sahista je napisao/la:senad je napisao/la:Ako neko iznosi nekakvo činjenično stanje onda bi trebalo obrazložiti sve detalje koji su vezani za dobro zimovanje.
JA sam se ranije dotaka i MR jer nije isto raditi sa MR i bez, NIje isto ako imamo dvije ili tri paše i nije isto ako imamo visoke dnevne temperature .
Moje farar košnice nemaju potrebu manipulacije, ja je radim, dok kod LR je obavezna manipulacija .
Farar zbog svoje visine lakše zimuje jer uvjek pčele obuhvataju 2 do tri nastavka i na tim okviram ujvek ima dovljno hrane da izgura zimu.
Šahista spomenu Mrijanovića , to je očita manipulacija koja ujedno služi za stimulatinom prihranjivanje .
Vremena su takva da primjeniti Venerov sistem samo pusta želja pogotovo u Bosni .
Marjanovic manipulise nastavcima,a ne ramovima sa leglom.Pa naravno da taj polunastavak ima vise funkcija.Ipak na kraju price,med iz polunastavka pcele prenose med tamo gdje njima odgovara.Ja sto on uzimljava sa polunastavkom i jednim nastavkom,takva tehnologija,njegov izbor.Moje kolege koji ne sele,prihranjuju pcele,ali ne vrse nikakve intervencije.Zamisli kakvo je vrijeme na jugu Spanije.Tamo je zastupljena LR-kosnica,ovo o cemu mi pricamo oni treba tek da nauce.
Pozdrav.
Ja više neznam o ćemu pričamo, jer priča ide stalno po dvije različite ulice . Marjanović manipulira kamionima i kontejnerima , a Vener je koristio i njegovi nasljednici još
kranove kojima podiže palete sa 6 udvojenih društava kao neboderi. Marjanović za zimu koristi samo konfiguraciju polunastavak kao donji i plodište kao gornje i ništa više.
Dakle ako pčele u plodištu nebi imale medne vijence nebi ni preživile . Gdje si ti pročitao dali on radi ili ne neku manipulaciju okvirima pred zimu ? Koliko znam spominje se izbacivanje loših, a to su pojedinačni okviri, a ne nastavak i tada može doći do preslagivanja. Sličnih stvari ima i kod Venera, pročitaj knjigu .I jednom i drugom je osnovna karakteristika da podbace polunastavak poslje paše ispod plodišta kako bi došlo do stimuliranja zimskog legla i prenošenja meda u medne vijence u plodištu.Da imam njihovu infrastrukturu, da vozim pčele na pašu,pogotovo da imam tri dobra medobranja nebih ni ja radio okvirom, ali su dvije različite stvari ljeto i zima i kakve sad veze sa čitavom pričom ima Španija ili da i ja još ubacim, brod koji vozi pčele preko mora, kad mi pčelarimo ovdje gdje smo i gdje je različito stanje zadnjih godina ćak u odnosu na
Holandiju, Njemačku,Švedsku..
Imao sam situaciju kad sam vjerovao da pčele mogu dosta toga same napraviti i uz ostale faktore , sušu , loš med, loš pelud i doživio katastrofu. Dali misliš da Marjanović ili Vener nikad nisu imali stradanja ? Pa nebi đaba Marjanović uveo podno grijanje za sve košnice koje zazimljava !
Sad za tebe pitanje: Kad ubacuješ satne osnove jeli ubacuješ po ram ili staviš cijeli nastavak i dali tada vadiš ramove koje želiš izvaditi pojedinačno ili cijeli nastavak ? I još
jedna stvar
smrtni razmak nismo izmislili mi koji pčelarimo od jučer ili prekjučer, nego su o njemu pisali i Vener, Belčić i još stariji pčelari od njih, a sada se definira
kao razmak između saća donjeg i gornjeg rama (donjeg i gornjeg nastavka). Pa stalno, svake godine , na svim forumima ćeš naći pitanje " šta se desilo, pčele su mi stradale,
a pun nastavak meda iznad ". Naravno pčele u plodištu, zavučene u čelije, a iznad pun nastavak meda. Naš kolega
ekomedo je jednom lijepo rekao "To je razmak koje
pčele ne mogu preči iz bilo kojeg razloga ", dakle to može biti i susjedni ram u istom nastavku ( a to se i dešava da se pčele podijele i jedan dio strada ) i za njih je smrtni
razmak , taman da je milimetar .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !