Pčelinjak-Admir Sanski Most
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Sve je moguce ali ako je trovanje otkud med, ta drustva imaj pun puncat nastavak meda matica blokirana cak je meda i u donjim nastavcima? Ako je nesto medilo i slabija drustva bi donijela nesto?U mene nema vrijeska, livada, suma cak tu nema ni voca mraz je sve stukao proljetos. Kolega lenas to je sad problem samo takav jer su zajednice oslabile kamo srece da im nista nisam naredio .
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Nedavno sam čitao neki Američki sajt da apilife var tuče varrou ali i pčele i da je to cijena na koju pčelar mora biti spreman jer društva bar 20 % slabija ulaze u zimu a to je ulica dvije pčela manje.
Proguglaj malo.
Proguglaj malo.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Stipo ovo nije do apilife var, jer drustva su puna meda.Ja volim da eksperimentisem pricao sam da sam jednu kosnicu bukvalno zadihtao samo okruglo leto za zrak i dao umjesto pola citavu tablu i drustvo ko beton.Ma ta istrazivanja,danas jedno sutra drugo za par mjeseci neko ce utvrditi da tih 80%pcela zivi za 20 % duze pa opet dodes na isto.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Da baš tako na netu mnogo je proturječnosti. Na nama pčelarima je da sami dođemo do istine.cerex je napisao/la:Stipo ovo nije do apilife var, jer drustva su puna meda.Ja volim da eksperimentisem pricao sam da sam jednu kosnicu bukvalno zadihtao samo okruglo leto za zrak i dao umjesto pola citavu tablu i drustvo ko beton.Ma ta istrazivanja,danas jedno sutra drugo za par mjeseci neko ce utvrditi da tih 80%pcela zivi za 20 % duze pa opet dodes na isto.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Jucer nakon razgovora sa kolegama koji su proteklih dana dimili bio sam malo zabrinut jer su rekli da je varoe ko u prici pa sam zadimio par drustava i vidio da nemam razloga za brigu jer pad od max 10 varoa po drustvu nije razlog za brigu i drustva mogu cekati zimski tretmna, kakvo je stanje kod drugih? Za vikend planiram drustva seliti kuci pa me interesuje koja bi temp. trebala da bude odnosno da li se to moze raditi ujutru jer su temp vec oko 2 c ?
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
nakon kontrolnog dimljenja bilo je zajednica gdje je opalo poprilično dosta varoe(200-300) tako da planiram kod njih ponoviti dimljenje ako vrijeme dozvoli, srećom radi se o manjem broju košnica. što se tiče selidbe nikada nisam selio na tako niskim temp. ja bih zatvorio košnice i sačekao dok odjutri i tepm. skoči iznad 5-6c po mogućnosti iznad 12c pa onda vozio.cerex je napisao/la:Jucer nakon razgovora sa kolegama koji su proteklih dana dimili bio sam malo zabrinut jer su rekli da je varoe ko u prici pa sam zadimio par drustava i vidio da nemam razloga za brigu jer pad od max 10 varoa po drustvu nije razlog za brigu i drustva mogu cekati zimski tretmna, kakvo je stanje kod drugih? Za vikend planiram drustva seliti kuci pa me interesuje koja bi temp. trebala da bude odnosno da li se to moze raditi ujutru jer su temp vec oko 2 c ?
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Ovih dana posao oko sadnje ljesnjaka, sebi sam odlucio posaditi 200 stabala lješnjaka vise talijanskih sorti tonda .Izbor je prije svega pao na ljesnjak zbog pčela jer će kroz par narednih godina lješnjak predstavljati dobar izvor prvog polena.Također u firmi dovrsavamo sadnju blizu 2000 sadnica tako da polena nece manjkati.Kolega rubiroza cim uhvatim malo vise vremena javljam se po pitanju rensona.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Svaka cast kolega...punim jedrima naprijed
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Kolega Cerex, ako mogu sugerirati, svesrdno preporucujem vrbu. Najradje razne sorte.
