MOJ NAČIN PČELARENJA

Svi koji žele da prezentuju tehniku pčelarenja
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Ismet »

dobro jutro schumy, hvala ti na tvojoj nesebičnoj pomoći.
da, pčelarim LR košnicama i polako otkrivam male tajne pčelarstva. privlači me nešto kvadratni oblik nastavka pa ću, ako Bog da, instalirati i koju košnicu Farara i RV, te vidjeti koja mi košnica najbolje "leži."
oprosti ako sam dosadan ali ipak nisam baš najbolje shvatio pojam "duboka ćelija". pretpostavljam da pčele izgrade te duboke ćelije nakon što se oni ramovi razmaknu, ali nisam baš sasvim siguran :-)
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Ismete, da, tako je, kada razmakneš okvire, pčele nadograde saće na obično, već izgrađeno saće, pa se takav okvir odmah vidi odozgo kada otvoriš košnicu, sve se zabijeli po rubovima. Ako si mlad pčelar, još jedna mala tajna – čim otvoriš košnicu, ako se vidi da se saće zabijelilo, odmah se zna da je paša obilata, i trebaš obavezno metati satne osnove da zaposliš pčele-voskarice, a usto na takvoj paši su najljepše izvučeni, pravilni okviri sa mladim djevičanskim saćem.
Što se košnica – tipova tiče, ja ti preporučam FR (Farrara), zato jer u nevolji možeš koristiti i "miješane" nastavke.
Ja sam se organizirao na način da imam 2 pčelinjaka na jednom LR a na drugom FR košnice.
Inače, po mojim iskustvima najbolji oplodnjaci za mlade matice su od FR nastavka koji ja pregradim na pola, okviri su manji, brzo se izgrađuju satne osnove, i matica brže može početi zalijegati veće površine legla na saću.
Ako još nešto trebaš, slobodno pitaj.
Pozdrav........schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 31 ožu 2011, 23:22, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la franevrs »

Pozdrav kolega shumy, Interesira me kod tvog načina ograničavanja matice sa MR-om na jedan nastavak pred
glavnu pašu ( bagrem ) ti postavljaš maticu u donji nastavak na podnicu. Koje su prednosti po tvom mišljenju
u odnosu na " Belčičevu " metodu podizanja u najgornji nastavak. Dali je to samo lakša kontrola nastavaka po
metodi 5-6 dana i dostupniji pristup kasnije samom medu, jer sa ovom " Belčić " metodom u trenutku zamrežavanja
nastavka i otvaranja leta na njemu osnaži se sakupljačka moć društva i ujedno se smanjuje nagon za rojenje
slično kao manipulacija Snelgrovom daskom.
pozz....
Frane Vrsalović
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Franevrs, moja metoda mi se čini jednostavnijom po par osnova:
1.) Ograničavanjem matice za vrijeme paše po vremenu i prostoru (već sam prije pisao, da se ne ponavljam), društvo odgaja u M3 (najgornjem nastavku) samo leglo koje je oko 2/3 već u fazi poklopljenog legla, pa će za 10-12 dana, tamanu punoj paši izaći i prehraniti one mlade ličinke koje još nisu poklopljene, a ujedno budući nema više legla za prehranu, ove pčele prije postaju voskarice, pa potom i sabiračice.
2.) Lakše kontroliram eventualnu pojavu matičnjaka, čak i da nemam metodu 5-6 dana kao razrađenu tehnologiju uzgoja kvalitetnih matica.
3.) Ovaj M3 nastavak je u kritičnoj fazi samo u 5-6 danu, iza toga je to već rutina koja, ako se jednom usvoji i savladaju operacije koje je potrebno napraviti i prosječnom pčelaru ne pričinjava nikakvu poteškoću.
4.) Mislim da su ovako pčele manje opterećene u komunikaciji kroz samu košnicu, jer ja u punoj paši otvaram okrugla pomoćna leta na svim mednim nastavcima (kao kod Farrara), jer imam 2 pčelinjaka koji su podijeljeni tehnološki na br. 1. –LR košnice i br. 2 FR, pa mogu lakše i brže doći do saća da istovare nektar.
Pokušao sam pred dosta godina Belčićevu originalnu metodu, i imao sam svake godine pojavu rojenja, a budući sam bio mladi pčealr nisam bio strpljiv i odbacio sam je.
Danas više ne želim eksperimentirati sa nečim što moram sam sebi dokazivati, a već imam oprobanu metodu koja daje sasvim zadovoljavajuće rezultate.
Od pretprošle godine razrojavam i vršim oplodnju mladih matica pomoću Pelletove metode, tako da je to začetak dvomatičnog pčelarenja, sa povećanim unosom meda. Na ovaj način sam došao (2009 godine) na jednom društvu do 5 nastavaka (bagrem!), i na 3 društva do 4 nastavka. 2010 je bila loša godina i uopće nisam uspio razviti nijednu ovu metodu, pčele su mi se rojile sve u 16! Stalna kiša, super-jaka «mamut»-društva, moje sporadično dolaženje na pčelinjak (samo vikendom), dale su i onu tamnu, lošu stranu neuspjeha u pčelarstvu, ali i to je život, ne ponovilo se takvo vrijeme nikad više.....
Evo Franevrs, ovo je moj pogled i odgovor na tvoje pitanje, slažem se da svako ima neke svoje metode rada, i svakako je to dobro, jer se samo u različitim putevima rješavanja pojedinačnih problema dobiva – kvaliteta! Bit ovoga foruma i druženja na njemu je sva svoja iskustva prenijeti pred sve članove foruma, da pojedinci ne moraju lutati kao što smo to morali mi, jer smo živjeli u vrijeme kada je kolanje informacija bilo rezervirano samo na knjige, časopise i novine....
Pozdrav...........schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
ilija
Samo čita
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 ožu 2011, 18:47

