MOJ NAČIN PČELARENJA

Svi koji žele da prezentuju tehniku pčelarenja

MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 16 ožu 2011, 22:12

PROLJETNI RAZVOJ PČELINJIH DRUŠTAVA

Dobar dan pircim, dobro došao na forum!
Nisam par dana bio na forumu pa neznam točan datum kada si se uključio, ali da ti ja pokušam odgovoriti na tvoje pitanje – razvoj pčelinjih društva u proljeće.
Ima par koraka kako pčele koje su tebi sada (14.03.2011.) još nerzvijene i kako ih razviti do početka cvatnje bagrema. Neznam koliko znaš o pčelarstvu, ako znaš ovo što pišem, oprosti, ipak ću to i radi naših "novopečenih" pčelara ponoviti, jer se tako najbolje savlada "zadaća":
1. KORAK - pregled društava na AV podnici, gdje se vidi kako je društvo zimovalo. Pčele uvijek razvijaju leglo (i zadnje se izvali) u prostoru koji je bliže letu, a med "skladište" prema zadnjem cijelu nastavka. Zimuju u ćelijama koje su u zimi prazne, pa iznad njih formiraju medne vijence, koji su (poželjno je), čim deblji.
2. KORAK - kada vremenske prilike dopuste, (moje iskustvo me uči - oko 15-20.03.), tj. na početku sezone, vršim brzi pregled otvaranjem poklopne daske, mijenjanjem novinskog papira (sloj između poklopne daske i vanjskog poklopca sa Al limom), koji je u većini slučajeva vlažan, jer leglo već "kreće" i kondenzacija pare uslijed potrošnje hrane (nektara i peludi) - raste. Dakle, sada treba staviti obavezno novinski papir koji se ponaša kao "bugačica" (to je bio rahli karton-papir sa kojim se upijala prekomjerno nanesena tinta na pisaći papir!!!??? - za mlađe je to "špansko selo"; napredak čovječanstva je evidentan, danas pišemo ne više ni sa kemijskom olovkom nego sa PC-om!!).
Ja u ovome "koraku" obično dodajem podražajno prihranjivanje u vidu medne pogače, sa ili bez dodatka peludi (po PIP-u "stimular", sa peludi za poticanje legla kod matice, ili "standard" bez dodatka peludi koju još nazivamo i "ledena" pogača). Na pčelinjak obavezno tada treba staviti i higijenske pojilice, jer pogača traži veći unos vode za preradu šećera u pogači. Hranilicu treba opskrbiti sa 0,03-0,06% soli koja se pomiješa u vodu, a ja običavam i mjesto gdje dolaze na hranilici po vodu namazati malo sa medom, ali ne previše da se ne potane grabež na pčelinjaku.
Pogaču mećem uvijek u ovo doba, i u slučaju većih zaliha hrane u košnici. Moja uobičajena količina meda kojega ostavljam ujesen u košnici je od 25-30kg. Naime pčele kod podražajnog prihranjivanja pogačom kreću u razvoj bez obzira ima li unosa iz prirode ili ne.
3. KORAK – nakon 10 do 15 dana od kada sam dodao pogaču, dakle od 25.03 do 01.04. rotiram gornji nastavak u kojem se nalazi matica – h o r i z o n t a l n o.
Time postižemo da se zalihe hrane nađu u "neprirodnom" položaju – bliže letu i pčele ga počinju seliti u stražnji kraj nastavka – dalje od leta. Time se oslobađaju ćelije, koje domaće-kućne pčele nakon "brušenja" pripremaju matici za zalijeganje, što ona jedva dočeka pa se leglo širi na veći prostor pojedinog okvira (rama).
4. KORAK – nakon 10 do 15 dana od horizontalne rotacije vršim – prvu (1) v e r t i k a l n u rotaciju nastavaka. To se zbiva od 10.04. do 15.04.2011., i tada je u cvatu voće, od kojega je najbitnija jabuka, pa se prema njezinom cvjetanju treba ravnati da se napravi ova vertikalna rotacija. Ja tada dodajem drugu (2) proljetnu pogaču za podražaj još jačem razvoju legla, ali samo u slučajevima kada je vrijeme nestalno i loše pa pčele ne mogu iskoristiti pašu koja tada trenutno medi. Ako je unos velik, dodavanjem pogače potakli bi rojevni nagon, koji kada jednom krene – nemoguće ga je zaustaviti. Ali u kišovitom i nestalnom vremenu dodana druga proljetna pogača – pravi je pogodak!
Važan je podatak da oko 20-tak dana nakon jabuke počinje cvasti – bagrem!
5. KORAK – nakon 10 do 15 dana od prve vertikalne rotacije vršim –drugu (2) v e r t i k a l n u rotaciju nastavaka. To se zbiva od 20.04. do 25.04.2011., i to je kraj rotacija pred glavnu pašu – bagrem u pripremi za pašu na ovoj najznačajnijoj medonosnoj biljki koju ja zovem "njegovo veličanstvo - b a g r e m".
6. KORAK – nakon 8 dana tj. oko 01.05. do 05.05. vršim ograničavanje legla po VREMENU i po PROSTORU. To radim ovako:
Na podnicu dodajem novi treći (3) nastavak po broju, i pronalazim maticu u gornjem nastavku, i to ako je 12 sati, redovito je u sredini nastavka, na 5 ili 6 okviru. Ujutro je na lijevoj ili desnoj strani nastavka tj. na 3 ili 4 okviru, ili na 7 ili 8 okviru, a u pravilu je na okviru sa okomito položenim (svježim) jajima. Da bi pčele bile čim mirnije na saću, ja nastojim kod traženja matice uopće ne dimiti i čim nježnije baratati sa nastavcima i okvirima.
Okvir na kojemu sam pronašao maticu metnem na sredinu nastavka na podnici, (okvir br.5). Lijevo ili desno stavim prazno pravilno izgrađeno saće, iz kojega su se već izlegle 1 do 2 generacije pčela, ali samo jednan takav okvir, npr. okvir (br. 6). Poznaje se po tome što je još svijetle boje, ali već sa smeđkasastim tonom koji ide u polukrug sa većom osnovom dolje, a prema vrhu opisuje polukružnicu – znak da ga je matica dobro iskoristila, te ga ona "osjeća" kao svoga – ovo već zaleženo saće je toplije od novoga djevičanskog iz kojega se još nije izvalila ni jedna generacija pčela. Lijevo i desno od opisanih okvira dakle, (na br. 4 i br. 7) stavim satne osnove, onda prazno saće (br. 3 i br. 8), zatim satne osnove (br. 2 i br. 9) i na krajeve okvire sa izgrađenim saćem (br. 1 i br. 10). Ovo sam prozvao "Metoda schumy" ili "zig-zag"-metoda. Može biti i varijacija "na temu" tj. modifikacija ove metode, u ekstremnim slučajevima kada je vremena pred cvatnju bagrema malo, onda se može staviti izgrađeno saće samo na br. 5 (sa maticom), tj. sa zatečenim leglom na ovome okviru, i na br. 6 – prazno saće, a sve ostalo mogu biti – satne osnove! Isto se koristi i kada nemamo izgrađenih okvira u dovoljnoj mjeri i po broju.
##Iz nastavka iz kojega smo izvadili maticu sa 1 okvirom legla, sa 3-4 okvira stresemo mlade pčele u najdonji nastavak (novo plodište), tako da u tome nastaku ostane sadržaj-mlade pčele sa 3-4 okvira koje će njegovati mlade, tek zaležene ličinke, kad se ove od trećeg dana starosti počnu hraniti matičnom mliječi i dalje mješavinom mat. mliječi i peludi te meda (kod radilica)
##Koja je svrha ove metode, - rekli smo:
1.) Po O G R A N I Č E NJ U LEGLA PO PROSTORU, zato na ovaj najdonji, novi nastavak stavljam matičnu ili Hannemanovu rešetku (u nazivlju kojega predlažem za pojednostavljenje – «MR»). Sada je matica ograničena na smanjeni (ograničen) prostor za zalijeganje jaja.
2.) Po OGRANIČENJU V R E M E N A ZA ZALIJEGANJE JAJA, zato jer dok kućne pčele izgrade saće potebno za zalijeganje jaja, dok matica zanese prazne okvire sa saćem i dok ih pčele počnu hraniti pa do izvaljivanja nove "podne"-generacije pčela prođe od 21 do 33 dana, taman toliko koliko je potrebno da bagrem ocvate na području gdje pčelarimo, a to obično traje od 10 do 15 dana.
##Dakle, na MR stavimo nastavak sa praznim saćem, to nam je budući nastavak medišta. Predlažem za nastavak medišta uvesti nomenklaturu MN-1, MN-2, MN-3 itd.
##Na ovaj 2 nastavak stavimo nastavak bivšeg plodišta bez 1 okvira na kojem je bila matica. Nakon 5 dana (bez ovoga prvog dana), ili šestog dana (to je poznata metoga "šestog dana") pregledamo ovaj nastavak pažljivo i POKIDAMO sve matičnjake na koje naiđemo. Ako želimo, možemo uzgojiti nove matičnjake iz ličinki, koje su taman stare 72 sata (nešto manje od 3 dana), ali to je druga tema, kolu ćemo jednom naknadno objasniti, a koju sam već opisao kod teme ......... "edukacija", podnaslov "genetika i selekcija pčele medarice", ove godine u 1. mjesecu.
Ovako ja razvijam i ubrzavam proljetni razvoj društava i pripremam ih za glavnu pašu, a sada zbrojimo dane – dodavanje 3 (donjeg)-plodišnog nastavka od 01. do 05. svibnja (maja) + 10-15 dana cvatnje, izlazi 15. do 20. svibnja (maja), ukupno vrijeme je 20 dana.
Pčele izgrade saće potrebne dubine da matica zanese jaja oko 8 do 10 dana od postavljanja "zig-zag"-metode, to je 09. do 14. svibnja (maja), matica zanese okvire postepeno od 2 do 15 dana, te tako dolazimo od 16.05. do 29.05. Pčela radilica izlazi iz ćelije nakon 21 dan od zalijeganja, dakle prođe vrijeme od 07.06. do 20.06., dakle prođe vrijeme cvatnje bagrema koje na pojedinom staništu cvate od 10 do 15, iznimno 18 dana.
Evo, tako ja razvijem pčele za glavnu pašu u mome kraju – bagrem. Ako se pažljivo postupa, greške nebi smjelo biti, ali ima i iznimaka, to je bila lanjska 2010. godina. Počela je isto kao i ova, sa haldnim vremenom, a tada je "ojužilo", a ja sam razvio pčele i tempirao sve za glavnu pašu, tj. bagrem. Budući nije bilo niti malo paše, bagrem je skoro već ocvao kada se u zadnjih 5 dana vrijeme proljepšalo pa smo mi na ovoj jugozapadnoj strani Hrvatske, u Istri i sakupili nešto meda. A "usput" smo imali i dosta prirodnih rojeva, jer je rojevni nagon krenuo, a paše je bila kakva-takva, pa se ja u šali nazivam "rojar-2010".
U normalnim uvjetima kada krene rojevni nagon, treba staru maticu odvojiti u poseban nukleus, pokidati sve matičnjake osim dva u različitim stadijima, koje ostavimo, i to najkrupniji zatvoreni i drugi krupan a nezatvoren matičnjak. Dobro treba pregledati sve okvire da nam slučajno ne zaostane u nekom kutu kakav "matičnjak-slabić", jer bi to bio – potpuni fijasko. Tako u situaciji kada nam se čini da smo sve izgubili, dobivamo jer je i to jedan od načina za ograničavanjem legla - po vremenu, naime dok se mlada matica oplodi i počne sa zalijeganjem jaja – paša bagrema je već na izmaku ili je prošla........
ZAKLJUČAK: Za bagrem ja razvijam pčelinja društva tako da od 15.03. kada prvi puta otvaram košnice i počinjem proljetni razvoj do 01.05. izvršim 1 horizontalnu i 2 vertikalne rotacije nastavaka na LR i na FR košnicama. Datumi su orjentacioni, dozvoljena su odstupanja prema vremenskim (ne)prilikama.
Za danas toliko,
Pozdrav..............schumy
Zadnja izmjena: schumy; 17 ožu 2011, 07:19; ukupno mijenjano 4 put/a.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la beequeen » 16 ožu 2011, 22:36

Zimuju u ćelijama koje su u zimi prazne, pa iznad njih formiraju medne vijence, koji su (poželjno je), čim deblji.

samo da komentiram jer sam bas citala da prazno sace je odlican toplotni izolator te pcele zimuju na praznom dok sace puno meda je veoma slab izolator :D
"Um je poput padobrana - funkcionira jedino ako je otvoren". - Albert Einstein
Avatar korisnika
beequeen
Aktivan
 
Postovi: 882
Pridružen: 02 lip 2010, 04:36
Lokacija: USA

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 17 ožu 2011, 06:51

BQeen, evo tebe natrag!
točno si rekla, samo medni vijenci nisu poželjni radi topline nego radi ishrane zimi. Saće oponašamo i mi ljudi kod gradnje kuća jer su blok-opeke kombinacija kućišta i zračnih ispuna, baš kao kod pčelinjeg saća.
Kako ti je bilo "u starom kraju"? Kako pčele, kod nas je nevrijeme (kišurina), pa baš nešto i nisam raspoložen.
Pozdrav.......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la ErminH » 25 ožu 2011, 12:14

Postovanje,kolega schumy imao bih jedno pitanje,ako znamo da okolo pcelinjaka i nema nesto bagrema,ima ga ali nedovoljno da bi se kazalo da je to glavna pasa,dali se mogu stavljati polunastavci kao medista nakon sto ovako sve odradimo i razvijemo drustva?

dali cemo tada ako nema pase dobiti jos goru situaciji nego da smo stavili nastavak ili ce biti isto,drustvo ce se zarojit

nadam se da sam dobro pojasnio pitanje :lol:
Iskrenost je najbolja vrlina kod čovjeka
Avatar korisnika
ErminH
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 672
Pridružen: 04 lip 2009, 09:27
Lokacija: Breza

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 28 ožu 2011, 07:12

Dobro jutro ErmineH, ovakav sistem razvoja društava i priprema za glavnu pašu kod mene je praćenje situacije u medenju biljaka oko moga pčelinjaka. Mislim da u tvome slučaju ovo moje iskustvo meće biti na odmet, jer će pčele umjesto bagrema (koji je kod mene dominantan izvor nektara-glavne paše), uvijek nešto naći, samo ti trebaš vidjeti koja je to paša koja je dmonantna u tvome kraju.
Ako ništa drugo na način kako sam ovdje objasnio, a i u ........."edukaciji"........., (vidi temu od 1 mjeseca, mislim da sam Beequeen objasnio), ovaj moj način je dobar za uzgoj matica sistemom "petog" (tako ga ja zovem) ili "šestog" dana. Na taj način se najakše umnožavaju društva, bez puno "prčkanja" po košnicama. Ako ne možeš to naći javi mi ovdje, pa ću temu ponoviti!
Pozdrav...........schumy
Zadnja izmjena: schumy; 28 ožu 2011, 15:26; ukupno mijenjano 1 put/a.
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Ismet » 28 ožu 2011, 10:36

schumy napisao:Dobro jutro ErmineH, ovakav sistem razvoja društava i priprema za glavnu pašu kod mene je praćenje situacije u medenju biljaka oko moga pčelinjaka. Mislim da u tvome slučaju ovo moje iskustvo meće biti na odmet, jer će pčele umjesto bagrema (koji je kod mene dominantan izvor nektara-glavne paše), uvijek nešto naći, samo ti trebaš vidjeti koja je to paša koja je dmonantna u tvome kraju.
Ako ništa drugo na način kako sam ovdje objasnio, a i u ........."edukaciji"........., (vidi temu od 1 mjeseca, mislim da sam Beequeen objasnio), ovaj moj način je dobar za uzgoj matica sistemom "petog" (tako ga ja zovem) ili "šestog" dana. Na taj način se njakše umnožavaju društva, bez puno "prčkanja" po košnicama. Ako ne možeš to naći javi mi ovdje, pa ću temu ponoviti!
Pozdrav...........schumylijep pozdrav schumy, zamolio bih te za link, "mjesto", gdje si pisao o uzgoju matica sistemom "petog" ili "šestog" dana. hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar korisnika
Ismet
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 28 ožu 2011, 15:34

Ismete, odbar dan,
o ovoj temi sam pisao u temi............."Edukacija"...........str. 15. iza moja seminarskog rada o "Genetici i selekciji kod pčele medarice", točnije datum 31.01.2011.
Ako ti još nešto treba pojasniti pitaj!
Pozdrav....schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la ilija » 29 ožu 2011, 19:04

Pozdrav svim pcelarima zovem se Ilija.Pcelarstvom se bavim 10 godina i jako me zanima da mi neko detaljno objasni Balcicevu metodu.Pcelarim sa lr kosnicama i najveci mi je problem kako docekati glavnu pasu,a da se pcele ne roje.Do sada sam radio na sljedeci nacin.Otprilike 1.04. bi horizontalno okrenuo za 180 stepeni gornji nastavak 15.04 zamjenio mjesta nastavcima,a pred samo cvjetanje bagrema uradio bih sljedece.U plodiste znaci 1 nastavak bih stavio maticu sa otvorenim leglom+1 ram otvorenog legla+2 rama izradjenog saca ostalo satne osnove,na to bih stavio hanemanovu resetku.Iznad 2 nastavak koji je bio i prije tu,a kao 3 prazni nastavak sa pola izradjenim a pola satne osnove.I sta se desava.Kada poslije 5-6 dana pogledate u kosnicu nacete maticnjake.I onda je to ogroman posao unistavanja maticnjaka i kada ih sve porusite opet za 5-6 dana ista situacija.Dali Balciceva metoda to anulira,ili ako ko ima neku uspjesniju metodu molim da mi to objasnite.
Ne koristim polunastavke.
Unaprijed HVALA.
ilija
Samo čita
 
Postovi: 6
Pridružen: 29 ožu 2011, 18:47

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Azem » 29 ožu 2011, 21:53

Sve što si naveo je OK i treba da nastaviš tako samo sve to odradi u vremenu BAGREM POČINJE DA MEDI i biće sve kako treba.
Ovu metodu koju si naveo koristim i ja i zadovoljan sam.
Za primjer da kažem da mi se od 55 društava izroji 2-3.
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Azem
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 588
Pridružen: 01 pro 2010, 18:01
Lokacija: Modriča

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Stipo » 29 ožu 2011, 23:41

ilija napisao:Pozdrav svim pcelarima zovem se Ilija.Pcelarstvom se bavim 10 godina i jako me zanima da mi neko detaljno objasni Balcicevu metodu.Pcelarim sa lr kosnicama i najveci mi je problem kako docekati glavnu pasu,a da se pcele ne roje.Do sada sam radio na sljedeci nacin.Otprilike 1.04. bi horizontalno okrenuo za 180 stepeni gornji nastavak 15.04 zamjenio mjesta nastavcima,a pred samo cvjetanje bagrema uradio bih sljedece.U plodiste znaci 1 nastavak bih stavio maticu sa otvorenim leglom+1 ram otvorenog legla+2 rama izradjenog saca ostalo satne osnove,na to bih stavio hanemanovu resetku.Iznad 2 nastavak koji je bio i prije tu,a kao 3 prazni nastavak sa pola izradjenim a pola satne osnove.I sta se desava.Kada poslije 5-6 dana pogledate u kosnicu nacete maticnjake.I onda je to ogroman posao unistavanja maticnjaka i kada ih sve porusite opet za 5-6 dana ista situacija.Dali Balciceva metoda to anulira,ili ako ko ima neku uspjesniju metodu molim da mi to objasnite.
Ne koristim polunastavke.
Unaprijed HVALA.

Gdje ti povlače matičnjake u plodištu ili u gornjem nastavku.
Bilo kako bilo sa toliko satnih osnova nebi trebale povlačiti matičnjake.
Možda si zakasnio s dodavanjem satnih osnova jer je rojevni nagon već počeo ili su ti matice sklone rojenju.
Trebalo bi da sva proizvodna društva imaju mladu selektiranu ne rojevnu maticu.
Matice kojima je tek prva godina su mnogo manje sklone rojenju.
Iskusni pčelari su još prošlog ljeta zamjenili stare matice s mladim s kojima ove godine ulaze kao proizvodna društva u Bagremovu pašu i pred pašu pripreme društva kao što ih ti pripremaš i nemaju većih rojevih problema.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 30 ožu 2011, 08:52

Dobro jutro,
Ilija, dobro došao na forum, pozdrav iz Istre!
Da ti ja pokušam pomoći u tvojem problemu. Belčićeva metoda je u njegovom originalnom "izdanju" bila da je on novi plodišni nastavak P3 stavljao na vrh, ispod njega mrežu i ispod mreže medišne nastavke M1+M2. Ispočetka sam i ja radio tako, ali imaš pravo, onda je potrebno puno više intervencija ("prčkanja") po košnici.
Ja sam kroz godine malo modificirao ovaj Belčićev način, i sada to radim po mojoj metodi koju sam prozvao "zig-zag", naći ćeš opis u ovom podforumu kao početak, ja sam ovj podforum ...."Moj način plečarenja"........ i otvorio.
Mislim da je tvoja greška u tome što u donji plodišni nastavakP1, mećeš samo okvir sa otvorenim leglom i maticom, zatim dva prazna izgrađena saća i ostalo satne osnove.
"Bivši"-stari plodišni nastavak P1 staviš iznad MR (matične rešetke) i postaje M1, a na ovaj prazan novi medišni nastavak M2. Dakle tvoja proizvodna košnica je sastavljena od P1+M1+M2, odnosno 3 tijela.
PRVA GREŠKA je što si stavio stari P1 iznad MR, ovaj stari plosišni nastavak uvijek stavljaš na vrh. To je zato jer pčele uvijek med nose iznad svoje matice, koja "proizvodi" leglo radi očuvanja vrste (medni vijenci). Pčele nemaju kamo skladištiti med i onda se osjećaju stješnjene, a zaposlene su samo sa gradnjom saća da matici osiguraju prostor za nesenje jaja. Ti si ovo narušio i iznad matice si postavio "konkurenciju" a to je mlado leglo, iz kojega pčele obavezno izvlače matičnjake. Sada, kada ideš pregledavati društvo, moraš skidati gornji medišni nastavak pa doći do starog plodišta.
DRUGA GREŠKA je što si stavio u novi nastavak P1 samo pčele koje su bile na saću gdje si zatekao maticu, (1 ram!). Kada ovo radiš, moraš dodati barem 50% mladih pčela stresanjem sa okvira na kojim je otvoreno leglo. Zašto? Zato što su onda mlade pčele ravnomjerno raspoređene na hranjenju otvorenog legla (staro plodište) i na izgradnji saća (novo plodište).
Ako znamo da do rojevnog nagona dolazi kada mlade pčele nemaju kamo "istovariti" matičnu mliječ koje su pune, i kada brojka mladih pčela po 1 jaju (ličinki) koju hrane pređe broj 3, sigurno nastaje rojevno nagon.
Sa gore opisanim načinom stresanja 50% mladih pčela u novo plodište ovaj nesrazmjer se poništava i pčele su u "normalnom" radnom raspoloženj.
DOBRA STRANA moje metode "zig-zag" je i u tome, što ja obično iz gornjeg "starog" plodišta dobijem matice odične kvalitete i tu primjenjujem metodu "petog dana" (po literaturi šestog dana), koju sam već opisao u par mojih postova pa ih potraži na ovome forumu.
Nadam se da sam ti ipak malo pomogao, ali do pravih ćeš rezultata doći samo kroz svoju praksu i greške koje su neminovnost stjecanja praktičnog dijela pčelarstva. Kroz greške svi mi prolazimo svake godine, jer nas pašne (ne)prilike na to natjeraju, htjeli mi to ili ne.
Zato – medno u ovoj godini svim forumašima koji ovo pročitaju!
Pozdrav.............schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Ismet » 30 ožu 2011, 10:44

"To je zato jer pčele uvijek med nose iznad svoje matice."

schumy, zamolio bih te za odgovor na moje nedoumice.
prva rečenica je citat iz tvog posta i vezana je za to što hoću da te pitam. pitanje i nije strogo vezano za ovu temu ali da sad ne "šaltam" na temi o matičnoj rešetki. dakle, nije mi do kraja jasna upotreba MR (matična rešetka)? molim te da se ne zamaraš objašnjavanjem upotrebe MR i zašto se sve ona koristi jer to se može naći u priručnicima, knjigama o pčelarstvu. mene interesira tvoje iskustvo sa MR.
a evo i moje nedoumice glede MR. naime, ne kontam baš do kraja zašto je moram koristiti (osim u hitnim slučajevima, da tako kažem) u periodu glavne paše. ako u glavnoj paši redovno pregledavam društva (da bih spriječio rojenje) i po potrebi dodajem nove, medišne nastavke zašto se preporučuje MR? kažem ti, schumy, puno sam čitao logičnih objašnjenja koja opravdavaju korištenje MR ali.... unaprijed ti zahvaljujem.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar korisnika
Ismet
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la ilija » 30 ožu 2011, 13:21

Schumy Puno pozdrava sa Crnogorskog primorja zahvaljujem na datim savjetima ali bih postavio jos nekoliko pitanja.Da li se Balcicevom metodom pojavljuju maticnjaci?Citao sam Vase izlaganje i cini mi se da ste i Vi spomenuli da 5-6 dan dizete maticnjake iz 3 nastavka,ako sam ja to dobro razumio.Pokusavam doci do najboljeg nacina pripreme lr kosnica za glavnu pasu,a to je kod nas pelim.Da li ce se opet pojaviti maticnjaci ako odradim onako kako ste mi predlozili u Vasem izlaganju?
Samo da Vam odgovorim na pitanje gdje se pojavljuju maticnjaci u1 ili 2? U oba!
POzdrav i unaprijed HVALA!!
ilija
Samo čita
 
Postovi: 6
Pridružen: 29 ožu 2011, 18:47

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Asim » 30 ožu 2011, 13:42

Moram ovosutra citav dan da tabirm
Avatar korisnika
Asim
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 415
Pridružen: 23 tra 2010, 15:47
Lokacija: Sarajevo

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Ismet » 30 ožu 2011, 16:38

Asim napisao:Moram ovosutra citav dan da tabirm


hajde kad tabirio, zamolio bih te da nam napišeš o tvom iskustvu sa MR.
hvala.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar korisnika
Ismet
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Stipo » 30 ožu 2011, 19:47

U 10 godina moga pčelarenja imao sam samo 2 roja. Rojenje sam sprečavao na vrijeme dodajući satne osnove. A kada bih dodao 3 sastavak u njeg bi podigao svo zatvoreno leglo, a između svakog okvira s zatvorenim leglom dodao bi po satnu osnovu. Maticu nikad nism blokirao ja jedno plodišno tijelo. Uvjek bi ispod matične rešetke imao 2 plodišna tijela s nekoliko satnih osnova. Ovim postupkom bi zaposlio mlade pčele oko izgradnje satnih osnova u 3. sada medišnom nastavku. A u plodištu bi mlade pčele bile zaposlene odgojem legla i izgradnjom satnih osnova.
Blokiranje matice na jedan plodišni nastavak traži mnogo rada i pažnje jer je problem zaposliti mlade pčele,a paša još nije izdašno krenula. Ova Schumijeva metoda iako to nisam radio čini mi se da daje obećavajući rezultat jer bi se na taj način mlade pčele dodatno uposlile. Schumi probat ću ove godine primjeniti ovaj tvoj način blokade matice na jedno tijelo jer čini mi se da se može primjeniti i kao priprema za livadsku pašu za veće prinose meda.
Pčelar uvjek ima nešto naučiti.
Koristim samo Bio Vit Clean Koristim samo Bio Vit Clean
Avatar korisnika
Stipo
Aktivan
 
Postovi: 2822
Pridružen: 05 kol 2009, 01:32
Lokacija: Vidoši Livno

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la franevrs » 30 ožu 2011, 20:15

Ismet napisao: Schumi probat ću ove godine primjeniti ovaj tvoj način blokade matice na jedno tijelo jer čini mi se da se može primjeniti i kao priprema za livadsku pašu za veće prinose meda.


Kolega Stipo, neznam koliki su unosi na livadi kod tebe ali mi se čini da je livada ipak tiha paša pa se svakako
preporuča MR da nebi ako vrijeme malo zezne sav med otišao na othranu legla jer nisu uspjele blokirat maticu.

A kod kolege Shumyja je ako se ne varam na redu ovaj vikend rotacija nastavaka.
pozzz.... :) :)
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la franevrs » 30 ožu 2011, 20:19

Stipo ipak sam citirao tebe iako mi daje kolegu Ismeta, izvini iako nije moja greška.
pozz.... :shock:
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la zvuk_tisine » 30 ožu 2011, 21:19

Stipo napisao:U 10 godina moga pčelarenja imao sam samo 2 roja. Rojenje sam sprečavao na vrijeme dodajući satne osnove. A kada bih dodao 3 sastavak u njeg bi podigao svo zatvoreno leglo, a između svakog okvira s zatvorenim leglom dodao bi po satnu osnovu. Maticu nikad nism blokirao ja jedno plodišno tijelo. Uvjek bi ispod matične rešetke imao 2 plodišna tijela s nekoliko satnih osnova. Ovim postupkom bi zaposlio mlade pčele oko izgradnje satnih osnova u 3. sada medišnom nastavku. A u plodištu bi mlade pčele bile zaposlene odgojem legla i izgradnjom satnih osnova.
Blokiranje matice na jedan plodišni nastavak traži mnogo rada i pažnje jer je problem zaposliti mlade pčele,a paša još nije izdašno krenula. Ova Schumijeva metoda iako to nisam radio čini mi se da daje obećavajući rezultat jer bi se na taj način mlade pčele dodatno uposlile. Schumi probat ću ove godine primjeniti ovaj tvoj način blokade matice na jedno tijelo jer čini mi se da se može primjeniti i kao priprema za livadsku pašu za veće prinose meda.


A kad je vrijeme dodavanja satnih osnova??
"...a gdje može soha tu ne treba dova..."
Avatar korisnika
zvuk_tisine
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 353
Pridružen: 18 svi 2010, 08:55
Lokacija: zavidovići

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la zvones » 30 ožu 2011, 21:55

franevrs napisao:Stipo ipak sam citirao tebe iako mi daje kolegu Ismeta, izvini iako nije moja greška.
pozz.... :shock:


Frane , naravno da je tvoja greška jer kliknuo si na pogrešan citat , desilo mi se to više puta . Zato prvo klikneš na "prikaz " , vidiš tekst koji ćeš slati i
zatim šalji .Pozdrav!

Evo nešto je pitao i zvuk_tisine ,pa da ne ometam odgovor njemu .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
zvones
Aktivan
 
Postovi: 1289
Pridružen: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Azem » 30 ožu 2011, 23:05

ilija napisao:Schumy Puno pozdrava sa Crnogorskog primorja zahvaljujem na datim savjetima ali bih postavio jos nekoliko pitanja.Da li se Balcicevom metodom pojavljuju maticnjaci?Citao sam Vase izlaganje i cini mi se da ste i Vi spomenuli da 5-6 dan dizete maticnjake iz 3 nastavka,ako sam ja to dobro razumio.Pokusavam doci do najboljeg nacina pripreme lr kosnica za glavnu pasu,a to je kod nas pelim.Da li ce se opet pojaviti maticnjaci ako odradim onako kako ste mi predlozili u Vasem izlaganju?
Samo da Vam odgovorim na pitanje gdje se pojavljuju maticnjaci u1 ili 2? U oba!
POzdrav i unaprijed HVALA!!

Mislim da je na vaše pitanje Stipe dao potpun odgovor, i ako tako odradite kao što je rečeno u njegovom odgovoru problema sa rojenjem ne bi trebalo da bude i uz to društva su spremna za svaku jaču pašu.
Lijep pozdrav!
Postoje tri vrste ljudi- oni koji vide, oni koji vide tek kad im se pokaže i oni koji ne vide uprkos svemu. ( Leonardo da Vinci )
Azem
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 588
Pridružen: 01 pro 2010, 18:01
Lokacija: Modriča

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la franevrs » 30 ožu 2011, 23:29

Pozdrav kolega zvones, volio bi sa tobom vodit " pčelarske " razgovore jer bi iz njih sigurno nešto ubrao, nego ove
po meni isprazne. Ali kad smo već kod "ispraznih" pogledaj post poviše mog stipin. Tu sam citirao dio teksta, dvije
zadnje crte .
Ajmo sada pčelarski, zanima me tvoj način ograničavanja matice pred glavnu pašu. Dali je nešto kao kod shumyja
slično Belčiču, sa razlikom u položaju matice ili radiš nešto drugo. :?: :D
pozz..
Frane Vrsalović
franevrs
Čita i piše, vrlodobar
 
Postovi: 201
Pridružen: 07 ožu 2011, 21:09
Lokacija: Brač i okolica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 30 ožu 2011, 23:41

Dobra večer svima,
Jutros nakon moga posta ste mi uputili niz pitanja, na koja vam sada redom odgovaram:
-Prvo Ilija, ne zovi me «vi» pčelarska porodica je uvijek na «ti» u međusobnom razgovoru i konverzaciji. Pitao si me za «Balčićevu» metodu; naš uvaženi pok. veliki pčelar Josip Belčić razvio je niz svojih originalnih ideja o praktičnom pčelarstvu, pa je 70-tih do konca 80-tih godina prošloga stoljeća masovno učio mlađe kolege pčelare o praktičnoj primjeni svojih metoda. Jasno je da je i kod njega dolazilo do rojenja, nažalost (ili na radost), pčele su u milijunima godina svoga postanka uvijek opstanak vrste održavale – rojenjem. Ova je osobina u 19. stoljeću bila vrlo cijenjena, jer se početkom industrijske revolucije počela razvijati trgovina, otkriveni su novi putovi roba i dobara između kontinenata pa se u pčelarstvu počela primjenjivati prodaja društava (rojeva), a najmasovnije su ih tadašnji pčelari primjenjivali u izazivanju i podsticanju prirodnih rojeva....
Ilija, probaj na par društava moju metodu, ne kažem da je savršena, ali je meni jako primjenjiva jer ja sam kod pčela samo vikendom, zato sebe u šali zovem «vikend-pčelar», pa sam se kroz ovo vrijeme bavljenja pčelarstvom morao dovijati raznoraznim metodama kako da sebi pomognem, a osnovna je stvar da čim manje «prčkam» po društvima. I-tako je nastala moja «zig-zag» metoda, koju godinama uspješno primjenjujem. Ali vidiš, lani je podbacila, ja sam naime razvio vrlo jaka društva tzv. «mamut-društva», i čekao sam glavnu pašu – bagrem! A dočekao sam jaku – kišurinu!, društva su mi se masovno rojila, jer su pčele bile besposlene, a o mladim pčelama da i ne pričam, statistikom sam došao do približnog broja od 12-16 pčela-hraniteljica na jedno jaje (ili ličinku), što je puno pa previše, tako da sam imao čast postati «pčelar-rojar» 2010! (šala mala).
Dakle Prirodu i nagon za samoodržajem vrste kod pčela pokušavamo prevariti selekcijom i zadiranjem u genetiku, ali učinci su nam i dan-danas, - polovični.
Ismete, ti si me pitao za MR?
Uloga joj je sasvim jednostavna: matica u jakoj paši uvijek nastoji biti u najgornjem nastavku, mikroklima je tu najugodnija za razvoj legla polaganjem jaja. Zato se koristi MR kojoj je najvažnija zadaća da održi «čistim» medišne nastavke da spriječi da se usred meda pronađe leglo u svim stadijima ukoliko matica prodre kroz «barijeru» meda i «ugura» jaja u međuprostor praznih ćelija na ramovima u tom medišnom nastavku.
Ima još jedna netoda koju ja redovito koristim, a zove se «metoda duboka ćelija saća». Naime, australski pčelari uopće ne koriste MR, nego u medišnim nastavcima prorijede ramove, obično – na 7 komada! Matica sigurno neće prijeći u taj nastavak jer u tako duboke ćelije nemože snijeti jaja, da dobro ste pročitali – nemože, jer je nešenje jaja i oplođivanje pomoću spermatozoida iz spermoteke – voljna radnja kojom matica po želji svjesno izaziva dali će ju upotijebiti ili ne.
A izazivati ju može na dva načina:
1.) Ako je ćelija široka, što iskuša guranjem glave i pregledom «oglancanih» ćelija okrene se i snese neoplođeno jaje, nije
upotrijebila pritisak na spermoteku, nakon 24 dana rađa se - trut.
2.) Ako je ćelija uska «radilička», polaže oplođeno jaje, nakon 21 dan rađa se – radilica.
U oba dva slučaja, kod polaganja jaja ona ispruži žalac, takne dno ćelije i snese jaje.
Tu je uloga «duboke» ćelije – da ne može dodirnuti dno ćelije žalcem i ne snese jaje....
Probaj na par društava i ovu metodu – sigurno «pali»!
Stipo, svakako kod primjene «zig-zaga» u najgornjem nastavku «usput» uzgoji i par matica, umjetni rojevi u oplodnjacima u normalnom nastavku koji je pregrađen na 2 ili 3 odjeljka napreduju brzo i do jeseni će ti na vrijesku sigurno donijeti i nešto meda, katkada i puno, npr. meni su se lani rojevi do jeseni razvili u normalna društva, svi su donijeli meda za vrcanje.
Za večeras toliko......schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la Ismet » 31 ožu 2011, 00:05

hvala ti puno schumy. pošto zasad pčelarim bez MR puno si me obradovao «metodom duboka ćelija saća».
nisam još čuo (niti čitao :-) ) za tu metodu i svakako ću je primjeniti.
Dobru srcu sreća dođe.
Avatar korisnika
Ismet
Čita i piše, odličan
 
Postovi: 594
Pridružen: 25 kol 2010, 16:26
Lokacija: Zenica

Re: MOJ NAČIN PČELARENJA

PostPostao/la schumy » 31 ožu 2011, 07:27

Ismete dobro jutro, sa kakvim košnicama pčelariš? Pretpostavljam da je to LR (Langstroth-Root).
Ako je tako onda medišni nastavak popuni sa 9 kom okvira. Kod ove metode treba jako paziti da se matici ostavi dosta mjesta za zalijeganje jaja, jer je "duboka ćelija" kao zid - nikako neće i nemože polagati jaja u duboke ćelije. Preporučam ti da na pripremi pašne sezone primjeniš moju metodu "zig-zag", tako da ti u plodištu ostane matica sa 1÷3 okvira sa izgrađenim saćem, ostalo sve satne osnove, a kada preseliš maticu sa okvirom na kojoj si je našao ometi sve pčele u taj plodišni nastavak. Tako će sve mlade pčele ostati dolje sa maticom, hraniteljice će hraniti leglo, a voskarice će ubrzano graditi saće, izletnice se ionako vraćaju kroz letni ulaz u svoju košnicu. Ako ti je paša izdašna svakako postavi i u medišne nastavke par komada satnih osnova, najljepša saća su ona izvučena na jakoj paši u medištima (nema trutovskih ćelija).
Skrećem ti pažnju da dobro paziš kod ove metode sve moje upute koje sam već prije iznio.
Pozdrav…………schumy
**za čistu prirodu i obilje pčelica
Avatar korisnika
schumy
Aktivan
 
Postovi: 881
Pridružen: 30 sij 2010, 11:39
Lokacija: Istočna Istra, Hrvatska

Sljedeće

Vrati se na: MOJA TEHNIKA PČELARENJA

Tko je online

Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost

cron