Još vranilova trava , odnosno njena uzgojna varijanta origano i timijan kao uzgojna varijanta majčine dušice . Ismete napisao sam jutros odgovor , ali se izgubioIsmet je napisao/la:Ako već ne rekoh, sjajni su ti ovi eksperimenti Zvone. Svaka čast.
Da li si razmišljao o nekom miksu, mješavini? OK bi bila glavni sastojak plus dodaci eteričnih ulja (majčina dušica, pelin, kadulja, lavanda, vrijesak i sl.)
zbog dugog pisanja , pa nisam imao snage ponoviti . Večina navedenih trava sadrži timol i karvakrol (carvacrol ) snažne antimikrobne komponente . Što se tiče
timola kažu da je to najsnažnije dezinfekciono sredstvo , pa se upotrebljava dosta u zdravstvu . Miksati ove trave kao čajeve je sporno zbog mogučnosti minerala
s kojima se oksalna veže i pravi pijesak. Inače su se raznim pripravcima , pa i oksalnoj , prvenstveno sublimiranjem ,dodavali razna eterična ulja u tečnom ili krutom
stanju , pa su se najčešće dodavali timol, kamfor, mentol, kao i ulja lavande, ružmarina,eukaliptusa. Problemi kod timola , kao i svih eteričnih ulja su jak miris. Miris
ne podnosi varoa, pa bježi od njega , ali ga ne podnosi ni pčela, pa nastoji propolisati izvor , a zbog njih može napustiti košnicu, slično kao s mravljom kiselinom .
Timol se i sam nekad primjenjivao , ali je primječena grabež, pa se kasnije napustio. Sada se upotrebljava kao stedstvo sa dodatcima u više pripravaka kao što su
timovar , apilajf apigard .Timovar se više nemože nabaviti na našem tržištu i nije imao izražen miris .Apigard sadrži gel , koji sprečava veliko isparavanje pri visokim temperaturama. Apilajf kod primjene kažu da zamiriše cijeli pčelinjak .Mirisi pokrivaju miris matice i pčela, pa zbog toga pčele ne nogu prepoznati tuđicu, što može
dovest do grabeži. Sva eterična ulja se upotrebljavaju zbog izraženog mirisa , pa o tome treba voditi računa Ono što mi osjećamo kao slab miris , pčelama je prejak .
Upitno je koliko eterična ulja mogu pojačati efekat oksalne kiseline , koja i bez njih ima dobre rezultate ,a predoziranje može imati negativne efekte. Posebno je
pitanje dezinfekcionih svojstava timola koje se jako cijeni. Pčela ima svoju prirodnu zaštitu kako na hitinu i dlaćicama , tako i u probavnom sustavu , tako da jako
dezinfekciono sredstvo može samo narušiti njen imunitet . Kiseline također imaju dezinfekciona svojstva ali kad se govori o oksalnoj nakapavanjem 3,5 % ili manje
je jačina koju možemo usporediti sa našim sirčetom /octom za salatu , koje koristimo za bolju probavu . Pčeli mali ili beznačajan problem , a varoi veliki i u tome je
poenta cijele priče . Što se tiče propolisa , ne vidim razlog dodavanja vodene otopine , ako se može dodati jača , alkoholna otopina . Propolis je prirodan element u
pčelinjem društvu i nebi trebao smetati na bilo koji način oksalnoj kiselini . Alkohol također , jer je po svom svojstvu ugljikohidrat ili jednostavnije šečer , pa kažu
da se pčela ne može napiti . Po boji, reklo bi se da ga u jednom poznatom sredstvu ima u značajnoj količini .