Senade kakvi su vam Brndini nukleusi izasli iz zime??pozsenad grudic je napisao/la:Bravo Sahista- mislim da si prvi u ovo sezoni sa vrcanjem medaDrago mi je da je tako a ujedno i radostan posto su nase pcelice
tek danas imale procistni let. Letimicni pregled -veliko sarenilo, tako neznam sta ce biti??? Jedino vidim da nista nije jos procvjetalo![]()
Nekako nisam veliki optimista za ovu godino. Neka vam je svima sretno i medno. Senad G.
Sahista-pcelar
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Re: Sahista-pcelar
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Medonosa- 50% su prezivjeli ali ima i nase greske posto je ovo druga zima sto s njima radimo,plus ovako dug period ne izlaska
pcele. Uglavnom ne odustajem i neku skolu smo naucili
Mislim isto za nase Svedske nacine da neke tehnike moramo malo
ranije odraditi. Uglavnom zadovoljni smo 8) Pozdrav Senad G.
pcele. Uglavnom ne odustajem i neku skolu smo naucili
ranije odraditi. Uglavnom zadovoljni smo 8) Pozdrav Senad G.
Senad Grudic
E kolega Masallah nek se vrca samo dobro je to kad se ima sta vrcat super. Kolega provjeri PP.sahista je napisao/la:Juce se vrcao med.Pet nastavaka.Visak od prosle godine.Matica primljena,zalijeze.Unos peludi za nepovjerovat.Malo zatvorenog legla.Uglavnom leglo staro nekoliko dana.Turbo je upaljen.Danas kontrola ostalih drustava..pa na utakmicu..PSV-Ajax.
http://i1097.photobucket.com/albums/g35 ... 1aca1b.jpg
Pozdrav.
Pcelar u bijelom svijetu.
Nova sezona,novi izazovi.Ove godine najvjerovatnije pcele necu seliti na repicu.Tu odluku donio sam u srijedu.Zadnjih dana dobio sam nekoliko ponuda,da idem na oprasivanje.Posle razgovora sa kolegom koji se bavi iskljucivo oprasivanjem,danas sam pcele prebacio na parcelu tkz. plave borovnice.Parcela od 19 hektara.Neopisiva ljepota.Cvijeta oko 4 sedmice.Obilna i jaka pasa.Kompletna parcela je pod sistemom navodnjavanja.Ukupno ima oko 20-tak kosnica,ja sam odselio 7 kosnica.Bilo je mjesta na nekim drugim lokacijama za jos 30-tak kosnica.Dnevno,za svaku kosnicu dobivam sedam eura.
Ne znam medonosa,znas li za neku ljetnu repicu,koja pocinje tek za tri sedmice,tamo su nas isto pozvali,posle lipa pa cvijetni med.Vidjecemo sta ce biti na kraju.
Veceras je bilo kasno tako da nisam slikao,drugi put.
Pozdrav.
Ne znam medonosa,znas li za neku ljetnu repicu,koja pocinje tek za tri sedmice,tamo su nas isto pozvali,posle lipa pa cvijetni med.Vidjecemo sta ce biti na kraju.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Svaka cast Sahista polahko ode ti u biznis. Salim se naravno tako to funkcionise kad ljudi znaju sta pcela znaci za oprasivanje i prinos.
Ne preostaje ti nista brugo nego prikolica natovarena sa pcelama i od pase do pase da bi ustedio na fizickom radu. Pokusaj na jednoj
kosnici siroki poluram jer to su velike pase i opet manje rada. Kolega sve najbolje i mnogo vrcanja :Senad G.
Ne preostaje ti nista brugo nego prikolica natovarena sa pcelama i od pase do pase da bi ustedio na fizickom radu. Pokusaj na jednoj
kosnici siroki poluram jer to su velike pase i opet manje rada. Kolega sve najbolje i mnogo vrcanja :Senad G.
Senad Grudic
Hvala Senade.Malo sam razgovarao sa vlasnikom parcele.Prihodi na borovnici usko su vezani sa opraasivanjem.Sto vise pcela,sve su veci prihodi.Bio je zainteresovan za jos kosnica.Malo mi je objasnjavao dok smo se vozili onim golf-automsenad grudic je napisao/la:Svaka cast Sahista polahko ode ti u biznis. Salim se naravno tako to funkcionise kad ljudi znaju sta pcela znaci za oprasivanje i prinos.
Pozdrav.
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Sahista nece rizika ide na sigurno,kakvo god vrijeme bilo njemu je dnevnica sigurna 8) !Ljetna repica je sjemenska repica sije se kasnije i poslije oprasivanja skuplja se sjeme sa nje za sljedecu godinu,polena ima ali slabo nektara!pozz i mednosahista je napisao/la:Nova sezona,novi izazovi.Ove godine najvjerovatnije pcele necu seliti na repicu.Tu odluku donio sam u srijedu.Zadnjih dana dobio sam nekoliko ponuda,da idem na oprasivanje.Posle razgovora sa kolegom koji se bavi iskljucivo oprasivanjem,danas sam pcele prebacio na parcelu tkz. plave borovnice.Parcela od 19 hektara.Neopisiva ljepota.Cvijeta oko 4 sedmice.Obilna i jaka pasa.Kompletna parcela je pod sistemom navodnjavanja.Ukupno ima oko 20-tak kosnica,ja sam odselio 7 kosnica.Bilo je mjesta na nekim drugim lokacijama za jos 30-tak kosnica.Dnevno,za svaku kosnicu dobivam sedam eura.
Pozdrav.
Dobro kod vas 7 eura kod nas 10 KM, ako uzmemo u obzir standard i td. tu je to negdje jedino što kod nas pčelari daju ali to je sitnica važno je da se radi...
E to ja prava stvar kolega Sahista. Neovisno o vremenu, prihodi nisu u pitanaju.
A mogu zamisliti koja je to ljepota na tako velikom povrsinama.
KOd nas je ima na sjeveru Limburga, no pod tim uvjetima, nije nimalo lose.
U sustini pcelarenje u BiH je mnogo rentabilnije nego kod nas.Uglavnom kod vas je sve troduplo jeftinije a cijena meda ista.Recimo, moja kosnica koja je slicna LR-u,kosta 140 eura.Podnjaca 30-tak eura.Treba mi maticnih,7-8 eura.Ram 1,30 eura..itd.Uglavnom da bih ispalo jeftinije pokusavamo nesto sami napraviti..pot je napisao/la:Dobro kod vas 7 eura kod nas 10 KM, ako uzmemo u obzir standard i td. tu je to negdje jedino što kod nas pčelari daju ali to je sitnica važno je da se radi...
Vjerovatno zbog svih tih izdataka,pcelari traze novac za svoje usluge,a ja bih na tresnju i borovnicu zbog prinosa isao i djabe.Pot,kako je to sve sredjeno,nisam ni znao da ima nesto tako lijepo u mojoj okolini.
Pozdrav.
Bice toga...Kreso je napisao/la:E to ja prava stvar kolega Sahista. Neovisno o vremenu, prihodi nisu u pitanaju.
Znas vec kako ide...pomognem ja njemu,on meni jos vise.Vec me je pitao za neke druge projekte,jer njemu fali pcela,pogotovo u ovome periodu.Nisam nesto zainteresovan,sve ima svoje granice.Mozda sledece godine koja kosnica vise,zadovoljan sam sa onim sto imam
http://beezzzz.nl/
Pozdrav.
Vjetar.Obara sa nogu.Tek poneka pcela pojavi se na letu.
Danas sam obisao moja drustva.Malo zavirio u medista...nije lose.
Gazda parcele ..kaze jos cetiri sedmice,sto se mene tice moze i do decembra...

-
mirsad
- Čita i piše, vrlodobar
POZ
Kolega ovo lijepo izgleda samo da se vrijeme stabilizuje.
MEDNO
MK
Kolega ovo lijepo izgleda samo da se vrijeme stabilizuje.
MEDNO
MK
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Svaka cast Sahista,ovo je prelijepo,bravo,samo vrijeme da te posluzi!Zahladnilo je, kod mene nema vjetra,kisa,do utorka!Onda bi se vrijeme trebalo popraviti!
Ove tvoje zadnje postove bi trebao pročitati ministar Lijanović da vidi kako se to u svijetu radi.sahista je napisao/la:Vjetar.Obara sa nogu.Tek poneka pcela pojavi se na letu.
Stipo,ako je covjek zinteresovan,uvjek ima nekih novih izazova.Kad smo zadnji put imali neki mini sajam doslo je do novih upoznavanja..Ljudi koji imaju privatne parcele,dvorista...uglavnom su bili zainteresovani za pcele .Zadnjih dana i ova firma.Stipo je napisao/la:Ove tvoje zadnje postove bi trebao pročitati ministar Lijanović da vidi kako se to u svijetu radi.sahista je napisao/la:Vjetar.Obara sa nogu.Tek poneka pcela pojavi se na letu.
http://www.vanhelvoirtgroenprojecten.nl/
Medju najvecim holandskim firmama u koje spadaju i zeleni projekti.Manje-vise mole za pcele.Vise lokacija.Interesantno.
Stvari se moraju odraditi posteno.Zakonske regulative nauciti napamet.Prije svega postenje.Vlasnik parcele od plave borovnice,vec me pitao za sledecu godinu,izgleda da mu se svidjaju moja okrugla leta,pcele ko kamikaze.Nisam jos nista odlucio..vidjecu...
