MEDLJIKA-MEDLJIKOVAC

Pčelarski razgovori
samir007
Čita i piše, vrlodobar

MEDLJIKA-MEDLJIKOVAC

Post Postao/la samir007 »

Pokrećem ovu temu da vidim iskustva od onih koji duže pčelare i imaju iskustva sa medljikom.
Ove godine sam ušao u zimu isuviše hrabro jer nisam imao potrebe prehranjivati pčele.
Nanijele su dovoljno medljike tako da sam ih minimalno prihranjivao. Istina je i to da nisam znao da je medljika.
Sada primjećujem da se je med kristalizovao u saću i to me dovodi do zaključka da je medljika, jer se ona od svih vrsta medova najbrže kristališe, pa vas pitam:
"Kakva iskustva imate kada je u pitanju proljetni razvoj sa medljikom? Koliko ga pčele vole? Koliko utječe na razvoj legla?
Šta učiniti sa tim okvirima jer nema šanse da se vrcaju?! Danas sam otvarao poklopljeni med i vidim da se je kristalizovao, izgleda bijel kao behar, ali nije u tečnom stanju. :D :D :D "

P.S. Pčele su solidno zimovale, malo slabije nego prošle godine, ali s obzirom da sam minimum uložio u prihranu sasvim sam zadovoljan!
"Strpljen -spašen"
Ekrem-Tesanj-Vlasic
Čita i piše, dobar

Re: MEDLJIKA-MEDLJIKOVAC

Post Postao/la Ekrem-Tesanj-Vlasic »

slika
slika
Ima više vrsta Medljika. Evo ova na slikama je sa vrbe Rakite - "bijeli cement". Nju iz stanica saća pčele ne mogu izvaditi ni sa "krampom".
Pozdrav!
"Protiv neugodnih istina ima samo jedan lijek - treba se s njima pomiriti." Albert Camus
samir007
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la samir007 »

Znači ima gora i od one koju su donijele moje pčele :D :D :D :D
Kao što rekoh kod mene je jedan dio poklopljena medljika a jedan dio nepoklopljena, odprilike 50-50.
Kada odklopimo medne poklopce jako malo meda procuri a ostalo se bjeli kao šećer.
Ne znam koja je vrsta, ali predpostavljam da je ili od bora-jele, ili je od šljive za rakiješinu!!!
"Strpljen -spašen"
solver
Registrovan

Post Postao/la solver »

Pozdrav
Pčelar sam početnik i pčelarim lr košnicama
prije 20 dana sam vrcao, a med je bio veoma taman skoro crne boje i po tome sam zaključio da je medljika.
Izvrcao sam kompletne treće nastavake plus po dva-tri rama iz drugog (oko 22 kg po košnici) tako da je ostalo dosta meda u donjim nastavcima. Pošto sam pročitao da je medljika loša za zimovanje odlučio sam izvrcati i ostatak, međutim šta da radim sa okvirovima na kojima ima legla odnosno kako da se riješim medljike iz mednih vijenaca koji su većinom poklopljeni.
Hvala.
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Post Postao/la medonosa »

solver je napisao/la:Pozdrav
Pčelar sam početnik i pčelarim lr košnicama
prije 20 dana sam vrcao, a med je bio veoma taman skoro crne boje i po tome sam zaključio da je medljika.
Izvrcao sam kompletne treće nastavake plus po dva-tri rama iz drugog (oko 22 kg po košnici) tako da je ostalo dosta meda u donjim nastavcima. Pošto sam pročitao da je medljika loša za zimovanje odlučio sam izvrcati i ostatak, međutim šta da radim sa okvirovima na kojima ima legla odnosno kako da se riješim medljike iz mednih vijenaca koji su većinom poklopljeni.
Hvala.
Okvirove sa leglom nemozes vrcati,leglo sa vjencima meda spusti u donji nastavak a pcele dohrani sa secernim sirupom,ili dodaj ramove sa medom,(lipe,livada bagrem ako imas)a sve ostale ramove koji nemaju legla izvrcaj!
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

Solver, dobar dan. Ja sam problem sličan tvome pred puno godina riješio tako da sam otklopio med potopio takve okvire u bačvu sa mlakom vodom, lijevao sam par dana mlaku vodu i dopunnjavao bačvu i na kraju sam tako dobiven sirup dao pčelama u hranilicu. Ako ovo usvojiš, pazi na toplinu vode da ne bude pretopla, u tom slučaju će ti stradati saće. Kad budeš vidio da ti se med otapa možeš tada i pokušati izvrcati ovaj med, ali mora biti mlak (topao)....
Pozdrav.........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
solver
Registrovan

Post Postao/la solver »

nije problem sa okvirovima na kojima nema legla nego oni na kojima ima legla a iznad legla medni vijenci koji su puni medljike
Ahmet
Čita i piše, dobar

Post Postao/la Ahmet »

Posto nikad nisam imao taj medljikovac koji se pretvara u beton :P pitao bih vas sta radite sa tim ramovima punim skamenjenog medljikovca? vrcat ne ide, pcelama ne moze?
antoniog
Registrovan

Post Postao/la antoniog »

Jedan pčelar mi je reko da se on nesme čekat da ga pčela poklopi .Jer kad stegni onda su problemi.
SPAHA
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la SPAHA »

moze li neko malo vise reci o medljikovcu i sumskom medu ili je to isto.od koje sume nastaje,gdje i kada
prka
Registrovan

Post Postao/la prka »

Spaho,tko čeka taj dočeka :lol:
Podcjenjivani u nekim zemljama kao slabo kvalitetan med, u drugim hvaljena kao poslastica, medljika je dugo bila predmet diskusije među pčelarima.Davno je poznato da medljika nije pogodna hrana za prezimljavanje pčela.Što je ustvari medljika, kako i zbog čega je pčele skupljaju?
Medljika je slatka lučevina nekih insekata, a sakupljaju je pčele, naročito kada nedostaju izvori prirodnog nektara.Često se smatra da je medljika nepoželjan sastojak cvjetnog meda.Kaže se uglavnom da je tamne boje i da ima jak miris na melasu.Za medljike obično misli da je med slabog kvaliteta i da se može koristiti samo u pekarskoj industriji.
Medljika međutim može biti raznolika, kao što su različite vrste nektara koje pčele sakupljaju.Ne samo da insekti koji se hrane na različitim biljkama proizvode različite vrste medljike, nagoni različite vrste insekata koji se hrane na jednoj istoj biljci, proizvode medljike različitog sastava.
Medljika nije uvijek ni tamne boje, niti uvijek ima jak miris.Nailazi se i na medljike svijetle boje i sa ukusom cvjetnog meda. Insekti koji proizvode medljike hrane se biljnim sokom biljke na kojoj žive.Njihova su usta podešena da probiju tkivo biljke i da iz njega sišu biljni sok.Ustvari, insekt samo djelomično konzumira sok iz biljke izravnim usisavanjem.Ovi kukci imaju u ustima posebnu cjevčicu, kroz koju iz sline ispuštaju enzima u tkivo biljke.Ovi enzimi nadražuju biljku lučiti slatki sok, ali isto tako pomažu spravljanju složenijih šećera.
Razne vrsta insekata nalaze hranu na različitim dijelovima biljke, mada su najveći proizvođači medljike oni kukci, koji sok crpe izravno iz tkiva like.Lisne uši su najizdašnije u lučenju medljike, a nalaze se na hrastu, bukvi, lipi, topoli, vrbi, javoru i nekim voćkama.Lisne uši žive i na četinarima, tako se, zahvaljujući njima zabilježe obilni prinosi medljike u Sloveniji.
Osim lisnih ušiju bezbroj drugih insekata luče medljiku.Svi su oni osposobljeni da usišu velike količine soka, da iz njega ekstrahiraju neophodne sastojke, a da suvišne tvari naglo izbace i tako spriječe da postanu stvrdnuti izmet.Kada su biljne uši suviše namnoženim može se vidjeti kako je lišće i stablo obloženo medljikom, pa je čak ima i na zemlji pod drvetom. Neposredno poslije izlučivanja medljika je bezbojna, ali pod utjecajem zraka dobiva svjetlo smeđu boju.Jedan stupanj obojenosti sigurno dolazi od prašine i prljavštine.Ove tvari ne utječu samo na boju, nego i na okus medljike. Medljika prosječno sadrži 5-18% suhe tvari odmah poslije izlučivanja, ali pošto kapljice očvrsnu, suhe tvari rastu i do 35-50%, pa i više.Stepen isušenosti utječe na zrelost meda u procesu pretvaranja medljike u med.
Kemijski sastav medljike se znatno razlikuje od cvjetnog nektara.Razlike uglavnom nastaju zbog prolaska soka kroz crijeva kukaca. Medljika tako uvijek sadrži enzima žlijezda slinovnica i crijeva.Invertaze, dijastaze, peptidaze i proteaze su identificirane u medljici, a ovi enzimi su uzročnici postojanja razlika u medljika, naročito postoji razlika u spektru ugljikohidrata. Sadržaji šećera znatno variraju.Saharoza je dominantan šećer u biljnom soku i ona se u crijevima insekta razlaže u priličnoj mjeri.Zato su u medu, prerađenom od medljike, glukoza i fruktoza najčešće prisutne u velikim postocima,prema nekim mjerenjima u prosjeku fruktoze 31,8%, glukoze 26,08%, saharoze 0,8 posto. I drugi šećeri se nalaze u medljici.Identifikovani su:rafinoza, melecitoza i maltoza.Povremeno je utvrđena prisutnost Trehaloza i fruktomaltoze.Od ostalih šećera utvrđeni su: melibioza, manoza, Ramnoza i stahioza. Ukazano je da su neki od ovih šećera otrovni za pčele, kao rafinoza i melibioza. Medljika može sadržavati i fosfate šećera, ili šećerne alkohole: inositol i sorbitol. Da li će pčele skupljati medljike, ovisit ne samo od drugih izvora nektara, nego i od količine i kvalitete šećera u medljici. Medljika sadrži i znatan broj dušikovih komponenata.Sadržaj dušika u medljici varira od 0,2-1,8% suhe materije.Od ovoga su 70-90% amino kiseline i amidi.Izvjestan broj drugih komponenata su tipični za medljike: organske kiseline kod mnogih, limunska i jabučna skoro kod svake, jantarne, fumarna i isolimunska kiselina su ponegdje identificirane.

