Mustafa napisao:Danas sam razgovarao sa par pčelara iz Mostara. Riječ je o ljudima koji već dugo pčelare i nemogu se sjetiti ovakve pčelarske godine. Glavna tema nam je bila kako ove godine zazimiti pčele
senad napisao:Zvone požuri sa temama
Da pitam kada ideš ljetni tretman sa O K?
Mustafa napisao:Ljudi moji juni je mjesec, a niko na forumu ne postavlja slike punih okvira meda, niko ne spominje koliko vaga raste, skoro niko ne hvali se koliko je meda izvrcao... Šta je razlog ljudi, šta se dešava na pčelinjacima konkretno ovih dana kod vas.
Kod mene već desetak dana vaga ide svaki dan toliko u plus da pčele nisu ni zabijelile, vaga pokazuje male unose, još se nesjećam da u ovo doba godine nisam već vrcao med..
Zvoneto napisao:Mustafa, neki dan sam bacio pogled u 5-6 društava. Ja nisam mogao vjerovati da nema niti jedna ćelija legla, jer zadnjih toplih dana masovno su unosile pelud pa sam mislio da ima čak i otvorenog ali ovo me je ugodno iznenadilo. Znači što se tiče toga oksalna bi mogla ali moramo čekati malo hladnije vrijeme da se zbiju u klupko.
MmirzaA napisao:Zvoneto napisao:Mustafa, neki dan sam bacio pogled u 5-6 društava. Ja nisam mogao vjerovati da nema niti jedna ćelija legla, jer zadnjih toplih dana masovno su unosile pelud pa sam mislio da ima čak i otvorenog ali ovo me je ugodno iznenadilo. Znači što se tiče toga oksalna bi mogla ali moramo čekati malo hladnije vrijeme da se zbiju u klupko.
kako stavljas oksalnu, mislim cime nanosos ?![]()
lijep pozz
IZET napisao:Mustafa napisao:Ljudi moji juni je mjesec, a niko na forumu ne postavlja slike punih okvira meda, niko ne spominje koliko vaga raste, skoro niko ne hvali se koliko je meda izvrcao... Šta je razlog ljudi, šta se dešava na pčelinjacima konkretno ovih dana kod vas.
Kod mene već desetak dana vaga ide svaki dan toliko u plus da pčele nisu ni zabijelile, vaga pokazuje male unose, još se nesjećam da u ovo doba godine nisam već vrcao med..
Evo ja ću se požaliti da još nisam izvrcao ni kilo meda. Nije da se nebi imalo šta izvaditi kod nekih društava ima viška ali nisu ga poklopile ali kod većine nejma se šta vrcati a evo sad su nastupile ove vrućine da spale i ovo malo što medi i ispade još jedna propala godina nažalost.
schumy napisao:Dobra večer forumaši!
Iako je možda deplasirano jer sam iz sasvim druge regije, ja ću "načeti" temu oko prinosa i vrcanja. Moje pčelarstvo je relativno dobro - imao sam baš u vrijeme vrcanja ozbiljnih teškoća sa srcem, od čega bolujem već 12 godina, pa mi je jedan prijatelj pčelar došao pomoći izvrcati med, i uz mene, suprugu i još jednog prijatelja uspjeli smo izvrcati u jednom danu (od 10,00 do 22,10) sa stankom za ručak.
Prinos od bagrema je 19,17 kg/košnici, sa time da su mi se većina pčela izrojila jer nisam mogao raditi u pčelinjaku (ne smijem dizati teško kada me srce "drajfa").
Od ovoga prinosa samo u 2 komada mojih "mamut-društava" imao sam prinos 45 i 58 kg meda po košnici, što je više nego dobro opravdanje za primjenu moje "zig-zag" metode. Još da sam mogao pravovremeno reagirati prinos bi bio puno veći.
Zakasnio sam sa vrcanjem 8-10 dana tako da se bojim da neće biti uniflornog-izvornog bagremovog meda već će biti pomiješan sa livadom i onda ide u red - cvjetnih medova. Imao sam problema sa "downloud"-anjem, pa ću vam slike poslati ujutro.
Pozdrav...................schumy
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost