Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Odgovorite
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la j.nezic84 »

Zamolio bih kolege,pogotovo one iskusnije,koji pcelare sa LR kosnicom,da opisu svoj nacin sprecavanja rojenja pred glavnu pasu,tj.raspored nastavaka pred glavnu pasu-a to je ovde bagrem.Da li koriste MR,itd..
mugdo
Čita i piše, odličan
Postovi: 724
Pridružen/a: 26 sij 2014, 15:16

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la mugdo »

nisam vele iskusan ali štošta se naučilo u onih desetak godina koliko vozarim na bagrem.još nisam uspio riješiti problem rojenja svih zajednica na bagremu ali dobar dio spriječim da se ne izroje.Moja priprema za bagrem izgleda ukratko ovako: desetak dana prije bagrema pripremim zajednice na način da u plodište ostavljam maticu sa 2-3 rama mladog legla,dva rama hrane ostatak s.o.i izgrađeno mlado saće.Višak perge i meda(ako ga ima,a uglavnom bude jer imam dobru proljetnu pašu) ostavljam u pomoćne zajednice koji će mi kasnije poslužiti u druge svrhe(rojevi,proizvodnja matica i sl.),ostatak legla stavljam u jedan nastavak u kom je sa strane po jedan ram meda i preko matične rečetke(zatvoreno leto na MR) stavljam na poziciju 2 ili 3 zavisno od vremenske prognoze.Ako se najavljuje lijepo ,toplo u narednim danim leglo na poziciju 3 u suprotnom na poziciju 2(bojm se prevelikog razvlačenja legla i prehlade ,možda griješim ali nebitno).Nakon 5-6 dana pregledam nastavak sa starim leglom i porušim prisilne matičnjake koji bude u nekim zajednicama posebno kad je na poziciji 3 udaljenije od stare matice.Iako pojačavam proizvodna društva za bagrem(izletnicama iz pomoćnih zajed.koje dislociram par dana pred odlazak) uspijevam u dobroj mjeri spriječiti rojenje.Znam da ima drugačijih i boljih načina pa bih volio saznati i iskustva drugih
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la j.nezic84 »

Hvala kolega!ovo sto si ti napisao je neki opste prihvacen da kazem osnovni metod sprecavanja rojenja.i ja planiram ovako da radim,vise menje slicno.mada ima i ovde modifikacija,a ima i drugacijih i vjerujem jos boljih metoda.iskreno se nadam da ce i drugi da podijele svoja iskustva.
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la j.nezic84 »

Sad tek nadjoh da je ovo sve sto me zanima kolega shumy obradio zajedno s ostalima u temi moja tehnika pcelarenja!pa se prebacujem tamo u vezi svih nedoumica.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la medonosa »

Jedan tekst i "Pcelara"
autori G.T i B.L
JOŠ JEDNOM O MATIČNOJ REŠETKI

Prvo što želim da kažem o matičnoj rešetki je da oni koji je ne upotrebljavaju, a zadovoljni su svojim prinosima, prihodima i rashodima na pčelinjaku - ne treba da je upotrebljavaju ni ubuduće. Za mene je rešetka alat bez koje ja ne mogu i ne želim da radim na pčelinjaku. O matičnoj rešetki napisano je mnogo (uglavnom prepisano) i često o njoj pišu oni koji je ne upotrebljavaju, poučeni opšte prihvaćenim, a neproverenim predrasudama. Naime, ja pčelarenje posmatram kao partiju šaha, pravila znamo svi - a ishod zavisi od mašte i koncentracije. Ne vidim zašto bi smo svi slepo vukli poteze opisane u šahovskim priručnicima, gde je tu kreativnost, gde je Bobi Fišer? Svaka pčelarska godina je partija za sebe. Ja za 15 godina nisam video dve istovetne sezone, i to nam govori da je pčelarenje neprekidno prilagođavanje i usavršavanje. I neka kolege pčelari oproste meni grešnom što ću u ovom tekstu da učinim jeres i razmišljam svojom glavom, a ne da kao papagaj ponavljam nešto što je neko napisao pre četrdeset godina u Australiji. Možda će zvučati nadmeno, ali odgovorno tvrdim da svaki pčelar ponaosob bolje poznaje kako mu pčelinjak „diše“ od bilo kog instituta na planeti. Ko da vam kaže kako da pčelarite na Zlatiboru, u Banatu, Homolju, u mojoj Borovoj Glavici, ako sami ne pronađete te odgovore na osnovu iskustva i pčelarskih postulata. Da li očekujemo da nam zvučna imena iz SAD ili Rusije donesu najoptimalnija rešenja za pčelarenje u Srbiji ili Bosni? Da li su naši mozgovi inferiorniji? Ko to provodi više vremena sa pčelama od nas samih? Daleko od toga da ne treba koristiti naučna dostignuća u oblasti pčelarstva, kao i iskustva drugih pčelara, ali ih treba prilagoditi svom pčelinjaku, svojoj paši i svojim ciljevima.
U našu literaturu dospela su merenja vršena u Australiji, da upotreba matične rešetke smanjuje unos za 20% i mi smo to nekritički prihvatili, tako da se niko više ne usuđuje da napiše tekst o matičnoj rešetki, a da ne pomene tu veliku „mudrost“. Naime, u pomenutom merenju uzete su košnice po svemu gotovo istovetne, pa je na jedne stavljena rešetka, a na druge ne i onda su vršena merenja. Ustanovljeno je da su košnice sa rešetkom unele 20% manje nektara, ali da je iz njih više izvrcano. I sada će neko da pita šta tu nije u redu, pa nije u redu to što su košnice po svemu jednake. Matična rešetka i služi da bi se te košnice razlikovale od košnica bez rešetke (pre svega po količini i sastavu legla na početku bagremove paše). Ako ste je samo stavili u košnicu na početku paše kao „tarabu“, da vam matica ne prođe u medište, nemojte se čuditi negativnim efektima. Pčelario sam ja i bez rešetke i šta sam imao na kraju bagremove paše? U dobrim godinama leglo na 10-12 ramova u malim površinama sa ogromnim vencima meda sa kojima nisam znao šta ću (mada sam čuo da ima „pčelara“ koji vrcaju sa leglom), da ne govorimo o tome da nije dozvoljeno vrcanje meda iz ramova u kojima je bilo legla, a kamoli u kojima je leglo. U lošim godinama, ogromno leglo i matičnjake u oba slučaja. Skidanje meda, pravljenje rojeva, traženje matice u takvoj košnici - noćna je mora na velikom (ili svakom) pčelinjaku.
Šta mi konkretno obezbeđuje matična rešetka?
-Tempiranje društva za bagremovu pašu (stara je izreka - na bagrem idi sa što manje legla)
-Suzbijanje rojidbenog nagona
-Sortni med (koji vam donosi višu cenu za 19% u slučaju bagrema)
-Devičansko saće u medištima
-Produktivniji rad na pčelinjaku: skidanje meda sa 100 košnica za oko 2 časa, a formiranje rojeva u 100 košnica oko 3 časa.

Šta to znači tempiranje društva? Ako posmatramo jednu košnicu bez rešetke, na početku bagremo-ve paše šta vidimo: leglo na oko 10-12 pa i više LR ramova od koga se najveći deo neće ni izleći do kraja paše, a i one koje se izlegu pred kraj paše, neće imati šta da rade u košnici jer: otvorenog legla je malo zbog burne paše pa nemaju koga da hrane, žlezde za lučenje voska i enzima su im nerazvijene, izletnice nisu???
Šta će drugo nego da se spremaju za rojidbu? I što smo to leglo vozali tamo negde, pa ga vraćali nazad? Samo su ga pčele na prohladnim majskim jutrima grejale, umesto da idu na pašu.
Koliko to imamo legla na kraju paše? Pa biće ga na puno ramova, ali u malim površinama, tako da kad to saberete neće biti više od 8 LR ramova, a toliko će imati i košnice sa rešetkom (toliko o slabljenju društva upotrebom rešetke). Ako na vreme ne počnemo sa redukovanjem legla, kako onda ograničiti maticu, a da se u medištu ne nađu ramovi sa leglom. Neobuzdan razvoj legla nas dovodi do onih 12, pa i 14 ramova legla na početku paše. Takvo društvo je dostiglo zenit, i ako želimo da se ne roji, u paši moramo da mu oduzmemo gotovo svo leglo zajedno sa pčelama, što vas opet može uvesti u blokadu plodišta i dovesti do diskontinuiteta u lučenju voska, što će se negativno odraziti na poklapanje meda. Košnica gde je leglo planski redukovano imaće isti broj izleženih pčela na početku bagremove paše kao i društvo koje nije ograničavano (sa redukovanjem legla počeli smo 15-20 dana pred pašu). Uz jedno blago odrojavanje, imaće mnogo više pčela koje će se baviti sakupljanjem i preradom nektara od društva bez matične rešetke. Društvo bez rešetke imaće više pčela posle bagrema, ako uspete da ih održite na okupu (da se ne roje), samo se pitam za koju pašu i koja je otkupna cena tog meda.
Kako matičnom rešetkom sprečiti pojavu rojidbenog nagona? Prvo - da neograničen prostor sprečava rojidbu, nikome se pčele ne bi rojile (proširite košnicu i to je to), a da li je tako? Nije velika mudrost spoznati iskonski nagon pčelinjeg društva da dostigne vrhunac razvoja i da se potom roji. To je jedno divno i genijalno rešenje za opstanak vrste (razmnožavaju se samo jaki i kvalitetni), ali naša je nesreća što kod jakih društava taj vrhunac razvoja obično pada pred samu bagremovu pašu. Uvideli ste i sami da najviše meda po jedinici mase pčela donesu sredO raznim metodama demariranja pisano je mnogo, upotrebite ono koje vam najviše odgovara, cilj je isti - odvojiti većinu legla i mladih pčela od matice i time redukovati nošenje i obim legla, sačuvati pčele koje će biti nosioci bagremove paše od najtežeg posla u košnici, a to je odgajanje legla. Pošto se upotrebom rešetke i gornjeg leta smanjuje distribucija tj. uticaj feromona matice na demarirane pčele, stvara se osećaj obezmatičenja, pa kada se te pčele ponovo spoje sa maticom neće biti nagona za rojidbu bar u naredne 2-3 nedelje. Ja lično koristim demariranje u dva navrata tako da ispod rešetke dobijem željenu strukturu legla.
Krucijalni problem
Krucijalni problem nije jaka društva, a da veoma često od onih najboljih nemate koristi. Pa kako odložiti taj vrhunac razvoja? Kao jedino rešenje ja vidim matičnu rešetku, ali ne na 3 dana pred pašu, tada je kasno. Sputavanje matice u nošenju i prosto blago kočenje u razvoju društva treba početi na 15-20 dana pre početka paše.
I dolazimo do krucijalnog problema, koji sastav legla treba da se nađe ispod matične rešetke na početku paše? Neki autori preporučuju samo zatvoreno leglo. Šta ćemo dobiti ako ih poslušamo: matica u toku bagremove paše nosi smanjenim intenzitetom, i ako ste u plodište stavili samo zatvoreno leglo, izvođenje pčela će oslobađati više ćelija nego što će matica postići da zaleže i to je uvod u blokadu legla, medne vence i konačno rojidbu. Isto će vam se desiti ako stavite par ramova sa leglom i prazne ramove, pa makar bili i satne osnove. Taj problem najlakše rešava Fararova košnica (sa nastavcima visine 17 cm) gde se nastavak sa zrelim leglom stavlja na podnjaču, a nastavak sa pretežno mladim leglom neposredno ispod rešetke. Mlado leglo se neće izvesti u narednih 13-20 dana i na tim ramovima sigurno neće doći do formiranja mednih kapa, zrelo leglo će se izvoditi ispod njega, tamo gde pčele neće odlagati med i stvaraće matici prostor za zaleganje, pred kraj paše matica će nositi u nastavku ispod rešetke. Tako ćemo imati kontinuitet u zeleganju matice kao bitan faktor koji odlaže rojidbeni nagon. Nešto slično može da se izvede u LR košnici gde se leglo ograničava na jedan nastavak, a ramovi rasporede tako da se mlado leglo postavi levo i desno, a zrelo leglo između ramova sa mladim leglom. Pčele će se izuzetno retko odlučiti na cepanje gnezda, tako da će med biti usmeren u medište.Na koliko ograničiti maticu u toku paše? Pa na onoliko koliko će da zaleže, a to je 1 LR nastvak ili 2 Fararova nastavka. Kod DB košnice nemoguće je redukovati leglo i tamo upotreba matične rešetke može napraviti više štete nego koristi. Veoma je bitno da plodište bude tako uređeno da u njemu nema mesta za skladištenje meda, ako ispod rešetke ostavite preveliki prostor, pčele će naravno med prvo skladištiti oko legla, dobićete medne kape koje će ispod rešetke gotovo zatvoriti prolaz u medište i naravno bićete nezadovoljni.
Ja koristim neuramljene rešetke koje od satonoša odmaknem za oko 5 mm komadićima voska. Mislim da uramljene rešetke udaljavaju medište od plodišta za ogromnih 2 cm i time teraju pčele da medne kape stvaraju na plodišnim ramovima.
Pčele se usmeravaju u medište, tako što gornje leto (kod mene je kružno prečnika 2 cm na svakom nastavku, a otvara se po potrebi) stoji otvoreno u toku čitave godine, a ne da se otvara na 2-3 dana pred pašu (na takvom letu za vreme paše bukvalno možete prebrojati pčele koje ulaze i izlaze iz medišta). Time ćete ubrzati protok pčela u košnici i smanjiti gubitke zbog provlačenja kroz rešetku i rasteretiti plodište.
Upotreba matične rešetke najveće rezultate daje u pripremama za bagremovu pašu i kod tihe livadske paše. Od 20. juna kada pčele same počinju da redukuju leglo, a matica izbegava da zaleže devičansko saće, rešetka se može ukloniti bez bojazni da će matica proći u medište ili da će nam sav unos otići na neobuzdan razvoj legla.
I da rezimiramo šta smo to dobili upotrebom rešetke:
- Isti broj pčela u košnici kao i kod neograničavanog društva
- Manju površinu legla koje treba grejati, pojiti i hraniti
- Odlaganje rojidbenog nagona bar do kraja bagremove paše
- Sav unos usmeren u medišta
- Roj u kome možete odgajiti mladu maticu koja će nastaviti da vodi društvo nakon bagremove paše
Da li će unos u ovoj košnici biti manji za 20% prosudite sami.
Cilj ovog teksta nije da vas nagovori da koristite matičnu rešetku, niti da vam nametne metode pčelarenja koje ja koristim, ja pčelarim sa Fararom i LR na 500 metara
nadmorske visine, vi možda sa DB na 1000 ili AŽ na 200. Da li ćete koristiti rešetku i kako - vaš je izbor. Ja samo želim da vas navedem da više razmišljate svojom glavom o svom pčelinjaku, nego da zdravo za gotovo prihvatate tuđa mišljenja. I da li je ono što piše u knjigama uvek tačno i primenljivo, bez obzira ko je tu knjigu na kraju potpisao. Želim vam da zimske dane i noći provodite razmišljajući o svom pčelinjaku i praveći planove za sledeću sezonu uživajući u tome.
mugdo
Čita i piše, odličan
Postovi: 724
Pridružen/a: 26 sij 2014, 15:16

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la mugdo »

medonosa hvala na jednom lijepom razmišljanju i pogledu na tehnike pčelarenja mislim da se dosta može naučiti ovakvom razmjenom mišljenja i sagledavanja stvari iz više uglova pa neka svako odabere ono što njemu i njegovim pašnim prilikama odgovara
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la sahista »

Odlican tekst.Nisu holandski pcelari ludi.Ovdje ima Renosona koliko hoces,plus neuramljena maticna resetka.Sa njom su definitivno losiji rezultati a ja samo tome vec pisao.Meni neke stvarcice nisu jasne.Blasko sta da radimo sa polunastavkom koji je imao funkciju medne kape.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 469
Pridružen/a: 23 lip 2013, 23:05

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la j.nezic84 »

Jedan odlican tekst kolega medonosa,i hvala na tome!Na upotrebu maticne resetke ne treba ljude poticati,ja vjerujem da vecina pcelara nemoze da zamisli rad bez nje.A kazes da treba ovaj tvoj tekst da nas potakne da zamisljamo o sljedecoj sezoni???Pa evo ja i bez njega razbijam glavu svaki dan sta cu i kako cu :oops: ,malo li je :roll: ? Jedno pitanje za tebe medonosa,da li se ti slazes s tim da dok je god u kosnici vise otvorenog nego zatvorenog legla-pcele se nece rojiti?
Marko
Čita i piše, dobar
Postovi: 136
Pridružen/a: 07 tra 2011, 19:11
Lokacija: Županja

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la Marko »

Blaško, vrlo edukativan tekst, jednako za one koji ne koriste m.r., kao i za sve koji ju koriste. Kod mene u Slavoniji, koriste je svi seleći (prvenstveno radi sortnog meda)pčelari. Metodu "cijepanja" mladog legla sa zatvorenim zrelim , osobno ću isprobati, zaintrigirao si me.
Lp
M.B. Mirza=mir-zakon
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la medonosa »

sahista je napisao/la:Odlican tekst.Nisu holandski pcelari ludi.Ovdje ima Renosona koliko hoces,plus neuramljena maticna resetka.Sa njom su definitivno losiji rezultati a ja samo tome vec pisao.Meni neke stvarcice nisu jasne.Blasko sta da radimo sa polunastavkom koji je imao funkciju medne kape.
Pozdrav.
Polunastavak ce u biti imati svoju ulogu medne kape,ali u proljece ce imati ulogu prosirenja plodista,(odvajanje matice od nastavka sa leglom),za one koje sele na uljanu repicu moze da posluzi jos kao i prostor za prihvat polena,a kasnije pri kraju pase uljane repice da se polen "zalije" nektarom i opet ima svoju funkciju medne kape,samo sto je puno bolji sastav med+polen a u avgustu kada se zalezu zimske pcele nedostatak je polena koliko se moze cuti,ovom tehnologijom se moze to otkloniti.
mugdo
Čita i piše, odličan
Postovi: 724
Pridružen/a: 26 sij 2014, 15:16

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la mugdo »

kolega medonosa da li se tvoj način rada polunastavkom razlikuje od venerovog i u čemu ako se može znati(osim ovog što si kazao u predhodnom tekstu na uljanoj repici kao proširenje plodišta ako sam dobro skontao)
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Izgled LR kosnice za vrijeme glavne pase

Post Postao/la medonosa »

mugdo je napisao/la:kolega medonosa da li se tvoj način rada polunastavkom razlikuje od venerovog i u čemu ako se može znati(osim ovog što si kazao u predhodnom tekstu na uljanoj repici kao proširenje plodišta ako sam dobro skontao)
Fararrov polunastavak o kome govorimo treba na kraju sezone da bude pun meda i da ide na podnicu!Ako ne ides na uljanu repicu,i cekas bagrem,kada se matica spusti u taj polunastavak na podnici ogranicio bih je u njemu maticnom resetkom,o gornjem letu i demariranju je vec napisano,ovo sve se moze uraditi oko dvije sedmice pred bagrem.Na 1-2 dana pred bagrem imamo vise mogucnosti sta da radimo.!ako ne ides na drugi bagrem,ja bih je ostavio u polunastavku,iz LR nastavaka pcele stresao u mediste,a sa onim okvirima legla,ojacao slabije zajednice i kada izadje leglo istopio staro sace,obnovio i dodado starim zajednicama,mozes i onaj LR nastavak iz plodista na podnicu,pa u njega streses pcele i maticu iz polunastavka,a sa polunastavkom ojacas slabije zajednice,ili jednostavno u polunastavak dodas maticnjak,odvojis ga najlonom od medista i eto ti nove matice kojom ces zamjeniti staru maticu,ili ako su drustva jaka,onda polunastavak na podnicu da se izletnice vrate u svoje zajednice,i dodas maticnjak i kada se matica oplodi eto roja za prodati na 10 okvira farrara ili deste okvira LR(iz Plodista )imas jos mogucnosti koliko zelisovisno o tvojoj masti,pasnim uslovima i mogucnostima!U medistu je uvjek djevicansko sace bez prevjesavanja okvira i rad sa okvirom je sveden na najmanju mjeru!
Odgovorite