moj pčelinjak-mugdo
Re: moj pčelinjak-mugdo
završeno skidanje bagremovog meda, slijedi vrcanje, gruba procjena 20-tak kg po društvu, mašallah.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Bravo kolega. Tako to treba da bude.
Re: moj pčelinjak-mugdo
hvala kolega, da se nije okišalo onih par dana u špici medenja ova godina bi se dugo pamtila.
Re: moj pčelinjak-mugdo
danas obišao pčelinjak u sasini, nakon uspješnog medobranja na bagremu zamedila kupina, dnevni unosi zadnjih 5-6 dana oko 2kg i malo više, ako nastavi ovako još sedmicu biće i za vrcanje a onda seoba na lipu i livadu.
Re: moj pčelinjak-mugdo
obišao seleći pčelinjak, stanje izuzetno dobro,količina unesenog nektara kao na bagremu ili približno toliko,međutim vrcanje bi moglo biti otežano zbog medljike koje je uz kupinu bilo dosta i koja već polako kristališe u saću.jaka društva donijela nastavak i polunastavak meda kupine i medljike, prosječne donijele polunastavak i 5-6 ramova LR. za par dana vrcanje i prebacivanje košnica na grmeč gdje kupina otvara prve cvjetove,različite livadske biljke i naravno lipa. ova godina bi mogla biti rekordna po medenju, na većini područja medi kao rijetko kad. medno svima!
Re: moj pčelinjak-mugdo
Daj Boze da se tako nastavi...I ja sam juce vrcao da isprazim medista pred kesten I lipu,i mogu reci da sam zadovoljan.Kako prepoznati medljiku kolega mugdo,mislim po mirisu I okusu?Ja I ove godine a I preklani sam imao dosta meda tamne boje crvenkaste,oporog okusa a miris me podsjeca na drvo,mislim da je hrastova medljika u pitanju?ali nisam siguran.
Re: moj pčelinjak-mugdo
boja,miris,okus,kristalizacija i sl. zavise od vrste biljke ili drveta s kojeg pčele kupe medljiku. ovogodišnja medljika već pomalo kristališe u saću što će otežavati vrcanje,međutim ima tu ostataka bagrema i veliki dio kupine tako da će biti nešto i za vrcanje.j.nezic84 je napisao/la:Daj Boze da se tako nastavi...I ja sam juce vrcao da isprazim medista pred kesten I lipu,i mogu reci da sam zadovoljan.Kako prepoznati medljiku kolega mugdo,mislim po mirisu I okusu?Ja I ove godine a I preklani sam imao dosta meda tamne boje crvenkaste,oporog okusa a miris me podsjeca na drvo,mislim da je hrastova medljika u pitanju?ali nisam siguran.
Re: moj pčelinjak-mugdo
I kod mene unijele medljike ko nikad do sada. Već se počela kristalisati u okvirovima tako da sam vrcajući uništijo dosta okvira puca saće a neće da izađe med. Neznam šta da radim kako da oslobodim okvire od medljike nejmam sa njom iskustva pa ako može mala pomoć i koji savjet ko je "devero" sa medljikom jer nije dobro da pčele zimuju na medljiki. Slažem se sa kolegom ovo je rekordna godina po unosu bar kod mene a pčele su mi se rojile malte ne sva društva tako da sam ove godine dobio i jare i pare ehamdulila.
AKO NEKOME TREBA ROJEVA ZA KUPITI BUJRUM IMAM ZA PRODAJU. poz.
AKO NEKOME TREBA ROJEVA ZA KUPITI BUJRUM IMAM ZA PRODAJU. poz.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Imao sam zadovoljstvo u par navrata vrcati medljiku. Za ljudsku upotrebu, najkavalitetnijih od svih medova.
Razlog tome je bogatstvo minerala u ovom medu. Za razliku od vas kolege, ova moja ostaje dugo tecna i nakon vrcanja.
Znam da u Njemackoj muku muce kad im se pojavi takav med kao kod vas jer onda zabetonira u sacu.
Mozda kolega Medonosa ima vise informacija o tome.
http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 9_0323.jpg
Razlog tome je bogatstvo minerala u ovom medu. Za razliku od vas kolege, ova moja ostaje dugo tecna i nakon vrcanja.
Znam da u Njemackoj muku muce kad im se pojavi takav med kao kod vas jer onda zabetonira u sacu.
Mozda kolega Medonosa ima vise informacija o tome.
http://i1156.photobucket.com/albums/p58 ... 9_0323.jpg
Re: moj pčelinjak-mugdo
lično nemam neko iskustvo s medljikom, javljala se par godina u manjoj mjeri ali nikad kao ove godine,ljudi pokušavaju svašta, vrcaju odmah na pčelinjaku pod šatorom,jedan kolega iz bugojna je napravio malu termo komoru u koju staje onoliki broj ramova kao u vrcaljku, zagrije na 40c i odmah u vrcaljku i tako naizmjenično jedni se griju druge vrca, na taj način uspije izvrcati nešto više meda ali ne sve. u izuzetnim slučajevima ništa ne koristi, predprošle godine i centralnoj bosni bilo je medljike i kod mene se moglo izvrcati prosječno pola od onog što su unijele a prije desetak godina ramovi su iz vrcaljke izlazili iste težine kakvi su i ušli, ni kap ne ispada,srećom bio je manji broj ramova, u svakom slučaju ne treba ih vraćati u košnicu do proljeća a društva u septembru prihraniti šećerom da se umanji štetno djelovanje medljike u toku zimovanja. suprugin tetak, inače pčelar, prije 7-8 godina izgubio je pčelinjak od 80-tak društava zbog medljike koja se javila u periodu august-septembar,medljiku nije mogao vrcati jer je kristalisala u saću a nije dao dovoljno šećerong sirupa. čovjek pčelari na n.v. oko 1000m gdje pčele u toku zime nemaju pročisni izlet po 2-3 mjeseca a nekad i više, mnogo faktora mu nije išlo u prilog.
Re: moj pčelinjak-mugdo
iz mog iskustva sa vrcanjem medljike i općenito kristalisanog meda iz saća. okvirove sa kristalisanim medom sam 2 dana držao u toploj prostoriji i treći dan vrcao. naravno da nije sav med izvrcan ali jeste u velikom procentu. prije tog postupka iz vrcaljke su izlazili okvirovi kakve i stavih, ni kapi meda nije izlazilo iz njih. prostorija u kojoj radih je nekih 15-ak kvadrata i 2 dana sam u njoj non-stop ložio vatru....
Dobru srcu sreća dođe.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Nije sva medljika takva da kristalizira u sacu.Kao sto je kolega Kreso napisao,ima je koja ostaje tecna duze vrijeme.E sad,neznam s kojeg konkretno drveta medljika ima kakva tacno svojstva,to bih volio znati tj.negdje procitati,onda bi se lakse odredila od cega tacno ta medljika potice.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Med koji nije nektarskog porekla:
Šumski. Ta vrsta meda ne potiče od nektara, već je ili biljnog porekla ("medna rosa") ili životinjskog ("medljika"). U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica različitog listopadnog i zimzelenog drveća i ređe, žbunja. Najčešće se javlja tokom leta, sve do jeseni, pri visokim temperaturama vazduha. Najčešća u Srbiji je hrastova medljika, u Sloveniji naprimer jelova, sa smreke itd.
Hrastova medljika je gusta, lepljiva, tamno crvene boje koja skoro prelazi u crnu. Ne kristališe tako brzo, nema izražen miris a ukus je jak i specifičan, pomalo nalik karamelu (ali ga ne treba mešati sa pregrejanim medom). Sadrži dosta mineralnih materija.
Jelova medljika je tamno zelene boje, ka crnoj. Nema izražen miris, prijatnog je ukusa. Vrlo je cenjena.
Sve vrste medljike imaju jaka antiseptička i protivupalna svojstva i pomažu kod bolesti disajnih puteva i organa za mokrenje. Prisustvo smolastih materija daje purgativna svojstva i umirujuće dejstvo na upale creva. Korisne su kod anemija.Smatram da je ova medljika kod mene porjeklom sa hrasta-cera,i normalno se vrca.
Šumski. Ta vrsta meda ne potiče od nektara, već je ili biljnog porekla ("medna rosa") ili životinjskog ("medljika"). U oba slučaja, pčele ga sakupljaju sa listova i grančica različitog listopadnog i zimzelenog drveća i ređe, žbunja. Najčešće se javlja tokom leta, sve do jeseni, pri visokim temperaturama vazduha. Najčešća u Srbiji je hrastova medljika, u Sloveniji naprimer jelova, sa smreke itd.
Hrastova medljika je gusta, lepljiva, tamno crvene boje koja skoro prelazi u crnu. Ne kristališe tako brzo, nema izražen miris a ukus je jak i specifičan, pomalo nalik karamelu (ali ga ne treba mešati sa pregrejanim medom). Sadrži dosta mineralnih materija.
Jelova medljika je tamno zelene boje, ka crnoj. Nema izražen miris, prijatnog je ukusa. Vrlo je cenjena.
