keno83 napisao:moze li se okvir meda senade stavit na satonose??da ne dizemo ramove sa klubetom?
Mustafa napisao:Danas sam po treći put dodao pogače na pčelinjaku u bp. Bilo je vjetrovito, 12 - 13 C.
Sponinjao sam jednom da mi je dolazila komunalna inspekcija prošle godine jer me je komšija tužio da držim pčele u prvoj gradskoj zoni. Prije par dana dvije inspektorice su ponovo dolazile pošto izgleda moj komšija ne odustaje. Dale su mi rok od mjesec dana da pčele dislociram... Tuga prava. U svakom slučaju ne mislim odustati samo tako, jer u ovoj bašti moj dedo je držao pčele od 1957 godine. Da li je neko od vas imao slična iskustva sa inspekcijama, o kolikim kaznama se radi, bilo šta ako neko zna.
Mustafa napisao:Znam da je do komšija, odnosno do jednoga od njih. Našao sam na stranici federalnog agromediteranskog zavoda zakon o mjerama za unapređenje stočarstva koji u članu 29 kaže:
"Drzalac pcela je duzan da u naseljenim mjestima, pored puteva i drugim mjestima gdje se krecu i
zadrzavaju fizicka lica, postavi pcelinjak tako da pcele ne smetaju drugim licima. Ispred leta
kosnice postavlja se ograda visine dva metra kroz koju ne mogu prolaziti pcele. Ograda iz stava
1. ovog clana mora da bude udaljena najmanje cetiri metra od leta kosnice." Pokušat ću se uhvatiti za ovo, neznam može li mi pomoći, evo cijeli link.
http://www.faz.ba/galerija/zakoni/46/im ... 20FBiH.pdf
Inače u krugu 200 metara od mog pčelinjaka još trojica ljudi drže pčele, čak u distrihtu, odnosno strogom centru mostara znam gdje ljudi drže pčele (ja stanujem iznad željezničke sanice), međutim inspektori posjete samo onoga na koga imaju pritužbu da pčelari, a kada prolaze pored drugih pčelinjaka i primjete ih nesmatraju da trebaju reagovati.
Azem napisao:Mustafa napisao:Znam da je do komšija, odnosno do jednoga od njih. Našao sam na stranici federalnog agromediteranskog zavoda zakon o mjerama za unapređenje stočarstva koji u članu 29 kaže:
"Drzalac pcela je duzan da u naseljenim mjestima, pored puteva i drugim mjestima gdje se krecu i
zadrzavaju fizicka lica, postavi pcelinjak tako da pcele ne smetaju drugim licima. Ispred leta
kosnice postavlja se ograda visine dva metra kroz koju ne mogu prolaziti pcele. Ograda iz stava
1. ovog clana mora da bude udaljena najmanje cetiri metra od leta kosnice." Pokušat ću se uhvatiti za ovo, neznam može li mi pomoći, evo cijeli link.
http://www.faz.ba/galerija/zakoni/46/im ... 20FBiH.pdf
Inače u krugu 200 metara od mog pčelinjaka još trojica ljudi drže pčele, čak u distrihtu, odnosno strogom centru mostara znam gdje ljudi drže pčele (ja stanujem iznad željezničke sanice), međutim inspektori posjete samo onoga na koga imaju pritužbu da pčelari, a kada prolaze pored drugih pčelinjaka i primjete ih nesmatraju da trebaju reagovati.
Mustafa, jesi li uputio žalbu? U posljednjem linku sam ti napisao ako dobiješ rješenje i ako ti nalože dislociranje pčelinjaka na osnovu kojeg člana iz Odluke je to naloženo. Taj zakon koji si naveo je višeg ranga od odluke i po tebe je povoljniji, pa ako nisi poslao žalbu to bi obavezno trebao navesti.Dalje, ko je izdao rješenje-koji inspektor, veterinarski komunalni...
Sve je bitno.Ima tu dosta caka. Pčele se ne mogu seliti bilo kada i bilo kako.
Vrati se na: DNEVNICI ČLANOVA FORUMA
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost