spreman za logicnu i argumentovanu diskusiju.
Kad neko ima staza vise od mene, obicno sva moja price ode u vjetar. Ljudi znaju bolje.
POgledaj nas forumase. Pretpostavljam da smo mi manji dio pcelarske popolacije kojima je dostupan internet i informacije. Pa cak i mi se mozemo sloziti u vrlo malo stvari.
Pcelari obicno uopce neslusaju jedni druge nego pricaju jedni pored drugih.
Kad kao pcelar ili majstor u nekom zanatu naidjes na osobu koja hoce i razmislja i pita se zasto i kako, nista ljepse i lakse nego biti mentor. Nazalost, vecina je drugacija.