Evo, narode pcelarski, posto vrijeme nije za neke radnje sa pcelama, mora i pcelar da izvodi kojekave bijesne gliste.
Dakle izmedju posla, dezure, skole, napravio sam jednu kosnicu da se malo igram. Sad samo jos jedan prirodni roj.
Negdje sam citao, pa mi se svidjela ideja.Kosnica je unutrasnjih dimenzija 320x320 mm, i 570 mm visine.
Htio sam maju kosnicu manjih dimenzija, i visoku, a tih 570 mm je slucajno. Upotrebljavao sam otpadnu dasku, pa je tako ispalo.
Cilj je bio 500, 600 mm.Razmak medju satonosama je 35 mm od sredine do sredine. Ima devet ramova.
U ramove necu ubacivati satnu osnovu, nego samo sa donje strane satonose povuci crtu voskom u sredini pa neka pcele same grade.
Prica dakle ide ovako.Ukoliko pcelama damo na volju, pcele grade manje celije, legu se sitnije pcele, razmak medju ramovima je manji
(ja sam sam odredio 35 mm), a pcele vitalnije. Pcele grade onoliko trutovski celije koliko smatraju da je potrebno i tamo gdje misle da im je najbolje.
Znalci kazu dje odrzavanje mikroklime u kosnici puno jednostavnije sa malim letom i zatvorenom podnjacom.
I jos najvaznije, zbog malih celija, te nesto vece temperature i vlage, samo je mali broj varoe reproduktivan.Nekih 2% u odnosu na nekih 50% u klasicnim kosnicama.
Cilj igre je da se samo ubace satonose bez ostatka rama. No, buduci da sam ja zaljubljenik, moram ja to moci izvadi i prekontrolisati dali je to tako.
Sad imam par dilema, pa da to zajedno prokomentiramo.
-Ako ostavim ram bez zicenja ili poprijecnih letvica, da li ce se srozati?;
-Da bi se temperatura digla malo vise nego normalno, kosnicu pod krov ili na sunce, a onda i nakisu?;
-Da li kosnicu ofarbati, ili je mozda moguce dasku spaliti brenerom, tako da se celije drveta zatvore?Ima li ko kakva iskustva?;
-Da li okruglo leto negdje na kosnici ili klasicno leto dole?
Za sad toliko, kad mi padne na pamet, ja cu opet pitati. Svaka sugestija je dobrodosla.
Pozz, Kreso