Pashin dnevnik!
Samo da se nabrzinu javim.
Nije baš proteklo sve po mom planu. Babo je stigao i odmah došao da otvorimo košnice. Nije dao da slikamo . Ja i sad babu slušam , k'o kad sam bila djete. Nekako to insanu ostane. Tek na kraju , kad smo otvatali treću (br.1) , naišaretila sam kćerci da uzme aparat. Ona je uspijela napraviti par snimaka.
Uglavnom, sve tri košnice su pregledane detaljno. Vidjeli smo matice , zatvorena i otvorena legla , trutove, vidjeli smo u svakoj košnici da počinju graditi matičnjake , vidjeli smo puno unosa polena i nektara i puno , puno pčela. Košnica br.3 je sva puna i babo predlaže da se tu stavi nastavak što prije , a košnice br.2 i br.1 su skoro pune , imaju po jednu krajnju ulicu slobodnu.
Pregled smo obavili poslije podne , prije ikindije. Bio je lijep dan i pčele su bile vani.
Babo (kao stari i iskusni pčelar) ocijenio je društva kao veoma dobra (mašaAllah) , zdrava , uredna , bez vlage . Ima par ramova da se zamjene . Pokazao nam je kako se sklapaju ramovi i kako se uvlači žica.
Eto , svi smo zadovoljni ovim pregledom.
Ja sam htijela da stavim rešetku pa nastavak , a babo je za nastavak bez rešetke. Košnicu br.3 moramo hitno "nastaviti" , a 1 i 2 će koji dan pričekati.
Babo predlaže , pošto su jaka društva , da sva tri do kraja ljeta razrojimo i da bude 6 košnica . InšaAllah!
Postaviću i koju sliku, mada napominjem , slikana je najlošija košnica. Ovu br.3 ćemo slikati kad budemo dodavali nastavak.
Nije baš proteklo sve po mom planu. Babo je stigao i odmah došao da otvorimo košnice. Nije dao da slikamo . Ja i sad babu slušam , k'o kad sam bila djete. Nekako to insanu ostane. Tek na kraju , kad smo otvatali treću (br.1) , naišaretila sam kćerci da uzme aparat. Ona je uspijela napraviti par snimaka.
Uglavnom, sve tri košnice su pregledane detaljno. Vidjeli smo matice , zatvorena i otvorena legla , trutove, vidjeli smo u svakoj košnici da počinju graditi matičnjake , vidjeli smo puno unosa polena i nektara i puno , puno pčela. Košnica br.3 je sva puna i babo predlaže da se tu stavi nastavak što prije , a košnice br.2 i br.1 su skoro pune , imaju po jednu krajnju ulicu slobodnu.
Pregled smo obavili poslije podne , prije ikindije. Bio je lijep dan i pčele su bile vani.
Babo (kao stari i iskusni pčelar) ocijenio je društva kao veoma dobra (mašaAllah) , zdrava , uredna , bez vlage . Ima par ramova da se zamjene . Pokazao nam je kako se sklapaju ramovi i kako se uvlači žica.
Eto , svi smo zadovoljni ovim pregledom.
Ja sam htijela da stavim rešetku pa nastavak , a babo je za nastavak bez rešetke. Košnicu br.3 moramo hitno "nastaviti" , a 1 i 2 će koji dan pričekati.
Babo predlaže , pošto su jaka društva , da sva tri do kraja ljeta razrojimo i da bude 6 košnica . InšaAllah!
Postaviću i koju sliku, mada napominjem , slikana je najlošija košnica. Ovu br.3 ćemo slikati kad budemo dodavali nastavak.
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Pa Paso onda ti moras da vodis racuna o tim tvojim drustvima ako vec grade maticnjake da se nebi rojile pa ode mast u propast vec prosiruj i pazi sta ce se desava jel staju sa tim aktivnostima il nastavjaju sa gradnjom i na kraju ako nastave sa gradnjom maticnjaka onda razrojavanje to bi ja radijo.Vahid
Pcelar u bijelom svijetu.
Vahide , to isto mi je i babo predložio , pa vidjećemo , inšaAllah! Polako. Još ni sedmica nije kako pčelarim!!!! Heeeehee...Vahid je napisao/la:Pa Paso onda ti moras da vodis racuna o tim tvojim drustvima ako vec grade maticnjake da se nebi rojile pa ode mast u propast vec prosiruj i pazi sta ce se desava jel staju sa tim aktivnostima il nastavjaju sa gradnjom i na kraju ako nastave sa gradnjom maticnjaka onda razrojavanje to bi ja radijo.Vahid
"...iz utroba njihovih izlazi piće različitih boja koje je lijek ljudima. To je uistinu dokaz za ljude koji razmišljaju." (An-Nahl,69)
Jest ni sedmica nije ali si već mjesec dana ispred mene.pasha je napisao/la:Vahide , to isto mi je i babo predložio , pa vidjećemo , inšaAllah! Polako. Još ni sedmica nije kako pčelarim!!!! Heeeehee...Vahid je napisao/la:Pa Paso onda ti moras da vodis racuna o tim tvojim drustvima ako vec grade maticnjake da se nebi rojile pa ode mast u propast vec prosiruj i pazi sta ce se desava jel staju sa tim aktivnostima il nastavjaju sa gradnjom i na kraju ako nastave sa gradnjom maticnjaka onda razrojavanje to bi ja radijo.Vahid
Kod mene pčele grade matičnjake tek krajem maja. Još ni trutova nema.
Pa kako to Stipo?
Mi smo vidjeli trutove (doduše ne puno) i trutovsko leglo (malo ispupčeno) i matičnjake (počete) u svakoj košnici ... Moj babo misli da bi one trebale prestati graditi matičnjake kad dodamo nastavke.
))))))
Ja sam mislila da je kod mene najhladije , ali izgleda da ima i nižih temperatura.
P.S. Danas smo i termometar postavili pored košnica ...
Hehehehheee....
Mi smo vidjeli trutove (doduše ne puno) i trutovsko leglo (malo ispupčeno) i matičnjake (počete) u svakoj košnici ... Moj babo misli da bi one trebale prestati graditi matičnjake kad dodamo nastavke.
Ja sam mislila da je kod mene najhladije , ali izgleda da ima i nižih temperatura.
P.S. Danas smo i termometar postavili pored košnica ...
a jesul zalezeni maticnjaci ili su samo zvoncice napravile?pasha je napisao/la:Pa kako to Stipo?
))))))
P.S. Danas smo i termometar postavili pored košnica ...Hehehehheee....
Kada dodaješ novi nastavak nemoj zaboraviti iz dojnjeg prenjeti svo zatvoreno leglo sa pripadajućim pčelama do legla s obje strane stavi satnu osnovu pa okvir polena i medapasha je napisao/la:Pa kako to Stipo?
))))))
P.S. Danas smo i termometar postavili pored košnica ...Hehehehheee....
dojnji nastavak presloži da otvoreno leglo u stubu ispod gore zatvorenog legla
do otvorenog dolje legla primakni okvir s polenom i medom ostalo popuni s satnim osnovama. U gornjem nastavku će pčele brzo izgraditi satne osnove i matica će preći u gorni nastavak a pčele će za njom odozdo gore prenositi i med. To je dodatni stimulativni posticaj za maticu i za dvadesetak dana ćeš imati oba nastavka puna pčela.
Ja bi porušio te metičnjake jer je još rano za razrojavanje, a ti kako hoćeš.
Nisu zaleženi matičnjaci , nego kao neka ispupčenja. Moj babo kaže da to znači da one počinju graditi matičnjake. 
Hvala ti Stipo na savjetu.
Ovo ću baš ovako uraditi - kao što si mi rekao, samo mi , molim te reci , da li bih, po tvom mišljenju, trebala staviti rešetku ili ne...?
Ovo ću baš ovako uraditi - kao što si mi rekao, samo mi , molim te reci , da li bih, po tvom mišljenju, trebala staviti rešetku ili ne...?
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 23 tra 2010, 01:02, ukupno mijenjano 1 put.
Ma hajde , nema veze ! Kombinovaću nešto , može i ovako i onako ...
Juče sam farbala košnicu. Lijepo je ispala - žuta! Meni se baš dopala. I vrata sam postavila , samo nisam "kućni broj" , valja mi prići s prednje strane sa linijarom , da izmjerim koliko ja od leta podignut broj. Postavljala bih ja radije na poklopac , ali kako ću jedne ovako , jedne onako ...
E danas sam naučila sklopiti okvir i uvući žicu i zategnuti i utopila satnu osnovu. Hehehe ... Evo donijela u kuću i sve gledam kako mi je lijepo ispalo.
Sutra inšaAllah - opet "Škola pčelarstva" !

Juče sam farbala košnicu. Lijepo je ispala - žuta! Meni se baš dopala. I vrata sam postavila , samo nisam "kućni broj" , valja mi prići s prednje strane sa linijarom , da izmjerim koliko ja od leta podignut broj. Postavljala bih ja radije na poklopac , ali kako ću jedne ovako , jedne onako ...
E danas sam naučila sklopiti okvir i uvući žicu i zategnuti i utopila satnu osnovu. Hehehe ... Evo donijela u kuću i sve gledam kako mi je lijepo ispalo.
Sutra inšaAllah - opet "Škola pčelarstva" !
Matična rešetka se stavlja u vrijeme kada imaš bar dva nastavka puna pčela u vrijeme jače paše. Pasho ti prvo razvi društva na dva nastavka puna pčela pa se onda odluči dali ćeš razrojiti pčele ili ćeš ići na med. Ako se odlučiš da ćeš ići na med onda dolazi u obzir stavljanje matične rešetke. Kako ćeš to uraditi već će ti netko tada objasniti od nas iskusnijih na forumu.pasha je napisao/la:Nisu zaleženi matičnjaci , nego kao neka ispupčenja. Moj babo kaže da to znači da one počinju graditi matičnjake.
Košnicu br.3 sam zaista morala proširiti , osjetilo se da im je baš gužva. Sve sam isplanirala kako da odradim i pozvala komšiju (pčelara) da mi pomogne. Planirala sam samo da dodam nastavak , bez matične rešetke. Ali komšija nije htio ni da čuje. I morali smo staviti rešetku. Ja kao neko sa iskustvom od 10-15 dana , naravno da nisam imala argumente da se suprotstavim. Kako da kažem : Stipo i Senad sa foruma su mi rekli da ne stavljam; eto ... Rešetka stavljena . Društvo odlično , mašaAllah, izgleda. Čim smo izvadili prvi okvir , našli smo maticu.
Mislim da ću ovo dan ili dva sama dodati nastavke na košnice 1 i 2 .
A šta se radi ako i ovo napune?
Da li je to moguće?
Ovdje večeras opet kiša...
Mislim da ću ovo dan ili dva sama dodati nastavke na košnice 1 i 2 .
A šta se radi ako i ovo napune?
Da li je to moguće?
Ovdje večeras opet kiša...
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Što se tiče matične rešetka prevashodno treba znati čemu služi. Ako se ide na meso ( tj na umnožavanje) onda MR je suvišna. Ovdje opet treba razlikovati pašne prilike....
JA bez MR u ovkavim uslovima nemogu, ali zato mogu poslije bagrema da umnožavam zajednice koliko ja želim jer sam stacionaran.....
MR služi da u datom momentu ograničimo maticu na zalijeganje samo jednog LR nastavka,, pred glavnu pašu cce 15-20 dana,,,,, ovom metodom postižemo to da će mo imati oslobođene ćelije od pčela kada bude intenzivno medilo,,,, znači dobijamo više slobodnog prostora za deponovanje nektara i pčele će bolje da iskoriste pašu,,,
Ako nestavimo MR dešava se da matica kroz cijelu košnicu prošara leglo ,,,,
Pasho da li ti je kolega objasnio zbog čega je postavio MR ,,,,, ako nije trebala si tražiti pojašnjenje ,,,,,,
Ako nemaš na tom terenu gdje si ti med za vrcanje onda MR je suvišna,,,,
Ako je na tom terenu paša koja dugo traje a manji dnevni unosi onda je poželjna
Pasho ako želiš ove godine da uduplaš tvoje stado mislim da ćeš moći i sa tom MR mada bi bilo bolje forsirati na leglo ako ti nije stalo do meda ove godine,,,,,
JA bez MR u ovkavim uslovima nemogu, ali zato mogu poslije bagrema da umnožavam zajednice koliko ja želim jer sam stacionaran.....
MR služi da u datom momentu ograničimo maticu na zalijeganje samo jednog LR nastavka,, pred glavnu pašu cce 15-20 dana,,,,, ovom metodom postižemo to da će mo imati oslobođene ćelije od pčela kada bude intenzivno medilo,,,, znači dobijamo više slobodnog prostora za deponovanje nektara i pčele će bolje da iskoriste pašu,,,
Ako nestavimo MR dešava se da matica kroz cijelu košnicu prošara leglo ,,,,
Pasho da li ti je kolega objasnio zbog čega je postavio MR ,,,,, ako nije trebala si tražiti pojašnjenje ,,,,,,
Ako nemaš na tom terenu gdje si ti med za vrcanje onda MR je suvišna,,,,
Ako je na tom terenu paša koja dugo traje a manji dnevni unosi onda je poželjna
Pasho ako želiš ove godine da uduplaš tvoje stado mislim da ćeš moći i sa tom MR mada bi bilo bolje forsirati na leglo ako ti nije stalo do meda ove godine,,,,,
Ne znam Senade , najradije bih i jedno i drugo ... 
Razumjela sam ovo za MR i ima mi smisla.
Mislim da ću na dvije staviti , a sa trećom ću eksperimentisati.
Može se stado proširiti i kupovinom.
Imam već jednu spremnu košnicu i naručene još dvije.
Bilo bi lijepo u zimu ući sa 5-6 društava...
Na koji način je , u mom slučaju , to moguće ... ?
Razumjela sam ovo za MR i ima mi smisla.
Mislim da ću na dvije staviti , a sa trećom ću eksperimentisati.
Može se stado proširiti i kupovinom.
Imam već jednu spremnu košnicu i naručene još dvije.
Bilo bi lijepo u zimu ući sa 5-6 društava...
Na koji način je , u mom slučaju , to moguće ... ?
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Nemaš potrebe kupovati,,,,,
Te zajednice isforsirati na leglo,,,,,
formirati od te 3 zajednice dvije nove sa ce-ha maticama ,, ,,,nakon 30-45 dana od tih 5 zajednica forimirati još 2,,,, U 7 i 8 mjesecu izbalansirati zajednice , očisiti od varoe ,zimnicu pripremiti,,,, Ukupno u zimu ući sa 7 zajednica za tebe dosta ...
Sa ove tri košnice dobrim manevrisanjem možda bi se moglo nagurati na 10....
Te zajednice isforsirati na leglo,,,,,
formirati od te 3 zajednice dvije nove sa ce-ha maticama ,, ,,,nakon 30-45 dana od tih 5 zajednica forimirati još 2,,,, U 7 i 8 mjesecu izbalansirati zajednice , očisiti od varoe ,zimnicu pripremiti,,,, Ukupno u zimu ući sa 7 zajednica za tebe dosta ...
Sa ove tri košnice dobrim manevrisanjem možda bi se moglo nagurati na 10....
Kod mene je danas , poslije dugo vremena , osvanuo sunčan dan. Vani je veoma lijepo i toplo.