Sve vrste medljike imaju jaka antiseptička i protivupalna svojstva i pomažu kod bolesti disajnih puteva i organa za mokrenje. Prisustvo smolastih materija daje purgativna svojstva i umirujuće dejstvo na upale creva. Korisne su kod anemija.Smatram da je ova medljika kod mene porjeklom sa hrasta-cera,i normalno se vrca.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Posto ovih dana planiram da krenem sa vrcanjem malo sam se raspitivao kako medljiku sto lakse izvrcati pa su mi kolege sugerisale da kuci vadim onoliko nastavaka koliko sto prije mogu izvrcati i da u transportu do kuce u autu se upali se grijanje,mada je sada zahladnilo i bice to tesko izvrcati.
Re: moj pčelinjak-mugdo
u protekla dva dana skinut med kupine i medljike a pčele prebačene na novu lokaciju na pašu lipe i livade, slijedi vrcanje i vraćanje polunastavaka na "lizanje".
-
- Čita i piše, vrlodobar
- Postovi: 228
- Pridružen/a: 23 pro 2010, 17:16
Re: moj pčelinjak-mugdo
Svaka cast , ljepota vidjeti ;debeljuce; zatvorene. Koliko vidim to su siroki poluramovi ili se varam?
Svako dobro i da se medenje nastavi
Svako dobro i da se medenje nastavi
Senad Grudic
Re: moj pčelinjak-mugdo
obični, nisu široki ali su ih pčele dobro proširile jer je unos bio veoma dobar.senad grudic je napisao/la:Svaka cast , ljepota vidjeti ;debeljuce; zatvorene. Koliko vidim to su siroki poluramovi ili se varam?
Svako dobro i da se medenje nastavi
Re: moj pčelinjak-mugdo
hvala stipo, medno i tebi.Stipo je napisao/la:Lijepo vidjeti i medno na lipi bar ovaj put da bude uspješno.
Re: moj pčelinjak-mugdo
Mislim da je pomiješan sa voćnim medom.Kolega Mugdo nikako da se sjetim da te upitam kakva je situacija sa medom u kod kuce, da li si zadovoljan i sta je medilo?Stipo je napisao/la:Gdje je bagrem.
Re: moj pčelinjak-mugdo
tako je admire, uvijek tu ostane nešto voćnog meda koji mu promjeni boju, posebno kada je voćna paša izdašna kao ove godine, međutim ja se i ne trudim toliko da imam sortni bagremov med jer u mom kraju ga nema i mušterije ga slabo cijene, višak voćnog meda vadim prije odlaska na bagrem da bi rasteretio košnicu a ne da dobijem sortni bagremov med.cerex je napisao/la:Mislim da je pomiješan sa voćnim medom.Kolega Mugdo nikako da se sjetim da te upitam kakva je situacija sa medom u kod kuce, da li si zadovoljan i sta je medilo?Stipo je napisao/la:Gdje je bagrem.
što se tiče medenja na stacionaru stanje je veoma dobro, najbolje u zadnjih desetak godina, pored dobre voćne paše medila je livada i nešto medljike. ova godina je medna i berićetna, mogla bi nadoknaditi i predhodnu.
Re: moj pčelinjak-mugdo
pošto je fotografija napravljena noću boja meda je za nijansu tamnija od stvarne.Stipo je napisao/la:Gdje je bagrem.
Re: moj pčelinjak-mugdo
U pravu si mugdo,i ja se ne trudim da imam cisti sortni med,a malo uvijek I kasnim s vrcanjem pa tu bude voca,bagrema,livade-kod prvog vrcanja,a kestena,medljike I vrijeska-kod drugog vrcanja.Ja ga jednostavno prodajem pod mijesani med,ove godine sam prvi put napravio I etikete,evo kako to izgleda:mugdo je napisao/la:tako je admire, uvijek tu ostane nešto voćnog meda koji mu promjeni boju, posebno kada je voćna paša izdašna kao ove godine, međutim ja se i ne trudim toliko da imam sortni bagremov med jer u mom kraju ga nema i mušterije ga slabo cijene, višak voćnog meda vadim prije odlaska na bagrem da bi rasteretio košnicu a ne da dobijem sortni bagremov med.cerex je napisao/la:Mislim da je pomiješan sa voćnim medom.Kolega Mugdo nikako da se sjetim da te upitam kakva je situacija sa medom u kod kuce, da li si zadovoljan i sta je medilo?Stipo je napisao/la:Gdje je bagrem.
što se tiče medenja na stacionaru stanje je veoma dobro, najbolje u zadnjih desetak godina, pored dobre voćne paše medila je livada i nešto medljike. ova godina je medna i berićetna, mogla bi nadoknaditi i predhodnu.