Današnje stanje u mom pčelinjaku - pripremam se za razrojavanje.
opširan post - slijedi ...

Ma ništa posebno ne radim oko pčela , pa se zato i ne javljam...schumy je napisao/la:Pasha, što je sa razvojem novih društava?!
Javi se, pozdrav!
schumy
13 KM.Azem je napisao/la:Kolika je cijena matica?
pasha je napisao/la:.... definitivno volim pčelarstvo , miris košnice , gužvu na letu, med....![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
pasha je napisao/la:Mislila sam da ulazeći u svije pčelarstva , ulazim na jednu mušku teritoriju i osjećala sam pomalo nelagodu, ali čitajući i saznavajući više - naišla sam na priče o ženama koje su itekako vrijedni i sposobni pčelari. Ja nemam straha da se upustim u koštac sa ovim . Prema pčelama i pčelarstvu osjećam ljubav i što više čitam i učim , sve me više privlači. Još lani sam imala nijet da nabavim košnice , ali imadoh problema sa zdravljem i eto , tek ovog proljeća (čim ode ovaj snijeg) stiži mi prvo rojevi . AkoBogda! Pretplaćena sam na "BH pčelar" i na "Maticu" . Imam i nekoliko knjiga o pčelarstvu od autrora: Branko Relić. Ferid Velagić , Alija Dolovac.
Čitala sam puno i na internetu , obilazila pčelinjake . U autu uvijek imam pčelarsku kapu , rukavice i gumene čizme. Za iznenadne posjete pčelinjacima.
Pčele namjeravam držati u dvorištu . Imam uslove za to.
Imam divnog muža i dvije kćerke. Oni nisu baš zainteresovani za pčele , ali nimalo ne sumnjam da će, inšaAllah, vremenom zavoljeti druženje sa košnicama.
Toliko za sada od mene.
Vi otvarajte svoje dnevnike i postavljajte slike , pa eto mene kod vas da obilazim vaše pčelinjake .i da učim i zapitkujem.
Selam i pozdrav svim vrijednim forumašima.
Pasha, dobra večer!
To moje stanje je 11 god bilo stabilno a onda sam napravio kobnu grešku i predugo bio u vinogradu (od 6,00 ujutro pa do 21,00 navečer), radio sam cijeli dan na "žarkom" suncu sa samo 1,00 h odmora )od 14,00-15,00h.
Hvala ti na riječima ohrabrenja, mislim da polako ide "na bolje".
Kako su tvoje pčele, nisi se javljala cijelo proljeće tako da nam je ova godina prošla u neaktivnom razdoblju za umnožavanje tvojih društava. Ako se ne varam, zimus smo o tome ti, BQueen i ja dosta raspravljali i pripremali se za ovaj posao, sada je već kasno.
Možemo samo probati iduće godine u maju, jer su majske matice najbolje...
Dali si ti što vrcala i kako su ti jaka društva?
Sutra jujutro ću poslati slike na forum sa mojeg vrcanja br. 1 (bagrem) pa daj svoj komentar!
Javi se povratno,
Pozdrav..............schumy
Čestitam za drugi hoby. Moj otac je nekad imao vinograd , pa sam prilično upućena u ovaj "nazovi hovi" . I pčelarstvo i vinogradarstvo su strasti ...schumy je napisao/la:Pasha, otiđi na podportal "MOJA TEHNIKA PČELARENJA" - PRIPREMA DRUŠTAVA ZA BAGREMOVU PAŠU
i molim te tvoj komentar!
Ako se sjećaš, ja sam ti lani savjetovao da udaljeni pčelinjak "ne igra", zato su i ova moja razmišljanja oko 1 lokacije pčelinjaka išla u tome smjeru iako su moji pčelinjaci br. 1 i br. 2 udaljeni samo 30 km. Jednostavno, čovjek u ovoj zbrci od života i obveza NE STIGNE sve planirano obaviti, tako da sam ja odlučio i inače čim više skratiti svoje "prazne hodove".
Čim prije uzmognem, (sutra?!) ti šaljem i moj drugi "hobi-posao" vinograd sa 2000 trsova crnog grožđa, da vidiš tu čuda!
Javi se povratno!
Pozdrav........schumy

Hvala Stipo!Stipo je napisao/la:Lijepo je to Pasho.
Čestitam!