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la ilija »

Pozdrav htio bih se ukljuciti i komentarisati Stipov metod pcelarenja.Ako ste do kraja aprila napunili dva nastavka pcele i onda ste dodali treci svo leglo prebacili iz dva u treci i pored toga uspjeli da ubacite i satne osnove opet u treci ili vas ja nisam dobro razumio ili je to nemoguce.JA pri kraju aprila imam dva nastavka puna pcele i kako da svo to leglo prebacim u treci ako mozete da mi malo bolje objasnite vas nacin pcelarenja jer i ja pokusavam sklopiti kosnicu sto se moze bolje pred pasu . da li u treci ide i zatvoreno i otvoreno leglo Pozdrav Ilija
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

ilija je napisao/la:Pozdrav htio bih se ukljuciti i komentarisati Stipov metod pcelarenja.Ako ste do kraja aprila napunili dva nastavka pcele i onda ste dodali treci svo leglo prebacili iz dva u treci i pored toga uspjeli da ubacite i satne osnove opet u treci ili vas ja nisam dobro razumio ili je to nemoguce.JA pri kraju aprila imam dva nastavka puna pcele i kako da svo to leglo prebacim u treci ako mozete da mi malo bolje objasnite vas nacin pcelarenja jer i ja pokusavam sklopiti kosnicu sto se moze bolje pred pasu . da li u treci ide i zatvoreno i otvoreno leglo Pozdrav Ilija
Ilija nisi me razumio kod mene nitko nema šanse da krajem aprila dodaje 3. nastavak. Do kraja maja kod mene samo najbrižniji pčelari uspiju dodati 3. nastavak. U 3. nastavak se dodaje samo zrelo zatvoreno leglo i do njega satna osnova. Ukoliko bi se u 3. nastavak dodalo otvoreno leglo velika je vjerovatnoća da će pčele povući prisilne matičnjake. Pogotovo se to događa ako se matica spusti u naj dojni nastavak, a 3. nastavak ima otvoreno pomoćno leto. Zbog velike udaljenosti matice od 3. nastavka i otvorenog pomoćnog leta pčele ne osjećaju maticu i znaju s otvorenog legla povući prisilne matičnjake . Kod mene je se znalo desiti da mi neka društva svake godine kada dodam 3. nastavak u najjačoj paši uvjek povuku matičnjake iako u 3. nastavak nisam ni podizao leglo. Čudne su pčele kod njih nikad ne možeš biti 100% siguran.
Ja ne mogu davati savjete oko priprema za bagrem jer kod mene gotovo da nema bagrema. Zapravo ima po neko stablo bagrema ali uglavnom ne medi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Hajrudin Zivinice
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 18
Pridružen/a: 01 tra 2011, 23:41
Lokacija: Živinice

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Hajrudin Zivinice »

schumy je napisao/la: Ima još jedna netoda koju ja redovito koristim, a zove se «metoda duboka ćelija saća». Naime, australski pčelari uopće ne koriste MR, nego u medišnim nastavcima prorijede ramove, obično – na 7 komada! Matica sigurno neće prijeći u taj nastavak jer u tako duboke ćelije nemože snijeti jaja, da dobro ste pročitali – nemože, jer je nešenje jaja i oplođivanje pomoću spermatozoida iz spermoteke –
Moram pohvaliti kolegu "schumy-a" na ovako iscrpnim odgovorima a prenio bi ostalim članovima foruma moja iskustva sa dubokim ćelijama koja su malo drugačija nego ovdje što je napisano.

Znači to je moje iskustvo u radu sa nešto samo oko 300 širokih okvira jer ih nisam uspio napraviti više a neću ih ni praviti poslije ovoga i ono je sljedeće:

1. Med dobijen iz dubokih ćelija pa makar on bio i sav poklopljen je redovno rjeđi od meda iz normalnih ćelija, zašto, pa, ne znam?

2. Matica kada dođe do saća sa dubokim ćelijama ako nema slobodnog prostora za zalijeganje slobodno se pripremite da imate dva- tri okvira prerađena od strane pčela u normalno radiličko saće, duboke ćelije ostanu samo uz satonošu i kada gledate odozgo milina, kada izvadite takav okvir, zna biti i pun legla, to Vas ohladi.

3. Za duboke okvire mora biti i paša dobra jer dugo vremena pčeli treba da iste poklopi a vrcaljka Vas mami da je pokrenete i eto belaja...

Ovo su loše osobine, ima naravno i svojih dobrih osobina...

Inače ništa kod pčela nije isto, uvijek treba biti spreman na iznenađenja ma koliko mislili da poznajete pčele, da nisu takve ma mi bi ljudi do sada ih uništili koliko ih volimo 8)
Onaj ko u moru nebo gleda, taj na drvetu vidi ribe!
http://www.mojepcele.host56.com/
http://www.upvrijesakzivinice.comli.com/
Kreso
Čita i piše, odličan
Postovi: 598
Pridružen/a: 28 vel 2010, 22:32
Lokacija: Heerlen-NL

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Kreso »

Slazem se sa gore navedenim.U pocetku sam razrjedjivao okvire u medistu, no odustao sam od toga.
U nacelu, uvijek mi je mediste odvojeno MR-om, no jednom prilikom sam probao da to uradim bez, misleci da su okviri sa dubokim celijama prepreka.
Rezulta je bio leglo u dva plodista i dva polumedista.Dubina celija prilagodjena leglu.
Ova dakle teorija da matica ne prelazi u okvire sa dubokim celijama, definitivno ne pije vodu.Provjereno.
Pozz, Kreso
Avatar
Ahmet
Čita i piše, dobar
Postovi: 190
Pridružen/a: 08 sij 2011, 12:51
Lokacija: Livno

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Ahmet »

Juce sam napravio prvi ovogodisnji pregled i stanje je zadovoljavajuce, tri drustva sa 5-6 ramova legla a ostala 3-4 sa manjom povrsinom zalezenosti e sad moje pitanje za vas iskusnije posto je sad vrijeme za horizontalnu rotaciju da li radite tako sto okrecete svaki drugi ram ili to radite sa kompletnim nastavkom? U dosta literature koju sam procitao neko preferira jedan nacin a neko ovaj drugi, mene interesuju vasa iskustva. Ah da u jednoj od ovih jacih kosnica naidjoh na dosta trutovskog legla u gornjim djelvima ramova, jel to znak da se ovoj zuri u razrojavanje?
ilija
Samo čita
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 ožu 2011, 18:47

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la ilija »

Pozdrav. Stipe sada je mnogo jasnije.Danas sam pregledao drustva i morao sam im zamjeniti mjesta jer su drugi nastavci puni pcele.Ujedno sam i obiljezio sve matice tako da ce mi bit kasnije mnogo lakse. Sto se tice same pripreme za glavnu pasu icit cu ovako.znaci bit ce dva nastavka pcele,treci nastavak sa jednim okvirom legla i po jedan izradjeni ram sa obe strane ostalo satne osnove idu na mjesto 1 plodiste naravno sa maticom . Pa hanemanova.Na mjesto 2 ostali ramovi samo bez zatvorenog legla i 3 zatvoreno leglo. Tako ce bit otprilike samo mi jos recite moze li u treci i zatvoreno sa malo otvorenog jer znamo da su ti ramovi otprilike takvi. Da li su bitna pomocna leta i da li zbog njih dolazi do stvaranja maticnjaka kada se radi ovom metodom. Pozdrav Ilija.
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

Ahmet je napisao/la:Juce sam napravio prvi ovogodisnji pregled i stanje je zadovoljavajuce, tri drustva sa 5-6 ramova legla a ostala 3-4 sa manjom povrsinom zalezenosti e sad moje pitanje za vas iskusnije posto je sad vrijeme za horizontalnu rotaciju da li radite tako sto okrecete svaki drugi ram ili to radite sa kompletnim nastavkom? U dosta literature koju sam procitao neko preferira jedan nacin a neko ovaj drugi, mene interesuju vasa iskustva. Ah da u jednoj od ovih jacih kosnica naidjoh na dosta trutovskog legla u gornjim djelvima ramova, jel to znak da se ovoj zuri u razrojavanje?
Ahmete ti si s moje lokacije i moj ti je savjet horizontalno rotiraj cijeli nastavak za sva društva koja zauzimaju 8 i više ulica s pčelama. Za društva koja imaju manje od 8 ulica s pčelama sačekaj dok završi cvijetanje rezdelije odnosno džanarike koja je kod nas tek počela cvijetati. Normalna je pojava da se po gornjim rubovima saća u jačim društvima u ovo vrijeme pojavljuje trutovsko leglo. Pčele imaju prirodni nagon da otpočnu njegovati trutovsko leglo 50 dana prije sezone rojenja, a dali će se pčele tada rojiti ovisi većinom od pčelara dali poduzima na vrijeme tehničke mjere da to rojenje spriječi.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Dobar dan forumaši, da vam redom odgovorim na vaše upite i tvrdnje:
Ovaj podforum "MOJA TEHNIKA PČELARENJA" je postavio naš administrator Senad, sa gore potpisanom opaskom.
Svi koji me poznaju na ovome forumu, znaju da sam uvijek bio susretljiv na bilo koje pitanje, na bilo koju temu što se pčelarenja tiče.
Zato bih samo napomenuo da sam unutar ovoga podforuma otvorio svoju temu "MOJ NAČINA PČELARENJA", što znači slijedeće:
1.) Da ću govoriti istinu, tj. da ću na sva pitanja iskreno odgovarati, ali da sam u svojim
napisima govorio o MOJEM NAČINU PČELARENJA, a ono je prilagođeno pašnim prilikama u mome kraju i okruženju.
2.) Nikada se nisam i neću postavljati iznad nečijih spoznaja, jer sam u životu spreman
čuti svačije mišljenje i zdravu kritiku, a nisam uvredljiv i smatram da moramo uvažavati svačije iskustvo i događanja, pogotovo oko pčela, jer svim našim nastojanjima usprkos – one se ponekad ponašaju krajnje nepredvidivo što je sve u kontekstu njihovog iskonskog poriva za samoodržanjem svoje vrste.
3.) U mojem okruženju glavna je paša Njegovo veličanstvo BAGREM, što sam u više navrata
na ovome forumu isticao, a što je najbitnija činjenica za shvaćanje mojih tvrdnji i postavki.
4.) Ja uvijek pustim da priroda učini svoje i vrcam samo ZRELI med, ćelije su zatvorene
voštanim poklopcima i između P1 i M2 umećem novi nastavak M3 (nova pozicija M2), sa izgrađenim saćem i satnim osnovama, opet u kombinaciji koja odgovara trenutnom unosu nektara, tj. stadija paše u tom času.
Zašto sam sve ovo od 1. do 4. napisao? Zato jer sam spreman sa svakim ući u polemiku zdrave konstruktivne kritike, koja će svima nama dati uvid u traženje ispravnijeg puta od onoga kojega sada primjenjujemo u pčelarstvu. Sa iznošenjem mojih zapažanja u slučaju «DUBOKE ĆELIJE» iznio sam svoja zapažanja i mogu vam reći da ja NIKADA nisam imao u primjeni ovakvoga načina medobranja zaležene ćelije ni u N2, ni u N3!
Zašto? Zato jer je moj princip «zig-zag» i nastao tada kada nisam koristio MR, ali sam i onda u P1 (plodište) stavljao maticu na 5 kom okvira sa izgrađenim saćem i na 5 kom satnih osnova. Sa razmještanjem i eksperimentiranjem sam došao na svoju današnju primjenu «zig-zag» metode, koju u kombinaciji sa MR koristim već dulje vrijeme.
Osnovna poanta je na činjenici da u trenutku početka i trajanja pa i prosječne paše na bagremu radilice BLOKIRAJU maticu na nastavku plodišta P1, jer je unos nektara svakodnevni, obilat i stalan, tako da ja znadem reći da su pčele «zažbukale» (zamalterisale) medišta, obično M2 i M3. Uobičajeni je sastav mojih košnica 3 nastavka (P1+M2+M3), ali ima i izuzetaka, 2009. god sam imao par njih sa 4 nastavka, a na jednoj čak i 5 nastavaka.
Osnova za moj način pčelarenja je ograničavnje matice po PROSTORU i VREMENU, o čemu sam i pisao u prvom postu na ovoj temi koju sam i započeo.
Često koristim i Pelletov način razrojavanja o čemu sam također pisao, i koji je začetak dvomatičnog pčelarenja, ali je ovo primjenjivo samo ako traje obilna paša, u slučaju da se zakasni i ne «spasi» na vrijeme gornja (mlada) matica odvajanje u zasebni nukleus, ona isčezne jer ju same pčele uklupčaju, budući da osjećaju miris «svoje» matice iz P1, a cirkulacija kroz košnicu je omogućena i donjem i gornjem sastavu pčela radilica.
Stoga, na kraju potpisujem ovo moje štivo, a svima na forumu želim MEDNO!
Pozdrav............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar
Ismet
Čita i piše, odličan
Postovi: 594
Pridružen/a: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Ismet »

naravno schumy, ti si sve lijepo objasnio pa ko voli nek' izvoli. koliko te upoznah kroz ovaj forum, nisi ti nikakav varalica niti neozbiljan čovo. dapače, nesebično nam iznosiš svoje iskustvo (samo tako nastavi, molim te) ali ne i teoriju negdje pročitanu, bitna je razlika. nećeš vjerovati ali fakat bih i ja mogao ovdje pisati romane (pri tome nipošto ne asociram na tebe schumy, niti na ikoga sa foruma. moram se ograditi da se neko ne bi našao prozvan.) iz "stručne" literature. stručna je pod navodnicima jer sam fakat svašta i čitao, što bi rekli Mostarci: niđe veze :)
također zahvaljujem Hajrudinu i Kreši na iznešenom njihovom iskustvu sa "dubokom ćelijom".
Dobru srcu sreća dođe.
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la franevrs »

Shumy dali ima na forumu opisana Pelletova metoda, ako sam dobro shvatio radi se o razrojavanju. Ako nema
dali bi imao malo vremena da nam je približiš.
Hvala!
Frane Vrsalović
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

Po mom iskustvu rad sa dubokim ćelijama u medištu bez matične rešetke je vrlo naporan i traži više pčelarevog rada. Nitko ne može garantirati da se matica neće popeti u medište i položiti jaja prije nego što pčele nadograde ćelije. Da bi se dobio nastavak sa svih 9 okvira s dubokim ćelijama treba ih pripremati 2 godine. Prve godine kada se izvadi 10 okvir i preostalih 9 se razmakne dok pčele nadograđuju ćelije matica se popne u taj gornji nastavak i počme polaganje u srednja 2-3 okvira. Ostale okolne okvire pčele uspiju nadograditi i matica ne polaže u njih jaja te je primorana spustiti se u njiži nastavak. Poslje vrcanja pčelar mora za sljedeću sezonu ili sljedeću jaču pašu sačuvati te duboke okvire koje prilikom narednog dodavanja treba postaviti u sredinu nastavka, a 2-3 okvira s plitkim ćelijama postaviti lijevo i desno kao krajnje okvire. Kada se matica popne u taj nastavak neće polagati jaja u te srednje okvire s dubokim ćelijama. Dok matica traži plitke ćelije u gornjem medišnom nastavku vrijeme i povećani unos nektara čine svoje. Dok se matica nalazi na okviru tražeći ćeliju gdje će položiti jaja pčele te ćelije neće puniti nektarom nego će prvo početi nektarom puniti krajnje okvire s plitkim ćelijama koje će pčele u narednih par dana brzo nadograditi. Ako matica pronađe krajnje okvire s plitkim ćelijama u njima će zateći nektar i ni u njih neće polagati jaja. S vremenom zbog većeg unosa nektar i duboke ćelije će potisnuti maticu da se spusti u dojnji nastavak. Da bi ovaj postupak bio 100% uspješan kao medišni nastavak treba koristiti polu nastavak. Visoki nastavci nisu pogodni jer će pčele samo kao medišni vijenac izvući duboke ćelije ispod će ostaviti prostor matici za polaganje. Prednost dubokih ćelija je što nam za jedan nastavak koristimo 9 umjesto 10 okvira i satnih osnova pa je ušteda na materijalu i vosku 10%, a u 9 dubokih okvira stane za 20% više meda nego u 10 okvira s normalnim ćelijama, zatim kod vrcanja otvaramo 10% manje okvira ,a vrcamo 20% više meda što ubrzava vrijeme za vrcanje. Mane okvira s dubokim ćelijama su što u njima med sporije sazrijeva i sporije se poklapa, a poklopljeni med bude vidno rjeđi. Duboki okviri su 20% teži i zbog težine podložniji su oštećenju za vrijeme vrcanja. Moj je savjet kada se sve to zbroji i oduzme rad s dubokim ćelijama nije isplativ osim kada se koriste boksesi za med u saću ali tada preporučujem matičnu rešetku.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
Ahmet
Čita i piše, dobar
Postovi: 190
Pridružen/a: 08 sij 2011, 12:51
Lokacija: Livno

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Ahmet »

Stipo je napisao/la:
Ahmet je napisao/la:Juce sam napravio prvi ovogodisnji pregled i stanje je zadovoljavajuce, tri drustva sa 5-6 ramova legla a ostala 3-4 sa manjom povrsinom zalezenosti e sad moje pitanje za vas iskusnije posto je sad vrijeme za horizontalnu rotaciju da li radite tako sto okrecete svaki drugi ram ili to radite sa kompletnim nastavkom? U dosta literature koju sam procitao neko preferira jedan nacin a neko ovaj drugi, mene interesuju vasa iskustva. Ah da u jednoj od ovih jacih kosnica naidjoh na dosta trutovskog legla u gornjim djelvima ramova, jel to znak da se ovoj zuri u razrojavanje?
Ahmete ti si s moje lokacije i moj ti je savjet horizontalno rotiraj cijeli nastavak za sva društva koja zauzimaju 8 i više ulica s pčelama. Za društva koja imaju manje od 8 ulica s pčelama sačekaj dok završi cvijetanje rezdelije odnosno džanarike koja je kod nas tek počela cvijetati. Normalna je pojava da se po gornjim rubovima saća u jačim društvima u ovo vrijeme pojavljuje trutovsko leglo. Pčele imaju prirodni nagon da otpočnu njegovati trutovsko leglo 50 dana prije sezone rojenja, a dali će se pčele tada rojiti ovisi većinom od pčelara dali poduzima na vrijeme tehničke mjere da to rojenje spriječi.

Hvala Stipe, tako cu onda i uraditi ali imam jos jedno pitanje :lol: kad vrsis vertikalnu rotaciju da li u gornji nastavak prebacujes otvoreno ili zatvoreno leglo i koliko ramova?
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

Kada vršim vertikalnu rotaciju izvršim i horizontalnu rotaciju. Okvire ništa ne diram jedino ako treba iskoristim priliku da dodam po koju satnu osnovu.
Da bi vršio vertikalnu rotaciju u košnici treba biti više od 5 kg meda. Ako nema toliko meda prvo je potrebno društvo obilno prehraniti s šećernim sirupom dok zalihe pređu 5 kg meda idealno bi bilo 8 kg meda. Ako nema dovoljno zaliha meda i društvo ne zauzima barem 10 ulica pčela vertikalnom rotacijom će se napraviti više štete nego koristi, jer će društvo povećanim posticajem brzo potrošiti sav med matica će naglo proširiti leglo i ako u pola toga procesa nestabe hrane, a vani k tome nema dobre paše pčele će jednostavno uništiti višak legla i matica će naglo smanjiti zaljeganje. Pa tako ništa nismo dobili nego uzalud potrošili ono malo hrane što je bilo prije vertikalne rotacije. Ukoliko društvo zauzima premalo ulica manje od 10, a u košnici ima obilje hrane ni tada nije vrijeme za vršenje vertikalne rotacije jer jer će matica naglo proširiti leglo više nego što ga pčele mogu grijati pa će doći čim malo zahladi do prehlade legla što će izazvati njegovo propadanje i lako se može pojaviti krečno leglo. Zato s vertikalnom rotacijom ne treba žuriti ako društvo nema sve potrebne uvjete, a treba voditi računa i o vanjskoj temperaturi koja je jako bitan faktor. Ja vertikalnu rotaciju vršim u vrijeme cvjetanja jabuke i ako društvo tada ima barem 10 ulica dobro zaposjednuto s pčelama naravno uz dovoljnu zalihu hrane. Društva koja tada ne ispunjavaju te uvjete prihranjujem svaku drugu veče šećernim sirupom s 250-500 ml , a u jača društva napunim punu hranilicu. Zapravo društvima treba dodavati toliko hrane koju mogu potrošiti za 2 dana. Ukoliko društva sav dati sirup potroše preko noći treba mu povećati količinu datog sirupa sve dok se ne stvore dovoljne zalihe od 8 kg. Kada pčele poklope većinu spremljenog sirupa i ispunjava druge navedene uvjete može se izvršiti vertikalna rotacija. U šećerni sirup prilikom davanja obavezno dodati vitamine i stimular. Ja dodajem FORTEPIP koji sadrži vitamine i kobalt kao stimular u šećer dodam 1% jabukovog ocata. Jabukov ocat ima ulogu da pomaže pčelama invertirati šećer, a ocat koji u sirupu daje kiselu sredinu neda šećeru da se kvari odnosno u šećernom se sirupu neće stvarati alkoholno ni truležno vrenje koje kvari šećerni sirup ako ga pčele na vrijeme ne prerade.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Franevrs, u jednom prijašnjem javljanju si me upitao da na forumu «približim» forumašima Pelettovu metodu umjetnog razrojavanja i umnožavanja društava na vlastitom pčelinjaku.
Ispričavam se što nisam odmah reagirao, poslovne obaveze su me spriječile u tome.
Dakle, da počnemo:
Pelettov način razrojavanja može se izvesti u trenutku kada se normalno društvo dovede do svoga najjačeg razvoja i leglo i pčele zauzimaju dva nastavka, P1 i P2.
Uobičajeno se izvodi neposredno PRIJE glavne paše, ali se može izvesti i NAKON glavne paše.
Najprije ćemo opisati postupak PRIJE glavne paše.
Na mjesto sadašnjeg plodišnog nastavka P1 postavi se na istu podnicu novo plodište koje ćemo radi boljeg razumijevanja nazvati P1, prema novoj formaciji koju sada zauzima u novoj postavi košnice. U taj prazan nastavak postavi se okvir (ram) sa maticom na kojem smo je zatekli u trenutku ove intervencije. Okvir (ram) se postavi na mjesto br. 5 ili 6. Oko ovog okvira se postave dva okvira sa praznim izgrađenim saćem, a ostatak novog plodišta se ispuni sa izgrađenim okvirima ili sa satnim osnovama. Na ovo novoformirano društvo se stavi matična rešetka MR. Iznad MR se postavi prazan nastavak sa izgrađenim praznim saćem, koji postaje medišni nastavak M2. Na ovaj nastavak se postavi staro plodište P1, koje postaje plodište P3 i u kojemu se manjkajući ramovi ispune sa leglom u svim stadijima iz oba dva stara plodišta P1 i P2. Na oba kraja nastavka P3 na mjestu okvira br.1 i 10 postavi se okvir sa medom a na br. 2 i br. 9 okviri sa peludi (pergom) i medom miješano.
Tada poklopimo i zatvorimo košnicu, a nakon cca 12 do 24 sata se doda mlada sparena matica ili jedan zreli matičnjak. Sada se otvara na ovome nastavku pomoćno leto, da kroz njega mlada matica ode na sparivanje.
Ovdje sam ja modificirao ovu metodu na način da postavim ispod ovoga nastavka matičnu rešetku MR, ili već u prije opisanom koraku nastavak P3 na kojemu je izbušeno okruglo leto, moja je «dimenzija» rupa od 20mm, ispod kojega postavim dasku-leto u duljini od 10-15 cm da bi mlada matica pri slijetanju kada se vraća sa sparivanja mogla sigurno «aterirati» tj. sletjeti.
Ovakva postava u košnici traje za vrijeme dobre i izdašne paše, kada ona prestaje gornje društvo se odvoji od ostalog dijela sa mrežom ili se jedostavno prenese na novo mjesto na pčelinjaku. Istina, ovo novo društvo izgubi svoje sabiračice, (ali nikada sve), a ako se to ne želi košnica se odnosi na udaljenost od najmanje 3 km, da se sačuvaju sve sabiračice.
Ja to obavezno izvodim, jer odnosim ovakvo društvo na pčelinjak br. 2 koji je 28 km daleko od pčelinjaka br. 1 koji mi se nalazi uz kuću.
Cijeli ovaj opisani postupak može se izvesti i NAKON glavne paše, ali se tada obavezno ispod gornjeg društva stavlja mreža ili Snelgroveova daska, jer na slaboj paši jedna od matica nestane, obično ona iz gornjeg društva. To se treba imati na umu i kod postupka koji se vrši PRIJE glavne paše koji je prije opisan. Gornje društvo se tada obavezno prihranjuje, ja to činim sa pogačom jer je pčele troše kontinuirano i ne može se pojaviti grabež na pčelinjaku.
Prednost opisane Pelettove metode je da se sa njom može presložiti stara košnica PRIJE ili POSLIJE glavne paše, u oba slučaja košnica na svojoj proizvodnosti ne gubi na snazi.
Na glavnoj paši medišni nastavak M2 se rapidno puni, pa se za par dana digne na poziciju M3 a pod njega na matičnu rešetku koja je na P1 ubacuje se novi nastavak M2. Do kraja paše se u izuzetnim godinama može dodati još jedno medište M4, tako da ih u košnici ima tada 3 komada, a plodišta su dva, na poziciji P1 i P5. Uvijek se «staro» medište diže na viši nivo da pčele finiširaju i poklope zreli med, a novi prazan se postavlja na matičnu rešetku iznad donjeg društva, je pčele uvijek rado nose nektar iznad svoje matice, u ovom slučaju na pozhiciju medišnog nastavka M2.
Mislim da vas sa mojim oznakama nisam zbunio, u ovakvim opisima se uvijek nastavak sa okvirima označava prema trenutnoj poziciji koju zauzima u formaciji košnice.
Za večeras toliko,
Pozdrav..............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

Ova Pelletova metoda je idealna ako želimo iz jednomatičnog pčelarenja preći u dvomatično pčelarenje. Postupak i sve ostalo ostaje kako je Schumi već pisao samo što iznad medišta,a ispod gornjeg društva dodamo Sneglerevu dasku. Sneglerova daska je jako važna jer se zna desiti da gornja matica nestane. Raspored nastavaka je: Podnica, plodište P1, matična rešetka, medište sneglerova daska, plodište P2, hranilica i krov. Napomenuo bi samo da pčelari koji žele košnicu iz jednomatičnog pčelarstva prevesti u dvomatično pčelarenje to učine najkasnije poslje završetka glavne paše. Poželjno je to učiniti prije glavne paše zapravo čim se na tržištu pojave prve mlade matice ili prvi zreli matičnjaci. Puni učinak dvomatičnog društva dolazi do izražaja tek iduće sezone. U idućij sezoni dvomatična rduštva će se razviti do pune snage mjesec dana prije jednomatičnih društava što daje veliku prednost jer ćemo prije glavne paše u njima većinom imati višak pčela s kojim možemo pojačati druga društva ili formirati nove rojeve uoči glavne paše.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
ilija
Samo čita
Postovi: 6
Pridružen/a: 29 ožu 2011, 18:47

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la ilija »

POzdrav. Prije neki dan listajuci forume naisao sam na jedno interesantno izlaganje kako pripremiti kosnicu lr za pelimovu pasu.Neposredno pred cvjetanje pelima izvadi se matica sa jednim ramom otvorenog legla, iprenese u nukleus jedan ram meda inesto pcele istresti u nukleus .Svo leglo prebaci u treci nastavak i 6 dan poskida maticnjake ostavljajuci jedan najveci. Nakon 3dana pogleda da nije koji preskocio i to je to. Dok se nova matica izleze ,spari i pocne zanositi uto je pelimova pasa zavrsena. Ovaj predlog je najvise predvidjen samo za 1 pasu.Mada ako drustvo oslabi doda mu se onaj njegov nukleus.Po mom misljenju dobra stvar je sto za vrijeme medenja pcele se ne bave podizanjem legla,sto im omogucuje veci unos nektara. Volio bih vase komentare za ovaj nacin pcelarenja. Naravno da ima mjesta za neke sugestije,meni se cini dosta dobar jer covjek garantuje mnogo vece prinose. Tvrdi da je isprobao mnogo nacina i da mu se ovaj najbolje pokazao. Pozdrav ilija
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 201
Pridružen/a: 07 ožu 2011, 20:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la franevrs »

