Strana 1 od 26

Moji radovi

PostPostano: 01 tra 2011, 22:16
Postao/la Kreso
Evo danas malo zavirio u par kosnica i napravio par slika, pa da vidim kako ova tehnika fercera.
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us

Kao sto vidite, kod mene vec ide punom parom .
Pozz, Kreso

Re: Moji radovi

PostPostano: 01 tra 2011, 23:02
Postao/la ErminH
super izgelda,samo jel ovo kombinacija LR nastavka plus polunastavak ili?

Re: Moji radovi

PostPostano: 01 tra 2011, 23:51
Postao/la Stipo
Krešo jelo ovo i kod tebe zamedio prvoaprilski bagrem.

Re: Moji radovi

PostPostano: 02 tra 2011, 07:53
Postao/la IZET
Krešo jelo ovo i kod tebe zamedio prvoaprilski bagrem reče Stipo.
Dodo Krešo sirupa i to prilično. :?:

Re: Moji radovi

PostPostano: 02 tra 2011, 22:44
Postao/la Kreso
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us

Evo lijepi moji, kao sto vidite nije prvoaprilska sala.Danas u hladu 25°C, a okolo cvate dosta toga, tako da je razvoj drustava zaista explozivan.
Vidite kako izgleda cvijet neke vrste kultiviranog javora, a kod mene ih ima dosta u blizini pcelinjaka.
Tresnja se polako otvara, trnjina i razne vrste vrba u punom jeku,mahonija isto tako.Ima jos stosta.
Kolega Izete, sirup ili secerno tijesto koristim samo potkraj ljeta, kao nadopunu zimskih zaliha.U proljece nikako.
Ermine ovo su ovdasnji tzv. sparkasten, dimenzija (malo prilagodjenih) 375x375mm,visine u plodistu 228mm, a u medistu 150 mm.
U principu ja pcelarim sa dva plodisna nastavka i dva medisna.Poslije maticu ogranicim na gornje plodiste.O tome cu podrobnije u opisu Renson metode.
Ponekad, u nedostatku materijala, zazimim drustvo i s pokojim medisnim nastavkom.
Pozz, Kreso

Re: Moji radovi

PostPostano: 03 tra 2011, 16:27
Postao/la Stipo
Lijepo Krešo okviri svi zabijelili što znači da ima solidno unosa nektara. Odlično ako se tako nastavi bit će kod tebe lijepog vrcanja.

Re: Moji radovi

PostPostano: 04 tra 2011, 07:16
Postao/la IZET
Kolega Izete, sirup ili secerno tijesto koristim samo potkraj ljeta, kao nadopunu zimskih zaliha.U proljece nikako.Kreso ja sam se malo našalijo ali da ti kažem da ja trenutno dajem sirup jer su mi zalihe hrane skroz male imao sam i gubitke zbog hrane pa sada malo dopunjujem.
Nemoj se što ljutiti sori. :oops:

Re: Moji radovi

PostPostano: 05 tra 2011, 19:27
Postao/la Kreso
Nema razloga za ljutnju kolega.

Evo nesto o mom nacinu pcelarenja po tzv Renson metodi.

