Peticija za zaštitu pčela

Ovdje možete ostaviti poruke vezano za proizvođače pčelarske opreme i ostalo

Peticija za zaštitu pčela

PostPostao/la Ermin.ef. » 08 ožu 2013, 11:55

Prenosim jutrošnji tekst iz Preporoda:

“U Ime Allaha, Milostivog,
Samilosnog!
Uči u Ime Tvog Gospodara,
koji je sve stvorio
Stvorio je čovjeka od zakvačka
Uči, Tvoj Gospodar je najplemenitiji, koji je naučio čovjeka peru i onome što nije znao - Ne, ne, zaista čovjek prekoračuje granicu». .
(Kuran, dio sure Al-'Alek)

Nature convenienter vivere
Živjeti u skladu sa prirodom
(latinska izreka)

Čovjek, ili slijedi jedan dio iz gore navedene sure, a drugi zaboravlja, a jedno bez drugog ne ide bez posljedica, jer sve što se radi je u ime Dragog Boga i Dobra. Vidimo šta jedan dio svijeta doživljava kao rezultat neučenja i neznanja, kao i drugi dio koji svojim arogantnim stavom sa “znanjem” čini prirodi, a i sebi samom. Zbog pretjerane upotrebe pesticida i drugih sredstava za oprašivanje čovjek je ugrozio opstanak pčela u Evropi, a samim tim i svoj opstanak. Zbog toga je u Evropskoj uniji pokrenuta akcija potpisivanja peticije o zabrani upotrebe štetnih sredstava za oprašivanje u svrhu zaštite zdravlja pčela i opstanka njihovog. Zbog toga i mi ovim člankom dajemo adresu web-stranice na kojoj i čitaoci Preporoda i drugi dobronamjerni mogu potpisati ovu peticiju i tako dati svoj doprinos zdravlju pčela i njihovog opstanka. Bilo bi poželjno pomoći onima koji nemaju kompjuter da se i oni uključe u potpis podrške opstanka pčela Evrope potpisom peticije. Moglo bi se to organizirati i u džema›atima, džamijama, a i preko dobrih naših vjeroučitelja širom BiH. , jer PČELE su zaslužile našu pomoć. (Kur›an, Pčele-El-Nahl). Web-stranica na kojoj se može potpisati peticija za zaštitu pčela je; http://www.avaaz.org/en/hours_to_save_the_bees/?fpbr
Pčele su zaslužile našu pomoć jer i mi ovisimo o njihovom opstanku. One nam ne samo što daju med, polen, propolis, matičnu mliječ, pčelinji vosak, već vidimo da utječu i na razvoj biljnog svijeta i biološkog lanca opstanka u različitosti gdje jedan ovisi od drugog i svi imaju svoju zadaću datu od njihovog Stvorioca. I ne samo to, pčele nam mogu pomoći i u očuvanju čistoće zraka naših gradova koji su zagađeni raznim gasovima (Zenica, Sarajevo). Naime, bilo bi poželjno početi držati pčelinjake na krovovima zgrada, u svojim bašćama, jer time se ne dobiva samo med i drugi pčelinji proizvodi, već i znatno utječemo na redukciju trenutnog zagađenja. Ova praksa je već postala trend u dobrom dijelu svijeta. Veći gradovi kao Čikago, Pariz, London već imaju znatan broj ovih pčelinjaka na krovovima svojih zgrada. POVRATIMO PČELINJAKE U NAŠE GRADOVE, JER TIME ČINIMO DOBRO SEBI I PRIRODI!

http://www.preporod.com/index.php/zanim ... elama.html
Avatar korisnika
Ermin.ef.
Čita i piše, dobar
 
Postovi: 182
Pridružen: 13 svi 2012, 16:20
Lokacija: Kakanj

Vrati se na: INFORMACIJE

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron