Eldar je napisao/la:Trenutno imam 5 zajednica, prošle god sam startao sa 7 i pokušao razrojiti, ali izgleda da sam i postojeće oslabio tako da sam na gubitku, glavne paše su kod mene Bagrem i Lipa, a naravno da želim i meda i da povećam broj zajednica ali ni jedno ni drugo nije po svaku cijenu, ne žurim najbitnije mi je ono zajednica što imam da su jake ali i da me ne zezaju da sam pčelar koji nema med.
Da li bi na sličan način onom koji ste mi objasnili mogao leglu dodati okvir sa zatvorenim matičnjakom, i šta je najbitnije da u tom slučaju uradim ?
Eldar je napisao/la:Lokacija pčelinjaka je Simin Han - Tuzla (dopunio sam profil), Pa u suštini nemam namjeru previše širiti pčelinjak bez nekog stečenog iskustva ali normalno da želim proširiti i naravno uzeti meda onoliko koliko neće uticati na normalan razvoj pčelinjih društava.
Pokušati ču sa nabavkom oplođenih matica, ali bi probao i sa ovom opisanom metodom sa pregrađivanjem LR nastavka, dok ne probam neću ni naučiti, samo jeli neophodno da i kada pregradim nastavak moram napraviti i 3 poklopne daske da svaku pregradu posebno pregledam.
I kada je najbolje da počnem sa razrojavanjem ???
Ja se nadam da vam nisam dosadan sa pitanjima ali kontam ovaj forum i jeste tu da bi mogli nešto naučiti i razmjeniti iskustva...
Srdačan pozav

Stipo je napisao/la:Evo jedna metoda koju sam ja prošle sezone uradio na 10 novih rojeva koja je se pokazala jako dobra jer su u novoformiranim rojevima ostale pčele skupljačice. Rojeve sam formirao u 5 okvirnim nukleusima po metodi da sam u nukleus stavio okvir meda do njega satnu osnovu pa 2 okvira legla i okvir perge. Sve s pripadajućim pčelama. Ako je na okvirima bilo malo pčela stresao sam pčele s jednog okvira s zatvorenim leglom. Sve nukleuse sam zatvorio i dodao im hranilicu s razblaženim sirupom 2:3 šećer voda.
Sve nukleuse sam odnio u hladnuz mračnu prostoriju i tamo sam ih držao zatvorene 3 dana. Četvrtog dana rano ujutro sam ih iznio i postavio na postolja krajem u pčelinjaku na njihovo stalno mjesto. Otvorio sam leta u širini 2 cm. Stare pčele izletnice se nisu vraćale u svoje košnice jer su bile u klupku 3 dana i nukleus su prihvatile kao svoju košnicu. oko podneva kada je malo otoplilo pregledao sam jedan po jedan nukleusi te pokidao sve započete matičnjake. Kada bi u nukleusu odstranio započete matičnjake tako bi im dodao zreli matičnjak koje su pčele odmah prihvaćale jer očekuju matičnjak i mladu nesparenu maticu. Ovi nukleusi imaju sve generacije pčela i rade normalno kao i stara društva. Primjetno su se brže razvijala od nukleusa koja nisam stavljao u hladnu mračnu prostoriju.
Uploaded with ImageShack.us
Ja ispod svog pčelinjaka imam hladnu i mračnu prostoriju i ovu ću metodu koristiti kad god se za to ukaže potreba.
Marin je napisao/la:Dobar način i sve na mjestu nema vozanja,( i žena vazda zna di si- sa Pčelama )
Ovo bi mogao biti i trap za krumpire samo još malo izolirati a onda može biti i prostorija - da nisi samo sa pčelama.
Pozdrav Marin
Natrag na PRAKTIČNO PČELARSTVO
Trenutno korisnika/ca: / i 1 gost.