Zahvaljujem kolegama, Shumy sve je jasno, kratice memorirane. Odlična metoda za iskoristit matičnjake i dobit
mlade matice.
Zahvaljujem stipo na dodatnom objašnjenju vezano za snel.dasku, šteta da se ne može iskoristit ta opcija
za prvu godinu.
pozz.......
Frane Vrsalović
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Dobar dan svina forumašima,
Ilija, to što ti tvrdiš da si pročitao na nekom forumu je upravo ova metoda koju vam ja pokušavam približiti (kako kaže franevrs) na ovom podforumu. Ovo što vam mi svi, malo iskusniji pokušavamo reći je skraćeni put prema pravim i pravovremenim radnjama da imate što veći prinos meda, jer to nam je svima i cilj, zar ne?
Svi mi smo u svojim razvojnim stadijima učenja pčelarstva to već prošli, svima je nama cilj da vam pravovremenim i točnim informacijama olakšamo trnoviti put prema cilju, koji je nama bio itekako otežan i naporan u vremenima koja su predhodila "medijskom bumu" kao što je Internet i e-mailovi koji omogućavaju trenutnu razmjenu iskustava, znanja i vlastitih iskustava.
Za ovakve informacije, iskrene i dobronamjerne ja sam provezao dosta kilometara po lošim cestama da dođem do iskrenih i točnih uputa kako unaprijediti svoje pčelarenje. Svi pčelari, stariji po stažu, znaju ovo koristiti, na kraju krajeva i ja se svaki dan naučim nečemu novom jer čovjek uči dok je živ!
Pozdrav............schumy
Zadnja izmjena: schumy, dana/u 19 tra 2011, 07:05, ukupno mijenjano 1 put.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar
Stipo
Aktivan
Postovi: 2824
Pridružen/a: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno
Kontakt:

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Stipo »

franevrs je napisao/la:Zahvaljujem kolegama, Shumy sve je jasno, kratice memorirane. Odlična metoda za iskoristit matičnjake i dobit
mlade matice.
Zahvaljujem stipo na dodatnom objašnjenju vezano za snel.dasku, šteta da se ne može iskoristit ta opcija
za prvu godinu.
pozz.......
Ako u sljedećoj godini želimo maksimum moguće rezultate moramo se na vrijeme pripremiti u ovoj godini. Pčelarstvo ima takve osobine da se sve na vrijeme mora uraditi i uvijek gledati mjesecima unaprijed. Ako se neke radnje propuste ne mogu se nadoknaditi. Zbog propusta rezultati će sigurno biti lošiji.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit CleanKoristim samo Bio Vit Clean
Ivica
Registrovan
Postovi: 3
Pridružen/a: 21 lip 2011, 23:10

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la Ivica »

Pozdrav,
imam pitanje za iskusnije pčalare koji koriste košnice nastavljače.
Naime, pčelarim s AŽ košnicama a htio bi prijeći na nastavljače sa LR okvirima. Najviše me zanima na koji način se ugrađuje MR (Hanemanka)? Da li je to uski nastavak ili nešto slično? I da li ista služi i kao hranilica? Može li se na nju stavljati npr. medna pogača?
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru.
Da li će se ispuniti proročanstvo Rudolfa Steinera?
Avatar
schumy
Aktivan
Postovi: 881
Pridružen/a: 30 sij 2010, 10:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

Post Postao/la schumy »

Ivice, dobro došao na forum!
Predlažem ti da se predstaviš u podforumu "da se upoznamo", naći ćeš ga na dnu početne stranice.
Da ti odgovorim na tvoja pitanja:
1.) Matična ili Hannemanova rešetka (skraćeno MR), kod nastavljača se postavlja na dva načina:
-ili "gola" direktno na satonoše između nastav(a)ka plodišta i medišta
-ili na drvenom okviru koji je onda napravljen tako da je na njemu malo pomoćno leto kroz koje pčele sabiračice ulaze direktno u prvi nastavak medišta
2.) Hranilice kod nastavljača se izvode na tri načina:
-na krovu košnice na zadnjem medišnom nastavku koja se zove po pronalazaču Millerova hranilica. Ovo je stari konvencionalni način ugradbe hranilice tzv. "krovni" - gornji način
-u podu košnice kada se izrađuje tzv. "duboka" AV podnica u kojoj je ukomponirana hranilica, AV (antivarozna) podnica sa mrežicom i limenm podmetačem i u sezoni hvatač peludi. Ovo je najnovija tendencija izvedbe hranilice jer se u najnovije doba komercijalno pčelarstvo sve više okreće tome da se svi ovi "pomoćni" elementi košnice postave u podnožje.
3.) Treći način je tzv. "okvirna" hranilica koja se postavlja u krajnji okvir (br. 1 i 10). koristi se najviše kod formiranja i prihrane rojeva jer je nepraktična budući se košnica mora otvarati i pčelar kod hranjenja "ulazi" u područje društva i uzmemirava ih nepotrebno.
Ja preferiram "krovnu" Millerovu hranilicu kod koje se samo digne vanjski poklopac (krov) košnice i brzo bez uznemiravanja pčela izvrši hranjenje jedostavnim postupkom usipavanja sirupa u količinama koje dozvoljava kapacitet hranilice (obično 1,0 do 5,0 litara).
Nadam se da sam ti pomogao,
pozdrav..............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Odgovorite