Pozdrav.
Ma nema to ovdje veze ni s ministrima ni s bilo cim drugim. Pcelari ovdje nemaju nikakvih poticaja ni kakve jednokratne ili biloStipo je napisao/la:Ove tvoje zadnje postove bi trebao pročitati ministar Lijanović da vidi kako se to u svijetu radi.
kakve druge pomoci. Sve je ovo privatna inicijativa. Kad nekom vocaru trebaju pcele zbog oprasivanja, on te trazi, i sve je stvar dogovora.
Postoje neke smjernice, ali ipak ponuda i potraznja regulisu nadoknadu.
U principuje tako, dok ceprkas s par kosnica, sve je ok puste te na miru.U momentu, kad to postane malo ozbiljnije, i broj kosnica se poveca,
budi siguran da ce stici depesa porezne uprave gdje ti cestitaju na uspjenom radu i pitaju "a gdje je nas dio".
Pred sutrasnje zahladjenje iskoristio sam danas suncani period da pregledam i razrojim drustva.
Drustva
.
Prosto je nevjerovatno koliko su se drustva razvila.Nastavci su puni pcela.Svakom drustvu oduzeo sam po dva rama legla.Dodane satne osnove.Svvako drustvo ograniceno na jedan plodisni nastavak.Renson metoda.Pored loseg vremena,polunastavci dobro popunjeni nektarom.Vri od pcela.
Svaki nukleus dobio je dva rama legla,ram meda,ram perge i satnu osnovu.Nukleusi prebaceni na bazni pcelinjak.
Od ove godine pcelarim sa zatvorenim podnjacama u kom. sa okruglim letima.Izgleda spektakularno.Nevjerovatna borba pcela za ulazak i izlazak iz kosnice.
Posto sam pregledao i neke druge kosnice sa donjim letom,primjetio sam neke ocigledne razlike.Prije svega onaj prvi toplotni udar pri otvaranju kosnice.Raspored hrane i legla nije isti.Kod okruglih leta(kod mene su sada otvorena dva),na prednjoj strani do leta nema meda,nego je samo leglo,a med se nalazi na cosku rama do zida kosnice.Medni vijenci su puno tanji,skoro da ih i nema,na ramovima gdje je zatvoreno leglo,skora da i nema pcela.
Jos jedna stvar koja me jako raduje,ramovi(medni vijenci) nisu sastavljeni tako pri vadjenu ramova neuzbudjujem pcele.Kod kosnica sa donjim letom,imaju u najmanju ruku trostruko deblje medne vijence.Kod kosnica koje sam pregledao,dosta pcele u plodistima,tanko u medistima.To su neka zapazanja...zakljucak cu izvuci na kraju godine.Pregledao sam podnice,nisam primjetio Varou.Zaboravih,jedno drustvo uslo u rojevni nagon.Sest maticnjaka,oduzeta matica,dva rama sa po jednim maticnakom prebacena u dvije troramne kosnice,u obezmaticenoj kosnici ostavljen jedan maticnjak.
Pozdrav.
Drustva
Prosto je nevjerovatno koliko su se drustva razvila.Nastavci su puni pcela.Svakom drustvu oduzeo sam po dva rama legla.Dodane satne osnove.Svvako drustvo ograniceno na jedan plodisni nastavak.Renson metoda.Pored loseg vremena,polunastavci dobro popunjeni nektarom.Vri od pcela.
Svaki nukleus dobio je dva rama legla,ram meda,ram perge i satnu osnovu.Nukleusi prebaceni na bazni pcelinjak.
Od ove godine pcelarim sa zatvorenim podnjacama u kom. sa okruglim letima.Izgleda spektakularno.Nevjerovatna borba pcela za ulazak i izlazak iz kosnice.
Posto sam pregledao i neke druge kosnice sa donjim letom,primjetio sam neke ocigledne razlike.Prije svega onaj prvi toplotni udar pri otvaranju kosnice.Raspored hrane i legla nije isti.Kod okruglih leta(kod mene su sada otvorena dva),na prednjoj strani do leta nema meda,nego je samo leglo,a med se nalazi na cosku rama do zida kosnice.Medni vijenci su puno tanji,skoro da ih i nema,na ramovima gdje je zatvoreno leglo,skora da i nema pcela.
Jos jedna stvar koja me jako raduje,ramovi(medni vijenci) nisu sastavljeni tako pri vadjenu ramova neuzbudjujem pcele.Kod kosnica sa donjim letom,imaju u najmanju ruku trostruko deblje medne vijence.Kod kosnica koje sam pregledao,dosta pcele u plodistima,tanko u medistima.To su neka zapazanja...zakljucak cu izvuci na kraju godine.Pregledao sam podnice,nisam primjetio Varou.Zaboravih,jedno drustvo uslo u rojevni nagon.Sest maticnjaka,oduzeta matica,dva rama sa po jednim maticnakom prebacena u dvije troramne kosnice,u obezmaticenoj kosnici ostavljen jedan maticnjak.
Pozdrav.
Eto drustava za oprasivanje do prljeca. Ako ih odneses na balsemin, imaju zimnicu i mozda nesto i za tebe.
To je to. Sta ces za matice u nukleusima s leglom?
To je to. Sta ces za matice u nukleusima s leglom?

Nesto malo slika..
Okrugla leta..10-11 stepeni sa jakim vjetrom.Danas prvi roj u selu.Ne znam od koga je..pozvani smo iz opstine da dodjemo po roj.Roj poklanjam,ujedno i kompletnu kosnicu jednom nasem djetetu,koje je izrazilo zelju za postene pcelar.Danas na mladoj matici,koja je izlezena 18 maja..na noj Varroa..
Pozdrav.
Tri od sedam drustava izrojilo se.Kosnice nisam zbog vremenskih prilika pregledao 12 dana.Poklopci na vrhu maticnjaka jos uvjek vise.Vjerovatno da u kosnicama ima vise mladih matica,neka se roje...da bih u zivotu nesto dobio,moras nesto i dati.Bice rojeva.Zadnjih dana,bilo je nesto i suncanih intervala,izgleda da je u to doba dobro medilo.Polunastavci na cetiri drustva puni nektara,ono sto nisam zelio plodista,srednji ramovi zablokirani medom.Da li sam zakasnio sa dodavanjem drugog polunastavka,ili okrugla leta u kombinaciji sa Renson metodom ne daju dobre rezultate,vidjecu kod sledeceg pregleda,jer sam danas na dva drustva izvadio prvu maticnu resetku,nek matica zalijeze u dva nastavka.Danas je do izrazaja dosao nedostatak polunastavaka,jer nisam znao sta cu sa viskom plodisnih mednih ramova,(drustvo kojeje imalo nastavak kao mediste za ovakve sliucajeve izrojilo se)napravio sam jak nukleus sa 5 ramova legla,oduzeo sam jos tri rama meda,a svako drustvo dobilo po dvije satne osnove...bila je kombinacija da podignem izgradjene ramove iz porvog nastavka...a dole spustim med..nisam neka grade..a bilo mi i mrsko.
Pozdrav.
Pozdrav.
-
senad grudic
- Čita i piše, vrlodobar
Sahista - krivac je okruglo leto jer na tvoju jacinu pcel. drustava morao si odmah dodati dva polunastavka a cini mi se
da si zakasnio Renson-a prosarano sa vise satnih osnova. Nisi uglavnom nista izgubio jer u glavnoj pas svaki taj roj ce i tebi i za sebe
da donese meda. Bice posla za stolara
Pozdrav i medno
da si zakasnio Renson-a prosarano sa vise satnih osnova. Nisi uglavnom nista izgubio jer u glavnoj pas svaki taj roj ce i tebi i za sebe
da donese meda. Bice posla za stolara
Senad Grudic
Ja imam donja leta ali se isto desilo . Jaka društva , košnice pune hrane , puno izlazećieg legla , a hladno i kišno vrijeme zadnje dvije sedmice i nemogučnostsenad grudic je napisao/la:Sahista - krivac je okruglo leto jer na tvoju jacinu pcel. drustava morao si odmah dodati dva polunastavka a cini mi se
da donese meda. Bice posla za stolaraPozdrav i medno
pregleda . Neki dan , cjeli kišan ali popodne progledalo sunce na 10 minuta , ja se spremao kući , a tri roja na granu . Dva skinuo , a treći malo nezgodniji
ostavio jer je već kasno bilo . Ujutro ga našao na istom mjestu i kako je bilo hladno nisam ni žurio, skinuo ga oko 11 sati .
Evo danas u Sarajevu u 13 sati temp. 14°C , a u 15 sati 13°C. I laste će ponovo na jug .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- medonosa
- Aktivan
- Kontakt:
Ipak mislim da okrugla leta nisu uzrok rojenju,ako matica ne vlada plodistem pcele ce je zatrpati nektarom i polenom,i rojenje je pitanje vremena,naravno da uz to treba obratiti na "kvalitet"saca,tamnije,svjetlije,medisno sace itd.Isto tako treba uzeti u obzir i hladan interval koji je doprinjeo potrebi pcela da skladiste hranu nadomak legla a matica smanji zaleganje,da bi kasnije otoplilo i sabiracice prestignu maticu!pozz