franevrs je napisao/la:
Pozdrav Zvones, kod nas još, kako bi vi rekli behara ako sam dobro upotrebio izraz. Ima legla 2-4 okvira ima laganog unosa
pada sa okvira kad ga nagneš, još će se otegnit do zimskog tretmana pa da se uvjerim dali je zaista ima tako malo kao što
je teško vidit.
Inače pčele mi se nisu rojile ovo proljeće, nešto razrojavanja pa mislim da to nije glavni razlog ovako malog broja varoe.
Danas cijeli dan proveli na pčelarskom sajmu u Splitu i upoznao medun vučka,luku od konavala,željka od siverića i tako uz kavicu
i pivicu i puno razgovora protekao lijepi dan.
pozz............
Lijepo je Frane što si se vidio sa kolegama i malo proćakulali. Znam da brzo prođe. Što se tiće stanja, sigurno da je različito , jer kod nas se jutarnje temperature približavaju
nuli i već slabo poneka pčela izleti (ako sunce skoći, jer već ima i dosta magle). Kako kažem slabo koja izleti, a ipak se može poneka vidjeti i da nosi pelud. Zbog toga i
ranijeg toplog perioda mislim da još ponegdje ima nešto legla, inače da je kao nekad , nebi ga više trebalo biti.
senad je napisao/la:franevrs je napisao/la:Čudi me koliko varoe ima kod vas Senade, kakva je situacija kod ostalih kolega u BH, naime kod
nas u RH varoe ove godine ni za lijek. Dobila je lani tretman sa velikom sušom i velikim prekidom
legla u 8 i 9 mj., dobila je pčela ali je dobila i varoa. U lijetnom tretmanu 2-5 otpalih varoa po
društvu, čekam da prekine leglo pa ćemo vidit šta će biti u zimskom tretmanu. Svi su pokazatelji
da bi je ove godine mogli dobro potući.
pozz................
Uglanom gdje su mi ovakva društva tu ima i varoe . Vidi se na slici da je datum 2.11. 2012. Do sada ja nisam imao ovakva društva . NA ovim zajednicama plašim se da ć e ostat bez hrane, varroa i nije toliki problem. Istina imam i slabiji zajednica da ne bi bilo zabune. Uglavnom gdje su slabije zajednice tu je manje i varroe . JA nisam očekivao ovakav razvoj situacije . Ali na ovolikom broju košnica nije strašno 10-20 % zajednica da su zaražene varrom više nego ostale. Sve će se to dovest u red jer sa ovim sredstvom mogu sada kada mi volja da tretiram , a kda sam radio sa dimom to nije bio slučaj.
NA jednoj košnici izbroio sam 1600 varoa i mislim dato nije toliko strašno jer je zajednica zaista jaka . Iduće godine trebamo se fokusirat više na nozemozu neko je već spomenuo na forumu da je opasnija od varroe . Postavljam sebi pitanje kako postići d a imam sva ovako jaka društva u 11 mjesecu ?

Činjenica je, što je više legla, više je i varoe. Jedan dio se suzbije ljetnim tretiranjem, a da je to sve potpuno uspješno, nebi niko ni spominjao varou, bila bi davno sva
uništena. Po tome, čini mi se zadnji tretman će ipak i pokazati kakvo je stanje . Kod mene, po prirodnom padu varoe vidim da zajednice koje su išle nešto više u produženo
leglo (vidjelo se po unosu peluda) imaju i više varoe . To možda i jesu najjače zajednice samo od njih je oduziman samo neki okvir , a nisu razrojavane . Od ovih ostalih od
kojih je dosta jakih kod prirodnog pada ima iznenađujuće malo varoe . Obzirom da je bilo malo i kod ljetnog tretiranja (gotovo sam i sumnjao u sebe ) to sam povezivao sa rojenjem i razrojavanjem društava koja su prethodno bila (došla) očišćena od većeg dijela varoe . Nemogu još ništa konaćno reči do tretiranja oksalnom , a tada ću nastojat
i slikati pa vidimo kakvo je stanje . Što se tiče jakosti društava , neću moći konaćan zaključak dati do proljeća , a za sadašnju jakost mogu reči da sam ih poćeo pomalo
stimulirati već u sedmom mjesecu i dobar dio osmog, a zatim snažno prihranio koncem osmog i početkom devetog mjeseca . Na samom kraju devetog mjeseca sam pregledao društva i sva su imala znatno više hrane nego je potrebno, tako da sam se ćak obradovao toplom vremenu i produženom leglu, smatrajući da će pojesti dio hrane .
Da je Nikola Tesla danas živ vjerovatno bi se odrekao svojih pronalazaka koje je darovao čovječanstvu , jer se njegov dar najviše
koristi u vojne svrhe !