Otkup meda na veliko

Sve u vezi pčelarstva
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Otkup meda na veliko

Post Postao/la Stipo »

Marine u pravu si. Ja isto u sirup kada zahladi dodajem 1 % meda. To radim iz razloga što nekad naglo zahladi i pčele ne prerade sirup koji sam im dodao za zimnicu pa se u saću ukiseli, a zna dugo ostati i u hranilici pa se i u njoj ukiseli. Dodajem svoj med pa ako u mom medu ima nekih uzročnika bolesti sam sam kriv. Do sada čini mi se da sve ide u redu ili možda i nije u redu ali ne primjećujem. Znam da će me jednom to skupo koštati ali uvijek mislim pa neće valjda sada.
Znam da umjesto meda trebam davati invertirani sirup ali ne onaj invertiran pomoću kiselina nego onaj sirup invertiran pomoću fermenta invertoze. Gdje nabaviti taj ferment i invertirati šećerni sirup.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
zeljo88
Čita, piše dovoljno
Postovi: 26
Pridružen/a: 05 vel 2011, 12:44
Lokacija: Derventa

Re: Otkup meda na veliko

Post Postao/la zeljo88 »

Marin je napisao/la:Željo 88 kaže ,
Poz Stipo ja sam puki početnik al sam kupovao med po 10 km i pravio sirup za prihranu al naš svijet je baš neuk i sa druge strane je faktor ekonomija al i idijot zna da ne može biti tolika razlika upola i više jeftinije ja sam kivan na te tržišne inspektore pa dođavola nemože se svakakav hamelj prodavat

Željo nikad nemoj tudji med davati svojim pčelama bez obzira na cijenu .Svoj gledaj ostaviti da ga ne izvrcaš dok je vrijeme a poslije nemoj vraćati , ima puno razloga za to.Radje se primuči sirupom , pogačama ... Neki ovo ne podržavaju ali to je moj stav. POz..Marin
Marine LP nisam imao svog meda rojeve nabavio početkom juna suša slab unos svaki početak je težak sledeće godine ću valjda imati i svoga meda poz:-)
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: Otkup meda na veliko

Post Postao/la Ismet »

Stipo je napisao/la: Znam da umjesto meda trebam davati invertirani sirup ali ne onaj invertiran pomoću kiselina nego onaj sirup invertiran pomoću fermenta invertoze. Gdje nabaviti taj ferment i invertirati šećerni sirup.
izvinjavam se na odstupanju od teme ali moram upitati Stipu, zašto nije dobar sirup invertiran pomoću limunske kiseline (limuntos)?
bio sam naletio na neki tekst o sirupu gdje se preporučuje limuntos i htjedoh ga postati kao odgovor tebi Stipe, ali se predomislih kada vidjeh da nećeš invertovanje limuntosom, te umjesto tog posta postavih ti pitanje :-)
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: Otkup meda na veliko

Post Postao/la Stipo »

Invertoza pomoću kiselina stvara puno HMF-a pa ako se invertovanje nestručno i ne kontrolirano provede može nastati toliko HMF da sirup potruje pčele. Dok kod upotrebe fermenta tog rizika nema.
Neki pčelari koriste kombinaciju limunske kiseline i zdravog meda. Na netu se može naći nekoliko recepata.
Ti recepti zbog meda su isto tako rizični. Ali tako dobijeni invertat ipak ima manje HMF-a.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Odgovorite