Medljika redovito sadrži mineralne soli: kalij, klor i sumpor.Identificirani su i nitrat i amonijak Tvrdi se da prisutnost mineralnih soli slabi hranu za prezimljavanje.Medljika je nepogodna za zimsku prehranu pčela-zbog sadržaja dekstrina. :arrow:
Kralj među medovima čije je nastajanje jedan od najusavršenijih procesa u prirodi. Medun jele ili medljikovac med je nastao od medne rose, što je njegova osnovna razlika od ostalih vrsta medova koji se dobivaju od nektra. Medna rosa ili medljika slatki je sok koji se pod određenim vremenskim uvjetima pojavljuje na jeli uslijed djelovanja zelene jelove uši koja buši slojeve iglica i dopire do sokova koji se nalaze u njihovoj unutrašnjosti, iskorištava ih, a mednu rosu izbacuje iz svojeg organizma. Pčele tu mednu rosu skupljaju i prerađuju u med. Osim što se razlikuje od drugih medova po tome što nije iz nektra, medljikovac ima i mnogo kraće razdoblje kristaliziranja, zbog čega pčelari prilikom njegovog medenja moraju stalno biti na oprezu jer bi se mogao čak kristalizirati i u saću, što bi onemogućilo vrcanje.
Najsavršeniji proizvod prirode nastao harmonijom rada uši, pčele i pčelara najfinija je hrana kod dišnih tegoba i okorijelim pušačima.
Medljikovac sadrži najviše mineralnih tvari i željeza. Vrlo je pogodan za korištenje pri iznemoglosti organizma i anemije, odnosno slabokrvnosti. Kako obiluje i folnom kiselinom mogu ga koristiti trudnice tijekom cijele trudnoće. Osim toga pogoduje jačanju srca i krvožilnog sustava, a dobar je i za korištenje nakon operacija.

Testiranje na medljiku

Postoje dvije vrste medljike: životinjska i biljna (medna rosa) ...
Najsigurniji način raspoznavanja nektarskog i medljičinog meda su probe za otkrivanje medljike. Postoje sljedeće probe:
1. Alkoholna. Jedan dio meda rastvori se u istoj količini destilirane vode. Ovom rastvoru se dodaje deset dijelova 96% alkohola. Ako postoji medljika, otopina postaje mutan i na dnu epruvete se pojavljuje talog. U protivnom otopina ostaje proziran.
2. Proba pomoću vapnene vode. Bistra voda od svježe gašenog vapna miješa se s istom količinom vodenog rastvora meda. Promućka se dobro i zagrijava se na blagoj vatri do vrenja. Pri postojanju medljike smjesa postaje mutna, a na dno pada talog.

Kako prepoznati medljiku: po boji (vrlo tamna) i po viskozitetu (vrlo gusta)....
Poznato je da kada se medljika javi može da je bude toliko da pčele tijekom dana sakupe i po nekoliko kilograma dnevno. Od medljike med je većinom zatvorene boje, koji okusom i mirisom podsjeća na drvo na kojem se medljika pojavila.

dovoljno :?:
medonosa
Aktivan
Kontakt:

Pozdrav,jedno pitanje na tvoj referat o medljiki ,ako medljikovac po mirisu i boji podsjecaja na drvo ili biljku sa koje su sakupljene,na sto podsjeca onda medun ili medljikovac od jele i bora ako ga proizvedu usi i izlazi iz njihovog organizma(izmet)?
SPAHA
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la SPAHA »

:) dok se malo slegne mozda i bude podpitanja... evo jednog: vrijeme pojavljivanja i koja je interesantna za nase podneblje,bih.pretpostavljam da je podrucje pase brdsko planinsko
Asim
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la Asim »

Ova godina je bila izrazita u nekim djelovima po medljici , pa sm bio prisutan i jednom vrcanju a,pošto znamo da zbog gustine meda gotov je nemoguče vrcati medljiku jer lomi saće moj domaćin je pribjegao sledećoj metodi izjutra rano uzima med okvire slaže u prazne sanduke sve to potrpa u auto i ostavi zatvoren auto na dobro osunčanom mjestu kada se to zagrije ko kakva furuna vrcanje ide ko i ostali med . Necjenim lično ovu vrstu meda jer da je nešto onda svi koji ga smatraju boljim od cvijetnog livaskog neka na svojim tiketima za reklamu meda postave pčelu na borovoj ili jelovoj šišarci . Bez ljutnje jer svako ima svoj ukus .Pozdrav Asim
SPAHA
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la SPAHA »

sta treba da znaci ovo "izmet" receno u predhodnim postovima i da je to los med. ja sam takodze citao da je medljikovac odlican med,koliko se mogu sjetiti kvalitetniji od drugih po "sastavu",ali je nepogodan za pcele za zimovanje.
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

SPAHA je napisao/la:sta treba da znaci ovo "izmet" receno u predhodnim postovima i da je to los med. ja sam takodze citao da je medljikovac odlican med,koliko se mogu sjetiti kvalitetniji od drugih po "sastavu",ali je nepogodan za pcele za zimovanje.
Biljne uši se hrane lišćem jele , smrče , hrasta i još nekih biljaka . Njihove izlučevine se mogu nazvati i izmet, koji je slatki sok . Poznato je da ga mravi obožavaju,
pa i uzgajaju i prenose biljne uši . Pčele ga također vole, a poznat je po obilju minerala . Često se naziva šumski med, kod slovenaca , Gvozni med . Dosta je
cijenjen upravo zbog minerala . a ima neko i da ga nevoli. Gust je , teško se vrca i tamnije boje ( jelov prema crnoj , a hrastov , kako sam čuo vuće na tamno-crveno.
Za zimovanje pčela najčešće nije dobar, jer pčele kad ne izlaze skupljaju izmet u zadnjem crijevu , a medljika zbog minerala očvrsne, tako da kod pčela dođe do zatvora
i pucanja crijeva.
Prije dvije godine na moru sam vidio pčele na Tamarisu .Prije podne su išle na cvijet, a uveće su me iznenadile jer sam ih ćuo da zuje .Kad sam bolje pogledao, bilo
je svjetlo od sijalice, uzimale su sok sa lišća. Radi se o tzv. mednoj rosi, koju lišće izlučuje .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
SPAHA
Čita, piše dovoljno

Post Postao/la SPAHA »

skonto sam odprilike priblizno ovo sto je prka napisao pa i to za izmet..ali eto morao sam napisati.
sahista
Aktivan

Post Postao/la sahista »

Sto se tice medljikovca,meni neke stvari nisu logicne.Kao sto sam vec negdje napisao,bio sam u potrazi za tom vrstom meda iz samo jednog razloga.Zelim da jedno drustvo zazimim iskljucivo na tom medu.Ako uzmemo u obzir da su pcele milionima godina stare,da je u proslosti skoro citav svijet bio pod sumama,onda dolazim do zakljucka da je pcela uvjek bila u dodiru sa ovim medom.Drugog objasnjenja nema.Ako uzmemo u obzir da taj med smeta pceli,prosto je nemoguce da se pcela uprkos svemu uspjela odrzati.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
medonosa
Aktivan
Kontakt:

sahista je napisao/la:Sto se tice medljikovca,meni neke stvari nisu logicne.Kao sto sam vec negdje napisao,bio sam u potrazi za tom vrstom meda iz samo jednog razloga.Zelim da jedno drustvo zazimim iskljucivo na tom medu.Ako uzmemo u obzir da su pcele milionima godina stare,da je u proslosti skoro citav svijet bio pod sumama,onda dolazim do zakljucka da je pcela uvjek bila u dodiru sa ovim medom.Drugog objasnjenja nema.Ako uzmemo u obzir da taj med smeta pceli,prosto je nemoguce da se pcela uprkos svemu uspjela odrzati.
Pozdrav.
Sahista,to drustvo sto bi zazimio na medljikovcu,nebi prezimilo!Zasto?Zato sto je se covjek umjesao sa secerom,koji je oslabio imuni sistem pcele,isto kao i velicinu celija promjenio,po svojim potrebama!Znaci milioni godina pcele su zivjele na medljkovcu,ali je covjek dosao na ideju da moze i na seceru,pa sada ako je ostavis na medljikovcu preko zime,isto je ako joj dodas ram sa elijama 4,9mm SO!
zvones
Aktivan

Post Postao/la zvones »

medonosa je napisao/la:
sahista je napisao/la:Sto se tice medljikovca,meni neke stvari nisu logicne.Kao sto sam vec negdje napisao,bio sam u potrazi za tom vrstom meda iz samo jednog razloga.Zelim da jedno drustvo zazimim iskljucivo na tom medu.Ako uzmemo u obzir da su pcele milionima godina stare,da je u proslosti skoro citav svijet bio pod sumama,onda dolazim do zakljucka da je pcela uvjek bila u dodiru sa ovim medom.Drugog objasnjenja nema.Ako uzmemo u obzir da taj med smeta pceli,prosto je nemoguce da se pcela uprkos svemu uspjela odrzati.
Pozdrav.
Sahista,to drustvo sto bi zazimio na medljikovcu,nebi prezimilo!Zasto?Zato sto je se covjek umjesao sa secerom,koji je oslabio imuni sistem pcele,isto kao i velicinu celija promjenio,po svojim potrebama!Znaci milioni godina pcele su zivjele na medljkovcu,ali je covjek dosao na ideju da moze i na seceru,pa sada ako je ostavis na medljikovcu preko zime,isto je ako joj dodas ram sa elijama 4,9mm SO!
Dodao bih još da pčelama u prirodi nitko ne oduzima med, one uvijek imaju neku zalihu, pa ako i dođe nešto medljikovca bit će potrošen na razvoj, kad inače pčelama
nesmeta, jer se mogu pročistiti. Ako nešto i ostane, bit će pomješano sa drugim medom . Kod pčelara je drugačije , medljika dođe iza vrcanja i pčele tada nemaju
drugog meda .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
emkan
Čita i piše, dobar

Post Postao/la emkan »

Ako mogu da zamolim cijenjene kolege da daju svoje misljenje.
Vrcao sam preko vikenda nesto meda i primjetio sam da su ramovi i satne osnove izrazito zute boje kao i sami poklopci, pa me zanima sta bi to moglo biti....
napomena pcele se nalaze na planinskoj ispasi tj da nije mozda neka vrsta mediljke...
schumy
Aktivan

Post Postao/la schumy »

emkan je napisao/la:Ako mogu da zamolim cijenjene kolege da daju svoje misljenje.
Vrcao sam preko vikenda nesto meda i primjetio sam da su ramovi i satne osnove izrazito zute boje kao i sami poklopci, pa me zanima sta bi to moglo biti....
napomena pcele se nalaze na planinskoj ispasi tj da nije mozda neka vrsta mediljke...
Ne, to nije medljikovac, in se dijeli na dvije (2) osnovne vrste:
1.) Medljikovac sa listopadnog drveća (hrast, joha, jasen, platana itd.)
2.) Medljikovac sa zimzelenog drveća (smreka, jela, tisa, ariš itd.)
Obje vrste su tamne, skoro crne boje....
Ta tvoja vrsta meda je od neke dominantne planinske biljke koja sada medi u tom kraju - provjeri koja...
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la j.nezic84 »

Molio bih kolege koje imaju iskustva sa medljikom,da mi kazu nakon koliko vremena od vrcanja medljika pocinje da kristalise,u teglama?i da li neko ima iskustva konkretno sa hrastovom ili cerovom medljikom?
pot
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la pot »

Pored sastava meda I temeratura skladistenja ima uticaj na vrijeme koje je potrebno da med kristalise, kod mene hrastova medljika jos nije kristalisala,.
Pozdrav...
j.nezic84
Čita i piše, vrlodobar

Post Postao/la j.nezic84 »

Hvala na odgovoru kolega.I kod mene nije kristalizovao jos med tamnocrvene boje i gust,mislim da je u pitanju hrastova medljika.nije mi jasno,zasto onda kazu da nije pogodan za zimovanje jer brzo kristalise u sacu?i kako po mirisu i ukusu razlikovati hrastovu medljiku od kestenovog meda?
Odgovorite