Istina o MM

Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Opet bježiš i odvlačiš pažnju na nebitne stvari 8)

Ja sam podastro tekst na engleskom jeziku gdje se rok za zarznutu MM navodi 2-3 godine odakle odjednom 7 dana i forsiranje liofilizirana kada se dobro zna da je najbolje izvorno.

Standarde nabija čovjek koji je neprjatelj drugom čovjeku zarad sticanja profita . manime filozofije o zaštiti proizvođača kada i ti sam znadeš da je pod tim izgovorm samo sticanje profita , da se više ne vraćamo na bombone.

Istina je da će nas poklopiti sa tim glupostima i kojekakvim standardima . Svojevremno ja sam ti govorio što sam čuo na predavanju u Sarajevu od njemca ..da njemčki pčelari ne smiju proizvoditi i staljati upromet MM tebi je bilo smješno i da se nisi složio sa tim infomacijama.

Sada tvoj omiljeni učitelj trdi da je rok svježe MM 7 dana i ti se slažeš sa njim . Uredu možeš se slagat , ali šta je sa ostalim stručnjacima koji su kvalifikovaniji od autora teksta i kome sada vjerovat. Ne može se nešto vještački praviti i izgrađivati na pretpostavka.

Ja više vjerujem svojim pčlicama nego bilo kojem stručnjaku sa titulom i dovoljno imam iskustva da mogu reći da je to podvla pa nek donesu 1001 standard i nek mi zabrani prikupljat MM .

Ako možemo ostat na MM nemoj medonoša ubacivat i povlačiti druge sa drugi tema. Sve što nije na iskrenim osnovama propada .
Osobe poput NAuma, Ferida i dr. nisu za foruma i oni ne žele da gube svoje dragocijeno vrijeme raspravljajući se o nečemu kada i oni sami znaju da u mogo toga nisu upravu.

Moja poruka bi bila samo vlastito iskustvo, istraživanje i donositi vlastite zaključke, ići naprijed , čast svakome mislim daje dosta bilo obmana i slijpog slijeđenja danas su druga vremena.

Žao mi je samo što ne znam engleski .
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
zvones
Aktivan
Postovi: 1289
Pridružen/a: 07 lis 2010, 12:36
Lokacija: Sarajevo

Re: Istina o MM

Post Postao/la zvones »

Tema je odlična za raspravu ali nažalost stručnu . Malo je ljudi na ovom forumu dovoljno stručnih da o tome raspravljaju, a ja sam već pisao da je moje znanje o m.m.
površno . Ipak malo mi smetaju neke stvari . Uspoređivati m.m. sirovu i suhu je slično iako nije isto , što i uspoređivati sirovo i suho meso ; svježe i sušene gljive ;
svježe i sušeno povrče . Bez obzira što u sušenim stvarima ima više nekih elemenata, neki se moraju i izgubiti .
Također i priča o ljekovitosti i šta je to lijek. Podsjetio bih i da mnogi "upotrebljavaju lijek za varou" , pa ispada da liječe varou. Međutim kad se priča o m.m. , ako
podstiče imunitet i time osposobljava organizam na samoobranu onda ne vidim šta je sporno, nazivajte ga kako god želite, lijekom ili odbranbenim sredstvom.
Posebna je stvar , što današnja potrošačka društva idu u svemu na enormnu proizvodnju i što zbog toga je pitanje opstati ili ne , pa se mora proizvesti mnogo, a što
jeftinije . Zato se sve konzervira , isušuje, trpa u što manji okvir, a da opet ima što više sadržaja. Kad je priča o vitaminima ili neophodnim mikroelementima , poznato
je da ih sve manje ima u živežnim namirnicama (opet jer je normalna prirodna proizvodnja onemogućena, pa nema više ni krompira koji smo donedavno jeli, luka,
graha, paradaiza itd,itd ), preporuka je uzimanje vitamina i non stop nas bombarduju savjetima , a u najrazvijenijim zemljama se ljudi potrovaše, jer nit se smiju neki
vitamini prekoračiti, niti u tim kapsulama imaju drugi važni elementi , a koje dobijama u svježim prirodnim namirnicama.
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:Opet bježiš i odvlačiš pažnju na nebitne stvari 8)

Ja sam podastro tekst na engleskom jeziku gdje se rok za zarznutu MM navodi 2-3 godine odakle odjednom 7 dana i forsiranje liofilizirana kada se dobro zna da je najbolje izvorno.

Standarde nabija čovjek koji je neprjatelj drugom čovjeku zarad sticanja profita . manime filozofije o zaštiti proizvođača kada i ti sam znadeš da je pod tim izgovorm samo sticanje profita , da se više ne vraćamo na bombone.

Istina je da će nas poklopiti sa tim glupostima i kojekakvim standardima . Svojevremno ja sam ti govorio što sam čuo na predavanju u Sarajevu od njemca ..da njemčki pčelari ne smiju proizvoditi i staljati upromet MM tebi je bilo smješno i da se nisi složio sa tim infomacijama.

Sada tvoj omiljeni učitelj trdi da je rok svježe MM 7 dana i ti se slažeš sa njim . Uredu možeš se slagat , ali šta je sa ostalim stručnjacima koji su kvalifikovaniji od autora teksta i kome sada vjerovat. Ne može se nešto vještački praviti i izgrađivati na pretpostavka.

Ja više vjerujem svojim pčlicama nego bilo kojem stručnjaku sa titulom i dovoljno imam iskustva da mogu reći da je to podvla pa nek donesu 1001 standard i nek mi zabrani prikupljat MM .

Ako možemo ostat na MM nemoj medonoša ubacivat i povlačiti druge sa drugi tema. Sve što nije na iskrenim osnovama propada .
Osobe poput NAuma, Ferida i dr. nisu za foruma i oni ne žele da gube svoje dragocijeno vrijeme raspravljajući se o nečemu kada i oni sami znaju da u mogo toga nisu upravu.

Moja poruka bi bila samo vlastito iskustvo, istraživanje i donositi vlastite zaključke, ići naprijed , čast svakome mislim daje dosta bilo obmana i slijpog slijeđenja danas su druga vremena.

Žao mi je samo što ne znam engleski .
Nigdje ne bjezim,Senade,ti imas svoje misljenje a ja imam drugo!Dijalog se vodi izmedju mene i tebe,ti kao proizvodjac MM,branis svoje stavove i interese,a opovrgavas ono sto jedan MG pcelarstva iznosi!Nije on moj najdrazi ucitelj,on je prijatelj moga ucitelja,ja sam ucio i ucim i dan danas!Svi mi radimo radi profita,ti ,ja,i branimo svoje interese!Ja sam se na temi MM javio iako nisam jos proizvodjac MM,u segmentu kao ti,pa sam iznjeo misljenje i dokaze da MM gubi svojstva pomjesana u medu kroz fermentaciju u medu!Pozivam se na izvore struke u tom slucaju Nijaz Abadzic,(pisac knjige medena apoteka)BiH pcelar i novinar,publicista pcelarstva,radovi prevedeni na 7 stranih jezika,ti opovrgavas to,jer i on spominje liofiliziranu MM jos prije 25 god,tj da je najsigurnije cuvanje u tom obliku!Naravno da je MM izvorna najbolja za potrosaca,ali da bi smanjili rizik kvarenja i gubljenja vrijednosti MM,najpogodniji nacin cuvanja je susenje ili liofilizacija!Tebi ne odgovarju neki sastavi MM tako susene,sta ja mogu sada tu,ja je nemam namjeru nikada ni susiti pa mi nesmeta,ako navedena gospoda znaju znaju da nisu u pravu u puno toga,odakle im taj renome?
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

medonosa je napisao/la:Nigdje ne bjezim,Senade,ti imas svoje misljenje a ja imam drugo!Dijalog se vodi izmedju mene i tebe,ti kao proizvodjac MM,branis svoje stavove i interese,a opovrgavas ono sto jedan MG pcelarstva iznosi!Nije on moj najdrazi ucitelj,on je prijatelj moga ucitelja,ja sam ucio i ucim i dan danas!Svi mi radimo radi profita,ti ,ja,i branimo svoje interese!Ja sam se na temi MM javio iako nisam jos proizvodjac MM,u segmentu kao ti,pa sam iznjeo misljenje i dokaze da MM gubi svojstva pomjesana u medu kroz fermentaciju u medu!Pozivam se na izvore struke u tom slucaju Nijaz Abadzic,(pisac knjige medena apoteka)BiH pcelar i novinar,publicista pcelarstva,radovi prevedeni na 7 stranih jezika,ti opovrgavas to,jer i on spominje liofiliziranu MM jos prije 25 god,tj da je najsigurnije cuvanje u tom obliku!Naravno da je MM izvorna najbolja za potrosaca,ali da bi smanjili rizik kvarenja i gubljenja vrijednosti MM,najpogodniji nacin cuvanja je susenje ili liofilizacija!Tebi ne odgovarju neki sastavi MM tako susene,sta ja mogu sada tu,ja je nemam namjeru nikada ni susiti pa mi nesmeta,ako navedena gospoda znaju znaju da nisu u pravu u puno toga,odakle im taj renome?
Iznošenje krivih navoda što nije dobro da bi odbranio nakaradnost u tekstu . Molim te nemoj mi poturat ono što nisam napisao i donositi proizvljne zaljučke da bi odbranio druge jer nemaš za to potrebe.
JA nebranim svoj stav niti interese. Ako sva struka kaže da je rok trajanja 30 dana a ne 7 dana ja odmah prestajem sa radom, Sve moje preporuke i postupci su u skladu sa strukom i znanosti , dani i dani provedeni isčitavajući razne materijale i danas radm po tim preporuka. Nikada mi nije palo napamet da degradiram utoj mjeri liofiliziranu mm kao što autor degradira svježu mm što je apsurd. :(
U konkretnom slučaju dotakli som se roka trajanja svježe MM.

Da se vratimo na one linkove u kojima autor navodi i ogrman broj referenci u svom izlaganju a tvoj magistar nema ni jedne referenci. I sada ti mene optuužuješ da ja nekog napadam, degradiram itd.
Nijaz Abadzic,(pisac knjige medena apoteka)BiH pcelar i novinar,publicista pcelarstva,radovi prevedeni na 7 stranih jezika,ti opovrgavas to,jer i on spominje liofiliziranu MM jos prije 25 god,tj da je najsigurnije cuvanje u tom obliku!
Gdje sam ja to opovrgo nešto?! Evo ti još neke činjenice . Dobro razmisi koliko vrijedi liofilizirana MM . Da bi se prošla procedura liofilizacije svježa MM ( riznica raznih vitamina , minerala ,aminokiselina) prolazi kroz metal . Znamo da metal ubija vrijedne sastojke MM ( to je znanost tako rekla nisam ja)

Sada možemo postaviti pitanje slijedeće

Ko je sastojke ubija metal prilikom liofilizacije i da li je moguće to dokazati ?!

Koje sastojke uništava med u svježoj MM . da li je moguće dokazat . ?! Evo medonoša ostaljam tebi da nam daš odgovor , na koji naćin su došli do toga, koje su reference .
liofiliziranu MM je najsigurnije cuvanje u tom obliku!Naravno da je MM izvorna najbolja za potrosaca,ali da bi smanjili rizik kvarenja i gubljenja vrijednosti MM,najpogodniji nacin cuvanja je susenje ili liofilizacija!
Nigdje ja nisam napisao da liofilizirana mm nevalja i da je rok trajanja manji nego svježa. JA samo iznosim činjenice da svježa MM ne gubi svoja svojstva za 7 dana i nije ROK TRAJANJA 7 DANA pravilno uskladištena.
Svojstva MM gube se liofilizaciom,a to niko ne spominje. ZAŠTO?! To što je rok trajanja duži ništa ne znači Te materije uliofiliziranoj MM nisu ni blizu svježoj MM pa čak i onoj koja je mješana u medu.

medomnoša apsurd je da tražiš od mene da se ja složim sa tekstom koji si podastirao u ovo slučaju razgovaramo o ROKU trajanja svježe MM od 7 dana. I ja kao i ti iznosim šta struka iznanost kaže i dodatno ja imam iskustvo i dobre rezultate kod svih uzrasta. Pa pobogu da je svježa MM tako kancerogena i kvarljiva valjda bi do sada imao neke primjedbe. Uvjek mi se vraćaju iste mušterije.

Ti cijeniš svoje miljenike više nego struku koja je kompetentnija u toj oblasti. i Čovjek lijepo objasnio da smrznuta MM ne gubi na kvaliteti 2-3 godine. Ovo ti ne uvažavaš ali zato me optužješ da sam najaho na tvoje miljenik. :?

medonoša govormo o roku trajanja svježe matične mliječi od 7 dana .
Zvone je dobro objasnio zašto se ide na liofilizaciju mm i druge hrane.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:
medonosa je napisao/la:Nigdje ne bjezim,Senade,ti imas svoje misljenje a ja imam drugo!Dijalog se vodi izmedju mene i tebe,ti kao proizvodjac MM,branis svoje stavove i interese,a opovrgavas ono sto jedan MG pcelarstva iznosi!Nije on moj najdrazi ucitelj,on je prijatelj moga ucitelja,ja sam ucio i ucim i dan danas!Svi mi radimo radi profita,ti ,ja,i branimo svoje interese!Ja sam se na temi MM javio iako nisam jos proizvodjac MM,u segmentu kao ti,pa sam iznjeo misljenje i dokaze da MM gubi svojstva pomjesana u medu kroz fermentaciju u medu!Pozivam se na izvore struke u tom slucaju Nijaz Abadzic,(pisac knjige medena apoteka)BiH pcelar i novinar,publicista pcelarstva,radovi prevedeni na 7 stranih jezika,ti opovrgavas to,jer i on spominje liofiliziranu MM jos prije 25 god,tj da je najsigurnije cuvanje u tom obliku!Naravno da je MM izvorna najbolja za potrosaca,ali da bi smanjili rizik kvarenja i gubljenja vrijednosti MM,najpogodniji nacin cuvanja je susenje ili liofilizacija!Tebi ne odgovarju neki sastavi MM tako susene,sta ja mogu sada tu,ja je nemam namjeru nikada ni susiti pa mi nesmeta,ako navedena gospoda znaju znaju da nisu u pravu u puno toga,odakle im taj renome?
Iznošenje krivih navoda što nije dobro da bi odbranio nakaradnost u tekstu . Molim te nemoj mi poturat ono što nisam napisao i donositi proizvljne zaljučke da bi odbranio druge jer nemaš za to potrebe.
JA nebranim svoj stav niti interese. Ako sva struka kaže da je rok trajanja 30 dana a ne 7 dana ja odmah prestajem sa radom, Sve moje preporuke i postupci su u skladu sa strukom i znanosti , dani i dani provedeni isčitavajući razne materijale i danas radm po tim preporuka. Nikada mi nije palo napamet da degradiram utoj mjeri liofiliziranu mm kao što autor degradira svježu mm što je apsurd. :(
U konkretnom slučaju dotakli som se roka trajanja svježe MM.

Da se vratimo na one linkove u kojima autor navodi i ogrman broj referenci u svom izlaganju a tvoj magistar nema ni jedne referenci. I sada ti mene optuužuješ da ja nekog napadam, degradiram itd.
Nijaz Abadzic,(pisac knjige medena apoteka)BiH pcelar i novinar,publicista pcelarstva,radovi prevedeni na 7 stranih jezika,ti opovrgavas to,jer i on spominje liofiliziranu MM jos prije 25 god,tj da je najsigurnije cuvanje u tom obliku!
Gdje sam ja to opovrgo nešto?! Evo ti još neke činjenice . Dobro razmisi koliko vrijedi liofilizirana MM . Da bi se prošla procedura liofilizacije svježa MM ( riznica raznih vitamina , minerala ,aminokiselina) prolazi kroz metal . Znamo da metal ubija vrijedne sastojke MM ( to je znanost tako rekla nisam ja)

Sada možemo postaviti pitanje slijedeće

Ko je sastojke ubija metal prilikom liofilizacije i da li je moguće to dokazati ?!

