Sada već imam takva pakovanja da se nebi postidio pojavit na najprestižnijim sajmovima zdrave hrane

Što se tiče utezanja ovog prstena ja to radim ručno. Ima jedan pripravak od drveta u koji umetnem ½ bočice , kontru držim na radnom stolu , u desnoj ruci držim križni odvijač , lijevom rukom rotiram a desnom utežen. Imam ideju da to riješim ,čim napravim bi će predočeno. Ivan Koler ima dobro riješenje ali z aone pencilinske bočice, Nešto slično kao kada se zaptivaju litarske boce.Zvoneto je napisao/la:Senade, kupio sam ove iste bočice smeđe iz Orka Lab, reci mi molim te čemu služe ovi metalni prstenovi i kako ih ti stavljaš. Ne vidim način kako bi se učvrstili na bočicu osim možda voskom?

NIsam probao bez alu prstena, mislim da ove bočice mogu bez alu prstena jer kad se ubaci 10 gr. MM do gumenog čepa ima 1 cm tako daje to dovoljno kada dođe do širenja.Zvoneto je napisao/la:Senade, jesi probao ove bočice stavit bez alu prstena. Zanima me hoće li kad se zaledi izbiti čep vani. Nije mi baš najjasnije to sa drvenim kalupom kako uspiješ zavrnut čep ovako super ti izgleda. Reci mi navoštavaš li ove bočice ikako i kojim redoslijedom je li staviš čep pa onda ili drugačije? Probaću nešto, čini mi se veća peripetija oko ove ambalaže nego oko mliječi ali pomalo biće nešto, pozdrav!
JA koristim izolator prema šemi i rasporedu onoliki broj zaleženi ćelija koliko mi je potrebno, Nekada je to 500 larvi dnevno a nekada 800 - 1000 larvi . Dobro je da si otpočeo i da stekneš rutinu , Veoma je važno izabrati i larvu ,Zvoneto je napisao/la:Senade, samo da te nešto priupitam nije tema ambalaža ali evo uradio sam ručno prisađivanje 3 rama sam nasadio larvicama. Koristiš li ti izolator ili ideš po iskustvu, ja sam odabrao ram iz košnice i sa oboda rama sam izabrao stotinjak larvica. Ima li veze što nisu iste starosti, tj mogu li se opet držati forumule 72 sata ili će mi najstarije larvice već potrošiti dosta mliječi. Ili će mliječ na starijim larvama promijeniti kemijski sastav. Nadam se da je pitanje jasno, ja sam se trudio da izaberem larve otprilike iste, e sad vidićemo šta će ispast. Pozdrav i hvala!
Zvoneto je napisao/la:Hvala, ovo je vrlo važno što si rekao da zaobiđem ove što su poklopljene, to misliš poklopljen matičnjak ili šta nisam shvatio? Sada sam gledao primljeno je otprilike pola larvica tj oko 45. Dobro za početak dok se uhvati malo ruka, presađivao sam sa metalnom onom kupljena u PiP-u, a čini mi se da su upravo primljene malo starije larvice koliko se sjećam znači njih sam manje oštetio. Ma nisam napravio izolator još a sada baš nemam vremena za to pa sam mislio ovako sa rama uzimati eh samo da je znati prepoznati larvu staru do 24h. Ali pomalo izazov je ovo veliki, imam unaprijed prodanu jednu količinu i to je dodatni motiv... Čuj kad uzimaš larvu sa onom svojom iglom (usput imaš li za prodati koju) ima li tu neki savjet uzimaš li je iznutra ili izvana ili nije važno? Ja sam probao one najmanje larvice vrlo teško idu oštete se odmah. Oprosti na gnjavaži....Pozdrav!

NIje nužno poliranje to je isključivo zbog dezinfekcije ali ako radimo matice onda je nužno dati napoliranje , a pogotovo ne treba navoštavati .Zvoneto je napisao/la:Senade, upravo nađoh na ovom forumu http://www.pcela.hr/forum/viewtopic.php ... 8&start=20 gdje si napisao da suho startanje ličinki nikad nisi radio prvi put jer ne može se larva tako startati. Ja sam upravo ovu svoju prvu pionirsku turu tako radio znači sve na suho, čak nisam ni dodavao osnove na poliranje nego direkt iz kesice stavljao na ram. Ovu drugu turu presađivanja radio sam kao ti na onom video larve sam vadio i stavljao u suhe osnove da malo skvasi pa se nadam boljem rezultatu, idem sada viditi baš me kopka. Pozdrav!
ps, rezultat ovakvog rada jeste skromnih 6 grama MM ali za prvi put sam ponosan i na to... pozz
Nema tu posla to je patnja . Mučiš i sebe i pčeleZvoneto je napisao/la:Senade, radim novozelandskom metodom, ali su mi sada gornje trajno odvojene pregradom znači možemo reći bez prisustva matice. Gore nema legla nimalo ima brdo pčela koje su na ramu ono u grozdu stoje kao rojevne. Meda i peludi imaju dovoljno a svaku večer im odnesem sirup u koji dodam 2 dobre kašike meda. Čini mi se da nije problem bar kod mene količina mliječi po matičnjaku nego broj primljenih matičnjaka, a ovo što veliš 30 grama to je baš rezultat prihranjuješ li ti ta društva u toku tog ciklusa ima li pogača ili nešto ili se samo oslanjaš na unos? Ma dosta mi je ove godine da skužim bar tehnologiju a rentabilnost ganjati pomalo. Vidiću sada iz ovih 55 matičnjaka koliko će izaći pa javim ali nema šanse da postignem tvoj rezultat to već znam..