Kad imas dosta vrbe oko pcelinjaka, ne sekiraj se oko nozemoze u proljece. Drijen isto tako jako dobar kao rana polenasica.
Kad imas dosta vrbe oko pcelinjaka, ne sekiraj se oko nozemoze u proljece. Drijen isto tako jako dobar kao rana polenasica.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Kakav crna vrba kolega kreso, stari me hoce ubiti i za ljesnjak a kamoli za vrbu.Od moje parcele 50 m protice rijecica Zdena koja je sva u vrbama tako da polena ima.Mada da se ja pitam sadio bi samo vilijamovku ali to bi onda kod kuce sa zenom izbio rat,jer "veseli stroj" ne podnosi nikako pa se je onda bolje na vrijeme povuci. Kolega asbees mora se raditi pa sta Bog da, najgore je kukati.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
E ako je tako, onda u redu. Sto se tice vilijamovke i veselog stroja, pokusaj ipak pregovarsti s boljom polovinom.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Pregovora nema tako da ja kod komse vrtim stroj a da paradoks bude veci komso je sa kucom odmah do mene tako da se osjecam kao na domacem terenu.Mada moram biti iskren i reci da ne dobijamo ono sto bi bas zeljeli, aroma nas najvise zeza i nismo to uspjeli postici kao kod vrhunskih kupovnih rakija, mislim da oni ipak ekstra dodaju aromu,pa ako znas tehnologiju javi.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Uh kolega o tome bi se dalo pricati pricati. Proveo sam sate i sate citajuci, kako u ovoj zemlji prohibicije na mojim kaznicim tih desetak petnaest litara rakije koje napravim, bude ono najbolje sto se moze izvuci iz voca.
Uglavnom svodi se na slijedece:
-tehnoloski zrelo voce, koje nakon branja i pranja mora jos neko vrijeme odlezati i dozrijeti,
-muljanje voca (ako bas hoces i otkidanje peteljki);
-Zakiseljavanje koma sumpornom kiselinom (akumulatorska) na nekih 3.2 pH;
-dodavanje vinskih kvasaca i anaerobno vrenje (bez prisustva zraka s vrelnjacom);
-dvostruka destilacija. Prvo sav kom ispeci i tjerati do nule. Nakon sto se sav kom ispekao, kazan rataviti i dobro oprati. Meka rakija bi trebala biti nekih 25-30%. Onda se sve stavlja u kazan ponovo i radi se prepek uz izdvajanje prvenca (nekih 1% od sadrzaja kazna). Srednja frakcija ili srce se sakuplja sve dok jacina u prihvatnoj posudi ne bude nekih 65% alkohola. Tada prestati (na luli je tada nekih 45%);
-Odlezavanje, dozrijevanje rakije nekih tri mjeseca u toploj prostoriji uz povremeno ubacivanje zraka zbog oxidacije.
-svodjenje rakije na pitku jakost (40%) destiliranom/demineralizovanom vodom u dva tri navrata uz mijesanje. Voda i rakija moraju biti iste temperature.
-E onda odlezavanje jos neko vrijeme da se sve to harmonizuje i to jr to.
Ako imas strpljenja da to sve ispostujes, imaces kvalitet bolji od svih ti sa dodatnim aromama,
Vise o ovoj tematici imas na forumu " Sve o vinu".
Uglavnom svodi se na slijedece:
-tehnoloski zrelo voce, koje nakon branja i pranja mora jos neko vrijeme odlezati i dozrijeti,
-muljanje voca (ako bas hoces i otkidanje peteljki);
-Zakiseljavanje koma sumpornom kiselinom (akumulatorska) na nekih 3.2 pH;
-dodavanje vinskih kvasaca i anaerobno vrenje (bez prisustva zraka s vrelnjacom);
-dvostruka destilacija. Prvo sav kom ispeci i tjerati do nule. Nakon sto se sav kom ispekao, kazan rataviti i dobro oprati. Meka rakija bi trebala biti nekih 25-30%. Onda se sve stavlja u kazan ponovo i radi se prepek uz izdvajanje prvenca (nekih 1% od sadrzaja kazna). Srednja frakcija ili srce se sakuplja sve dok jacina u prihvatnoj posudi ne bude nekih 65% alkohola. Tada prestati (na luli je tada nekih 45%);
-Odlezavanje, dozrijevanje rakije nekih tri mjeseca u toploj prostoriji uz povremeno ubacivanje zraka zbog oxidacije.