Posto nam predstoji sezona rojenja i jakih pasa, nesto o metodi ogranicavanja legla za vrijeme pase u cilju visokih prinosa i prevencije rojenja.Ovu metodu slucajno je otkrio walonac iz Belgije, a koriste je dio pcelara iz BE i NL.
Metoda je nastala u nedostatku vremena(vikend pcelari) i primjenjuje se, u ovdasnjim prilikama od negdje 20 aprila do 1 jula.
Ponato je da zimske pcele dugo zive zato sto imaju proteinsko masno tkivo koje se najvise trosi pri lucenje mlijeci za ishranu mladih larvi.Ogranicavanjem legla dobar dio mladih pcela nije opterecen uzgojem legla tako da one prijevremeno postaju sabiracice.Po nekim opitima,(mlade pcele su oznacene bojom), zivotni vijek ovih pcela se produzava do nevjerovatnih 80 dana u vrijeme pase.
Sa druge strane, prisutno leglo dobija optimalnu njegu, pa pcele koje se radjaju iz ovakvog legla budu jako vitalne i zdrave.Odnos pcela koje su zauzete odgojem legla i sabiracica je 3/8 naspram 5/8.Kod ovakvih drustava konstantno je prisutno oko 25000 pcela kao sabiracice.Zbog manje legla manja je i potrosnja meda za odgoj istog tako da se sav visak meda deponuje u medisne nastavke.
Evo nesto i o samoj metodi.
Drustvo se uzimi na dva nastavka dimenzija nesto manjih od LR(unutrasnje mjere 375x375 visine 228 mm) sa min. 15kg hrane.Moze isto nastavak i polunastavak.
U proljece se vrsi stimulacija otvaranjem mednih vijenaca ali tek pocetkom marta.
U zadnje vrijeme ima zagovornika da se pcele uopce ne stimuliraju u proljece ako se uzime sa dovoljnom kolicinom hrane.Ja sam odustao od bilo koje vrste stimuliranja u proljece u cilju brzeg razvoja.Negdje oko dvadesetog aprila, ako je drustvo zaposjelo oba nastavka, stavlja se maticna resetka izmedju plodisnih nastavaka,potom jos jedna resetka na gornji nastavak pa mediste.Ja koristim polunastavke u medistu.
Nakon par dana se kontrolom ramova lako utvrdi gdje je matica.Ako se nalazi dole,plodisnim nastavcima se zamjene mjesta tako da matica dodje u gornji nastavak plodista.Potom se krajni okviri tog nastavka zamijene okvirima koji su sa strana zatvoreni sperplocom,stavi se okvir gradjevnjak i okvir sa zatvorenim medom.
Na ovaj nacin ostaje matici na raspolaganje 6 okvira za zalijeganje.Bit svega je da se leglo ogranici na oko30000 celija.Ako uzmemo da cetvorni dm saca sa obe strane broji oko 800 radilickih celija,moze se izracunati kod datih dimenzija nastavaka ili polunastavaka koliko okvira ostavljamo matici.
Smtra se da je ovih 30000 celija optimalan broj pri kojem ne dolazi do rojenje, a ne vrsi se tiha smijena matice zbog malo legla.
Devet dana nakon razdvajanja plodista resetkom,kontroliramo donji nastavak za eventualne maticnjake, sto obicno nije slucaj.Ostatak sezone ovaj nastavak se koristi za skladistenje polena i privremeni smjestaj nektara,i nije ga potrebno kontrolirati.
Od oduzetih ramova se mogu praviti nukleusi ili nova drustva ako se kosnica napuni ramovima iz vise drustava.Naravno treba voditi racuna da se pcelama da i ram sa mladim larvama i eventualno prihrani.
Zadnjih godina od uzetih ramova pravim drustva koja koristim za uzgoj matica.
Tokom pasne sezone,vrsi se kontrola samo gornjeg plodisnog nastavka(6,7 ramova) u kojemu se nalaze iskljucivo mlade pcele koje su mirnije, pa je rad sa zajednicama jednostavniji.Stare, agresivnije pcele se nalaze u donjem nastavku koji ne otvaramo.
Eventualne maticnjake uklanjamo, a ako se stalno prave novi,ovu maticu bi trebalo zamijeniti novom, ili je ukloniti i pustiti da drustvo proizvede novu.
Normalno se ovakva drustva sa mladim maticama se ne roje zbog ogranicenog legla.
Bitno je da matica ima tih 30000 celija na raspolaganju jer inace moze doci do pokusaja tihe smjene matice.Ako ima vise celija,dolazi do rojevnog nagona.Gradjevnjak se redovno isjeca u svrhu suzbijanja varoe.
Losa strana je da trutovi mogu izlaziti napolje samo za vrijeme kontrole drustava svakih 10-ak dana, posto su zatvoreni medju dvije MR.
Dobra matica zaleze sve okvire sa vrha do dna tako da nema uopce ili ima vrlo malo mednih vijenaca.Sa ovim treba voditi racuna prilikom vrcanja,tako da u slucaju naglog zahladjenja drustvo ne gladuje.Ja posto radim sa polunastavcima, uvijek ostavljam dijelimicno napunjen polunastavak.Nakon zadnjeg vrcanja,drustvu se dodaju ramovi sa medom ili ga se prihranjuje sirupom.Krajem sestog ili pocetkom sedmog mjeseca se ukloni maticna resetka izmedju plodisnih nastavaka, kojima se mogu zamijeniti mjesta.Tada umjesto krajnjih okvira stavljam satnu osnovu.Obicno je donji nastavak dobro napunjen peludom, sto dobro dodje matici za prosirenje legla i pripremu jakog zimskog drustva.
Nakon zadnjeg vrcanja (kod men krajem jula), odmah se pristupa tretiranju protiv varoe (mravlja kis. ili nesto od timol produkata).
Na mom stacioniranom pcelinjaku od desetakt kosnica imam vise godina prinose od oko 50 kg po drustvu.Iskustva mog kolege su zadnih 4-5 godina ista.Matice mijenjamo svake ili svake druge godine.Ovo naravno ovisi o kolicini i vrsti medonosnog bilja, kao i mikroklimatskim uvijetima.
Nasuprot tome stoji da svako drustvo u 8 ili 9 mjesecu dobije nadopunu zimskih zaliha secernim tijestom ili sirupom.
Eto, lijepi moji.Ova kao i sve druge metode ima svojih mana i vrlina .Bilo bi mi drago ako neko ima nesto od ovok sto sam nasvrljao.Sva pozitvna ili negativna misljenja bih rado cuo.
Dotada pozdrav svima, Kreso.

Re: Moji radovi

PostPostano: 05 tra 2011, 20:02
Postao/la senad
Kreso , da li u ovih 30 000 ćelija mogu doći u obzir i satne osnov ili samo izgrađeno saće obzirom da su mlade pčele zaposlene na RG ?

Re: Moji radovi

PostPostano: 05 tra 2011, 20:45
Postao/la Kreso
Ja imam dosta rani proljetni razvoj.Sva drustva su vec dosad dobila nesto Satnih osnova, a zadnjih godina sam stalno prosirivao pomalo, tako da su pcele i u plodistu pomalo gradila sace.
U principu je ovih 30000 celija izgradjeno sace.

Re: Moji radovi

PostPostano: 11 tra 2011, 22:08
Postao/la Kreso
Danas poslije posla navratio i napravio par fotki.
Drustva se dobro razvijaju. Zadnjih dana je ovdje bilo jako toplo i sve je procvalo istovremeno.Sutra zahladjenje.
Proizvodna drustva dobila medisne nastavke, nukleusi prosireni.Gradjevnjaci se uveliko grade i zalijezu.
Slijedeci vikend ogranicavam maticu u najjacim drustvima po sistemu Renson.
Ovdje se vidi proslogodisnja matica dobivena resadjivanjem larvi nikot sistemom.Vidi se kako inspektira celiju prije polaganja jajeta.
Drustva su zauzeta lepezanjem da ispare suvisnu vodu iz nektara.
Ove godine drzim za vrijeme medobranja ladice zatvorene, u cilju povecanja vlage i temperature u drustvu.
Na ovaj nacin,kazu znalci,je pcelama lakse odrzavati mikroklimu u kosnici, a i reprodukcija varoe bi trebala biti manja.
Vidjet cemo rezultate.
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us
Slika

Uploaded with ImageShack.us

Pozz, Kreso

Re: Moji radovi

PostPostano: 11 tra 2011, 23:04
Postao/la zvones
Kreso napisao:
Losa strana je da trutovi mogu izlaziti napolje samo za vrijeme kontrole drustava svakih 10-ak dana, posto su zatvoreni medju dvije MR.


Naravno čitao sam tvoj tekst o Renson metodi i na HPS forumu .Ono što mene interesuje u ovom momentu je upravo navedena rečenica. Obzirom na dvije MR , dali
obje moraju biti zatvorene ili jeli se eksperimentiralo sa otvorenim letom na jednoj.Ukoliko moraju biti zatvorene , koje je objašnjenje .

Re: Moji radovi

PostPostano: 11 tra 2011, 23:23
Postao/la Kreso
Ovo je sve nastalo kao ideja za vikend pcelare,koji nemaju vremena stalno biti kod pcela, a u cilju sprijecavanj gubbljenja rojeva.
Naravno i ogranicavanja matice.Ako se roj vine u zrak, kad skontaju da nema matice, vrati se nazad.Ko ima mogucnost cesce biti napcelinjaku i kontrolirati drustva, moze se komotno otvoriti jedna resetka za slobodan izlaz trutova.

Re: Moji radovi

PostPostano: 14 lip 2011, 23:02
Postao/la sahista
Kreso,
Ja sam za tu verziju cuo od jednog Belgijanca.Sta mislis,da se na drugi nastavak,doda jedan medisni nastavak(polunastavak) da matica ima vise mjesta da zalijeze, pa tek onda maticna.
Pozdrav

Re: Moji radovi

PostPostano: 15 lip 2011, 00:27
Postao/la Stipo
Ja imam 2 kaveza koja se postavljaju na izlazu iz košnice. Kroz kavez pčele prolaze i normalno rade.
Matica i trutovi ne mogu proći kroz rešetku ali mogu ući u kavez kroz vrata koja propuštaju maticu i trutove samo u jednom smjeru tako da ostanu zarobljeni u kavezu. Ako se očekuje roj taj kavez se montira na leto.
Problem je ako taj dan roj ne izađe. Kavez zarobi sve trutove koji su htjeli napustiti košnicu pa se krajem svakog dana kavez mora otvoriti da izađu trutovi.

Re: Moji radovi

PostPostano: 15 lip 2011, 18:43
Postao/la Kreso
sahista napisao:Kreso,
Ja sam za tu verziju cuo od jednog Belgijanca.Sta mislis,da se na drugi nastavak,doda jedan medisni nastavak(polunastavak) da matica ima vise mjesta da zalijeze, pa tek onda maticna.
Pozdrav

Poenta ove metode i jeste da se matica ogranici do te mjere da pcele ne dolaze u rojevni nagon, a opet da nije premalo da je pcele ne mjenjaju, i da je drustvo u stanju donijeti zavidne kolicine meda.
I vjeruj mi, jedan plodisni nastavak pcela moze donijeti dosta meda, ako su drugi uvijeti ispunjeni.
Stipo, ako nisi u mogucnosti cesto biti na pcelinjaku, svejedno je jesu li trutovi zatvoreni u gornjem nastavku ili u mrezi.Prilikom sedmicnog pregleda drustava, svi polno zreli trutovi izlijecu vani.

Re: Moji radovi

PostPostano: 19 srp 2011, 19:58
Postao/la schumy
Kreso, idi na podportal - "INFORMACIJE", -"druženje pčelara sa Senadovog foruma".
Molim komentar!
Pozdrav.......schumy

Re: Moji radovi

PostPostano: 18 ožu 2012, 18:00
Postao/la Kreso
Prije par dana temperatura nevjerovatnih 20°C.Izvrsen prvi pregled drustava.
Hrane dovoljno za jos jednu zimu.Morao sam oduzet neke pune ramove i zamjeniti ih sa izgradjenim sacem.Drustva sarena, u svima prisutno leglo. Od sesnaest zazimljenih, petnaest prezivilo.
Sve u svemu, nije lose.
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Re: Moji radovi

PostPostano: 22 ožu 2012, 11:02
Postao/la Kreso
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

Re: Moji radovi

PostPostano: 28 ožu 2012, 20:42
Postao/la Kreso
Slika
Slika
Slika

Pozdrav svima

Re: Moji radovi

PostPostano: 28 ožu 2012, 21:17
Postao/la Azem
Predivno Kreso, ovim fotografijama osvježio si ovaj forum.Raj za oko...
Lijep pozdrav i svako dobro!

Re: Moji radovi

PostPostano: 29 ožu 2012, 16:18
Postao/la Kreso
Hvala, malo se igram dok jos nije krenulo punom parom.
Slika
Slika

Re: Moji radovi

PostPostano: 29 ožu 2012, 17:04
Postao/la sahista
Kreso,cini mi se da kod mene i nema vise sta procvjetati.Sve izbeheralo i skoro sve i proslo.Izgleda da smo zakasnili sa medistima. :lol:
Pozdrav.

Re: Moji radovi

PostPostano: 01 tra 2012, 16:39
Postao/la Kreso
Slika
Slika
Slika
Slika
Pozdrav

Re: Moji radovi

PostPostano: 02 tra 2012, 21:58
Postao/la Kreso

Evo da vidimo da li fercera ova tehnika.