32

33

34

35

36

37

38

39

40

Pcele na analizi u Institutu
Broj gubitaka po godinama pcelinjih drustava

Sredstva za borbu protiv Varoe koja su propisana na drzavnom nivou

Mutacija Varoe za koju naucnici nemaju rjesenje

Bienenwohl je deklaracijom svrstan kao sredstvo za podsticaj pcela na ciscenje,kosnice itd!Nema licenciju lijeka kao takav se nemoze nigdje kupiti u pcelarskim prodavnicam izuzev na stranici proizvodjaca u Austriji!Isto tako tinktura propolisa i alkohola nesmije se prodavati od strane pcelara kao lijek ili melem jer nema niko licenciju da je lijek!Sto se tice lijekova i njihove upotrebe od strane pcelara,svima je prepusteno sve upotrebljavati,ali bez prava na bilo koju nadoknadu stete,od bilo cije strane,iz razloga sto su svi pcelari zaduzeni voditi dnevnik tretiranja,kada,cime,koliko,itd.Sve je dobro dok se nesto desi,niko te nekontrolira,a onda se sve vrati kao bumerang,moras priloziti racun,recept,itdmedonosa je napisao/la:šarić slavko je napisao/la:Pozdrav , jadno pitanje , negdje pročitah da ja BINENWOHL zabranjen u NJemačkoj .Čini mi se da je to neki vaš odgovoe nekom na forumu .
U nekim djelovima tvoga posta se slazem sa iznesenim i napisanim u nekim ne!Poz medonosaMarin je napisao/la:Bienenwohl je deklaracijom svrstan kao sredstvo za podsticaj pcela na ciscenje,kosnice itd!Nema licenciju lijeka kao takav se nemoze nigdje kupiti u pcelarskim prodavnicam izuzev na stranici proizvodjaca u Austriji
U metodama protiv varoe koriste se razna sredstva da bi se eliminirala ili privremeno onesposobila.
Sva ta sredstva su načini kao da se pčelinji parazit- varoa odstrani sa pčele-legla ili na neki način zarobi da bi se mogla sljedeća generacija razvijati bez tog parazita.
Ta sredstva spadaju u kategoriju koja su škodljiva (otrovna) i manje škodljiva.Bilo koja metoda počiva na ovim postulatima, pa i RG .Ne bih sad o detaljima niti navodio imena ,ali sve što je do sada isprobano ima od prilike ove nazivnike .
Neka od tih sredstava su negdje preporučena negdje nisu, a negdje prihvaćena kao obaveza i jedini dozvoljeni načini.
Jedan dio korištenih sredstava ostavlja trajne posljedice na proizvode i to se više ne da popraviti .
Kao pčelar mogu imati izbor kako ću, ali sam jednom na nekom mjestu napisao da će doći vrijeme da će kupac( a ne veterinar) tražiti praznu ambalažu da bi znao sa kakvim se načinom radi protiv tog nametnika .
Ovim postom sam htio samo naglasiti da nema licencije lijeka za varou -sve su to sredstva ,načini i postupci koji na ovaj ili onaj način odstranjuju varou . Varou ne liječimo već je onesposobljavamo sa mnji ili više uspjeha .
POzz marin
Nemam ja cilja u ovoj temi(njemacko pcelarstvo),pa se ne drzim ni lektorske obrade napisanoga teksta,princip mi je u ovoj temi(njemacko pcelarstvo) da prikazem sto znam o njemackom pcelarstvu,sto vidim,procitam i cujem,svaku kritiku prihvatam,potrudicu se da se poboljsam,a ako ko zeli moze umjesto mene da obradjuje ovu temu,nije ni to problem!poz MedonosaMarin je napisao/la:Nije ni cilj da se u svemu slažemo .
Htio sam samo apostrofirati neke principe, te da cilj ne opravdava svako sredstvo .
Zvones,u prvom videu Liebig zasipa sa 100ml,oksalne kiseline,a u trecem videu je samo prica o timovaru,dok sa dimilicom tjera pcelu sa satonosa,a dimilica se ugasila,pa on navalio!zvones je napisao/la:Ja znam malo njemačkog ali iz nekih ranijih dana- školski .Naravno, ko će razumjeti dijalekte . Ipak, na prvom videu čini mi se da Liebig radi oksalnom i što
bi rekao kolega Marko mašala zasipa . Ja sam pisao da sam nekad tretirao sa više sredstva , ali ovo je prešlo sve norme . Nadam se da nisam pogriješio .
Na trećem videu ako se nevaram spominje timovar . Znam kako to srredstvo izgleda u originalu ali koliko vidim on nešto dimi . Molio bih za objašnjenje .
Pa izgleda da sam ipak dobro razumio . Kad sam ja pisao da nije problem malo jače zasuti , bilo je dosta mišljenja da nisam sav svoj . Nije bitno jer i ja sad mislim da nijemedonosa je napisao/la:Zvones,u prvom videu Liebig zasipa sa 100ml,oksalne kiseline,a u trecem videu je samo prica o timovaru,dok sa dimilicom tjera pcelu sa satonosa,a dimilica se ugasila,pa on navalio!zvones je napisao/la:Ja znam malo njemačkog ali iz nekih ranijih dana- školski .Naravno, ko će razumjeti dijalekte . Ipak, na prvom videu čini mi se da Liebig radi oksalnom i što
bi rekao kolega Marko mašala zasipa . Ja sam pisao da sam nekad tretirao sa više sredstva , ali ovo je prešlo sve norme . Nadam se da nisam pogriješio .
Na trećem videu ako se nevaram spominje timovar . Znam kako to srredstvo izgleda u originalu ali koliko vidim on nešto dimi . Molio bih za objašnjenje .
Nema na cemu,njegovo misljenje je da ljetna pcela moze podnijeti oksalnu kiselinu i vise puta,ako ima mogucnost da leti(procisti seu prirodi-povracanjem)dok zimska pcela koja ne izlece moze podnijeti 1 tretiranje iz gore navedenih razloga! Citiram"U zimskom periodu dva puta tretiranje oksalnom moze biti jedanput previse"zvones je napisao/la:Pa izgleda da sam ipak dobro razumio . Kad sam ja pisao da nije problem malo jače zasuti , bilo je dosta mišljenja da nisam sav svoj . Nije bitno jer i ja sad mislim da nijemedonosa je napisao/la:Zvones,u prvom videu Liebig zasipa sa 100ml,oksalne kiseline,a u trecem videu je samo prica o timovaru,dok sa dimilicom tjera pcelu sa satonosa,a dimilica se ugasila,pa on navalio!zvones je napisao/la:Ja znam malo njemačkog ali iz nekih ranijih dana- školski .Naravno, ko će razumjeti dijalekte . Ipak, na prvom videu čini mi se da Liebig radi oksalnom i što
potrebno pretjerivati iz raznih razloga . Ma i ja sam čekao thymovar i na kraju sam se pitao, jel on to dimi timolom. Sad mi je jasno, hvala .
Ne, nije posljedica dodavanja 20l sirupa pretjerano vrcanje!Vec je preporuka da se pcelama dodaje i jedan dio secernog sirupa,(radi medljike)ono sto pcele ne potrose tokom zime,na proljece si ti ramovi vade pri prosirenju pcelinjeg drustva i dodaju ramovi sa praznim sacem!Oduzeti ramovi sa sirupom se koriste,prilikom vjestackog razrojavanja ili dodavanja prirodnom roju,oplodnjacima,nukleusima,itdlukaletunic je napisao/la:Neznam,dodavanje 20 l sirupa radi osiguravanja zimnice,meni se to ne sviđa,lani sam imao 3 društva kojima je trebalo dodati toliko sirupa ali nisam to napravio nego sam ih spojio sa drugim jer ta društva nisu bila produktivna tj.nisu skupila ni približno koliko im treba za zimu.Možda sam ja u krivu,ali nisam pobornik pretjeranog vrcanja i zimovanja na šećeru najveći djelom.
Što se tiče kalsične hranilice ona je totalno neučinkovita u ovom slučaju jer bi trebalo 15 puta otvoriti košnicu i dodavati sirup.
Pozdrav...
Dali se iscrpe zimske pčele prerađivajući ovoliku količinu šećera?medonosa je napisao/la:Ne, nije posljedica dodavanja 20l sirupa pretjerano vrcanje!Vec je preporuka da se pcelama dodaje i jedan dio secernog sirupa,(radi medljike)ono sto pcele ne potrose tokom zime,na proljece si ti ramovi vade pri prosirenju pcelinjeg drustva i dodaju ramovi sa praznim sacem!Oduzeti ramovi sa sirupom se koriste,prilikom vjestackog razrojavanja ili dodavanja prirodnom roju,oplodnjacima,nukleusima,itdlukaletunic je napisao/la:Neznam,dodavanje 20 l sirupa radi osiguravanja zimnice,meni se to ne sviđa,lani sam imao 3 društva kojima je trebalo dodati toliko sirupa ali nisam to napravio nego sam ih spojio sa drugim jer ta društva nisu bila produktivna tj.nisu skupila ni približno koliko im treba za zimu.Možda sam ja u krivu,ali nisam pobornik pretjeranog vrcanja i zimovanja na šećeru najveći djelom.
Što se tiče kalsične hranilice ona je totalno neučinkovita u ovom slučaju jer bi trebalo 15 puta otvoriti košnicu i dodavati sirup.
Pozdrav...