Koje sastojke uništava med u svježoj MM . da li je moguće dokazat . ?! Evo medonoša ostaljam tebi da nam daš odgovor , na koji naćin su došli do toga, koje su reference .
liofiliziranu MM je najsigurnije cuvanje u tom obliku!Naravno da je MM izvorna najbolja za potrosaca,ali da bi smanjili rizik kvarenja i gubljenja vrijednosti MM,najpogodniji nacin cuvanja je susenje ili liofilizacija!
Nigdje ja nisam napisao da liofilizirana mm nevalja i da je rok trajanja manji nego svježa. JA samo iznosim činjenice da svježa MM ne gubi svoja svojstva za 7 dana i nije ROK TRAJANJA 7 DANA pravilno uskladištena.
Svojstva MM gube se liofilizaciom,a to niko ne spominje. ZAŠTO?! To što je rok trajanja duži ništa ne znači Te materije uliofiliziranoj MM nisu ni blizu svježoj MM pa čak i onoj koja je mješana u medu.

medomnoša apsurd je da tražiš od mene da se ja složim sa tekstom koji si podastirao u ovo slučaju razgovaramo o ROKU trajanja svježe MM od 7 dana. I ja kao i ti iznosim šta struka iznanost kaže i dodatno ja imam iskustvo i dobre rezultate kod svih uzrasta. Pa pobogu da je svježa MM tako kancerogena i kvarljiva valjda bi do sada imao neke primjedbe. Uvjek mi se vraćaju iste mušterije.

Ti cijeniš svoje miljenike više nego struku koja je kompetentnija u toj oblasti. i Čovjek lijepo objasnio da smrznuta MM ne gubi na kvaliteti 2-3 godine. Ovo ti ne uvažavaš ali zato me optužješ da sam najaho na tvoje miljenik. :?

medonoša govormo o roku trajanja svježe matične mliječi od 7 dana .
Zvone je dobro objasnio zašto se ide na liofilizaciju mm i druge hrane.
Nisam ja nista nikome poturio vec si rekao da
citiram:Ovo što ću reć ne želim da umanjim vrijednost autora i njegov rad.
Da je živ sigurno bi drugačije pisao o MM . Ako je sve ovo o MM u toj knjizi onda je šturo i uopšteno napisano. Dobroje da se spominje bar malo."kraj citata!Abadzic je umro prije 6 god,da je doslo u medjuvremenu do epohalnog otkrica greske u njegovoj knjizi,javio bi se do sada neko!!
Dragi Senade,nemoj tako,prilikom samog sakupljanja MM u dodiru sa suncevom svjetlosti dolazi do gubitka njene vrijednosti,uz to ide i ambalaza koja(koja je koristena za farmacutske svrhe,tacnije pencilinsko punjenje)jedan dio proizvodjaca kupuje neupotrebljene te flasice,koje bi bilo potrebno u svakome slucaju sterilisati!Ko to radi?? Kao i samo prikupljanje raznim ne sterilisanim alatima,na sto sam rekao da je kod vecine pcelara higjena na niskome nivou,pogledaj videa nekih velikih imena koji sakupljaju MM pa to i prezentuju na internetu i onda je to prezentovano i na ovome forumu,pa prilikom pravljenja maticnjaka od voska,prikaze se El.reso koji je crn od pokipljelog voska,milijardu bakterija,nikakvi uslovi,i onda se digne prasina kako to struka i znanje ima pravo reci tako nesto da se MM nemoze 30 dana cuvati u frizideru!Nemaju oni pravo jer su nase musterije zadovoljne,nije jos niko umro ili se otrovao ili dobio rak,sta struka i znanstvenici pricaju!Ali vazno je struku i znanje zanemariti jer oni nemaju pojma!A svi se drze npr mjera u kosnicama i vecine celije SO jer je struka to rekla da treba tako ili preporucila!Ali opet oni nemaju pojma iz bilo kojeg razloga jer ja znam bolje,ovo je nacin na koji vecina razmislja!
Jos mi nisi odgovorio,ako Gospoda zna da su svjesni svojih gresaka i da izmisljaju neke stvari,odakle im toliki renome?Fermentacija,tj razlaganje sastojaka MM u medu sam vec 3 puta do sada objasnio,pa nema potrebe ponavljati,kolega Pot je rekao uzmimo jednu ustanovu koja ce izvrsiti analizu i sa time se pomiriti,veoma ispravno misljenje jer ovo ostalo je samo vintanje u mjestu,moji miljenici nisu,i da jesu ja se trudim biti objektivan i znam reci-"popu pop a bobu bob!Za mene i za moje shvatanje pcelarstva ovi miljenici su struka i znanje sa nasih podrucja,i meni su dragi kao takvi,jos vise sto sam imao cast da ih upoznam i od njih naucim!Ti dokazi analizom da su u zabludi,sve dok se ne dokaze suprotno ja vjerujem struci i nauci!Isto tako oko preparata protiv Varoe,nauka je rekla svoje,sljedecih 50g nema sigurnog preparata protiv varoe,svi prave preparate ciji sastojci idu u med,vosak,propolis itd,i u tim drustvima se sakuplja MM,ali ona je prirodna,cista i zdrava ali nigdje nije receno da je zdrava,vec da moze pozitivno da utice na ljudski organizam jer je jos uvjek njen sastav nerazrijesen!
Potrudio sam se jos i preveo na GOOGlu citat iz knjige od Dr. med. Yves Donadieu sa naslovom "Gelée Royale"MM

Die Konservierung der Gelée Royale vermischt mit Honig, sehr verbreitet im Laufe der letzten Jahre, wegen seiner Einfachheit, erscheint uns keine gute Lösung aus mehreren, leicht verständlichen Gründen:

- einerseits Gründe biochemischer Art:
Der Honig ist ein "lebendiges" Lebensmittel, das verschiedene enzymatische, antibiotische, aromatische, usw. Substanzen enthält, die selbst (einige russische Autoren haben dies übrigens berichtet) auf die Struktur und die natürliche Zusammensetzung der Gelée Royale einwirken. Dies bedeutet eine mögliche Veränderung der Zusammensetzung und könnte eine eventuelle Umwandlung der therapeutischen Eigenschaften bewirken.
Daraus ergibt sich, dass die therapeutischen Eigenschaften eines solchen Gemisches mit Sicherheit erschieden und weniger wichtig sind ald die der Gelée Royale, eine Tatsache, die sich immer klinisch bestätigte, während unserer mediznischen Versuche auf diesem Gebiet.

- andererseits Gründe praktischer Art, die nicht vernachlässigt oder beiseite geschoben werden dürfen:
Damit sich das Gemisch "Gelée - Honig" gut konserviert, ist es schwierig, mehr als 3% Gelée Royale unterzumischen (höhere Konzentrationen rufen eine Fermentation des Honigs hervor, verursacht durch den hohen Wassergehalt der Gelée Royale). Deshalb benötigt man mindestens (denn viele Gemische enthalten nur 1 oder 2 % Gelée Royale) ungefähr 15 Gramm Honig, um eine durchschnittliche gewöhnliche wirksame Dosis zu erhalten (nur unter der Bedingung, dass die Gelée Royale perfekt in den Honig eingebettet ist, was leider nicht oft der Fall ist, da die Gelée Royale oft vollständig an die Honigoberfläche steigt).
Nun aber, wie wir später noch im Kapitel 7 sehen werden, geschieht die Einnahme der Gelée Royale auf sublingualem Weg (damit werden eventuelle Degradierungen durch die Verdauungssäfte, speziell durch den Magensaft, vermieden) d.h. man lässt sie unter der zunge verschmelzen, und wir können versichern (wir selbst haben es mehrmals versucht), dass unter der Zunge einen gehäuften Kaffeelöffel voll Honig (etwa 15 g) verschmelzen zu lassen, keine leichte Angelegenheit ist... Damit will gesagt sein, dass es praktisch unmöglich ist, oder abscheulich lange dauert, da man nur kleine Mengen auf einmal nehmen kann, alles Kleinigkeiten, die zur Folge haben:
- entweder schlicht und einfach den Abbruch der Kur,
- oder die Einahme des Gemischs auf dem Verdauungsweg,
was in beiden Fällen kaum zufriedenstellende Resultate ergibt. Höchst empfehlenswert scheint uns aber eine getrennte Einnahme der Gelée Royale, pur und sublingual, und des Honigs auf dem Verdauungsweg. So nützt man voll die Wirkung der beiden Produkte aus, mit großer Bequemlichkeit und ohne das geringste Risiko von negativen Interaktionen unter sich.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Prevod:
Očuvanje mliječi pomiješana s medom, vrlo čest u posljednjih nekoliko godina, zbog svoje jednostavnosti, čini se nije dobro rješenje sastoji se od nekoliko očitih razloga:

- S jedne strane uzrokuje biokemijske tip:
Med je "živa" namirnice koje sadrže razne enzimsku, antibiotik, aromatičnog, itd. tvari koje same (neki ruski autori su izvijestili ovaj put) koji djeluju na strukturu i prirodnog sastava matične mliječi. To predstavlja potencijalnu promjenu u sastavu, a može dovesti do mogućeg transformacije terapijskih svojstava.
Iz toga slijedi da je ljekovitost takvih smjesa su svakako manje važno ALD erschieden i matične mliječi, činjenica koja je potvrđena klinički uvijek. Mediznischen tijekom naših pokusa u ovom području

- Ostali razlozi praktične prirode koji se ne može ignorirati ili brushed stranu:
Dakle, smjesa "mliječ - Med" dobro očuvan, teško je da će premašiti 3% matične mliječi unterzumischen (veće koncentracije uzrokovati fermentaciju meda, uzrokovan visokim udjelom vode matične mliječi). Stoga, trebate barem (jer mnogi mješavine sadrže samo 1 ili 2% matične mliječi) oko 15 grama meda, a ne (kako bi dobili prosječnu normalnu efektivnu dozu samo pod uvjetom da matična mliječ u savršeno s medom, koja, nažalost, često slučaj, kao matične mliječi često potpuno diže na površinu meda).
Ali sada, kao što ćemo kasnije vidjeti u poglavlju 7, dogodi da se matične mliječi na sublingvalnom relaciji (tako biti moguće degradiranje od probavnih sokova, posebno izbjeći želučanog soka,) tj. oni mogu spojiti pod jezikom, a možemo osigurati (i mi smo pokušali nekoliko puta) da napuste pod jezik jedan heaping žličice meda spoj (oko 15 g), nije lako stvar ... Dakle, želite da se javi da je to praktički nemoguće ili mržnje dugo, jer možete uzeti samo male količine na vrijeme, sve sitnice koje su dovele do:
- Ili jednostavno prestanak liječenja,
- Ili lijek više od smjese na probavni trakt,
koji je u oba slučaja je jedva zadovoljavajuće rezultate. Preporuča se nama čini se odvojeno primitak mliječi, čista i Podjezi, a med u probavni trakt. Tako ćete imati koristi od punog učinka dva proizvoda, s velikim praktičnost i bez ikakve opasnosti od negativnih interakcija samih.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Izvor sa http://www.bee-hexagon.net (kolega Saperica postavio)Senad zeli prevod-Medonosa preveo pomocu Google prevodioca
Photos: 1, 2, 4: Y. Kohl; die anderen: G. Ratia.
1. Ein Tropfen GR in jede künstliche Zelle hineintropfen und darin eine 3 tägige Larve hineingeben
(Photo 1)
2. Rahmen ins Bienenvolk stellen, die Bienen beginnen mit der Königinnenzucht (Photos 2 und 3).
3. Nach 3-4 Tagen die genügend GR ist prodoziert. Rahmen herausnehmen und Zellen aufmachen. Ca. 0.3 g pro Zelle kann geerntet warden (Photo 4)
4. Das GR wird mit einer Pipette herausgesaugt und filtriert. (Photose 5 und 6).
GR wird mittels speziell eingerichteter Bienenzucht gewonnen. Dabei wird der Trieb ausgenutzt,
dass das Bienenvolk eine neue Königin nachzieht, wenn es die alte verloren hat. Es müssen zuerst möglichst viele Weiselzellen produziert werden (siehe Photos). Es gibt zwei Produktionsmethoden für GR: eine diskontinuierliche und eine kontinuierliche Methode. Mit der diskontinuierlichen
Methode kann GR nur 3-4 mal nacheinander im gleichen Volk produziert werden. Nachher muss
eine Pause eingelegt werden. Heute wird für die kommerzielle GR Produktion eine kontinuierliche
Produktionsmethode verwendet, womit praktisch während der ganzen Bienensaison GR produziert
werden kann. Der GR wird aus den Königinnenzellen mittels einer Pipette ausgesaugt, lichtgeschützt und gekühlt gelagert. In einer Bienensaison kann der Imker ein Volk dazu bringen, ca. 500
g GR zu produzieren.
PRODUKTE IM HANDEL
In der Schweiz und in den meisten europäischen Ländern wird kein GR für den Handel produziert.
Wenig GR wird in Ost- und Südeuropa hergestellt. China ist gegenwärtig der weitaus grösste Produzent von GR mit einer Produktion von ca. 3000 Tonnen pro Jahr, die Weltproduktion ist ca. 4-
5000 Tonnen pro Jahr.
Im Handel werden frischer und lyophylisierter GR sowie Mischungen mit Met (Honigwein) und Honig oder in Pillenform angeboten. Der frische GR kann bei 0°-5 C bis zu einem halben Jahr, im
tiefgefrorenen Zustand 2 bis 3 Jahre, ohne Qualitätsverlust aufbewahrt werden. Beim lyophyliserten Produkt bleiben die meisten Inhaltsstoffe erhalten, aber es ist anzunehmen, dass flüchtige
Aromaverbindungen verloren gehen. Für eine optimale biologische Aktivität ist auf alle Fälle das
frische Produkt vorzuziehen. Das Lyophilisat kann besser transportiert werden. Es wird bei Raumtemperatur, gut verschlossen in einem dunkeln Gefäss aufbewahrt.
CHARAKTERISIERUNG VON GR UND QUALITÄTSANFORDERUNGEN
Die Zulassung eines GR Produkts für den Handel muss beim Bundesamt für Gesundheit, Bern,
beantragt werden. Gegenwärtig arbeitet eine Lebensmittelkommission an einer Umschreibung von Bee Product Science, http://www.bee-hexagon.net, Dezember 2010 4
GR für das Schweizerische Lebensmittelbuch. Die untenstehenden Qualitätsanforderungen sind
aus dem Entwurf für diese Umschreibung entnommen. Wenn diese Umschreibung offiziell in Kraft
tritt, wird für den Verkauf von GR (wie auch für den Pollen) keine Bewilligung nötig, sondern wie
beim Honig, muss derjenige, der den GR verkaufen will, besorgt sein, dass die gesetzlichen Anforderungen erfüllt sind.
Die Qualität des GR wird sensorisch, mikroskopisch und chemisch überprüft.



PREVOD
Fotografije: 1, 2, 4: Y. Kohl, ostali: G. Ratia.
Prvi Pad GR svaki umjetna stanica kapanje i sipati u 3-dan ličinke
(Slika 1)
Drugi Okvir u košnici setu, pčele početi queen uzgoj (Fotografije 2 i 3).
Treći Nakon 3-4 dana, GR je izvrsna maslinova dovoljno. Uklonite okvir i stanice otvorene. Približno. 0.3 g po stanici može biti dobivenih upravitelj (Slika 4)
4. GR je sisao s pipetom i filtrira. (Photose 5 i 6).
GR dobiva pomoću posebno opremljenu pčelarstvo. Dok pogon koristi
da kolonija vuče novu kraljicu, ako je izgubio staru. To je prvi mora biti kao što su mnogi queen stanice proizvedene (vidi fotografije). Postoje dvije metode proizvodnje GR: diskontinuirani i kontinuirani način. S isprekidani
GR metoda može biti samo 3-4 puta uzastopno proizvodi iste ljude. Nakon toga mora
stanka može umetnuti. Danas, za komercijalnu proizvodnju je kontinuirana GR
Proizvodnja metoda, koja proizvodi gotovo cijeloj GR pčela sezonu
može biti. GR je iz matica stanica prehranjivanjem s pipetom, zaštićeno od svjetlosti i pohranjeni u hladnjaku. U jednoj sezoni, pčela pčelari donijeti ljude oko 500
proizvoditi g GR.
Proizvoda na tržištu
U Švicarskoj iu većini europskih zemalja, a ne za trgovanje GR je proizveden.
GR malo je proizveden u istočnoj i južnoj Europi. Kina je trenutno daleko najveći proizvođač GR s proizvodnjom od oko 3000 tona godišnje, svjetska proizvodnja je oko 4 -
5000 tona godišnje.
Komercijalno svježe i liofilizirano GR i mješavine s medovine (med vino) i med ili u obliku tableta se nudi. Svježe GR može biti, na 0 ° -5 ° C do šest mjeseci, u
smrznutom stanju dvije do tri godina, čuvaju se bez gubitka kvalitete. Kada lyophyliserten proizvod ostat će većina sastojci su sačuvani, ali to je vjerojatno da volatilna
Aroma spojevi su izgubili. Za optimalnu biološku aktivnost u svim slučajevima
svježi proizvod poželjno. Lyophilisate mogu prevoziti bolje. To se čuva na sobnoj temperaturi u mračnoj čvrsto zatvorenoj posudi.
KARAKTERIZACIJA veličini i kvaliteti
Odobrenje proizvoda za GR trgovini mora u Federalnog zavoda za javno zdravstvo, Bern,
biti zatraženo. Trenutno trgovina Komisija radi na opis pčelinji proizvod znanosti, http://www.bee-hexagon.net prosinca 2010 4
GR za švicarske Prehrambeno Priručnika. Ispod zahtjevima kvalitete
uklonjena iz nacrta ovog opisa. Ako ovaj opis u službenoj vlasti
pojavljuje se za prodaju GR (kao i pelud) nema dozvolu koja je potrebna, ali kao
med, onaj koji želi prodati GR, biti zabrinuti da su zakonski uvjeti zadovoljeni.
Kvaliteta GR provjeravaju senzore, mikroskopski i kemijski.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Komercijalno svježe i liofilizirano GR i mješavine s medovine (med vino) i med ili u obliku tableta se nudi. Svježe GR može biti, na 0 ° -5 ° C do šest mjeseci, u
smrznutom stanju dvije do tri godina, čuvaju se bez gubitka kvalitete.
Jel sada malo jasnije .. Velika je razlika 2-3 godine u odnosu na 7 dana za rok trajanja. I vidi čuda šta google prevede i to bez gubitka kvalitete Da li je to moguće a imamo jednu preprouka od magistra da je rok trajanja samo s 7 dana.

Vjerovatno sada nećmo vjerovat i google jer nije predavač na apimondiji i nema prefiks dr.mr.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:
Komercijalno svježe i liofilizirano GR i mješavine s medovine (med vino) i med ili u obliku tableta se nudi. Svježe GR može biti, na 0 ° -5 ° C do šest mjeseci, u
smrznutom stanju dvije do tri godina, čuvaju se bez gubitka kvalitete.
Jel sada malo jasnije .. Velika je razlika 2-3 godine u odnosu na 7 dana za rok trajanja. I vidi čuda šta google prevede i to bez gubitka kvalitete Da li je to moguće a imamo jednu preprouka od magistra da je rok trajanja samo s 7 dana.

Vjerovatno sada nećmo vjerovat i google jer nije predavač na apimondiji i nema prefiks dr.mr.
Za optimalnu biološku aktivnost u svim slučajevima
svježi proizvod poželjno.
Meni dosta i ovo
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Naletih na ovaj tekst koji vjerujm da ima veze sa tekstom i rokom trajanja svježe MM od 7 dana. Ništa se ne dešava slučajno. Pa da pogledamo ovaj tekst zajedno.

Kompanije zarađuju na nepostojećim bolestima

Snižavanje gornje granice normalne vrijednosti pojedinih bolesti na referentnoj listi koju povremeno mijenja Svjetska zdravstvena organizacija istovremeno znači i veći broj konzumenata lijekova, odnosno veći profit farmaceutskim kompanijama.

Medicinski fenomeni

Danas ima mnogo eminentnih stručnjaka koji smatraju da finansijska moć proizvođača lijekova omogućuje da se bolesti kreiraju na vještački način i odatle proizilazi takozvana medikalizacija ljudi.

Prema riječima Mirsada Šabaredžovića, farmaceutskog stručnjaka, radi se o ubičajenim životnim procesima koji se objašnjavaju medicinskim fenomenima.

- Ove pojave ranije nije bilo, međutim, danas je sveprisutna i uglavnom je potaknuta posredovanjem farmaceutske industrije, te se za nepostojeće bolesti nude već kreirani lijekovi koji u principu nekad jesu učinkoviti, ali u većini slučajeva nije dokazan njihov medicinski učinak. Najbolji primjer toga je ćelavost, za koju svi znamo da nije bolest. Ali, farmaceutske kompanije su došle do saznanja da postoji lijek koji smanjuje gubitak kose, pa se pojavio veliki broj instituta, zabrinutih stručnjaka... - govori Šabaredžović.

On napominje i drugi, mnogo zastupljen, vid medikalizacije - snižavanje gornjih granica normalnih vrijednosti holesterola i glukoze.

- To su referentne vrijednosti koje određuju granicu između normalnog i povišenog. Tako, naprimjer, početkom 1990. godine gornja granica ukupne vrijednosti holesterola bila je 6,5, a dobrog holesterola 4,1. Danas je normalna vrijednost 5,2, i za dobri holesterol 2,6. Onda, za dijabetes je 1997. godine gornja granica glukoze u krvi bila 7,8, zatim se 2003. godine spustila na 6,1, dok je danas 5,6. Slično je i s krvnim pritiskom. Ranije se normalnim smatralo da je krvni pritisak 140 sa 90, onda je spušteno na 130 kroz 80, a sada govorimo o normalnom krvnom pritisku od 120 sa 80 - pojašnjava Šabaredžović.

Stavovi naučnika

On je potcrtao da su ovo stavovi grupe naučnika u svijetu, ali i da ima i oprečnih mišljenja, odnosno da ima i onih koji pomjeranje granica pravdaju razvojem medicine i novim spoznajama. Također, kada govorimo o holesterolu, bolesti modernog doba, kada se jednom počne terapija, ona se mora uzimati do kraja života.

- Ranije su cijene lijekova za ove bolesti bile strahovito visoke, sada su niže jer je povećan i broj konzumenata širom svijeta - dodao je Šabaredžović.

Normalne gornje granice prije

Holesterol - 6,5
Dobri holesterol - 4,1
Glukoza - 7,8
Krvni pritisak 140 sa 90

Normalne gornje granice danas

Holesterol - 5,2
Dobri holesterol - 2,6
Glukoza - 5,6
Krvni pritisak - 120 sa 80


Iz ovog teksta možemo vidjeti zašto je rok trajanja svježe MM sa 2-3 godine smanjen n 7 dana.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Također, kada govorimo o holesterolu, bolesti modernog doba, kada se jednom počne terapija, ona se mora uzimati do kraja života.
To je taj standard

.... kada se jednom počne terapija, ona se mora uzimati do kraja života.! :( :oops:
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

senad je napisao/la:Naletih na ovaj tekst koji vjerujm da ima veze sa tekstom i rokom trajanja svježe MM od 7 dana. Ništa se ne dešava slučajno. Pa da pogledamo ovaj tekst zajedno.

Kompanije zarađuju na nepostojećim bolestima

Snižavanje gornje granice normalne vrijednosti pojedinih bolesti na referentnoj listi koju povremeno mijenja Svjetska zdravstvena organizacija istovremeno znači i veći broj konzumenata lijekova, odnosno veći profit farmaceutskim kompanijama.

Medicinski fenomeni

Danas ima mnogo eminentnih stručnjaka koji smatraju da finansijska moć proizvođača lijekova omogućuje da se bolesti kreiraju na vještački način i odatle proizilazi takozvana medikalizacija ljudi.

Prema riječima Mirsada Šabaredžovića, farmaceutskog stručnjaka, radi se o ubičajenim životnim procesima koji se objašnjavaju medicinskim fenomenima.

- Ove pojave ranije nije bilo, međutim, danas je sveprisutna i uglavnom je potaknuta posredovanjem farmaceutske industrije, te se za nepostojeće bolesti nude već kreirani lijekovi koji u principu nekad jesu učinkoviti, ali u većini slučajeva nije dokazan njihov medicinski učinak. Najbolji primjer toga je ćelavost, za koju svi znamo da nije bolest. Ali, farmaceutske kompanije su došle do saznanja da postoji lijek koji smanjuje gubitak kose, pa se pojavio veliki broj instituta, zabrinutih stručnjaka... - govori Šabaredžović.

On napominje i drugi, mnogo zastupljen, vid medikalizacije - snižavanje gornjih granica normalnih vrijednosti holesterola i glukoze.

- To su referentne vrijednosti koje određuju granicu između normalnog i povišenog. Tako, naprimjer, početkom 1990. godine gornja granica ukupne vrijednosti holesterola bila je 6,5, a dobrog holesterola 4,1. Danas je normalna vrijednost 5,2, i za dobri holesterol 2,6. Onda, za dijabetes je 1997. godine gornja granica glukoze u krvi bila 7,8, zatim se 2003. godine spustila na 6,1, dok je danas 5,6. Slično je i s krvnim pritiskom. Ranije se normalnim smatralo da je krvni pritisak 140 sa 90, onda je spušteno na 130 kroz 80, a sada govorimo o normalnom krvnom pritisku od 120 sa 80 - pojašnjava Šabaredžović.

Stavovi naučnika

On je potcrtao da su ovo stavovi grupe naučnika u svijetu, ali i da ima i oprečnih mišljenja, odnosno da ima i onih koji pomjeranje granica pravdaju razvojem medicine i novim spoznajama. Također, kada govorimo o holesterolu, bolesti modernog doba, kada se jednom počne terapija, ona se mora uzimati do kraja života.

- Ranije su cijene lijekova za ove bolesti bile strahovito visoke, sada su niže jer je povećan i broj konzumenata širom svijeta - dodao je Šabaredžović.

Normalne gornje granice prije

Holesterol - 6,5
Dobri holesterol - 4,1
Glukoza - 7,8
Krvni pritisak 140 sa 90

Normalne gornje granice danas

Holesterol - 5,2
Dobri holesterol - 2,6
Glukoza - 5,6
Krvni pritisak - 120 sa 80


Iz ovog teksta možemo vidjeti zašto je rok trajanja svježe MM sa 2-3 godine smanjen n 7 dana.
Iz ovog teksta možemo vidjeti zašto je rok trajanja svježe MM sa 2-3 godine smanjen n 7 dana.
Ja bih vise volio da ostanemo na cinjenjicama ane na nagadjanjima,fermentacija MM u medu je objasnjenja i neoboriva cinjenjica,a vecina prozvodjaca je ne priznaje druga cinjenjica je,uzet ce mo za primjer:
Ako ovaj opis u službenoj vlasti
pojavljuje se za prodaju GR (kao i pelud) nema dozvolu koja je potrebna, ali kao
med, onaj koji želi prodati GR, biti zabrinuti da su zakonski uvjeti zadovoljeni.
Kvaliteta GR provjeravaju senzore, mikroskopski i kemijski.

Ko je od proizvodjaca bio na ljekarskom pregledu svake godine,ko je svoju MM dao na anlizu i ima certifikat???Veoma mali broj,neznatan,moja preporuka drzi te se savjeta struke!
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Prevod:
Očuvanje mliječi pomiješana s medom, vrlo čest u posljednjih nekoliko godina, zbog svoje jednostavnosti, čini se nije dobro rješenje sastoji se od nekoliko očitih razloga:

- S jedne strane uzrokuje biokemijske tip:
Med je "živa" namirnice koje sadrže razne enzimsku, antibiotik, aromatičnog, itd. tvari koje same (neki ruski autori su izvijestili ovaj put) koji djeluju na strukturu i prirodnog sastava matične mliječi. To predstavlja potencijalnu promjenu u sastavu, a može dovesti do mogućeg transformacije terapijskih svojstava.
Iz toga slijedi da je ljekovitost takvih smjesa su svakako manje važno ALD erschieden i matične mliječi, činjenica koja je potvrđena klinički uvijek. Mediznischen tijekom naših pokusa u ovom području

- Ostali razlozi praktične prirode koji se ne može ignorirati ili brushed stranu:

Dakle, smjesa "mliječ - Med" dobro očuvan, teško je da će premašiti 3% matične mliječi unterzumischen (veće koncentracije uzrokovati fermentaciju meda, uzrokovan visokim udjelom vode matične mliječi). Stoga, trebate barem (jer mnogi mješavine sadrže samo 1 ili 2% matične mliječi) oko 15 grama meda, a ne (kako bi dobili prosječnu normalnu efektivnu dozu samo pod uvjetom da matična mliječ u savršeno s medom, koja, nažalost, često slučaj, kao matične mliječi često potpuno diže na površinu meda).
Ali sada, kao što ćemo kasnije vidjeti u poglavlju 7, dogodi da se matične mliječi na sublingvalnom relaciji (tako biti moguće degradiranje od probavnih sokova, posebno izbjeći želučanog soka,) tj. oni mogu spojiti pod jezikom, a možemo osigurati (i mi smo pokušali nekoliko puta) da napuste pod jezik jedan heaping žličice meda spoj (oko 15 g), nije lako stvar ... Dakle, želite da se javi da je to praktički nemoguće ili mržnje dugo, jer možete uzeti samo male količine na vrijeme, sve sitnice koje su dovele do:
- Ili jednostavno prestanak liječenja,
- Ili lijek više od smjese na probavni trakt,
koji je u oba slučaja je jedva zadovoljavajuće rezultate. Preporuča se nama čini se odvojeno primitak mliječi, čista i Podjezi, a med u probavni trakt. Tako ćete imati koristi od punog učinka dva proizvoda, s velikim praktičnost i bez ikakve opasnosti od negativnih interakcija samih.
Nemoj izvlačit iz konteksta. Zar ne vidiš kako objašnjava i koje pretpostavke pravi.

Pročitaj cijeli tekst . Mada prevod nije prilagođen može se naslutiti šta pisac želi da kaže: Ne udri odmah na fermentaciju .
medonosa je napisao/la:Ja bih vise volio da ostanemo na cinjenjicama ane na nagadjanjima,fermentacija MM u medu je objasnjenja i neoboriva cinjenjica,a vecina prozvodjaca je ne priznaje druga cinjenjica je,uzet ce mo za primjer

prevod teksta sa njemačkog je napisao/la:Dakle, smjesa "mliječ - Med" dobro očuvan, teško je da će premašiti 3% matične mliječi unterzumischen (veće koncentracije uzrokovati fermentaciju meda, uzrokovan visokim udjelom vode matične mliječi
Pa se kaže da zbog udjela vode iz matične mliječi može uzorkovat fermentacij.

Sada se postalja pitanje koliko kristalisani med ima vode/vlage i da li će razlika od 7 % udjela MM u medu prekoračiti 20% dozvoljene vlage/vode u medu. Sve su ovo parametri koji se uzimaju u razmatranje. Šta uzrokuje fementaciju? Iz ovog teksta se razumije da žele da kažu kako uzrokuje voda iz MM?!

MM - specifična težina 1.1, udio vode 60 % na 10 gr. mm imamo 6 grama vode ,

Med- specivična težina 1:45, udio vode od 14-20 % srednja vrijednost 17%

200 gr.meda ima -udio vode je 34 gr + 6 grama vode iz MM = 40 grama što iznosi da u 200 gr meda imamo 40 gr. vode = 20% Ovoje srednja vrijednost.
NAravno ako u medu ima više vode ili manje rezultati će biti drugačiji.
NA srednjoj vrijednosti ne može doći do fermentacije jer je struka kazala da je dozvoljeno 20%. UNjemačkoj n a poklopljneom medu pronađeno je vlage od 22 -24 % pa su kazali da ako je med poklopljen da to ne utiče na kvalitet.

Ako bi uzeli max. da na 200 gr.meda ima 40 grama vode + 6 grama iz MM =46 ili 23%
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Kvalitet meda u prodaji

Da bi zaštitili naše potrošače i očuvali kvalitet meda: inspekcije se služe Pravilnikom o kvalitetu meda i drugih pčelinjih proizvoda ("Službeni list SFRJ" od 1.02.1983, godine).

Ovaj Pravilnik je veoma važan kako za potrošača tako i za one koji proizvode, otkupljuju i plasiraju med na tržištu. Med koji se stavlja u promet mora ispunjavati sledeće uslove: prirodni cvetni med mora da sadrži najmanje 65 odsto fruktoze i glukoze ne više od 5 procenata saharoze, 21 procenat vode i 0,5 procenata mineralnih materija. Ovakvom medu specifična težina ne sme biti manja od 1,390 (na 20° C), da ima gustu tečnu konzistenciju, a ako je kristalizovan da na temperaturi od 50 stepeni ponovo pređe u tečno stanje i pri tome zadrži sve osobine meda, da aktivnost očitane dijastaze posle mešanja nije niža od 8, a da sadržaj HMF nije veći od 40 mg/kg.
Nešto mi upade u oko ovaj podatak; 21 procenat vode :)
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Joj Senade odakle ti takve deziinfromacije,sve biseri do bisera:"U Njemackoj je pronadjen poklopljen med sa 22-24% vode"!JEDINA I PRVA ZEMLJA KOJA JE UVELA I IZMISLILA REFREKTOMETAR je Njemacka!Refreaktometar sluzi za mjerenje vode u medu,koja se odredjuje u procentima,dopustena vlaznost u medu je 17%,za vrijeskov 19%!Ovo stivo su najbolje naucili kinezi kada je Njemacka otkrila patvoreni med iz Kine!Zadnjih godina se jos uvodi u praksu i upotreba uredjaja koji "suse zrak"tj uzimaju vlagu iz zraka u prostoriji gdje se vrca!Kreso je pisao o tome kada je slusao predavanje Liebiga,a ja postavio slike tog uredjaja!
Nešto mi upade u oko ovaj podatak; 21 procenat vode
To je normalno i u Njemackoj je zakon o prehranbenim namirnicama predvidio postotak vlaznosti u medu 19% a u vrijeskovom medu 21%,Njemacki pcelarski savez je uveo zakon ko zeli da prodaje med sa njihovim certifikatom mora se pridrzavat postotka od 17% a za vrijesak 19%!
senad grudic
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 228
Pridružen/a: 23 pro 2010, 17:16

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad grudic »

Ista zakonska regulativa za postotak vlaznosti u medu vazi i u Svedskoj. Senad G.
Senad Grudic
pot
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 355
Pridružen/a: 20 tra 2012, 16:47
Lokacija: Konjic, B&H

Re: Istina o MM

Post Postao/la pot »

M.M pomjšati sa krstaliziranim bagremovim medom, da med treba biti kvalitetan neću ni spominjati.
Sa postotkom vode u medu nemam peoblema neznam od kud bi ga i imao radim po dobroj pčelarskoj..... Možda su krivac pčelnje paše, nije svugdje isto.
Evo jedna naša pčelarska "ma bagrem brate možeš odma vrcat nema tu zatvaranja"...
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

Šta kaže prvi čovjek po pitanju matične mliječi u Hravatskoj Ivan Koler

KAKO ČUVATI MATIČNU MLIJEČ?
U procesu proizvodnje matične mliječi potrebno je strogo se pridržavati navedenih postupaka. Da bi bio kvalitetan za upotrebu, vrlo je važno čuvanje ovog dragocjenog pčelinjeg proizvoda. Zbog toga se preporučuju razni postupci čuvanja do perioda upotrebe.
Matična mliječ može se čuvati na nekoliko načina, i to:
- u svježem stanju u kakvom je pokupljena iz matičnjaka
- u alkoholnom rastvoru
- pomiješana s medom ili s medom i ostalim pčelinjim proizvodima
- liofilizacijom.

Matična mliječ u svježem prirodnom stanju sakuplja se iz matičnjaka i odmah stavlja u bočice, koje se poslije konzerviranja stavljaju u frižider – tako se najbolje čuva na duži vremenski period. Pravilno konzervirana matična mliječ i čuvana u frižideru na temperaturi od -2 do -5 °C ne gubi od svojih hranljivih vrijednosti ništa u narednih šest mjeseci.
Ako se takva matična mlijec čuva u frižideru na temperaturi od -15 do -20°C, zadržava svoje puno hranljivo i ljekovito svojstvo jednu godinu.
Polukristaliziran med pogodan je za čuvanje matične mliječi. Obično se dodaje 10 g matične mliječi na 1 kg meda. Najpogodniji je med koji ima sitnije kristale poslije potpune kristalizacije.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
markol
Čita i piše, nedovoljno
Postovi: 17
Pridružen/a: 13 sij 2013, 14:44
Lokacija: Bučići-Novi Travnik, Velika Bukovica-Travnik, BiH

Re: Istina o MM

Post Postao/la markol »

senad je napisao/la:Naletih na ovaj tekst koji vjerujm da ima veze sa tekstom i rokom trajanja svježe MM od 7 dana. Ništa se ne dešava slučajno. Pa da pogledamo ovaj tekst zajedno.

Kompanije zarađuju na nepostojećim bolestima

Snižavanje gornje granice normalne vrijednosti pojedinih bolesti na referentnoj listi koju povremeno mijenja Svjetska zdravstvena organizacija istovremeno znači i veći broj konzumenata lijekova, odnosno veći profit farmaceutskim kompanijama.

Medicinski fenomeni

Danas ima mnogo eminentnih stručnjaka koji smatraju da finansijska moć proizvođača lijekova omogućuje da se bolesti kreiraju na vještački način i odatle proizilazi takozvana medikalizacija ljudi.

Prema riječima Mirsada Šabaredžovića, farmaceutskog stručnjaka, radi se o ubičajenim životnim procesima koji se objašnjavaju medicinskim fenomenima.

- Ove pojave ranije nije bilo, međutim, danas je sveprisutna i uglavnom je potaknuta posredovanjem farmaceutske industrije, te se za nepostojeće bolesti nude već kreirani lijekovi koji u principu nekad jesu učinkoviti, ali u većini slučajeva nije dokazan njihov medicinski učinak. Najbolji primjer toga je ćelavost, za koju svi znamo da nije bolest. Ali, farmaceutske kompanije su došle do saznanja da postoji lijek koji smanjuje gubitak kose, pa se pojavio veliki broj instituta, zabrinutih stručnjaka... - govori Šabaredžović.

On napominje i drugi, mnogo zastupljen, vid medikalizacije - snižavanje gornjih granica normalnih vrijednosti holesterola i glukoze.

- To su referentne vrijednosti koje određuju granicu između normalnog i povišenog. Tako, naprimjer, početkom 1990. godine gornja granica ukupne vrijednosti holesterola bila je 6,5, a dobrog holesterola 4,1. Danas je normalna vrijednost 5,2, i za dobri holesterol 2,6. Onda, za dijabetes je 1997. godine gornja granica glukoze u krvi bila 7,8, zatim se 2003. godine spustila na 6,1, dok je danas 5,6. Slično je i s krvnim pritiskom. Ranije se normalnim smatralo da je krvni pritisak 140 sa 90, onda je spušteno na 130 kroz 80, a sada govorimo o normalnom krvnom pritisku od 120 sa 80 - pojašnjava Šabaredžović.

Stavovi naučnika

On je potcrtao da su ovo stavovi grupe naučnika u svijetu, ali i da ima i oprečnih mišljenja, odnosno da ima i onih koji pomjeranje granica pravdaju razvojem medicine i novim spoznajama. Također, kada govorimo o holesterolu, bolesti modernog doba, kada se jednom počne terapija, ona se mora uzimati do kraja života.

- Ranije su cijene lijekova za ove bolesti bile strahovito visoke, sada su niže jer je povećan i broj konzumenata širom svijeta - dodao je Šabaredžović.

Normalne gornje granice prije

Holesterol - 6,5
Dobri holesterol - 4,1
Glukoza - 7,8
Krvni pritisak 140 sa 90

Normalne gornje granice danas

Holesterol - 5,2
Dobri holesterol - 2,6
Glukoza - 5,6
Krvni pritisak - 120 sa 80


Iz ovog teksta možemo vidjeti zašto je rok trajanja svježe MM sa 2-3 godine smanjen n 7 dana.
Senade, ovo što si napisao odnosno pročitao u članku je nažalost istina. Velike svjetske kompanije preko kupljenih "uglednih stručnjaka", putem studija koje oni naručuju i financiraju, isposluju snižavanje referentnih vrijednosti za određene parametre i tako dobiju čitavu vojsku novih "bolesnika" potrošaća njihovih lijekova. Ti novi lijekovi možda jesu nešto bolji ali nisu bolji toliko koliko su skuplji. Slično se dešava i s novim gripama (ptičja, svinjska...). Možda smo malo skrenuli s teme o MM, prihvatam se literature da o MM nešto više naučim, jer se ne smatram spremnim ukljućiti u raspravu o MM. Pozdrav.
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Istina o MM

Post Postao/la sahista »

Ih,sace uljna repica,odose Sahistina drustva u rojenje.Re'ko da pitam ove poznavaoce maticne mlijeci.Smijel Sahista,eksirat na licu mjesta jedan maticnjak...onako svijez.Ili na vise cugova.Reko,da ne pretjeram.Boli glava.Ozbiljno vas pitam. :? .
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

markol je napisao/la: Senade, ovo što si napisao odnosno pročitao u članku je nažalost istina. Velike svjetske kompanije preko kupljenih "uglednih stručnjaka", putem studija koje oni naručuju i financiraju, isposluju snižavanje referentnih vrijednosti za određene parametre i tako dobiju čitavu vojsku novih "bolesnika" potrošaća njihovih lijekova. Ti novi lijekovi možda jesu nešto bolji ali nisu bolji toliko koliko su skuplji. Slično se dešava i s novim gripama (ptičja, svinjska...). Možda smo malo skrenuli s teme o MM, prihvatam se literature da o MM nešto više naučim, jer se ne smatram spremnim ukljućiti u raspravu o MM. Pozdrav.
To ja našem kolegi medonoši cijelo vrijeme govorim , valjada će tebi povjerovat :P :D

NAbiju standarde i onda govore nevalja ovo nevalja ono, :(
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
sahista
Aktivan
Postovi: 1053
Pridružen/a: 20 ruj 2010, 20:09
Lokacija: Goirle..Holandija

Re: Istina o MM

Post Postao/la sahista »

senad je napisao/la:
markol je napisao/la: Senade, ovo što si napisao odnosno pročitao u članku je nažalost istina. Velike svjetske kompanije preko kupljenih "uglednih stručnjaka", putem studija koje oni naručuju i financiraju, isposluju snižavanje referentnih vrijednosti za određene parametre i tako dobiju čitavu vojsku novih "bolesnika" potrošaća njihovih lijekova. Ti novi lijekovi možda jesu nešto bolji ali nisu bolji toliko koliko su skuplji. Slično se dešava i s novim gripama (ptičja, svinjska...). Možda smo malo skrenuli s teme o MM, prihvatam se literature da o MM nešto više naučim, jer se ne smatram spremnim ukljućiti u raspravu o MM. Pozdrav.
To ja našem kolegi medonoši cijelo vrijeme govorim , valjada će tebi povjerovat :P :D

NAbiju standarde i onda govore nevalja ovo nevalja ono, :(
Trebaju uvesti jos jace standarde,sta sve pcelari rade nije ni cudo da nam mnogi ljudi sve manje i manje vjeruju.
Ili su moja pitanja glupa(postoji sansa da jesu),ili vi ne znate odgovor.
Pozdrav.
Riječi su kao pčele , one su istovremeno i med i žaoka...
Avatar
senad
Site Admin
Postovi: 3029
Pridružen/a: 12 tra 2008, 13:56
Lokacija: Grapska // Klokotnica
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la senad »

sahista je napisao/la: Trebaju uvesti jos jace standarde,sta sve pcelari rade nije ni cudo da nam mnogi ljudi sve manje i manje vjeruju.
Ili su moja pitanja glupa(postoji sansa da jesu),ili vi ne znate odgovor.
Pozdrav.
Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.

Iz neposrednog rada sa konzumentima stekao sam dojam da ljudi više ne vjeruju tim nabijenim standardima i vide da su izvarani i čak ugrozili im zdravlje. Moj poznanik u Švedskoj je dobio vakcinu po standardu a fasovo je NARKOLEPSIJU, izgubo snagu u desnoj ruci, i po tjelu pojavile se gute, :(

slika

Još nisam čuo da je neko od pčelinjih proizvoda imao poslijedica .

Da li ima "pčelara" koji podmeću i varaju sigruno da ima . Matičnu mliječ ne možeš falsifikovat, ali zato se može prodavati nekakav prah po nazivom matična mliječ, a isto tako može se nekakav med koji sadrži u sebi MM prodavat po nižoj cijeni nego li je i sam med. Prevaranata ima , ZAto svako neka svojim zalaganjem i trudom stekne povjerenje konzumenata. Kod men je za sada povjerenje na visokom nivou i nastojim da to održim. Svjestan sam da se preko noći može sve srušiti, ali ja isto tako dajem prednost konzumentu i dajem mu da je upravu kroz davanje garancije i uvažaanje reklamacije.
Do uspješnog pčelarenja bez predrasuda.
Avatar
medonosa
Aktivan
Postovi: 1660
Pridružen/a: 02 sij 2012, 15:32
Lokacija: Haan-Deutschland-Njemacka
Kontakt:

Re: Istina o MM

Post Postao/la medonosa »

Ovo vodi u igre bez granica,niko ponajmanje ja zelim tebe i tvoj nacin rada Senade i proizvodnje MM i njenog kvaliteta losije opisati da bi ja prosperirao!Ne ,vodila se diskusija pod temom Istina o MM!Ja sam se pozvao na svoje skromno iskustvo,nauceno,i na informacije struke koju priznaje svijet i znam dobro sta je logicno ili nelogicno da uradim ili ne uradim!,Nije niko slijep niti glup!U svakome zitu ima kukolja,ja nisam nikada rekao nema korupcije u Faramaciji,Pcelarstvu,i politici i zivotu,samo na osnovu tih slucajeva ne gradim svoje misljenje opcenito!Na forumu je postavljeno predavanje Gospodje-ice Violete Santrac,koja spominje takve slucajeve korupcije i uvoza u BiH svega i svacega vezano za pcelarstvo,nije se niko ni obazrao na to,svi misle ,suti dobro je i ovako!Ako na forumu postoje razlicita misljenja,saznanja i objave se javno,vec se to smatra kao uvreda,ako je iko na forumu do sada izvrijedjan bez povezanosti za pcelarstvo moze se procitati na forumu o kome se radi!Ja nemogu ni prosperirati i da zelim tebe losijim opisati,jer zivim u drugoj zemlji,imam drugacije konzumente,moja prodajna strategija je u 200% razlicitija od svi ostali do sada koje sam upoznao!Standar je uvjek postojao u svemu i postojat ce jos dugo,do sada su se iznosili na ovoj temi samo negativna poredjenja standarda,sa tvoje strane,niko se nemora njega ni pridrzavati,ja ga se pridrzavam,a vrijeme ce pokazati sta je ispravno!
pot
Čita i piše, vrlodobar
Postovi: 355
Pridružen/a: 20 tra 2012, 16:47
Lokacija: Konjic, B&H

Re: Istina o MM

Post Postao/la pot »

senad je napisao/la:Svako sebi nak pravi mjesto kod konzumenata. Neka niko ne degradira mene da bi izdigao sebe.
Naravno da se ne osjećam prozvanim (mislim da se otišlo u pogrešnom smijeru), ali upravo zbog ovih Senadovih rječi odustao sam od jednog posta u vezi ove teme da ne bi kojim slučajem dregadirao naše poštene kolege a na ove druge ništa i ne utiče i tako samo šteta za poštene. Ako nekog interesuje neka pita na pp...
Pozdrav.....
Odgovorite