-svodjenje rakije na pitku jakost (40%) destiliranom/demineralizovanom vodom u dva tri navrata uz mijesanje. Voda i rakija moraju biti iste temperature.
-E onda odlezavanje jos neko vrijeme da se sve to harmonizuje i to jr to.
Ako imas strpljenja da to sve ispostujes, imaces kvalitet bolji od svih ti sa dodatnim aromama,
Vise o ovoj tematici imas na forumu " Sve o vinu".
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Pratim citam ali nije to to,peteljke i sjemenu ložu izdvajamo ali ne upotrebljavamo sumpornu kiselinu i enzime i mozda u tome lezi kvaka.Rakija je prvoklasna ali aroma...Kolega Kreso da li vam je poznato zasto moja rakija kod razblazivanja uz pridrzavanje svih ovih pravila koje ste naveli od 44-40 % krene da se zamucuje?
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Vinski kvasac daje mnogo bolju aromu nego divlji voćni kvasci.
Rijetkost je da divlji kvasci dadnu dobru aromu. Srećković je onaj tko dobije posebnu neobično lijepu aromu ali događa se kao dobitak lota.
Rijetkost je da divlji kvasci dadnu dobru aromu. Srećković je onaj tko dobije posebnu neobično lijepu aromu ali događa se kao dobitak lota.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Kolega Cerex, sjemenu lozu nije neophodno izdvajati. Bas oko nje ima dosta tih aromatskih komponenti.
Nedodavanje enzima nebi trebao biti razlog. Oni prouzrokuju "kasastost"voca. Mislim da nisu neophodni.
Zakisaljavanje koma na 3-3.2 pH cini mi se, je vazno jer obezbjedjuje optimalne uvjete za rad kvasaca. Hrana za kvasce ako je moguce. Obavezno fermentacija bez prisustva zraka i cim je gotovo s vrenjem destilacija. I obavezno prepicanje. Za razblazivanje demi voda ili destilovana. Trbalo bi za destilovanu vodu kazan tako ocistiti da destilovana voda nema nikakvih okusa ni mirisa ni na sta.
Razblazivanje destilata u dva tri navrata. Zna se zamutiti jer ima sastojaka u alkoholu (da li esteri ili sta slicno), koji su topivi u alkoholu a nisu u vodi. I onda kako spada procenat alkohola, postaju "vidljivi"kroz zamucenje. I ovdje vrijedi, strpljen- spasen. Opet ce se to sve izbistriti.
Aromom sam i vise nego zadovoljan. Okus bi mogao zeru bolje. Al da vidis na cemu ja to radim, smijao bi se.
Nedodavanje enzima nebi trebao biti razlog. Oni prouzrokuju "kasastost"voca. Mislim da nisu neophodni.
Zakisaljavanje koma na 3-3.2 pH cini mi se, je vazno jer obezbjedjuje optimalne uvjete za rad kvasaca. Hrana za kvasce ako je moguce. Obavezno fermentacija bez prisustva zraka i cim je gotovo s vrenjem destilacija. I obavezno prepicanje. Za razblazivanje demi voda ili destilovana. Trbalo bi za destilovanu vodu kazan tako ocistiti da destilovana voda nema nikakvih okusa ni mirisa ni na sta.
Razblazivanje destilata u dva tri navrata. Zna se zamutiti jer ima sastojaka u alkoholu (da li esteri ili sta slicno), koji su topivi u alkoholu a nisu u vodi. I onda kako spada procenat alkohola, postaju "vidljivi"kroz zamucenje. I ovdje vrijedi, strpljen- spasen. Opet ce se to sve izbistriti.
Aromom sam i vise nego zadovoljan. Okus bi mogao zeru bolje. Al da vidis na cemu ja to radim, smijao bi se.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Gledao sam onaj tvoj veseli strojic, koristis ono sto imas pri ruci.Sjemenu ložu sam odvajao jer sam citao da daje jednim dijelom gorcinu mada znam da je najvise arome bas tu koncentrirano.Ali kruska je toliko bila zrela da smo rukom odvajali sjemenu lozu uz minimalnu odnosno nikakvu kolicinu mesa ploda.Posto nemam enzima ja sam radio tako da u kantu sa toplom vodom razmutio 15 kg secera i dodao 100 gr pekarskog kvasca na 500 kg kruske i to je to.Sljedeće godine pokusacu kod prepicanja da umjesto koma u kazan stavim svjeze plodove kruske.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Jos par sitnica kad nas je vec krenula prica o ovj temi.
Enzimi su potrebni zbog boljeg pustanja soka i raspadanja celijske opne. Znaci bolji rendement, kvantitet.
Dodavanje secera takodje znaci vise ethanola, no ide naustrb aromata. Ako kruska ima nekih deset procenata secera, tih tri kilograma secera je skoro 30% extra. Ako sad voce ima nekakvih 10 aromatski jedinica, normalno bi bilo onda jedna aromatska jedinica na kilogram secera. Sa dodatkom secera, a onda i alkohola, aroma se razblazuje na tu extra kolicinu.
Ako je to bila kruska vilijamovka, onda je bila prezrela, sto opet znaci razgradnju arome.
I zadnje, kad radis prepek,nepotrebno je dodavati dio koma ili svjezeg voca. Vjeruj mi, i sam sam bio skeptican.
No zdravo, zrelo voce, pravilna fermentacija, i nakoncu dvostruka destilacija bez komine, i nesekiraj se za kvalitet.
Enzimi su potrebni zbog boljeg pustanja soka i raspadanja celijske opne. Znaci bolji rendement, kvantitet.
Dodavanje secera takodje znaci vise ethanola, no ide naustrb aromata. Ako kruska ima nekih deset procenata secera, tih tri kilograma secera je skoro 30% extra. Ako sad voce ima nekakvih 10 aromatski jedinica, normalno bi bilo onda jedna aromatska jedinica na kilogram secera. Sa dodatkom secera, a onda i alkohola, aroma se razblazuje na tu extra kolicinu.
Ako je to bila kruska vilijamovka, onda je bila prezrela, sto opet znaci razgradnju arome.
I zadnje, kad radis prepek,nepotrebno je dodavati dio koma ili svjezeg voca. Vjeruj mi, i sam sam bio skeptican.
No zdravo, zrelo voce, pravilna fermentacija, i nakoncu dvostruka destilacija bez komine, i nesekiraj se za kvalitet.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Napokon i ja nesto da pisem, danas je na pčelinjaku poslije dugo dana bilo toplo sto sam iskoristio da na brzinu vidim situaciju u kosnicama.Od ukupno 44 zazimljena drustva i 3 nukleusa, jedno drustvo je stradalo i jedno je na tri ulice,to sam jos primjetio prilikom tretmana pčela sa oksalnom i stipinim biovitom.Tretman je odrađen 50:50, znaci pola sa biovitom pola sa oksalnom i otprilike je isto varoa palo sa oba preparata, max 32 kom na jednom drustvu. Kada je u pitanju snaga drustava, prosjek bi bio 5,5 ulica pčele i nisam primjetio znakova nozemoze barem ove vidljive apis.Kada je u pitanju hranu tu je situacija šarena ima onih sa dovoljno i manom kolicinom hrane tako da je negdje morala intervenisati pogaca a negdje je dodana druga pa i treća pogaca od tretmana oksalnom, 10.12. Znam mnogi ce reci sto sad pogaca ali tako je kako je.Najvise bih volio da svako drustvo ima 15 kg hrane ali ima nekih koji imaju svega par kila tako da ce pogaca a kasnije i sirup raditi dok se zalihe hrane ne popune.
