Moje pcele na Maslacku
- Viktor
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
Re: Moje pcele na Maslacku
Dopada mi se tvoj TBH ,osobito taj prozor , jer ćeš vidjeti kako zimi izgleda klupko i potvrditi ono što sam pisao .Inaće imaćeš garantovano prezimljavanje, samo nemoj
mjenjati pozicije ramova ,osobito onih u središnjem dijelu i nemoj utopljavati košnicu ni dole ni ispod krova do trećeg mjeseca , ali o tome će biti priče kasnije .
mjenjati pozicije ramova ,osobito onih u središnjem dijelu i nemoj utopljavati košnicu ni dole ni ispod krova do trećeg mjeseca , ali o tome će biti priče kasnije .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- Viktor
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
Pozdrav kolega Zvones vidim znas vise od mene pa kad budes imao vremena malo napisi o TBH , ja sam inace amater prva godina druzenja mene i pcela . Sad poslije glavne pase koja dolazi za neki 10 dana kod nas a to je Bagrem naselicu TBH sa starom maticom bice slike , gledao sam mnogo filmova o TBH na youtube i naj vise mi se svidja jer sve prirodno bez zice i satne osnove .Poz 
Neznam ti ni ja puno o TBH , tu su ti naprijed Slovenci , pa možeš svratiti na njihov forum http://www.apislo.info/forum/ . Mislim da je njihov član naš kolega Matej ,Viktor je napisao/la:Pozdrav kolega Zvones vidim znas vise od mene pa kad budes imao vremena malo napisi o TBH , ja sam inace amater prva godina druzenja mene i pcela . Sad poslije glavne pase koja dolazi za neki 10 dana kod nas a to je Bagrem naselicu TBH sa starom maticom bice slike , gledao sam mnogo filmova o TBH na youtube i naj vise mi se svidja jer sve prirodno bez zice i satne osnove .Poz
umjetnik ili Levstek .Najbolje bi bilo u tu košnicu staviti dobar, prirodni roj koji bi vrlo brzo uradio barem središnji dio .Ako bude takav nemoj ga prihranjivati , jer on ima
rezervu , pa nek potroši ono što je uzeo . Najbolje bi bilo da posredini satonoša otopiš vosak kako bi pčele imale smjer gradnje . Mislim da ćeš na Apislo forumu naći kako
su to kolege radili .Moraš ipak pokriti nekim letvicama i prostor između satonoša kako bi pčele počele graditi samo po sredini satonoše , voskovnoj crti . Sretno !
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- Viktor
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
Hvala kolega na savijetima
bice slike kada budem naseljavao TBH .Pozz
Volio bih da napišeš nešto o mjerama . Pretpostavljam da si radio po nekom nacrtu , pa me zanima dužina satonoše , koliko ide satova , razmak između njih , odnosno
koliko je pretpostavljena debljina saća ,visina od dna do satonoša ,dužina korita ,odnosno koliko satonoša može stati , širina dna korita i ukupna visina sa nogama do
krova . Možda bih mogao dati neke prijedloge ako bi gradio sljedeću .
koliko je pretpostavljena debljina saća ,visina od dna do satonoša ,dužina korita ,odnosno koliko satonoša može stati , širina dna korita i ukupna visina sa nogama do
krova . Možda bih mogao dati neke prijedloge ako bi gradio sljedeću .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- Viktor
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
To sam i mislio , jer sam i ja nekad vidio te nacrte . Te mjere su više prilagođene afričkoj klimi sa velikom dnevnom vlagom gdje ima stalnog medenja , pa ćak bi i
njima bile bolje neke druge . Ako se pogleda , vidi se da je najviše materijala otišlo u krov ,a unutrašnji prostor u koji ulaze satonoše je po mojoj procjeni oko 85x50 cm
i čini mi se da stane više od od 20 satonoša .To je previše .Uz to saće je relativno nisko ispod 30 cm . Zbog toga bi ti ja za sljedeću ,ako budeš radio , preporučio da ideš
najviše na 11 do 13 ramova (bolje ovo prvo ) , sa proračunom za bočne stranice 34 mm,što bi sa stranicama činilo vanjsku mjeru oko 50cm. Zbog težnje pčela da grade
visoko saće ,jer je tada bolje i zimovanje. Dobro bi bilo da korito bude visoko oko 60cm ,kako bi saće moglo biti cca 50 cm . Također bi bilo dobro da satonoša bude kraća
bi bilo dobro i za pčele i za tebe pa je preporuka da bude max 40cm sa ušima . Korito bi moglo biti i četvrtasto ,kao nastavak , a ako ti to smeta (zbog izgleda ) možeš
napraviti i neke maske ,koje se mogu skidati kod pregleda . Tada bi satonoša bila kraća , a saće po površini veće nego to na slici i mnogo bolje prilagođeno pčelama
i za leglo i za zimovanje ,zbog visoke medne kape . Zimsko klupko bi bilo na cca 5 do 6 ramova i te ramove nebi nikad dirao ni premještao . Dovoljan bi ti bio ostatak ,koji
bi redovno odsjecao . Na ovakvu satonošu ti nebi trebala ni dodatna letvica po sredini,a nebi smetalo ni da se stavi . Za postojeće satonoše ti preporučujem da napraviš
utore po sredini u kojemožeš otopiti vosak i uz obavezne letvice između satonoša će pčele pravilno graditi saće , inače bi mogle poprijeko preko satonoša
Ako budeš gradioTBH po nekim mojim preporukama gledaj kako bi noge bile tolike da od zemlje do poklopca ne bude više od pupka , kako bi ti pregled bio sa zadovoljstvom.
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
- Viktor
- Čita, piše dovoljno
- Kontakt:
Puno savijeta to volim
slazem se da je korito previse nisko i razmisljam napraviti kasnije mali polunastavak LR , i smijestiti ga na sredini gdije bi klube bilo i naravno krov bi morao prepraviti . Sto se tice novog TBH razmisljao sam o vasim savijetima i naj vijerovatnije pravio bi ga da moze standardni LR okvir stati , jer bi bilo lakse razrojavati ali naravno bilo bi vise korito . poz
http://youtu.be/z1PBkfB5vCk
Evo danas slikao meda nema a legla ima puno i 1 drustvo je imalo namijeru rojiti potrgao sam par maticnjaka jos nisu bili zreli a ljute su dobio sam 2 zastitne inekcije od njih.

Evo danas slikao meda nema a legla ima puno i 1 drustvo je imalo namijeru rojiti potrgao sam par maticnjaka jos nisu bili zreli a ljute su dobio sam 2 zastitne inekcije od njih.

Kod mene tek je počeo da cvjeta ali ide roj na roj i bogami vrcnuti ću samo livadu
Viktore , napisao sam davno odgovor ali ga po svemu sudeći nisam poslao . Kao prvo ako misliš TBH raditi sa LR okvirom , onda ti je jednostavnije i primjerenije stavitiViktor je napisao/la:Puno savijeta to volimslazem se da je korito previse nisko i razmisljam napraviti kasnije mali polunastavak LR , i smijestiti ga na sredini gdije bi klube bilo i naravno krov bi morao prepraviti . Sto se tice novog TBH razmisljao sam o vasim savijetima i naj vijerovatnije pravio bi ga da moze standardni LR okvir stati , jer bi bilo lakse razrojavati ali naravno bilo bi vise korito . poz
taj okvir u LR nastavak , jer je tome i namjenjen . Ono što sam ti pisao o TBH nije nasumice .Mnogima pa i Slovencima stradaju pčele u TBH zbog toga što je zbog
kratkoće aktivnog perioda pčele ne mogu izgraditi u jednoj godini ni dio a kamoli u potpunosti .Također ovaj video , lijepo je to vidjeti ali je sve to preglomazno .TBH
bi trebala biti košnica koja odgovara prirodnim uslovima .Možda i odgovara tamo gdje je i ponikla ,jer je kod njih aktivni period preko cijele godine . Ako pogledamo
pčele u prirodi u kontinentalnom dijelu, bilo u drvetu ili čak na otvorenom ,vidjet ćemo da pčele sa saćem idu u visinu ,a ne u širinu .Satovi su im po visini najčešće duplo
viši nego što je dužina, a i širina ukupnog saća odgovara otprilike dužini jednog sata .Tada će se pčele zazimiti na saću iz kojeg je izlazilo leglo i to tako da će im med
biti "iznad glave ". Sve to možeš imati u svojoj TBH ,a uz mali kompromis da bude nešto duža i neznatno niža ,može joj zapremina biti veličine dva do tri LR nastavka .
Naravno , ti ćeš raditi ono što želiš ( tako se i ja ponašam ) ali ako budeš imao pitanja , slobodno pitaj - biće odgovora .
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !