cerex napisao:Da, nas sestorica smo bili u subotu u 10 h na sajmu.Malo mi zao sto nismo ostali u Sani posto smo u subotu imali prezentaciju turske opreme ali vecina je bila za subotu pa smo otisli.Sto se tice opreme ponuda je bila ono standardna ali mi se cini da je bilo puno manje pčelara na sajmu, vjerovatno da je loša godina ucinila svoje.Cijene su paprene nastavak lr bez okvira 15 KM itd., tako da sam uglavnom kupio nesto sitno opreme ali glavni razlog mog odlaska je bilo ovo ,https://www.youtube.com/watch?v=bdkdxAYvq_Q.
Dimni top namjenjen za dimljenje pčela sa timolom mada se može koristiti i amitraz. Cijena mu je oko 200 eura, sa timolom i gasom. Dok za naredna tretiranja cijena timola i gasa je 30 eura i to je dovoljno za tretman 50 kosnica 5 puta.Šta mislite o ovome, meni se je timol pokazao dobar.Na njemu se nalazi automatski dozator a timol se rastvori u maslinovom ulju.
Kolega Timol u Apilifevaru i u dimnom topu nije ni slično.
Timol iz dimnog topa je vrlo kratkog djelovanja, a mora se dozirati tako da za to kratko vrijeme obara varou, a da ne istjera pčele iz košnice, a vrlo lako može pobiti svo otvoreno leglo i naravno ne smije biti otvorenog meda u košnici.
Problem Timola je doza i vrijeme održavanja te doze, a mislim da se topom to ne može lako pogoditi.