Zvoneto napisao:Pozdrav, ovo pod 4. bar kako kažu ljudi koji aktivno pčelare tako mora ići LR, MR, PN pa onda medišta, navodno ne fercera to sve ako ide MR na polunastavak. Kako si bio zadovoljan sa Hunjadijevom metodom meni se čini ok onako teoretski, zanima me kako je u praksi?
senad napisao:Bilo bi dobro napraviti malo legende, izrazito zbog onih koji tek ulaze u pčelarstvo da se upoznaju sa skraćenicama,, Ove skraćenice ne moraju biti , hajde da kažem standarizovane,,kako bi se lakše pratilo izlaganje
NPR: MR -matična rešetka
F ili FA -farar
PN -polunastavak itd.
Zvoneto napisao:Ma naravno da se ništa ne mora osim umrijetihehe, znaš šta, ja bih najviše volio kad bi to moglo funkcionirati dolje LR i PN ili LR i FA pa MR i gore ostalo Farari recimo to je neka moja ideja za dalje. Mada to se u biti svodi onda na pčelarenje sa DB 10 samo što ovdje imaš mogućnost u jesen kapu staviti dolje ostale prednosti ne vidim. Probaću baš dogodine kad budem uvodio farar ići Lr+farar kao plodište da vidim hoće li se stvarati ta blokada što govore da vijenci blokiraju i usporavaju širenje nagore. Iskreno, ono sa LR pa rešetka pa polunastavak mene ne oduševljava posebno ali moramo vjerovati ljudima koji profi to rade da je dobra stvar. Jesi radio ikad belčića da je matica gore a medišta dolje, ja sam lani uradio 2 košnice tako i nisam zadovoljan.... Ovako malo bacam zbrda zdola ima toga puno za pričati o ovim tehnologijama proljeće se bliži pomalo..pozz
Azem napisao:Kao što sam već ranije u nekim postovima rekao i ja sam radio određene eksperimente (naravno opet napominjem sa manjim brojem društava) pa mogu iznijeti neka svoja iskustva.
Kombinacija nastavak-polunastavak nije mi dala zadovoljavajuće rezultate u svim mogućim kombonacijama. Sa Belčićevim načinom sam zadovoljan,ali je on dosta komplikovan i namijenjen je isključivo za jake paše.
Uglavnom radim ovo što je Sevdahlija napisao pod 1 i 2 i ne mogu reći da nisam zadovoljan.
Nego Sevdahlija jesi li ikada radio sa uvođenjem mlade matice na početku glavne paše.Ja sam to radio i rezultati su fantastični, ali je ovaj način za mene najteži, s obzirom da je teško obezbijediti mladu maticu prije bagremove paše.
Za početak toliko.
Zvoneto napisao:Ma znaš šta mene ovi lr-ovi polomiše biće tu nekih kombinacija sa fararom, upravo ovih dana ću u potragu za jedno 50tak nastavaka pa ćemo kombinirati. iskusniji pčelari kad vide polunastavak diže im se kosa na glavi (mislim na LR) kažu rješavaj se toga, ja ih imam 10 visina pola LR-a, mogu ti reći ovih godina da sam ih slabo iskoristio ali evo nadam se da sam malo pametniji nego prije moramo smanjivati visinu tijela na košnicama. Znaš šta, LR upravo kažu da joj je glavna odlika isti nastavci i bezbroj kombinacija pa stoga uvođenje novih dimenzija usložnjava rad ali ga fizički olakšava to je meni najvažnije. Pomoćnika za rad sam napravio (apilift) ostaje još proba na terenu i farbanje ali stvar je odlična pomoći će dobro. Što se tiče Belčića sve što si rekao 100 % je tako i nema od toga ništa mora ići matičnjak dole uglavnom ništa od toga. Gledao sam onaj prvi hrvatski film o pčelarstvu tamo kod njega to dobro funkcionira ali kod mene se loše pokazalo.
Azem napisao:[
Azeme,
Sve se može obezbijediti pa i mlada matica, samo što sada trebaš sjesti i to dobro protabiriti (rani trutovi itd.), ali da se ne miješamo u druge teme. Nisam radio uvođenje mlade matice, ali jesam slično. Znaš, problem je što su paše sve gore i gore pa tako i sve metode ne mogu pokazati pravo lice. Eh, sad smo tu negdje. "Žulja" me da li postoji nešto što je rješenje za loše godine (slabije godine, tihe paše). Mislim da postoji jer za svaku zagonetku mora postojati i odgonetka, samo se treba namučiti.
Pozdrav.
Samir napisao:@Sevdalija žulja te neprekidno plodišno saće 60 cm i 20 cm magacin hrane i preko toga tvoje.
Da ni je to po preporuci Rudija ili nešto drugo.
Stipo napisao:Samir napisao:@Sevdalija žulja te neprekidno plodišno saće 60 cm i 20 cm magacin hrane i preko toga tvoje.
Rudi je na SPOS-u digao veliku prašinu. Dva puta sam pročitao cjelu temu i još nemam svoje mišljenje o toliko visokom saću.
Rudi tvrdi da je taj sistem budućnost pčelarstva.
Samir napisao:Ma gušio sam se i ja Stipe u toj prašini al nemogu biti pametan. Skontao sam kako sve treba uraditi al
Samir napisao:@Sevdalija žulja te neprekidno plodišno saće 60 cm i 20 cm magacin hrane i preko toga tvoje.
Stipo napisao:Samir napisao:Ma gušio sam se i ja Stipe u toj prašini al nemogu biti pametan. Skontao sam kako sve treba uraditi al
Ma skonto sam i ja i razumim da varoa ima lošije uvjete za razmnožavanje u užem prirodnom saću. Da se to visoko saće ne dira za vjeke vjekova to nemogu nikako prihvatiti. Strušna literatura napominje da se plodišno saće mjenja svake 3 godine dok Rudi navodi da je to svetinja i da se ne dira što se kosi s svim dosadašnjim mojim učenjima iz razne klasične literature. Čini mi se da je jedino Brnda na Farkašovom forumu napominjo da se nedira staro saće u plodištu. Razumim zašto je potrebno redovno minjati saće ali ne razumim zašto ga nikad ne mijenjati. Pošto se ovdje radi o dvije suprotnosti meni ne preostaje drugo nego da pratim takve teme i da radim kako sam do sada naučio dok se ne uvjerim u suprotno.
zvones napisao:Stipo napisao:Samir napisao:@Sevdalija žulja te neprekidno plodišno saće 60 cm i 20 cm magacin hrane i preko toga tvoje.
Rudi je na SPOS-u digao veliku prašinu. Dva puta sam pročitao cjelu temu i još nemam svoje mišljenje o toliko visokom saću.
Rudi tvrdi da je taj sistem budućnost pčelarstva.
I kod mene ima počasno mjesto u dokumentima,kao i Brnda ili Milosavljević .Zanimljivo je da se ljudi , koji često misle slično,
također često ne podnose .Šteta !
Samir napisao:Ma gušio sam se i ja Stipe u toj prašini al nemogu biti pametan. Skontao sam kako sve treba uraditi al
SEVDA(H)LIJA napisao:Stipo napisao:Samir napisao:Ma gušio sam se i ja Stipe u toj prašini al nemogu biti pametan. Skontao sam kako sve treba uraditi al
Ma skonto sam i ja i razumim da varoa ima lošije uvjete za razmnožavanje u užem prirodnom saću. Da se to visoko saće ne dira za vjeke vjekova to nemogu nikako prihvatiti. Strušna literatura napominje da se plodišno saće mjenja svake 3 godine dok Rudi navodi da je to svetinja i da se ne dira što se kosi s svim dosadašnjim mojim učenjima iz razne klasične literature. Čini mi se da je jedino Brnda na Farkašovom forumu napominjo da se nedira staro saće u plodištu. Razumim zašto je potrebno redovno minjati saće ali ne razumim zašto ga nikad ne mijenjati. Pošto se ovdje radi o dvije suprotnosti meni ne preostaje drugo nego da pratim takve teme i da radim kako sam do sada naučio dok se ne uvjerim u suprotno.
Stipo,
Da otkloniš zabunu. Jesi li ikad primijetio da ti pčele grizu staro, a nadograđuju novo saće? Ja jesam i imam slike. Provjeravao sam istinitost nekih knjiških zaključaka. Bogami, ima ih koji padaju u vodu. Recimo, trutovsko i radiličko (i prelazno) saće. Pa, nemoj samo čekati, hajde i ti malo u pčelarske "izlete". Kako si mogao podnjaču praviti? Kod Rudija je neprikosnovenost plodišnog saća (ima varijanta da istovremeno i bude i ne bude neprekinuto), a med uzima kao i svako drugi. Brnda ide dalje, ne mijenja nikako saće. E, ako čovjek hoće zaista nešto naučiti, sa onakvima treba ući u razmjenu ne mišljenja, nego iskustava, a da bi imao iskustvo, moraš ih sustići kao i ja i mnogi drugi.
Pozdrav.
Vrati se na: MOJA TEHNIKA PČELARENJA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost