Nisam Samire,de proslijedi na pp pojedinosti oko tog.Samir je napisao/la:Stipo jučer sam našao neki snimak, a i tekst sa prikazom košnica u pojedinim fazama.
Na snimku koristi MR odma iznad PLN, a ispod PN. U ovom tekstu na crtežu MR ide iznad PN, tako da PLN i PN čine cjelinu.
Onda mi nije jasno na snimku koristi prilikom uzimljavanja PN ispod PLN na oba plodišta, a u ovom tekstu nije tako.
Pošto imam jednu formiranu dvomatičnu koš pokušat ću primijenit njegovu metodu jer možda oformim više takvih zajednica. Do sada sam imao jednu al sam vršio usmjeravanje i prevješavanje, tako da mi se nije svidio taj metod jer prilikom preturanja i prevješavanja stvori se čitava zbrka haos je od pčela.
@Inžinjeru, već danas odrađeno. Jesil se prijavio za sajam na Tašu.
Pčelarenje sa nastavcima
Re: Sajam pčelarstva Srebrenik
Re: Sajam pčelarstva Srebrenik
Samire ti si vidio jedan dio , koji ne odgovara tome što si pročitao .Polunastavak po Veneru ima dvije glavne svrhe . Pred zazimljavanje , obično poslje paše kao što jeSamir je napisao/la:Stipo jučer sam našao neki snimak, a i tekst sa prikazom košnica u pojedinim fazama.
Na snimku koristi MR odma iznad PLN, a ispod PN. U ovom tekstu na crtežu MR ide iznad PN, tako da PLN i PN čine cjelinu.
Onda mi nije jasno na snimku koristi prilikom uzimljavanja PN ispod PLN na oba plodišta, a u ovom tekstu nije tako.
Pošto imam jednu formiranu dvomatičnu koš pokušat ću primijenit njegovu metodu jer možda oformim više takvih zajednica. Do sada sam imao jednu al sam vršio usmjeravanje i prevješavanje, tako da mi se nije svidio taj metod jer prilikom preturanja i prevješavanja stvori se čitava zbrka haos je od pčela.
@Inžinjeru, već danas odrađeno. Jesil se prijavio za sajam na Tašu.
suncokret , stavlja ga na podnicu, a iznad njega plodište. On tada služi za stimuliranje, jer pčele prenose med u medne vijence u plodište i ujedno imaju hranu za zimu.
U proljeće , poslje snažnog razvoja , kad se želi ograničiti matica , plodište ide na podnicu , a polunastavak na matičnu rešetku i Veneru služi kao produženo plodište u
koje će pčele puniti med , tako da će u plodištu biti isključivo leglo . Da bi se desilo sve kako je zamišljeno treba dobar razvoj , a zatim snažno medobranje .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
Pčelarenje sa nastavcima
Ograničavanje matice na jedan plodišni nastavak ispod matične u dvomatičnm društvu samo po sebi ima dobar razvoj. Za skupljanje meda nije potrebna jaka paša jer se radi o dvomatičnom društvu. Ako se radi sa normalnim društvom onda je poželjno da je dnevni unos veći od 1 kg.Samir je napisao/la: Samire ti si vidio jedan dio , koji ne odgovara tome što si pročitao .Polunastavak po Veneru ima dvije glavne svrhe . Pred zazimljavanje , obično poslje paše kao što je
suncokret , stavlja ga na podnicu, a iznad njega plodište. On tada služi za stimuliranje, jer pčele prenose med u medne vijence u plodište i ujedno imaju hranu za zimu.
U proljeće , poslje snažnog razvoja , kad se želi ograničiti matica , plodište ide na podnicu , a polunastavak na matičnu rešetku i Veneru služi kao produženo plodište u
koje će pčele puniti med , tako da će u plodištu biti isključivo leglo . Da bi se desilo sve kako je zamišljeno treba dobar razvoj , a zatim snažno medobranje .
Ako se radi sa dvomatičnim društvom onda je jako nezgodno raditi sa okvirima jer se previše pčela uznemiri , a i samo dvomatično društvo ima više pčela nego dva normalna društva. Ako se prevješavaju okviri zna se uzbuniti toliko pčela da je praktički rad nemoguć. Zato se u takvim društvima isključivo radi sa nastavcima. Vener ističe da svaka matica u tom dvomatičnom društvu treba uvjek da ima pun polunastavak meda ili sirupa i tvrdi da je uspjeh zagarantovan.
Pošto kod nas paše sve češće izostaju onaj tko se odluči za takvo pčelarenje treba dosta novca uložiti u šećer i pogače.
U ovoj besparici i skupom šećeru teško tko može takvo nešto uraditi. Gornja matica treba uivjek da ima pogaču tijekom cijele sezone sve do zadnje paše i to je još jedan dodatni trošak.
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Re: Pčelarenje sa nastavcima
@ Zvones shvatio sam ja to, sve je isto što se tiče donje zajednice al se razlikuje položaj PN na video prikazu od položaja u tom teksta za gornju zajednicu prilikom uzimljavanja. Na video prikazu PN u pomoćne zajednice dolazi ispod plodišta, a u tekstu što imam, PN ostaje iznad plodišta pomoćnog društva. Razlika je još u tome da se MR postavlja na PN, a na video zapisu ispod PN. To me buni. Dali imaju dvije verzije ili je neka greška u tekstu što sam našao.
@Stipo, ja već imam jednu zajednicu i te sve troškove, al više mi je muke zadavalo to prevješavanje i zbrka pčela, kao što sam već pisao, a i ti isto potvrdio svojim tekstom.
Kad dođe vrijeme tome onda mi se nemili otići na pčelinjak, a imam volju imati makar jednu takvu zajednicu.
@Stipo, ja već imam jednu zajednicu i te sve troškove, al više mi je muke zadavalo to prevješavanje i zbrka pčela, kao što sam već pisao, a i ti isto potvrdio svojim tekstom.
Kad dođe vrijeme tome onda mi se nemili otići na pčelinjak, a imam volju imati makar jednu takvu zajednicu.
Samire nisam dobro razumio tvoj post , pa sam nastojao objasnit osnovu sistema .
Ispravan naslov teme za ove postove koji su odlutali .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
koristi u vojne svrhe !
-
Samir
- Čita i piše, vrlodobar
Uredu od viška glava ne boli, a nije zgoreg ponoviti.zvones je napisao/la:Samire nisam dobro razumio tvoj post , pa sam nastojao objasnit osnovu sistema .