Otvarala sam košnicu br.2 - sama. Prvi put sama sa pčelama. Oko podne! Malo sam zadimila , ne previše i polako , okvir po okvir vadila i pregledala. Donijela sam pored sebe stari sto i sve pripremila što mi može zatrebati i polako ... Baš sam uživala ... Pregledala sam ono što sam znala. Na sedam okvirova leglo, puuuuno pčele , puno unosa, mašaAllah ... Maticu nisam posebno tražila , vidjela sam je prije 8 dana. Samo na jednom mjestu bilo je malo veće ispupčenje , totalno ulijepljeno nečim i pokriveno pčelama , tako gusto da nisam mogla vidjeti šta je ispod. To mi je jedino bilo malo neobično. Prebacila sam tri rama sa zatvorenim leglom u novi nastavak , a dole dodala tri satne osnove i zatvorila košnicu. Na ovu košnicu nisam stavila MR.
Otvorila bih i košnicu br.1 , ali sam imala puno drugog posla, a nisam htijela da pregled bude nabrzinu.
Sad smo , muž i ja pripremili sve što nam je potrebno , da sklapamo okvirove i pripremimo satne osnove za novu košnicu . Košnicu br.4 . Ne znam kada ćemo je formirati , ali neka je spremno.
Sutra , akoBogda , stižu mi još dvije košnice , pa ih moram farbati i takođe pripremiti okvirove sa satnim osnovama . Neka mi je to sve pripremljeno, ako bi bilo razrojavanja i formiranja novih društava , kao što je to Senad opisao gore ... hehe...
Otvarala sam košnicu br.2 - sama. Prvi put sama sa pčelama. Oko podne! Malo sam zadimila , ne previše i polako , okvir po okvir vadila i pregledala. Donijela sam pored sebe stari sto i sve pripremila što mi može zatrebati i polako ... Baš sam uživala ... Pregledala sam ono što sam znala. Na sedam okvirova leglo, puuuuno pčele , puno unosa, mašaAllah ... Maticu nisam posebno tražila , vidjela sam je prije 8 dana. Samo na jednom mjestu bilo je malo veće ispupčenje , totalno ulijepljeno nečim i pokriveno pčelama , tako gusto da nisam mogla vidjeti šta je ispod. To mi je jedino bilo malo neobično. Prebacila sam tri rama sa zatvorenim leglom u novi nastavak , a dole dodala tri satne osnove i zatvorila košnicu. Na ovu košnicu nisam stavila MR.
Otvorila bih i košnicu br.1 , ali sam imala puno drugog posla, a nisam htijela da pregled bude nabrzinu.
Sad smo , muž i ja pripremili sve što nam je potrebno , da sklapamo okvirove i pripremimo satne osnove za novu košnicu . Košnicu br.4 . Ne znam kada ćemo je formirati , ali neka je spremno.
Sutra , akoBogda , stižu mi još dvije košnice , pa ih moram farbati i takođe pripremiti okvirove sa satnim osnovama . Neka mi je to sve pripremljeno, ako bi bilo razrojavanja i formiranja novih društava , kao što je to Senad opisao gore ... hehe...
Zadnja izmjena: pasha, dana/u 29 tra 2010, 17:30, ukupno mijenjano 1 put.
- senad
- Site Admin
- Kontakt:
Fino Pasha,,,,, ti kao početnik već imaš i pomoćnika (muža)
Trebaš obratiti pažnju ako uđu urojevni nagon da možeš intervenisat.
U ovo vrijeme obavezno kod pregleda pogledati da li u početcima matičnjaka (zvončići) ima jaje,,, ako se vidid aje zalegla jaje onda suodlučile da idu u rojenje,,,,
Bitno je da ih zaposliš da rade pnadat je se da neće imati kada razmišljati o rojenju,,,,
U svakom slučaju treba imati spremne košnice za evntualni roj,,, koji ne mora biti iz tovjih košnica,,,,,
Nije nužno uvjek tražiti maticu ,, to zna biti mukotrpno u gomili pčela još ako nije obilježena znoj kipti,,,
)))))
Najlakši način utvrđivanja da li je matica prisutna u košnici jetaj da na okviru sa leglom pogledamo ima li jednodnevnih jaja,,,
ako nema ,,,, može biti znak da nema matice,,,, da ima matica i nešto nije uredu sa njom,,,, ili da suodlučile da se roje jer u tom slučaju matica smanjuje polaganje jaja, ne dobija više kaloričnu hranu
kako bi bila što lakša za let na novu destinaciju..
Trebaš obratiti pažnju ako uđu urojevni nagon da možeš intervenisat.
U ovo vrijeme obavezno kod pregleda pogledati da li u početcima matičnjaka (zvončići) ima jaje,,, ako se vidid aje zalegla jaje onda suodlučile da idu u rojenje,,,,
Bitno je da ih zaposliš da rade pnadat je se da neće imati kada razmišljati o rojenju,,,,
U svakom slučaju treba imati spremne košnice za evntualni roj,,, koji ne mora biti iz tovjih košnica,,,,,
Nije nužno uvjek tražiti maticu ,, to zna biti mukotrpno u gomili pčela još ako nije obilježena znoj kipti,,,
Najlakši način utvrđivanja da li je matica prisutna u košnici jetaj da na okviru sa leglom pogledamo ima li jednodnevnih jaja,,,
ako nema ,,,, može biti znak da nema matice,,,, da ima matica i nešto nije uredu sa njom,,,, ili da suodlučile da se roje jer u tom slučaju matica smanjuje polaganje jaja, ne dobija više kaloričnu hranu
E sad ne znam da li sam pogriješila?!
Otvorila sam košnicu br.1 , ona je bila najslabija. I sad je najslabija. 4 okvira zatvorenog legla , ima unosa polena i nektara, ima nešto i hrane od prije. Čak jedan okvir je bio slobodan , samo sa starom hranom. Ono ostalo doduše popunjeno. Ipak sam dodala nastavak. ???? Nisam sigurna da li sam ispravno postupila. I ovdje sam podigla tri okvira zatvorenog legla, spustila tri satne osnove , a gore naizmjenično, otprilike oko sredine, stavila okvirevo sa leglom , pa satna osnove , pa okvir itd .... Imam samo jedan okvir sa izgrađenim saćom , sve ostalo su
nove satne osnove. Nekako sve skroz tanko. Opet nisam vidjela maticu , mada je nisam posebno ni tražila.
Razlika između jučerašnje i ove košnice - drastična!!!!
(opet sam sve radila sama)
Stigle su danas nove košnice , valja to sređivati i farbati.
Danas je tačno petnaest dana - odkako sam se upisala među pčelare!
Sviđa mi se ovo , čak je ljepše nego što sam i predpostavljala ....
Selam i pozdrav svim pčelarima sa ovog foruma.
Otvorila sam košnicu br.1 , ona je bila najslabija. I sad je najslabija. 4 okvira zatvorenog legla , ima unosa polena i nektara, ima nešto i hrane od prije. Čak jedan okvir je bio slobodan , samo sa starom hranom. Ono ostalo doduše popunjeno. Ipak sam dodala nastavak. ???? Nisam sigurna da li sam ispravno postupila. I ovdje sam podigla tri okvira zatvorenog legla, spustila tri satne osnove , a gore naizmjenično, otprilike oko sredine, stavila okvirevo sa leglom , pa satna osnove , pa okvir itd .... Imam samo jedan okvir sa izgrađenim saćom , sve ostalo su
nove satne osnove. Nekako sve skroz tanko. Opet nisam vidjela maticu , mada je nisam posebno ni tražila.
Razlika između jučerašnje i ove košnice - drastična!!!!
(opet sam sve radila sama)
Stigle su danas nove košnice , valja to sređivati i farbati.
Danas je tačno petnaest dana - odkako sam se upisala među pčelare!
Sviđa mi se ovo , čak je ljepše nego što sam i predpostavljala ....
Selam i pozdrav svim pčelarima sa ovog foruma.
Jesam!ErminH je napisao/la:jel bilo otvorenog legla?
i ako sam dobro razumjeo ti si u gornjem nastavku izmeedju legla dodavala S.O??'
Jesam li pogriješila?
Mogu li to poraviti , ako je greška?
Vidjela sam kod košnice br.3 da je komšija pčelar isto uradio!!!