Međunarodni standardi med su navedeni u Direktivi Europske meda i med Codex standarda, i trenutno u reviziji. Švicarski smjernice SADRŽAVATI meda u prehrambenoj propisa i propisa Europske meda prilagođen. Nacrt norme Codex Alimentarius i EU su trenutno u dogovoru. U ovom radu, ove dizajne se raspravlja i daje trenutno stanje znanja o glavnim kriterijima kvalitete meda.
Su kriteriji kvalitete za med su u europskim smjernicama (1974) iu standardima Codex Alimentarius (Codex, 1993), oba od kojih su trenutno pod kontrolom (Prijedlog, 1996 Codex nacrt, 1998). Autori ovog izvješća su članovi Međunarodne komisije Honey (IHC), koja je formirana u 1990 iseren metode za analizu meda i predložiti nove standarde za med. Stefan Bogdanov je bio predsjednik Komisije za ovaj rad. Komisija sastavlja metode analize za rutinsku kontrolu meda i provjera vrsnosti rada provela Komisija u suradnji s medom Švicarske Prehrambeno Priručnika (SLB). Metode su prvi put objavljene u SFM (SLMB, 1995), a zatim malo promjene na drugom mjestu (Bogdanov i sur., 1997). Trenutno predsjedava Werner von der Ohe, vijeće radi na smjernicama za sastav medova.
Jer danas, nove i bolje analitičke metode se koriste, uvođenje novih standarda je potrebno, na temelju tih novih metoda. U nedavnom objave smo razgovarali novu Qualitätskrterien kao specifičan sadržaj šećera i električne provodljivosti, te novih usklađenih metoda za određivanje kvalitete meda (Bogdanov, 1999). U ovom radu ćemo se usredotočiti na nacrt standarda Codex Alimentarius i EU. Općenito, standardni Codex Alimentarius je međunarodna trgovina meda, dok su ostale regionalne standarde, poput Europske direktive meda može se uspostaviti kad regionalne zahtjeve kvalitete, za razliku od Codex Alimentarius.
punaise.gif (183 okteta) tegleće med standardi za Codex Alimentarius i EU-
Najnoviji nacrt meda standarda u Codex Alimentarius je tiskan u cijelosti u prilogu. Ako se usvoji, ovi standardi moraju se poštivati sve vlade u globalnoj trgovini u med. Posebni kriteriji se odnose na sastav, međutim, prikazani su u tablici 1. može se promatrati od strane partnera meda trgovinskih dobrovoljno.
punaise.gif (183 okteta) Postoje li razlike između kodeksa i standarda EU-a?
Predloženi Nacrt standarda za med u EU vrlo je sličan Codex standarda, ali sadrži nekoliko specifičnih detalja. Gotovo identična pravilima oznaku od meda (vidi Dodatak, Poglavlje 6) i utvrđene norme meda.
Prvi Za razliku od EU nacrtu, postoje posebni odjeljci u Codex nacrta, zagađenja, higijene i unošenje šećera skrbi (vidi Dodatak, stavci 4 i 5). Nedavno, u slučaju iznenadne dojenačke smrti različitim zemljama su postali poznati koji su se pripisuje potrošnje meda. U Sjedinjenim Državama i Engleskoj, dakle, mora biti da djeca mlađa od 6 mjeseci ne smije konzumirati med meda na naljepnici. U Njemačkoj i Francuskoj narušavanje kineskog meda su otkrili.
Drugi Uz iznimku sadržaja vode prema Codex Alimentarius su standardi kvalitete (vidi Tablicu 1) ne obvezuje vlade, ali mogu se dogovoriti dobrovoljno. Prema nacrtu EU-a, međutim, moraju biti standarde kvalitete svih meda prodaje u trgovini na malo ispunjena.
Treći EU prijedlog sadrži definiciju "industriji" - ili nazad "Honey, ono što nedostaje u Codex nacrtu:" Dušo, koje je pogodno za prehranu ljudi, ali, ali ima čudan okus ili miris, počeo je da fermentira , je grijana, ili manji dijastazu djelatnost ili hidroksi veći od propisanih standarda. "med kvaliteta je potrebno, jer med je sterilizirana za industrijsku uporabu, često zbog higijene.
4. Europski nacrtu se navodi da nema većih med komponente mogu biti brisani s medom. U stavku 3.2 Kodeksa, međutim, navodi se: "Med se ne može obraditi toliko da je njegov osnovni sastav se mijenja" (vidi također Dodatak) Oba izvješća su nejasne, postavlja se pitanje da li Bee Pollen glavni je med sastojak, može se tumačiti drugačije .. biti. Od prehrambene točke gledišta, to ne smeta jer je sadržaj peludi je manje od 0,01%. Da biste odredili botanički i zemljopisnom podrijetlu meda je med, pelud, međutim, važno. Med se ponekad koristi također peludi disenzitizacija koristi zbog svoje niske peludi sadržaja na stranicama. med industrija tvrdi, fine filtracije često je potrebno za uklanjanje malih stranih tijela koje utječu na kvalitetu meda. Odjeljak 6.1.7. Kodeksa kaže da med, fine filtracije je podvrgnut poboljšati jasnoću i označen oznakom bi trebao biti potrošača biti obaviješteni o tome. Najbolje rješenje bi bilo dodatni stavka koja tvrdi da je med se filtrira kroz mrežaste veličine 0,2 mm imati. Različite europske pčelarstvo udruge napisati korištenje takvih filtara u med njegove odredbe.
punaise.gif (183 okteta) posebni kriteriji kvalitete
Tablica 1 sažima kriterije u pogledu sastava EU i Codex propuha zajedno. Postoje samo manje razlike između dvije skice, a dva važna kriterija kvalitete, kao što su određeni sadržaj šećera i električne provodljivosti nisu uključeni (vidi prijedlog za novi meda norma).
Sadržaj vode
Maksimalnu razinu od 21 posto u oba Codex Alimentarius, kao i EU standarda potrebno. Med s velikim udjelom vode fermente lako. U oba Dizajniran za novi standard određuje maksimalnu vrijednost od 21 g water/100 g meda se predlaže. Iznimka za djetelina meda se ne opravdava po mjerenjima tijekom prošle godine pokazuju. Prema tome, maksimalno sadržaj vode djetelina meda treba biti 21 g / 100 g U praksi, vrijednosti kao visok kao 21 g/100 g postignut je vrlo rijetka. U rutinskoj meda kontrolom, IHA (Institut za analizu meda, Bremen) provela u godinama 1989-97 na 30 000 uzoraka meda pokazala 91-95% svih meda je sadržaj vode za manje od 20 g/100g na (Lüllmann, 1989 -1997). U Švicarskoj, dokazani standard 20 g na 100 g u posljednjih 20 godina, sve do posljednje revizije Švicarske hrane Pravilnika, maksimalna vrijednost EU-a imalo bi se uzeti iz 21 g/100 g. Mnoge nacionalne pčelarstvo organizacije (npr. u Njemačkoj, Belgija, Austrija, Italija, Švicarska, Španjolska) imaju maksimalne vrijednosti sadržaja vode od 17,5 do 18,5 g na 100 g posebnih razreda kvalitete meda. Postojeći kemijska kontrola kvalitete meda VSBV je pokazala da je sadržaj vode manje od 95% više meda od propisane norme od 18 5% vode.
Sadržaj reducirajući šećeri i očito saharozu
U većini cvijeta medova "smanjenje šećera" glukoze i fruktoze, najveći udio od meda šećera, medljika, ali je često vrlo različit. Mnogi medovi su visoke proporcije ne smanjuju oligosaharidi kao što su melezitose. Maltotriose i rafinoza. Dakle, standard za smanjenje šećer u Codex nacrta izmjena u odnosu na prethodnu standardu. najmanje 45 g/100 g predloženo je da najmanje 60 g/100 g u starom standardu, Europska dizajn zadržava stari standard od 60 g na 100 g na kojem u . praksa navedenih razloga ne poštuje "očito saharoza" se mjeri neizravno kao razlika između ukupnog i iznos reducirajući šećeri, često se mogu razlikovati od stvarnog sadržaj šećera u kojoj su obje izvedbe su slične. GORE Codex prijedlog obuhvaća više vrste meda od EU.
Mjerenje se reducirajući šećeri samo pokazuje razliku između cvijeća i medljika, ali ta razlika može se odrediti puno lakše s drugim metodama, npr. od određivanja električne vodljivosti. Tu je svaki razlog za zamjenu mjerenje reducirajući šećeri s onom konkretnom šećera (vidi sljedeće poglavlje).
Vode netopljivi sadržaj
Mjerenje netopljive tvari je med kontaminacije. Predloženi standard je isti kao i stari, iz vremena kada je značajan dio svijeta, med je bere pritiskom na češljeve. Međutim, danas gotovo svi komercijalni med se sakuplja centrifugiranjem. Čini nam se da je dopušteno najviše 0,1 g/100 g u standardima Kodeksa i EU je previsoka. Uglavnom niže vrijednosti utvrđene u rasponu između 0,005 i 0,05 g / 100 g voska, netopljivi kontaminacije nažalost nisu obuhvaćeni propisanom načinu utvrđivanja.
Sadržaj minerala (pepela)
Sadržaj pepela je kriterij kakvoće, što ovisi o botaničkog podrijetla meda: Med ima niži sadržaj pepela od medljika (Radna skupina za 1964). Trenutno, određivanje mjerenja se općenito zamjenjuju mjerenja električne vodljivosti. Pepeo sadržaj mogao bi se održati u prijelaznom razdoblju kao čimbenik kvalitete u vodljivosti je priznat kao svjetski standard.
Kiselost
Kiselost je važan kriterij kvalitete. Fermentacija meda uzrokuje povećanje kiselosti i stoga ima maksimalnu vrijednost kiseline utvrdi da je korisna, iako značajna prirodna varijacija. Stari standard propisani maksimum od 40 meq / kg. Ona je bila 50 meq kg / u kodeksu nacrta povećava, jer postoje neke vrste meda s visokom prirodnom kiselošću (truba i Lüllmann, 1992).
Dijastazu
Aktivnost meda dijastazu enzima je kvalitetan faktor koji utječe pohranu i grijanje, a time i pokazatelj meda svježine i pregrijavanja je. Iako je dijastazu je velika prirodna varijabilnost, danas standard najmanje DN vrijednosti 8 se pokazao korisnim. U dužim rutinske meda kontrole na IHA više od 92% sirovina meda uzoraka (n = 20 000) i više od 88% uzoraka meda iz maloprodajnoj razini (n = oko 1000) je dijastazu broj veći od 8 (Lüllmann, 1989 -1997). U tumačenju dijastazu rezultati trebaju uzeti u obzir da su neki medovi imaju prirodno nisku diastatic aktivnosti. Iako je EU i Codex nacrt minimalni zahtjevi su isti, postoji bitna razlika: dok je Codex Alimentarius je dijastazu djelovanje meda nakon punjenja u boce, to vrijedi za cijelu EU trgovine medom. To znači u praksi da je EU standard je više strogi, jer je djelovanje meda dijastazu smanjuje s povećanjem prostora za pohranu.
Hidroksi sadržaj
Ovaj veliki čimbenik kvalitete meda je pokazatelj svježine meda i pregrijavanja. U svježeg meda, tu je gotovo bez hidroksi (HMF), za vrijeme skladištenja, ali se povećava, ovisno o pH meda i temperature pohrane. Neke europske pčela federacije (Njemačka, Belgija, Italija, Austrija, Španjolska) prodati dio svog meda kao "kvalitete meda" s najviše 15 mg / kg. Postojeći kemijska kontrola VSBV kvalitete meda su pokazala da HMF više od 95 posto Med je manje od 15 mg / kg. u međunarodnoj trgovini, ima maksimalnu vrijednost od 40 mg / kg pokazala da neće biti dovoljno. U dugoročni rutinske meda kontrole na IHA u posljednjih 10 godina, više od 90% sirovina meda uzoraka (n = 30 000) i više od 85% uzoraka meda iz maloprodajnoj razini (n = 2.000) imala manje od 30 mg / kg (HMF Lüllmann, 1989-1997). Codex Prijedlog predviđa u vrijednosti od 60 mg / kg. prijedlog za veći maksimalne vrijednosti temelji se na iskustvu koje HMF u zemljama s toplom klimom, s rokom trajanja meda povećava. najnoviji prijedlog EU-Standard zahtijeva najviše 40 mg / kg, jer standard je kao pod europskim uvjetima je dokazano da biti realan. postoji drugi razlika između dva dizajna je dostupna. Kao i kod dijastazu, uključujući ovaj neki, je Codex norma za med za punjenje, dok je EU norma vrijedi za sve komercijalne meda. Budući da HMF sadržaj i dalje raste s povećanjem za pohranu je, u praksi EU-a prijedlog je puno teža nego što je Codex Alimentarius.
punaise.gif (183 okteta) Prijedlog za novih međunarodnih standarda
Električna provodljivost
Vodljivost je dobar kriterij za botaničkog podrijetla meda, a danas je određen u rutinske kontrole meda umjesto pepela. Ovo mjerenje ovisi o mineralnom sadržaju i kiselosti meda, veći su i više odgovara vodljivosti i postoji linearni odnos između tih mjerenja (Piazza et al, 1991.). Sveobuhvatni podaci o vodljivosti tisuća poslovnih meda su nedavno objavljena (7). Na temelju tih podataka, predlažemo da med, mješavine cvatu i medljika su manje od 0,8 mS / cm, i medljika i medom od kestena vrijednosti više od 0,8 mS / cm (vidi Tablicu 2). Iznimke Arbutus, Banksia, Erica, Leptospermum, Melaleuca, eukaliptus i Tilia medovi, te njihove smjese u kojima je varijanta vodljivosti je vrlo visoka (Bogdanov i sur, 1999).
Provodnost mjerenje je jednostavan, i potrebna oprema su jeftine. To je vrlo široko koristi za razlikovanje između medljika i cvjetati meda, kao i za karakterizaciju medova. Žurno nam je preporučiti uvođenje međunarodne norme za električne vodljivosti.
Specifična šećera
Na temelju opsežnih podataka koji su objavljeni nedavno (Bogdanov i sur., 1999), opći standard za iznos od fruktoze i glukoze sadrži najmanje 60 g/100 g za sve meda i 45 g/100 g za svi medovi su predložene (Tablica 2). Ovaj standard bi se susreo s više od 99% analiziranih medova (7). Za saharoze slučaj je složeniji. Ovdje opći standard 5 g na 100 g ispunjen s više od 99% analiziranih medova, g, s izuzetkom nekih meda kao Banskia, citrusna, Hedysarum i Medicago, med bagrem, i do 10 g/100 Rosemarinus i Lavanda Med sa do 15 g na 100 g saharoze. Zbroj fruktoza i glukoza sadržaj je zbroj svih reducirajući šećeri vrlo usko, kao fruktoza i glukoza je obično više od 90% od ukupno smanjenje šećera. Predložene minimalni standardi za iznos od fruktoze plus glukoza 45 i 60 g/100 g medljika i cvjetati medom je gotovo identičan prijedlog standarda za smanjenje šećera od 45 i 65 g/100 g u Codex Alimentarius. S druge strane, predloženi standard za istinske saharoze saharoze jasno da za vrlo sličan (usp. tablicama 1. i 2.).
Zbog pravnog standarda sada mora ispitati sadržaj reducirajući šećeri od komercijalnih uzoraka meda na njegove usklađenosti s normom. On ne govori mnogo o kvaliteti meda. Uvođenje norme za određeni sadržaj šećera imat će daljnje pozitivne implikacije za rutinske kontrole meda. Dakle, fruktoza / glukoza omjer saharoze koncentracije su dobri kriteriji za razlikovanje između različitih medova. Sadržaj raznih drugih šećera kao što su maltotriose i melezitose dobri su pokazatelji dobro-za-meda sadržaj meda. Specifičan šećer spektra daje informacije o autentičnosti meda i šećera falsifikat.
punaise.gif (183 okteta) Dodatne čimbenike kvalitete izvan standarda
Postoji nekoliko korisnih kriteriji kvalitete koje se koriste za određivanje kvalitete meda izvan međunarodnih meda propisima.
Invertase
Invertase aktivnost posebno je osjetljiva na toplinu i pohranu oštećenja. On služi kao pokazatelj svježine. Predloženo je da svježe i grijane medovi imaju invertase broj (u) više od 10, jer medova s niskim enzimskom aktivnošću veća od 4 preporučljivo. Iako invertase aktivnost, kao što su med dijastazu i velika prirodna varijacija, imati koristi za kontrolu kvalitete meda. U Njemačkoj, Belgiji i Španjolskoj, udruge su pčelara med koristiti u svojim standardima svježine invertase standarda. Postojeći kemijska kontrola kvalitete meda VSBV je pokazala da je invertase aktivnost ima malo više od 95 posto meda od 10 Invertaseeinheiten.
Prolina
Prolina je glavna aminokiselina od meda. The prolina sadržaj meda je kriterij za zrelosti meda, au nekim slučajevima čak i za lažni šećer (od Ohe et al., 1991). Za pravi med, minimalna vrijednost od 180 mg / kg za medom u laboratoriju kontrole. To treba imati na umu, međutim, da prolina varijacija, ovisno o vrsti meda, je znatna.
Optički rotacije
Ukupna vrijednost za optičke rotacije je rezultanta vrijednosti različitih medonosnih šećera. Mjerenje specifičnih rotacije je čest u Grčkoj, Italiji i Velikoj Britaniji, razlikovati medljika i procvat. U Italiji, utvrđeno je da su vrijednosti optičke rotacije s medom (Oddo et al Persano., 1995) su negativni, pozitivni, dok medljika medovi (16). Buduće studije će pokazati jesu li ti medovi mogu se razlikovati od ove metode u drugim geografskim područjima.
punaise.gif (183 okteta) ZAKLJUČCI
Ovaj revijalni prikaz donosi pregled trenutnog stanja spoznaja o kvaliteti faktora koji se trebaju koristiti u međunarodnim meda propisima za određivanje kvalitete meda. Osim kriterija kvalitete o kojima se govori u ovom radu, specijalizirani laboratoriji primjenjuju med i niz drugih kriterija kvalitete kako bi se utvrdilo je botanički i zemljopisnom podrijetlu meda, posebice karakterizaciju medova. U svom budućem radu, Međunarodna komisija Med metode i kriteriji za karakterizaciju meda i prikupiti uskladiti. Do sada, kemijski kriteriji kvalitete sortnih medova za vrijede samo u nekim zemljama, međunarodna trgovina meda, ali oni nisu službeno priznati.
Švicarski meda moraju ispunjavati uvjete iz Uredbe o hrani do 1995. U prethodnim terenske provjere kvalitete meda VSBV su identificirani nedostatke, osobito u deklaraciji. Ove odredbe su razgovarali u jednom članku u švicarskom Bee Novine (Bogdanov, 1996). Da biste prevladali nedostaci obilježiti veliki obrazovni rad udruga pčelara je potrebno zbog kvalitete Švicarske meda se nudi s mnogo različitih marki, meda.
Prijevod sa engleskog izvornim: Barbara Bogdanov-pogledajte za sve detalje
http://www.beekeeping.com/artikel/honigqualitat.htm