petar perić napisao:Ja odnedavno koristim LR polunastavak visine 145mm(dakle to je lr standard) koji se jako dobro uklapa u način pčelarenja koji praktikujem.To je manje više jednomatični način pčelarenja koji je patentirao Ivan Vener i koji je do detalja opisao u svojoj knjizi "Pčelarska farma Vener-tehnika i tehnologija" Ako nekoga interesuje možemo lijepo o tome popričati.
senad napisao:Ja kako uvodim FARAR košnicu sve mi se sviše sviđa LR ,, mislim da u dobrim godinama kao što je bila 2009 uz prosjećno jake pčele sasvim dovoljno 3 lr nastavka... Ove godine mi ne bi pomogli ni minijaturni 1/3 nastavka ,,kad nema nektara svi sistemi padaju u vodu
keno83 napisao:mozes li mido malo da pojasnis ovo od solidne do izvrsne racunice..koja je razlika bila u odnosu na stacionar, zatim dali prodjes solidno do izvrsno kada odbijes sve troskove prihranu i prevoz, na koji nacin prevozis pcele i o kojem broju kosnica pricamo?
Stipo napisao:Ja sada u proljeće kada malo otopli planiram napraviti 100 venerovih polu nastavaka i preći na dvomatično pčelarenje pa ako ni tada ne budem vrcao prosječno po društvu godišnje bar 15 kg meda rasprodat ću pčelinjak. Do sada ovim načinom pčelarenja vrcam svake druge ili treće godine.
Godinama samo ulažem, a nikakve koristi od toga osim toškova i obaveza. Ljubav prema pčelama me tjera na nova razmišljanja i nove načine pčelarenja ali kada se čovjek godinama pati i samo ulaže toj ljubavi dođe kraj. Treba čovjek od nečega i živjeti.
Marin napisao:Ahmete,
podržavam da bude puno kombinacija i treba tako ,ali prije toga dva osnovna pravca :
1. plodišni ramovi i 2 . medišni ramovi - bez obzira na visinu .
Ja još nemam taj način , ali sve planirane aktivnosti i neke restauracije zanavljanja pčelinjaka će ići u tom pravcu -ukoliko se mognem rješiti varoe bez toksičnih tretiranja .
Moj savjet je ako si već počeo sa tim višim polunastavcima (Venerovim ) nastavi i dalje .
Marin napisao:Ahmete,
podržavam da bude puno kombinacija i treba tako ,ali prije toga dva osnovna pravca :
1. plodišni ramovi i 2 . medišni ramovi - bez obzira na visinu .
Ja još nemam taj način , ali sve planirane aktivnosti i neke restauracije zanavljanja pčelinjaka će ići u tom pravcu -ukoliko se mognem rješiti varoe bez toksičnih tretiranja .
Moj savjet je ako si već počeo sa tim višim polunastavcima (Venerovim ) nastavi i dalje .
Nema registriranih korisnika pregledava forum i 1 gost