Ovakva su idealna, na prvi pogled reklo bi se da unutra nema pčele, ali tu medne kape duboke i ovakva drustva mogu cekati i ljeto :
Ovo drustvo je i pored dovoljno kolicine hrane izaslo na satonose, mislim da je ovdje to zbog polunastavka posto su podnice otovrene drustvo se je pomjerilo blize satonosama kako bi klupko bilo izvan dometa vjetra.
Ovom drustvu je dodana druga a ovom treća pogaca, mislim da ce sve biti uredu
Medno u 2017.god kolege pčelari!
Ovakva su idealna, na prvi pogled reklo bi se da unutra nema pčele, ali tu medne kape duboke i ovakva drustva mogu cekati i ljeto :
Ovo drustvo je i pored dovoljno kolicine hrane izaslo na satonose, mislim da je ovdje to zbog polunastavka posto su podnice otovrene drustvo se je pomjerilo blize satonosama kako bi klupko bilo izvan dometa vjetra.
Ovom drustvu je dodana druga a ovom treća pogaca, mislim da ce sve biti uredu
Medno u 2017.god kolege pčelari!
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
"Ovo drustvo je i pored dovoljno kolicine hrane izaslo na satonose, mislim da je ovdje to zbog polunastavka posto su podnice otovrene drustvo se je pomjerilo blize satonosama kako bi klupko bilo izvan dometa vjetra."
A možda su ostale bez matice.Jednom sam imao takav slucaj i bila je nestala matica.
A možda su ostale bez matice.Jednom sam imao takav slucaj i bila je nestala matica.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
neven je napisao/la:"Ovo drustvo je i pored dovoljno kolicine hrane izaslo na satonose, mislim da je ovdje to zbog polunastavka posto su podnice otovrene drustvo se je pomjerilo blize satonosama kako bi klupko bilo izvan dometa vjetra."
A možda su ostale bez matice.Jednom sam imao takav slucaj i bila je nestala matica.
Vidjecemo na proljeće nisam primjetio lepezanje, nakon tvog posta otisao sam do drustva i lagano kucno kosnicu nakon cega su pcele kratko zabrujale i smirile se, mada sto kazes i to je jedna od mogucih kombinacija.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
cerex jel to kod vas bez snijega ili su fotografije iz nešto ranijeg perioda?
kod nas prava zima, snijega 10-15 cm a dnevne temp. uglavnom ispod nule za vikend kažu jutarnje do -20c. biće to pravo iskušenje za slabije zajednice.
kod nas prava zima, snijega 10-15 cm a dnevne temp. uglavnom ispod nule za vikend kažu jutarnje do -20c. biće to pravo iskušenje za slabije zajednice.
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Uslikano u ponedeljak a snijeg osvanuo u utorak, i ovdje je hladno. U mene kolega slabije zajednice unijeo u garazu
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
Pčele u garaži naizgled smiješno.
Molim te kada ovi ledovi prođu piši nam o tim iskustvima.
Malo se piše o razlikama o zimovanju u zimovniku i na otvorenom pčelinjaku.
Nisi jedini koji tako rade.
Ja sam razmatrao da napravim topli kontejner za zimovanje.
Molim te kada ovi ledovi prođu piši nam o tim iskustvima.
Malo se piše o razlikama o zimovanju u zimovniku i na otvorenom pčelinjaku.
Nisi jedini koji tako rade.
Ja sam razmatrao da napravim topli kontejner za zimovanje.
-
- Čita i piše, vrlodobar
- Postovi: 381
- Pridružen/a: 29 sij 2011, 12:57
- Lokacija: Anderstorp-Svedska-Skandinavija
Re: Pčelinjak-Admir Sanski Most
POZ
Zimovnik je odlicna stvar ako se moze obezbijediti stabilna
tenperatura do plus sest stepeni i isto tako
mora se obezbijediti dovoljne kolicine
cistog zraka. Ja imam odlicno iskustvo.
MK
Zimovnik je odlicna stvar ako se moze obezbijediti stabilna
tenperatura do plus sest stepeni i isto tako
mora se obezbijediti dovoljne kolicine
cistog zraka. Ja imam odlicno iskustvo.
MK